Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • denesdr

    addikt

    válasz szazbolha #33783 üzenetére

    A T/S paraméterek mindig csak az adott mérésre igazak, olyan nincs, hogy egy adott hangszóró ez és az az értéke minden esetben ugyanannyi. A T/S paraméterek gyakorlatilag mindentől függenek, a páratartalomtól kezdve a hőmérsékleten át a mérési feszültségig.
    Ez utóbbi igen lényeges, mert a zene mint olyan, elektromos jellé lakítva, szinte álllandóan változó feszültséget eredményez.

    Azt meg nem mondom, hogy vannak-e általánosan elfogadott körülmények a T/S mérésére, de például ott van az SB Acoustic mint gyártó, akire sokan panaszkodnak, hogy a hangszóróik T/S paraméterei elütnek az adatlapon megadottaktól. Náluk ez azért van, mert nagyobb feszültségen mérnek mint a legtöbb más gyártó, ezzel kicsit javítva a hangszóróik adatlapról történő megítélését.

    A másik ilyen nagy gyártó a Scan-Speak, a hangszóróik T/S paraméterei gyakran köszönő viszonyban sincsenek avval, amit a tesztekben vagy a felhasználók mérnek.
    Sajnos egyik esetben sem adják meg a mérés körülményeit, hogy esetleg reprodukálni lehessen a gyártók által mért adatokat.

    Mindenesetre a T/S paraméterek kis jelszintű paraméterek (és egyébként csak a hangszóró szabadlevegős rezonanciafrekvencia (Fs) körüli részére igazak), szóval az SB, meg jó eséllyel a SS adatai is többé kevésbé fényezettek. Legfőképp az elektromos jósági tényező (Qes és ebből következően a Qts) szokta mutatatni a legnagyobb különbségeket emiatt.

    Pro hangszórók gyártói általában elég pontos adatokat közölnek, azokra legtöbbször lehet bátran hagyatkozni. Középhangszóróknál kevésbé van jelentősége mint egy mélyhangszórónál, ahol ugye a rezonancia (Fs érték) körül még vígan használni szeretnénk a drivert, viszont egy középsugárzó ezen része általában szűrve van.

Új hozzászólás Aktív témák