Az Intel máris fejlesztene az új Atomokon?

Az Intel új generációs Cedar Trail platformja, még nem kapható a boltokban, de az asztali Atom D2500 és D2700 már szeptemberben, míg az Atom N2600 és N2800 december végén jelent meg hivatalosan. Mivel még nincs független teszt a termékekről, így nem lehet konkrét teljesítményadatokról beszélni, de a rendszer fogadtatása a gyártók körében nem valami erős, ami főleg az Imagination Technologiestől licencelt grafikus mag szoftveres támogatására vezethető vissza.

A MyDrivers sikeresen megszerzett egy dokumentumot, melyben a fenti megoldások mellett szerepelnek az Atom N2650, N2850 és D2550 jelzésű termékek, amelyek lényegében a kereskedelmi forgalomban még meg sem jelent processzorok frissítései. Sajnos túl sok adat még nincs az újdonságokról, de a táblázat szerint a kétmagos processzorok órajele nő majd. A mobil piacra szánt Atom N2650 CPU-magjai 1,7 GHz-es órajelen ketyeg, míg az N2850 esetében ez a paraméter kereken 2 GHz lesz. Valószínű, hogy a grafikus vezérlő nem változik, így az előbbi lapka a GMA 3600-at, míg az utóbbi a gyorsabb GMA 3650-et alkalmazza. A TDP fogyasztási keret szempontjából az Atom N2600-as és N2800-as elődökhöz viszonyítva csak 0,1 wattos növekedésről lehet beszélni, ami rendre 3,6 és 6,6 wattos értéket jelent.


(forrás: MyDrivers) [+]

Az Atom D2550 esetében valószínűleg több fejlesztésről lesz szó. Tekintve, hogy a processzormagok órajel változatlanul 1,86 GHz, így arra következtetünk, hogy a Hyper-Threading technológia aktiválása jelenti az újítást, ami az Atom D2500 esetében inaktív. Ezenkívül opciós lehetőség a GMA 3600-as IGP-t a GMA 3650-re fejleszteni, mivel ez csak a 400 MHz-es magórajel 640 MHz-re való emelésével jár, ami nemcsak a teljesítmény szempontjából jelent előrelépést, hanem a Blu-ray filmek lejátszását is lehetővé teszi, ami a lassabb grafikus mag esetében nem lehetséges. A TDP fogyasztás marad 10 watt.

Arról nincs információ, hogy az újabb Atomok mikor kerülnek az üzletekbe, de valószínűleg az Intel még az év első felében meglépi a frissítést.


(forrás: ComputerBase) [+]

Érkezett még egy útiterv az Atom rendszerekkel kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy a Cedar Trailt váltó generációkban már lesz négymagos lapka, és ugyanez igaz lesz az Oak Trailt váltó termékskálákra. Más érdekesebb adatot nem lehet leolvasni a diáról, így arról nem tudni, hogy az Intel az IGP fejlesztésével milyen irányba mozdul, ami sokkal fontosabb szempont a konzumer réteg felhasználói számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés