Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gege71.hu

    addikt

    válasz King Unique #4046 üzenetére

    Krav magában a szintek:
    P (PRACTITIONER) - gyakorló: 1-5ig
    G (GRADUATE - erre nehéz jó szót találni, talán haladó a legjobb, bár végzős, "fokozatos" a szó szerinti jelentése., ha nagyon ilyen karate más hasonló övrendszeres szintekhez hasonlítanám talán ez a színes övesek mondjuk zöld/kék barna övig pl)
    Ez szintén 1-5.
    Ez után Jönnek az
    E (EXPERT) szintek amikre talán a karatés hasonlatnál maradva DAN lehet kissé elnagyolt analógia ...
    és valahol fentebb ennek az expert "útnak" az ötödik vagy istentudja hanyadik részétől már MASTER a jóemunkásember.

    Edzésekre a minimum védőfelszerelés az ágyékvédő és a foggumi, (lelkesebbeknek és hosszabb távon edzeni kívánóknak a sípcsont(esetleg alkar)védő, kesztyű.

    Eszközös gyakorlásnál gumi és/vagy fa kés van,
    maroklőfegyveres (esetleg AK) fenyegetéseknél tömör műanyag elég jó súlyú gyakorlófegyvereket alkalmazunk,
    botos támadások és fenyegetések ellen pefig kb 70-80-100 centis seprűnyél vagy annál vaskosabb fa bot, esetleg ugyanez betekerve polifoam-mal, hogy gyakorlásnál csökkenjen a sérülés esélye. Én az ügyesebb tanítványoknál néha viszek le baseball ütőt amivel a technikát NAGYON odafigyelve és lassabban gyakorolhatják, de kezdőknek ilyet sose adok a kezébe.
    Az edzés másfél óra (van ahol 1 és negyed) ez változó.

    A gyermekcsoportoknál (KRAVJUNIOUR) van két változat: Kravkidz és Kravteens.
    Az előbbi 12-13 éves korig, utóbbi a tiniknek 12-13-16ig, bár a 16 már inkább jobb, ha felnőttekkel edz.

    A legkülönfélébb technikákat tanulja mindenki már kezdő szinttől.
    Kezdődik onnan, hogy ütni/rúgni esni, gurulni, fojtásokból szabadulni lefogásokból szabadulni, késes, botos, lőfegyveres fenyegetéseket megelőzni, elkerülni, megoldani tanulnak.
    DE
    Mivel ez egy komlex (ám mégis sok elemében pofonegyszerű) RENDSZER órákig sorolhatnám mi minden képezi részét még az edzéseken a gyakorlásnak.
    Fontos elem a MEGELŐZÉS, a taktika is. Alapfilozófia, hogy épségben érjen haza minden krav maga gyakorló.
    Nem cél az esztelen agresszivitásra nevelés ám annak képessége, hogy "agresszív" módba tudjon a tanuló kapcsolni (mentálisan), ha azt egy pl valós(vagy gyakorló) támadás indokolja akkor igenis van helye annak, hogy az állat előjöjjön, hisz a saját(vagy családtag)testi épsége és élete foroghat kockán. nagyon fontos elem, hogy a tanult dolgokat elő tudja hívni a gyakorló stresszes szituációban is (nem fagy le pl), erre külön hangsúlyt fektetünk az edzésen.
    Valós, de akár szabályozott küzdelmi helyzetekben(thaibox, mma meccsek pl) is rengeteget ront a technikák kivitelezésénél a stressz, a magasabb pulzusszám, az adrenalin.
    Ez mentálisan trenírozható azzal, hogy az edzés utolsó szakaszában az aznapi, vagy belekombinálva akár több, korábbi edzésen vett technikát "mesterségesen" előidézett stresszhelyzetben gyakoroltatunk. pl fekvőtámaszok és jó pár guggolással pulzusszám feltolása és a támadás (ami többféle is lehet) fogadása úgy, hogy a szem csukott. kap egy impulzust (egy érintés mondjuk), szem kinyit..és hopp már a támadó ott van az arcában és épp fojtogatja, vagy már jön is egy horog, vagy egyenes.
    Ugyanennek kombinációja, hogy jól megforgatja magát a plafont nézve (elszédül) és szembecsukva, szédülten várja a támadást. vagy strobsozkópot használunk, hangos zenét stb. Ennek tárházának a fantázia szab határt. Cél, hogy a lehető legjobban szimuláljunk egy agresszív valóság közeli (természetesen attól odébb van mert nyilván nem szúrjuk le egymást edzésen éles késsel) helyzethez.
    Aztán része egy másik nap másik edzésén küzdelmi helyzetek gyakorlása is, sparring esetleg több támadó egy ellen stb.
    Amit még én fontosnak tartok, hogy az erőnlét fittség is fontos. Nálam kemény és izzasztó gyilkos szakaszok is vannak, sőt, van, hogy a z edzés fele erre megy el.
    Parallel érdemes (és a legtöbb instruktor így is tesz) "átjárni" rendszeresen pl thaibox edzésekre, vagy boxolni, vagy birkózni. Az adott ág pl thaibox előnyeit sosem szégyen alaposabban megismerni, használni és átadni, beépíteni az edzésbe ott ahová passzol. Egy jó muay thai combossal hamar véget lehet vetni komolyabb sérülés nélkül egy kialakuló szitunak, ami után simán el lehet pucolni(taktika) a helyszínről. A legjobb technika ha már(még) ott sem vagy ahol kialakul(t).
    nincs olyan, hogy legjobb küzdősport, vagy legjobb ez meg az.
    Az van, hogy mentálisan képes vagy e olyan döntést hozni agresszív szituációkban ami a lehető legegyszerűbb és a legkisebb kockázattal jár.
    Lehet ez egy megalázkodó "jajj bocs, hát úgyis lenyomnál hagyjuk már oké nyertél.."és a majomkeringőnek vége, (mindenki hazamegy és alszik)
    vagy pedig az, hogy alárúgok a zacsinak, rommátérdelem az állkapcsát plusz még rátolok a bordakosarára egy "ablakos" bordatörést szintén térdessel és befejezésként oldliránybú megtöröm (elrontom :)) ) a térdizületét, meg kitolom a szemét, tarkónverem kalapácsütéssel felgyújtom stb...

    Nyilván az utóbbi egy "kicsit" túlzó megoldás :) az esélye a legtöbb gyakorlónak egy ilyenre az életben elég minimális.

    Még valami:
    a krav maga nem a bölcsek köve. Aki gyakorolja nem jelenti azt, hogy onnantól golyóálló. Azt szokás mondani a minél több gyakorlással az esélyét csökkented annak, hogy komoly bajod eshet szélsőséges agresszív helyzeteknek.
    Egy 100 danos karatemester, egy kungfu guru, egy mma bajnok és egy expert krav mesteris ugyanúgy döglik bele abba ha sötétben sunyin hátulról hasbaszúrják mint egy 14 éves diáklány.
    A gyerek krav maga meg egy élmény...gyerekekkel a leghálásabb foglalkozni. ott sok a játék és a "tanmese" jellegű oktatás is. Fokozatosan tanulnak meg egyszerű a korukra jellemző helyzetek megoldására technikákat. lényeg, hogy mozogjanak, sokat játsszanak és közben taktikai, technikai elemeket is felszednek...
    na jó röviden elmondtam :)))))

Új hozzászólás Aktív témák