Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Lompos48 #50541 üzenetére

    Ez a klasszikus, nagy tömegben gyártott ATX tápok elrendezése, így egy kis trükkel meg tudták oldani a 230 / 115 V átkapcsolhatóságot:

    Ami érdekes, hogy ehhez a dupla pufferes elrendezéshez ragaszkodnak sok esetben a nagyteljesítményű tápegységeknél, amikor átkapcsoló be sincs építve, de még nyomokban sincs odatervezve:

    Pedig azt mondaná az ember, hogy a felső képen látható C7 (alul a C8) akkor is elvégzi a DC-leválasztó feladatát, ha nem az osztáspontra kötik, hanem a pozitívra. Mint ahogy ez konkrétan így is működik, 115V állásba kapcsolva.

    Nagyteljesítményű tápokban az ellenütemű meghajtás szükséges általában, illetve ez kell ahhoz is, hogy a szekunderoldalon középcsapolt rendszerű kétutas egyenirányítás megoldható legyen, mivel itt a mindkét félperiódus terhelve van, ezért ellenütemben kell "bepumpálni" a teljesítményt primer oldalon is.

    Elképzelhető, hogy a duplapufferes elrendezéssel jobban biztosító a szimmetria, bár ez nem magyarázza meg, hogy 115V-os állásban mégis mehet szimplán, pedig ott még nagyobb is az áramfelvétel.

    Ez egy másik példa:

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák