Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz #22145024 #40912 üzenetére

    A végfokpanelon lévő több ezer mikrós kondi és a tápegység közé mindenképp illik beiktatni egy fojtót, egyébként ugyanis a táp kimenetén oszcilloszkóppal is látható zajimpulzusok a tápvezetéken kiegyenlítődve erős zavart keltenek a hangban is.

    Ez a része egy fojtóval még rendezhető is, további gondot okozhat viszont az a földhurok, ami a tápföld és a jelföld között alakul ki, zúgó hangot produkálva a hangszórókban.

    Sajnos önmagában az nem megoldás, hogy például a jelkábel árnyékolásának testjét egyik végén megszakítani, mert a tápvezetéken létrejövő zaj így is becsatolódik, a bemenethez képest. Egy lehetőség az alaplapon egy jó vastag átkötést beforrasztani a tápcsatlakozó GND és a kimeneti Jack GND között, majd az erősítő GND-t közvetlen az utóbbihoz kötni, hogy onnan vegye a tápáramot is. A hangkábel árnyékolását pedig a végfok bemenetnél megszakítani, illetve be nem kötni.

    Engem mellesleg olyan szempontból érintett a téma, hogy a házimozi nálam egy quadro rendszer, ahol elől van komolyabb hangfal és sztereo erősítő, a két hátsó hangdoboz viszont (de az sem műanyag gagyi egyébként) csak TDA2030 végfokról megy, amit a PC-tápra gondoltam rákombinálni.

    Csak ennek így szimplán kevés a 12 V, inkább hídvégfok kellene majd, de egyelőre megtápláltam külön, trafós tápegységgel, nagyobb feszültségről. Így lényegében ugyanott vagyok, legalább zúgások, zavarok sincsenek.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák