Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32285 üzenetére

    Néhány általános szempont.

    Ugye mint beszéltük, egy ilyen konstrukció elkészítése jóval nagyobb felkészültséget és finomhangolások sorozatát igényli, mint egy kéthangszórós. Tehát nem meglepő, hogy elsőre nem tart ott, ahol szeretnéd. Ilyeneket sokáig finomítanak a gyári tervezők, mielőtt termékként piacra dobják, ezért ritkább az ilyen konstrukció, pedig a jó végeredmény nagyon előnyös tud lenni - a szubmélyek hiányosságai mellett.

    Az eredményeidben feltehetőleg benne van, amit szintén beszéltünk, hogy azt a Mos.5-öst nem hifi felhasználásra tervezték, hanem autósra. Olyan a hangkaraktere - ezt nem a T-S tábla és az SPL mutatja meg, hanem a fül, a torzítási mérések persze egy s mást sejtetnek, de csak egy s mást. Vannak rá példák, hogy autóshangszórók beválnak hifire, de ritka. Másképp tervezik őket, másképp szólnak - mondom, ez nem a T-S paraméterekből látszik, hanem a fülben hallatszik.

    Beszéltük azt is, hogy négy minihangszóró sosem fog annyi szubmélyet adni, mint az össz membránfelületük egy hangszóróban. De akkor is valamelyest váratlan az ennyire sommás tapasztalatod, hogy "nincs mély". Nyilván sokat kell még hangolni, bár éppen ezt így elég nehéz ügy.

    Attól ne nagyon félj, hogy részleges, tehát adott intervallumban érvényesülő frekvenciakorrekciók miatt úgymond veszt az érzékenységéből a hangdoboz. Olyan szempontból ez alig változtat a hallgatási élményen, hogy feljebb kéne csavarni az erősítő hangerejét. A tónuson változtat sokat, de a hangerőkívánalmakon alig - ugyebár részleges frekvenciakorrekcióról beszélünk, ahol a frekvenciasáv számbavehető része változatlan marad a hangolás kapcsán.

    Egy ilyen hangdoboznál tényleg nem mindegy, hogy hova helyezed a mikrofont, ha egy "igazi", eredő hangnyomásgörbét akarsz. Valószínűleg ehhez legkorrektebb magasság a magassugárzó és az alatta levő között félút tájékán - de emellett érdemes persze még egy-két helyen részeredményekhez. Ezek persze közeltérési méréseket jelentenek, amelyek elengedhetetlenek, hiszen a hangdoboz mérésekor a hangdobozt akarod mérni, nem az akusztikát. A hallgatási pozícióból való mérés arra jó, hogy az akusztikai viszonyoknak a hangdobozra való befolyását mérjed, de ennek kevés köze van a hangdoboz méréséhez. Hangsugárzót ugyebár szabványos távolságról mérünk, szabványos pozícióban, süketszobában - ez a mérés szól a hangsugárzóról. Az akusztikai viszonyok nem szabad hogy befolyásolják a hangsugárzó tervezését, az akusztikai viszonyokat az akusztikai viszonyok helyén kell kezelni. Szobai hangsugárzót önmagához képest tervezünk.

    Az érzékelt tompaság esetleg részben a középmélysugárzók hangkarakteréből adódik. Ha helytálló a mellékelt SPL diagram, akkor nyilván szerepet játszik a 2-5kHz közötti gödör, ami a prezenszsáv nagyjából legmarkánsabb része, és a hiánya éppen ilyet okoz, amit mondasz - például nekem szándékosan van 1-10kHz között gödröm, és a 15kHz feletti sávot engedem vissza a lineárishoz, én szándékosan hangolom így (nincs persze olyan púpom sehol, mint a te mérésed 10kHz-énél). Annak a 2-5kHz intervallumnak a hiányát részben kompenzálja az az 5-15kHz közötti irdatlan hegycsúcs, de csak részben, inkább további hibákat okoz. Kérdés, mennyire a keresztváltásból és interferenciából adódik a lapály-hegycsúcs ilyetén viszonya, és mennyire rezonanciából. Mint említettem, ilyen sokhangszórós hangdobozok hangolásában különösen nagy szerepet játszik a próba-szerencse alapú próbasorozat, a tervezők betáraznak kondiból, tekercsből, ellenállásból értéksorozatokat, és iterálnak, részben próba-szerencse alapon, mert ki nem számítható korrektül, hogy mi lesz adott szűrési arányoknak a pontos végeredménye az adott doboztestben, elrendezésben - ne feldejem, . Próbasorozatokban születik egy ilyen hangdoboz végeredménye - mint a hifiben egyébként minden így, de az ilyen hangdobozok főleg. Tehát olyan szempontból ne keseredj el, hogy elsőre nem lett olyan, amilyet esetleg az alkatrészektől elvára az ember. Hozzáértőbbek esetén is finomhangolások sorozata, mondom, jelentős részben próba-szerencse alapon. A holnapi időjárás se számolható ki pontosan, ez se. Túl sok a tényező. Holnap X% eséllyel lesz eső, valahol 0 és n milliméter között... Csoda lett volna, ha első beállításból kihozod azt, amit az alkatrészek lehetővé tesznek. Persze az alkatrészek végigmérése, és az abból való számolgatás alapkiindulópont, de a megoldáshoz kevés. Finomságokon múlik átjutni a tű fokán.

Új hozzászólás Aktív témák