Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • Fire/SOUL/CD

    félisten

    válasz gtasystem #33693 üzenetére

    Az MBR visszaállítás kérdése, az nem csak az eltolás miatt kulcsfontosságú (és minden Windows-nál ugyanolyan fontos), hanem azért is, mert sok user fut bele abba a jelenségbe, hogy elmenti a rendszerpartíciót, aztán visszaállítja MBR-el együtt és eltűnnek partíciók és/vagy RAW formátumú lesz...
    Megpróbálom röviden leírni az okát, de kell egy kis plusz infó hozzá, szóval

    Windows alatt 2 un partícióséma létezik, az MBR és a GPT, ez utóbbival most nem foglalkozunk. Az MBR az a meghajtó első szektora és mint szektor, mindösszesen 512Byte méretű. Az MBR-ben több alapvető fontosságú dolog is van, de ami ide vonatkozik az az, hogy a partíciók kezdete és vége (szektorszámban kifejezve, 4byte-on tárolva, ez okozza, hogy max 2Tbyte-os partícióig jó az MBR), a partíció típusa (elsődleges (primary) vagy kiterjesztett(extended) és a státusza is (aktív vagy nem) itt tárolódik.

    Ha bármilyen partícióműveletet végzel (pl átméretezés/mozgatás, felosztás, összevonás, típuskonverzió stb), akkor az MBR tartalma is automatikusan megváltozik.
    Ha tehát elmented a rendszerpartíciót és ezzel együtt az MBR-t (a legtöbb backup/restore progi ezt automatikusan megteszi rendszerpartíció esetén), majd különböző partícióműveleteket eszközölsz, akkor rendszer-visszaállításkor nem szabad az MBR-t is visszaállítani, mert annak korábban(backup időpontjában) más volt a tartalma, mint amikor visszaállítanád.
    Pl Van C (rendszer) és D (adat) partíciód. Menten a rendszert, MBR-el együtt, OK. Valamiért úgy döntesz, hogy jobb lenne egyesíteni a partíciókat, így C-t egyesíted D partícióval, OK. Idő múlásával szükség lehet visszaállítani a rendszert. Ha visszaállításkor az MBR-t is visszaállítanád, akkor újra C és D partíciód lesz(azaz csak lenne), csak épp a D-t nem lehet elérni, RAW típusú lesz, lehet adatmentő szoftverekkel menteni a menthetőt.

    Bocs, hogy ilyen hosszú lett...

    Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

Aktív témák