Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • attiss66

    senior tag

    válasz AMDFan #28690 üzenetére

    Egy részletes leírás a fali panelcsillapítóról:

    "Egy házilag is könnyen elkészíthető másik megoldást láthatunk a következő ábrán, ahol a kőzetgyapot lemez a csillapító hátsó részében kerül elhelyezésre, előtte egy vékony filc (carpet felt underlay) található, amit pl. padlószőnyegek alá szoktak beépíteni, hogy puhább legyen rajta lépkedni és hogy kíméljék a szőnyeget. Valószínűleg a laminált padlólapok alá használt lépészaj csökkentő alátétek is jók lehetnek, de én még nem próbáltam ki. Ezt követi kifelé haladva egy nagy-sűrűségű (10-20 kg/m2) rugalmas membrán lap, amit a már ismert bejárati gumiszőnyegből is elkészíthetünk, ha nem akarunk kifejezetten akusztikai célra készült lapot vásárolni. Következő elem újból egy filc lap. Figyeljük meg, hogy a három membrán szabadon képes mozogni a csillapítóban, csak az őket körülvevő geometria határozza meg helyzetüket, más módon nincsenek rögzítve (csavar, szög, ragasztó, stb...). Közöttük megfelelő mennyiségű légrést kell hagyni! Ezután fa lécek tartják össze és stabilizálják a keretet, amit egy textil réteg fed le. Ez elsősorban esztétikai okokból kerül beépítésre, de figyeljünk rá, hogy akusztikailag láthatatlan legyen, azaz a hang át tudjon rajta haladni. Ezt legkönnyebben úgy állapíthatjuk meg, ha át tudunk fújni vagy látni rajta. Használhatunk ide hangfal textilt is. Az elem sarkaira érdemes műanyag védőket szerelni, ezzel mozgatáskor, szállításkor megvédhetjük az amúgy sérülékeny fa sarkokat.

    A membrán anyaga (sűrűsége, rugalmassága) és mérete határozza meg a csillapított frekvenciát, amit nem egyszerű kiszámítani.

    A membrános csillapítók működési elvének megértésében sokat segít ha játszottunk már valaha, vagy láttunk billiárd mérkőzést. Amikor a billiárdgolyó az asztal szélén lévő puha rétegnek ütközik, akkor megáll, a puha réteg összenyomódik, elnyeli a mozgási energiát, majd egy bizonyos részét visszajuttatja a golyóba, ami ekkor ismét elkezd gyorsulni, de most az ellenkező irányba. Ugyan ez történik a levegő részecskékkel is, amikor a hanghullámban a falnak ütköznek."

Új hozzászólás Aktív témák