Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • terapeuta007

    aktív tag

    sziasztok.hány ohmos ellenallas kell ahhoz hogy 42v rol menjen egy 12v 0.14A ventillator? de nem full poweren hanem picit undervoltolva.hogy halk legyen ugy hogy mondjuk 10v ra essen le a feszultseg.

    ez egy tda7498E erosito egy toroid trafoval amit kiegészitettem jó pár windinggal szep vastag kabellel hogy kapjak 40v dc-t terheles nelkul(túllöttem a célon 44v lett) van rajta power indicatornak talatam 3 kis 0.25w os UV ledet jol nez ki. de ezek csak olyan 42-43v ra viszik le ezért egy pc tápbol kitepett 3 tranzisztor+hutoborda sorba van kotve hogy leessen a fesz. és igy lenn is van 40v-on. jól mukodik igy is sok kondi van rajta 34v ra esik le a fesz tartos mélynél.

    különösebben melegedési problemak sincsenek. bár lezárt dobozzal még nem tapintottam a trafot. csak langyos lett. de még hosszan intenziven nem hasznaltam. gondolom nem árt rá egy venti.

    ezért kéne ~42v ról megoldani a tortenetet hogy minel jobban lehuzza a feszultseget és a 3 tranzisztort kitudjam hajitani belole. talán ugy csak 36v ra esik le a feszultseg melynel.

    ezt nemtudom hogylehet kiszamolni mert ugye itt nem egy mezei terhelesrol van szó (pl led) hanem a venti maganak aramkorlatos. igy csak ezt kell elérni hogy az ellenallason 0.14A terheles alatt 30v fesz. essen.

    sima online kalkulatorokkal. 200+ohm jön ki. de az nem lehet mert 25ohmmal+ egy diodahiddal már megy(túléli) a venti csak overvoltolva(kb mintha 24vrol menne)

    Jimi Hendrix-Purple Haze

Új hozzászólás Aktív témák