Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Ndruu #40726 üzenetére

    Ha a 2,2 kΩ helyett szándékosan raknál be 660 Ω-ot, akkor annyit vennél észre, hogy a fokozat erősítése visszaesett kb. kétszeresre. (1+ 660/680).

    Másik dolog, hogy ellenállások általában megszakadnak, csak látható égés, szenesedés esetén fordul elő, hogy lecsökken az értéke, nyilván a szenes anyag / festék miatt, de ez a ritkább eset.

    Az viszont mindenképpen árulkodó, amikor egy sztereó végfok szignifikáns eltérést mutat egymáshoz képest. Ilyenkor a hozzá csatlakozó alkatrészeket kiforrasztva is meg kell vizsgálni, akár az IC hibája sem zárható ki.

    Búgást okozhat a kimenet DC-egyensúlyának eltolódása is, ami a mélysugárzóra káros, melegedést is okoz.

    Úgy látom, a tervezők egy nem túl gyakori (úgy is mondhatnám, soha nem látott) trükkös megoldást alkalmaztak a hőfokfüggő DC-drift kompenzálására. A dokumentációban (alábbi kép) is szereplő kapcsoláshoz képest, a negatív visszacsatoló körből kihagyták a testre menő kondenzátort (ami a DC stabilitás miatt szükséges, illetve mélyfrekvencás vágást képez, valamint egytelepes táplálásnál egyébként is szükséges), ehelyett beiktattak egy külön integrátort, ami a kimeneti DC eltolódás ellen dolgozva igyekszik kompenzálni.

    Megspóroltak egy elkót, ami mondjuk 680 Ω esetén 100 µF körül vagy felette illene, gyakorlatilag meg szinte mindegy, a gyári ajánlás is működik, rengeteg készülékben. Bár lehet, műszeresen kimutattak valamilyen minőségjavító hatást alacsonyabb frekvenciákon, azért trükkösködtek, valamint +/- tápos konstrukciónál az elkó (amennyiben testre megy) nem kapna egyértelmű polarizált feszültséget, az sem tesz jót neki, hosszabb távon.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák