Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz ozzy711 #36122 üzenetére

    Vannak független mérések Purifi és BlieSMA hangszórókról. Ott a harmadik opció lép be, az, hogy értem. De világosan leírtam, hogy mit gondolok. És köze nem volt ehhez, amit te írsz. Ez kb. csak rossz szájízű fikció. Nézd meg nyugodtan még egyszer. [link] A hangszóró alkatrészeinek fizikai méreteiről írok, az ezekből következő adatokról, és problémákról, illetve az elérhető információkból következő tényekről, geometriai hibák, fr-SPL válasz stb.

    :) Amit írtam a Focal hangszórókról az igaz. Ehhez a megállapításhoz nem kellett végigmérni az összeset. Illetve itt megint rengeteg független mérés van, és jelzem is az egyik hozzászólásban, hogy ezeket ér, és érdemes használni. :)
    A Focal-JMLab is belesüllyedt a saját védjegyeibe. A jellemző membránok üvegszórt/kompozit, a jellemző és nem annyira jól működő magashangszóró konstrukció, a jellemzően rosszul tervezett hangváltók, amikor egy ohmos minimumimpedanciával adják ki a nagyon drága 8 ohmosnak nevezett hangsugárzójukat. :)
    Javítottam, mértem is ilyen hangsugárzókat/hangszórókat.

    Amúgy Focal magashangszórók javításából kezd egyre több lenni, mert ők is hab membránszélt használnak ezekhez. :DDD Micsoda véletlen... És azok mostanában nagy mennyiségekben érik el a tíz éves kort, és bomlanak. Én meg meg tudom javítani ezeket. :D
    Most akkor ezek a magasak sem jók szerinted, mert habszélűek? :D

    Az adatlapokon egyébként nem sok látszik, mert nagy részük nem is igaz. :) Erről is rengeteg mérésem van, de több órát venne igénybe feldolgozni, és megmutatni mindent. Mi haszna lenne? Nyilvánvaló tény azok között, akik ezzel foglalkoznak. A Google a barátod, meg fogod találni a neten az én és mások méréseit is erről. :)

    Amelyik tulajdonsága nem mérhető, ma az elektrodinamikus átalakítóknak, az nagyon nagy valószínűséggel nem létezik, és attól nem is szólhat jobban a hangszóró. :)

    Vedd úgy, kérlek, hogy ezek vélemények. Úgy, ahogy a tiéd is.
    "És igenis a drágább hangszóróknak bizony van olyan tulajdonságuk, hogy valóban jobban szólnak a pár ezer forintos tucat termékektől, még ha ez az adatlapon nem is látszik! Miért is kéne látszania? Ezeket hallgatni kell, nem bogarászni a grafikonjaikat!"
    Mert műszaki szempontból ez a gondolat sem helytálló, csak szokásos HiFi-s mellébeszélés. :) Kérlek bizonyítsd be, hogy igaz. :) Vagyis ezt kérném, ha olyasmit szeretnék írni, mint te. De nem hiszem, hogy szükség lenne erre. Mindenkinek megvan a saját hitvilága, én ebbe nem szeretnék beleavatkozni, nem is tartozik rám ez a dolog. Csak kézzel fogható műszaki kérdésekkel foglalkozom már nagyon hosszú ideje ebben a témában. :)

    "Nyilván a váltó beállításához szükséges minden paraméter, de miután beállítottad a megfelelő váltót, onnantól már a meghallgatás teszt a lényeg,"
    A meghallgatás nem teszt, legfeljebb olyan szempontból, hogy szól-e az adott hangsugárzó, és hogy éppen akkor, abban a pillanatban a meghallgató személyre milyen hatással van az amit hall (nem csak a hangsugárzó).
    Hangváltót pedig nagyon nem így tervezünk, ahhoz nem "minden paraméter" szükséges, hanem a hangszórók, környezet, felhasználási célok teljes ismerete. Ezekből egyik sem látszik az adatlapokon. Abból még normális hangváltót sem lehet tervezni.

    "hiszen pl. két azonos frekvenciamenetű ( és még egyéb tulajdonságokban is azonos ) hangdoboz nagyon nem fog egyformán szól, pusztán csak ettől."
    :) Elég ritka, két azonos frekvencia-hangnyomás válaszú hangsugárzó még az azonos típusok között is. Meghallgatás "teszt" előtt szokás kiválogatni a gyártási szórások végeiről származó példányokat is, vagy azok attól függetlenül egyformán szólnak, hogy már az fr. SPL diagramjuk sem egyezik meg, de az áruk, gyártójuk, típusszámuk igen? Esetleg meghallgatásos "teszteken" ez is ki szokott derülni? :) Szerintem ezek inkább szeánszok, ahogy anno a HFM-ben DL fogalmazott. Nem műszaki tesztek. Összejövetelek, szabadidős programok, de nem műszaki értékelések.

    "Más: megint sikerült egy hangszóró gyártót alaposan lehúznod! ( Scan Speak ) Miért baj az, hogy távol-keleti az alkatrész, attól már nem is lehet jó?"
    Tévedsz, nem húztam le egyetlen gyártót sem. És ezt például, már nagyon, nagyon régen megírtam, sokszor, sok helyen. Például itt is volt egy, [link] de azóta többször is találkoztam ehhez hasonló tervezési hibával az SS-től. :)
    A tapasztalat azt mutatta, hogy miután megtörtént a váltás, és távol-keleti lett az adott alkatrész/hangszóró, nem lett jó, annyira, mint előtte volt. Nem is voltak képesek reprodukálni a Vifa mélyközepek egyikét sem, a régi német alkatrésszel azonos formában. Arrafelé nem tudnak normális mélyközép membránokat gyártani.
    Pl. Láttam, mértem a valaha volt legolcsóbb Vifa mélyközép M21 újragyártásait, 36 000,- HUF /db áron, és semmi köze nincs a régihez, sajnos. Erre is fel szoktam hívni a figyelmet, hogy kár megvenni, ha valaki eredeti hangszórót szeretne pótolni vele.

    "Nem hallottam ( linkelhetnéd ha van ) olyan beszámolót, amiben az általad favorizált, készített dobozok meghallgatásáról készített volna valaki, összehasonlítva pl. egy gyári dobozhoz képest, mondjuk egy hasonló árú, illetve egy többszörös árúhoz képest ( hiszen azt vallod, hogy a drága hangszóró csak pénzkidobás."
    Szokásos felvetés, ha valamibe bele kell kötni. Nem készítek dobozokat. Nem végzek famunkát. Azt meg nem tudom, hogy lehetne dobozok meghallgatásáról beszámolni, mert a dobozok, amiket te említesz, önmagukban nem is szólnak. :)
    Hangsugárzókat sem készítek piacra, eladásra, és jelenleg hangszórókat sem. :) Elméleti kérdésekkel foglalkozom inkább. Én ezt jobban szeretem. Nem kell meghallgattatnom senkivel. :DDD Mert önmagában is igaz.

    "Szerinted, ha ennyire gagyi lenne, ( mint amennyire nem az ) nem terjedne futótűzként, hogy a fenti gyártó termékei sz@rok? Pillanatok alatt lehúzhatnák a rolót!"
    Én biztosan nem írtam, hogy "gagyi". Olvasd el légyszíves még egyszer, mert nem azt érted, amit én írok.
    :) Egyébként ezen a szinten árulhatsz bármit, a márkanév eladja. A felhasználók 95%-a nem tudja, és nem is akarja ellenőrizni az általa kedvelt gyártó termékét, pont az ilyen hozzáállás miatt mint amit most te képviselsz. Szerintem ez egy hangsugárzóépítéssel foglalkozó fórumrészen kifejezetten káros.

    "( hiszen azt vallod, hogy a drága hangszóró csak pénzkidobás."
    Ezt sem vallottam. :)
    De tök véletlenül találtam egy ilyet: [link] :))

    "Nem értem miért kell ezt a zsigeri gyűlöletet sugároznod minden hangszóró gyártó irányába ( Vifa-Perlees talán kivétel, de gondolom az egyfajta példakép nálad ), alaptalan fikciókon alapuló dezinformációkkal."
    Sosem írtam fikciókat és dezinformációkat, ha tudsz ilyet, akkor kérlek bizonyítsd. Ha nem, akkor légyszíves ne írd ezt. Kellemetlen ez az egész, amit csinálsz.
    Alapvetően a hozzáértés és információk hiánya amit látok nálad. Most is. Nagyon régen nincs olyan, hogy Vifa-Peerless, és sosem gondoltam példaképnek.
    Történelmi szempontból úgy fest a dolog, hogy a Vifa-Peerless-ScanSpeak már évtizedek óta egy és ugyanaz a vállalat volt. Már a DST megalapítása előtt is, hiszen minden lágyrészt ugyanonnan szereztek be, de a Typmhany-s vásárlás után mindenképp, pénzügyileg is egyek lettek. Ma ez a három márkanév ugyanazt a nagyvállalatot jelenti.
    De én nem hiszek hangszórómárkákban, és nem is vagyok elfogult márkanevekkel szemben. :) És nem táplálok érzelmeket hangszórók vagy gyártók iránt. Szerintem ez fura lenne, sosem jutott eszembe ilyesmi. :) Abszolút érzelemmentesen nézek ezekre a termékekre, maximum használom ezeket. :) De gyűlölni. :) Jézusom. Még embert sem szoktam, nemhogy hangszórót. Butaság lenne szerintem.

    "Itt ha valaki túl akarna lépni a tizen ezres kategóriás hangszórókon és valami komolyabb hangdobozt akarna tervezni, azt gyorsan leoltod, hogy csak parasztvakítás a drága hangszóró, majd ajánlasz neki egy pl. egy jó kis BC 25-öst 12. k-ért. [link]"
    Szerintem ez nem történt meg sosem, és nem is gondolok ilyesmiket. Írni meg végképp nem írtam le. Ez tényleg kitalált történet, fantasy. :) Szeretem, de inkább izgalmasabb témákban, és jobb íróktól. :)
    Amúgy a linkeden a DX25 van, nem a BC.

    "Föl sem merül benned, hogy valaki esetleg hajlandó lenne többet is áldozni pl. egy tweeterre, ami egy kategóriában hozzá illő közép-mély hangszórókkal már meg tudja ütni egy akár kétszer-háromszor annyiba kerülő gyári doboz színvonalát, hiszen erről szól a diy ( ami a topik lényege lenn ugye )."
    :) Énbennem nagyon sokminden fölmerül, de mindig egy adott kérdésre próbálok jó választ adni, ha már személyeskedsz. Ez is szerintem marha cringe dolog. Kellemetlen, hogy olyasmiket írsz, amit csak így valószínűleg egy félreértésből kitalálsz.
    A DiY alapvetően sokmindenről szólhat. Többnyire nem üzleti befektetés amit te említesz, nem költségcsökkentés és gyári hangsugárzóktól (nem dobozoktól, mert azok még mindig nem szólnak) jobb hangsugárzó készítése a cél olcsóbban. Ez egyébként teljesen lehetetlen dolog, mert a folyamathoz szükséges tanulás, idő, és ráfordított pénz (eszközök, kísérletek, alkatrészek stb.) végül jóval több lesz, mint amibe a gyári, esetleg használt hangsugárzók kerülnek. :) A DiY egy út, ahol egy általad kedvelt tevékenység a cél, a saját fejlődésed, önmagad továbbképzése a területen, és az, hogy megmutasd, képes vagy rá. A teremtés öröme, büszkesége, a teljesített feladat önbizalomnövelő hatása. :) Ez a DiY. Ma legalábbis.
    Persze van még százezer variáció, a muszájtól a céltalan pénzkidobásig, ez szerintem emberenként változó, hogy ki mit ért alatta, és mit vár el ettől az egésztől.

    A hangszórók/hangsugárzók tulajdonságai nincsenek összefüggésben az árcédulájukkal. :) A membránszélek vagy a kosár anyagával sem. :) Ez megint valami nem túl okos általánosítás.
    "a habszélű lemezkosaras közép-mély hangszórókon túli világ"
    Erre a "világra" gondolsz? :)
    Audio Note AN-E - Sound Odyssey
    Szerintem ilyen világ, amit említesz, nem létezik. Ezek lényegtelen dolgok egy műszaki területen. A hangszóróknak vannak konkrét lényeges tulajdonságaik, amik meghatározzák, hogyan működnek. A membránszél és a kosár anyaga nem ilyenek. Ez legfeljebb figyelemelterelésnek lehet jó. :) Kirakatparaméterek.
    Egyébként mértem ilyen hangsugárzókat is. :D És ezek sem a pontos reprodukcióra lettek tervezve. :D

    "Ez az ami súlyos probléma itt a topikban és ez a te "érdemed"!"
    Én nem hiszek ezekben a kosár-membránszél elvekben, és a súlyos probléma inkább az, ha egy műszaki témában valaki még a 21. században ezeket szeretné terjeszteni. Azt tudom ezzel kapcsolatban ajánlani, amit korábban is írtam, és ezt is gondolom:

    "Amit mindig ajánlok, hogy fel kell mérni, mivel állsz szemben, és értékelni, hogy megfelel-e a felhasználási céljaidnak. Kész. Ettől se többet, se kevesebbet nem szoktam."

    #36123bkercso
    Hát, talán akkor nem kellene fölösleges offenzív támadásokkal széttrollkodni valakinek mindig a topikot. Mert így csak csacsi felvetésekre próbálok megalapozott válaszokat adni. :) Ez tényleg nem használ senkinek. Nekem időpazarlás, akinek írom, azt meg nem érdekli, nem is foglalkozik vele.
    Mindenesetre neked sincs konkrét kérdésed. Így akkor hogyan lehetne értelmes dolgokról (is) beszélgetni? :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák