Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz denesdr #36538 üzenetére

    Vifa nincs már nagyjából 15 éve. :D Akkor vette meg a Tymphany, Peerlessel együtt, és költöztette a teljes gyártást (Onnantól nincs európai hangszóró Kurt Mueller alkatrésszel). Utána volt pár halódó kísérlet, ScanSpeak oldalról menteni a menthetőt, de végül az lett belőle, hogy a ScanSpeaket is megvette egy/több keleti befektető, és maradt a Discovery amit szintén a Tymphany gyárt. :D Mint ahogy a ScanSpeak 90%-át is valamilyen áttétellel távol-keleten készítik. Szóval ezek nem is annyira lassan, de biztosan elfogytak.

    Amúgy én pont nem vagyok márkahívő. :D Messzire vezetne mindent elmagyarázni, de röviden, a dibirama dinamikus viselkedésre utaló mérései alacsony SPL részeken inkább zajokat/mérési problémákat mutatnak, az nem a hangszóró. Az alaprezonancia viszont biztosan az. Ha bármilyen kiemelés van a statikus SPL-fr részen, attól ránézésre "jobb" lesz a CSD diagram, valójában csak annyi történik, hogy kevesebbet látsz belőle, egy egyenletesebb hangnyomásválaszú hangszóróhoz képest.
    Ha tölcsérrel kiemeled a rezonanciakörnyéki tartományt, akkor minden logika szerint ott rosszabbnak látod az időbeni viselkedést, hiszen hangosabb lesz a hasznos tartományhoz képest. 3kHz alatti keresztezést 25mm-es dómoknál csak speciális kikötések mellett alkalmazunk, mert a terhelhetőségük sem engedi ezt feltétlenül, meg sokszor a paramétereik sem.
    Az ND25FW-hez hasonló, kis mágneskörös hangszórók általában kevésbé működnek jól alacsony frekvenciákon, mint a ferrites, 70mm körüli, azonos kategóriába vagy akár azonos típushoz tartozó társaik. De meg kell nézni a méréseiket.
    Rengeteg BC25-öt néztem már, meg sokat is használtam el, mivel olcsó és ahhoz képest tűrhető. Semmi csoda. De felhasználási tartományban jól néz ki a THD, és nincs zavaró hibája, meg legalább nem esik 20kHz-re 10+dB-t mint a Dayton.

    A C-Note-ot sok helyen meg lehetne piszkálni, kezdve a hangszóróválasztással, folytatva a dobozzal, 700Hz-es berezgéssel, hangszóróelhelyezéssel, süllyesztéssel, hangváltóval, magashangszóróval párhuzamosan kapcsolt kapacitással, a dóm rezonanciakörnyéki SPL-fr viselkedésével, az impedanciaválasz öt ohm alá ejtésével, meg a maximumpontjaival, a centernél 40 ohm fölé emelkedik, majd visszaesik, az alacsonyra beállított érzékenységgel, 81-83dB@1W körül, a mégis 100Hz körül esni kezdő frekvenciaválasszal. Középtartopmányban 1,5%-os THD-vel.
    Meg az MTM elrendezés problémáival, ami sosem volt jó, de így fért be a TV alá/fölé a Center hangsugárzó. Hosszú.. Hosszú. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák