Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hatchet

    csendes tag

    Hát, aki unni szokta az okoskodásaimat, az ne is olvasson inkább tovább... :)

    A XXI. századi Magyarországon budót keresni lehet, csak nem érdemes. Ez a hely nagyon nem Ázsia (most nem a vidéki infrastruktúráról beszélek...).
    Aki dolgozott együtt ázsiai emberekkel, aki élt kint Ázsiában akár rövidebb ideig, az tudja, hogy nagyon más az élet dolgaihoz, a munkához, a vezetőhöz (munkahelyi-, politikai-, akármilyen-) való hozzáállásuk, mint a "nyugati" embereknek.
    És itthon az életfelfogása a többségnek, még az imént emlegetett "nyugatitól" is messze van...
    Szvsz, itthon a sport-, ezen belül a harcművészeti / küzdősport oktatást nagyjából az építőiparhoz lehet hasonlítani: Vannak nagyon jó mesteremberek, akiktől élmény tanulni, mert beleteszik szívüket, lelküket és nem kis tudásukat a munkájukba. És vannak rohadt sokan, akik a pénzedre mennek, és sz@rt kapsz sok pénzért cserébe.
    (Sőt, ha belegondolok hatványozottan igaz a példám, mert a fluktuáció is pont ugyan úgy megy végbe: ugyan azokat az arcokat látod felbukkanni más-más stílus zászlaja alatt pár évente...)

    Budót találni heti 2 vagy 3*1,5 órában annyira hasznos / hiteles, mint MMA-t tanulni heti 2*1,5 órában (, amiből általában egy edzésnap thai box, a másik jitsu/birkózás).
    Egy kis mozgáshoz elég, máshoz nem.

    No offense. Egyáltalán nem azt mondom, hogy mindenhol ez megy, de nagyon meg kell nézni, hogy kinél tanul az ember. Sokan tanítanak kevés gyakorlattal / ismerettel mindenfélét, és ez igaz az MMA-ra és a tradicionálisnak nevezett régebbi stílusokra, vagy akár a mostanában futó önvédelmi irányzatokra is.

    Persze, mindenki csináljon azt amit szeretne, vérmérsékletének és céljainak megfelelően,
    (Kinek a pap, kinek a ministránsfiú...)
    Nincs ezzel semmi baj, csak a hatékonyságról még ne döntsünk pár hónap tanulás után, mert lehet, hogy kellemetlen meglepetések érhetnek még.

    Ui.:
    egy elmaradhatatlan gifet is nyomok a hétvégéről:

    [ Szerkesztve ]

    You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig

Új hozzászólás Aktív témák