Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nrc

    tag

    válasz asadasad22 #2171 üzenetére

    Néhány infó a jel befogáshoz szobaantennával, hátha segít:

    - Olyan antenna kell, ami a felső frekvencia tartományba is elegendő nyereséggel rendelkezik. Szerencsére a szobaantennákat leggyakrabban széles sávúra tervezik, általában 900-950Mhz szokott lenni a felső határ amit még befognak, ami akár elég is lehet.

    - Az erősítést az első próbáknál érdemes 50% körülire venni. Ha így nem megy, akkor max., majd min. állasban is kipróbálni. Teljesen kikapcsolni nem érdemes, mert a szobaantennáknál leggyakrabban ez azt jelenti, hogy semmilyen jelet nem kapsz az antennából.

    - Nagyon sokat számít, hogy milyen pozícióban van az antenna. Néhány centi elmozgatás, vagy néhány fokos elforgatás az ideális pozícióhoz képest már elég is lehet ahhoz, hogy ne jöjjön be semmi.

    - Az antennák UHF része, ami a digi sugárzás vételéhez kell általában az antenna közepén lévő legnagyobb elem, amit gyakran forgatni, dönteni is lehet. A vegyes használatú antennákon (UHF+VHF+FM) a kihúzható teleszkópos antenna az FM vételhez van, de persze nagyszerűen be tud zavarni a vételbe, vagy akár kicsit növelheti is a jelerősséget beállítástól függően. Egyszerűbb először legkisebbre összecsukni és függőleges állásba tenni (mindkettőt).

    - Lényeges, hogy az adás polarizációja vízszintes, így ha van olyan elem az antennán amit ettől függően kell beállítani, akkor az nagyon fontos, hogy megfelelő pozícióba legyen. Sokszor a polarizáció irányához képes 90 fokkal elforgatva kell beállítani ezt az antenna elemet, tehát vízszintes polarizáció esetén függőleges állásba kell tenni (az antenna felhasználói útmutatójában előfordul, hogy írnak erről).
    A gyakorlatban ha vízszintes vagy függőleges helyzetbe állítható elem az antennán, akkor mindkét pozícióba próbáld meg a behangolást.

    - Ha előre hátra dönthető elem van az antennán, akkor pedig 45 fokban előre és hátra döntve is próbáld. Ha nem megy akkor jöhet a 90 fok előre, hátra döntés.

    - Ha nincs állítható elem az antennán, akkor is érdemes megpróbálni az oldalára fektetni, illetve előre hátra dönteni az egészet.

    - Ha az automata keresés nem találta meg az adókat, akkor próbáld kézzel megadni a frekvenciát és úgy próbálkozni az antenna beállítással.

    - Rengeteget segít ha tudod valahol nézni a jelerősség és minőség alakulását miközben keresed a megfelelő antenna pozíciót és beállítást. PC-n ehhez a pl. TSReader-t tudod használni.
    Egyéb eszközök használata esetén (TV, Set-Top-Box, stb.) pedig esetleg az segíthet, ha kézzel beállítod a megfelelő frekvenciát és bízol benne, hogy kapsz valami visszajelzést a vétel minőségéről (általában azért kapsz).
    A frekvencia manuális beállításához néhány adat a MinDig TV gyíkról:
    Frekvencia: Budapest 802 MHz, Kabhegy 794 MHz, Szentes 826 MHz; eredeti hálózatazonosító 0x3403, átviteli adatfolyam azonosítója 2, Duna PMT 200, Autonómia PMT 201, Duna PCR 2001, Autonómia PCR 2011

    - jó az is ha tudod fogni az analóg adásokat, mert ha belövöd úgy a képet, hogy az RTL és a TV2 képe a lehető legjobb legyen, akkor jó esélyed van a digi adások befogására, mivel ugyanonnan sugározzák ezeket is. Legalábbis Budapesten így van.

    Ami nekem bevált az a Thomson ANT85 erősítős szobaantenna (max. 36dB). Ez elegendő nyereséggel bír a 746Mhz-es és 802Mhz-es frekvencián is ahhoz, hogy 66-72 jelerősséget és 98-100% minőséget lehessen elérni vele. Legalábbis itt Dél-pesten a XX. kerület északi részén.

    Konkrétan neked milyen típusú antennád van?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák