Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Üdv all!

    Adott egy autós feszültségmérő, ami 5évnyi sikeres üzemelés után egy ismeretlen hibával elindult a hulladékképződés felé.

    A hiba lényege, hogy az elem behelyezésekor kijelzi a valós hőmérsékleteket, majd a következő frissítés után irreális értékeket vesz fel a belső és külső hőmérséklet egyaránt. Őszi leálláskor minden pontosan működött, jelenleg csak az óra és a feszültségmérés pontos, a hőmérséklet nem. Érdekesség hogy néha megmutatja a pontos értékeket is, aztán megint jönnek az irreális adatok.

    Ezt a műszert egy szál LR44gombelem táplálja, de a feszültségmérő+háttérvilágítás viszont 12voltról veszi az áramot és ez a rész akkor is működik ha nincs benne elem.

    Ősz óta annyi változás történt hogy mivel mostanság nem kaptam helyi boltokban ilyen LR44 gombelemet, ceruzaelemből meg van egy kilónyi, gondoltam megtáplálom azzal. Ez egy régi terv volt egyébként mert a gombelem kb. egy hónapig ad könnyen leolvasható LCD-t aztán további 2hónap alatt elhalványodik. Másik gond hogy van egy időszakosan a gép után kapcsolt olyan munkagép aminek működtetése néha zavart okoz és lefagy az egész - csak az elem kivétele és újra behelyezése hozza helyre, ami macerás dolog az adott helyen, így gombelem hiányában pont kapóra is jött az átalakítás.

    Az átalakítás során nincs gombelem, helyette 2db AA ceruzát kötöttem párhuzamosan hogy egész évben olvasható legyen az LCD kijelző halványodás nélkül. Az elemeket 2db egycsatornás elemtartó összekötésével egy közeli könnyen elérhető helyre vittem, ebből az egységből UTP vezetéken vittem a villanyt a műszerfal mögött az egységhez ahol a kis pólusokra polaritáshelyesen beforrasztottam. Alaposan lemerített elemmel egy pillanatra ugyan volt egy fordított bekötés, mert nem tudtam melyik pólus melyik, de sztem nem ez okozza gondot. Egyébként minden áramkötés forrasztva lett.

    A traktorban nincs szivargyújtó, így az egység nem is oda van dugva, hanem egy minden helyzetben áramot szolgáltató csatlakozóra van kötve. Amikor a gép áll, külön kapcsolóval kikapcsolható a feszültségmérés+világítása.

    Ezek alapján kinek milyen 5lete van erre a hibára vonatkozóan? Elsőnek gondolatom az volt, hogy a ceruzaelem ami kb. 1méterre van az egységtől és a vezeték kb. félméternyit párhuzamosan fut a külső hőmérő szenzor vezetékével okozhat valami zavart, de ez azért nem nyerő mert amikor dolgozok a géppel, pontosan ugyanott megy a 14.4V is és ezzel sose volt gond. Most látszólag az lett baja hogy az áramot nem gombelemről hanem ceruzáról kapja UTP vezetéken keresztül. De miért ha a feszültségszint ugyanaz? Valaki 5let? Köszönöm előre is!

    IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

Új hozzászólás Aktív témák