Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • harry

    veterán

    Üdv, egy kisebb szervert szeretnék itthon összerakni, nagyjából a következő szolgáltatásokkal / kritériumokkal
    - ftp, torrent, talán web, pop3 kliens, belső filekiszolgáló (tehát pl. filmeket itt tárolnám, és innen is nézném őket, a hálózaton keresztül), távoli elérés
    - legyen olcsó, kicsi, és a legfontosabb, keveset fogyasszon

    Alapvetően Atom platformon gondolkodtam, de miután átnéztem ezt a cikket, arra jutottam, hogy nem biztos, hogy jó választás, mert pl. egy Celeron 220 vagy egy Sempron LE-1100 idle fogyasztása is nagyon közel áll az Atomhoz, és bár terhelés alatt ez némiképp megugrik, a teljesítményük is sokkal jobb [link]. És talán egy ilyen jellegű gépnél nem is igazán beszélhetünk terhelésről, de azért egy nem-atom gépben több lehetőség van (eleve nagyobb választék, bővíthetőbb, és ha mégis kell, van teljesítmény is).
    Igazából szervernek tuti atomok raknék _akkor_, ha kiadnának mellé egy rendes chipkészletet, mert ez így nevetséges, hogy a proci eszik 4W-ot, de lappal meg mindennel együtt már 40-nél járunk. Szóval ha lesz új, 'optimalizált' atom, akkor valószínűleg az megy szervernek, és a jelenlegiből lehet egy HTPC lesz, de ez ismét felvet pár kérdést
    - mi szükséges ehhez, pl. egy HD anyag megjelenítéséhez? A fent említett procik megfelelőek lennének? Egy integrált VGA elég lehet, vagy inkább legyen rajta PCI-E hely?
    - vagy esetleg ennek is megfelelőbb lenne egy újabb atom platform?

    Szóval a fentiek függvényében gondolkodom egy lapon/chipkészleten, ami minimálisan fogyaszt, alkalmas szerver feladatkörök ellátására, és megfelelő az ár/teljesítmény aránya. Ti mit javasolnátok? Esetleg mégis elég lenne erre az Atom? Csak ha megjelennének az újak (ha ugyan lesznek valamikor, nem tudom, csak úgy gondolkodtam), akkor ettől meg kéne válnom, míg egy kicsit erősebb gépet beállíthatnék HTPC-nek - kivéve, ha erre a célra is megfelelő lenne az új atom, mert akkor annak is azt használnám.

    Theoretically, this damn thing oughta work now.

Új hozzászólás Aktív témák