Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ozzy711

    őstag

    válasz ozzy711 #35539 üzenetére

    Közben körvonalazódik az elhelyezése és a hangváltó beállítása az új szerzeménynek.

    Elöljáróban annyit, hogy teljesen más ( na jó nem teljesen, csak sokban eltérő ) hangkaraktere van mint a Visatonnak.
    Elsőre ami feltűnt az a megdöbbentő tisztasága. Ezt a torzítási adatok is alátámasztották, hiszen a teljes magas sávban 0,1 % körüli a torzítás 1 méterről mérve ( de még a hallgatási pozícióban is 0,2 % körüli ).
    Viszont az elhelyezésre nagy érzékeny.
    Alapban nálam doboz nélküli a magas-sugárzó elhelyezése, ami a középsugárzó doboz tetejére van felcsavarozva.

    A Visaton a doboz tetején, a belső részén ( tükör-szimmetrikusan, tehát a jobb oldali doboz bal szélén, a bal oldali doboz jobb szélén ) érezte jól magát, a Bliesma pont ellentéte a két szélső sarkon ( az oldal fal felőli részen ) hozza a legjobb eredményt.
    Próbáltam "Boweresen" is ( a magas síkja 1-2 cm-re eltolva a középhez képest ), de beszakadás keletkezett az 6-8 Khz-es sávban. Ugyan ez volt, ha a belső sarkokra helyeztem el.
    Jelenleg a külső sarkokon a középsugárzó síkjában vannak, így 3 dB-es sávban tudom tartani a frekimenetet kb. 1 KHz -11 Khz-ig, ami után kb. 3 dB-es emelkedés van, ( ami az adatlapon is látszik ) ami még jól is jön az 50 +-os fülemnek, majd kb. 13 Khz-től visszaáll a normál mederbe.
    Egyébként egy egyszerű 12 dB-s hangváltó elég volt hozzá ( 3,3 uF Jantzen pp
    kondi + 0,25 mh induktivitás ) normál polaritással. A fordítottat is kipróbáltam, óriási beszakadás lett belőle, így nem erőltettem tovább. Valószínűleg azért jó így, mert a középsugárzó ( 3 utas a doboz ) mindössze egy 6 dB-s váltóval van bekötve, így nem kell fordított polaritás.

    Képet és mérési grafikont később teszek fel, addig még kísérletezek.
    Egyébként nagyon tanulságos figyelni, hogy pl. a különböző induktivitás értékek milyen befolyással vannak a frekimenetre. Nyilván van valamennyi köze az elmélethez, de a gyakorlat azért más. :))

Új hozzászólás Aktív témák