Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz bozont #84919 üzenetére

    Ilyen vasmagos trafók feszültsége némileg terhelésfüggő, de amikor rá van írva, hogy 12 V / 25 VA, ez a névleges érték, ami azt jelenti, hogy 25 VA terhelés mellett áll be 12 V-ra. Noha ezt még befolyásolhatja a hálózati feszültség és valamennyi tűrés is lehetséges.

    12 V-os ventilátor a link szerint létezik 14, 16, 24 W-os, tehát ez sem mellékes, hogy neked melyik van.

    Az nem vészes, ha 14 W-os ventilátort kötsz egy 25 VA-os trafóra, valószínűleg kicsit 12 V fölé megy, az alacsonyabb terhelés miatt, de ennyi még belefér, meg egyébként is a trafó bírjon valamivel többet, úgy a jó.

    W és VA különbségéről (hatásos és látszólagos teljesítmény, cosφ fogalma) a témában volt már szó, ezt most nem részletezem, az egyszerűség kedvéért veheted nagyjából hasonlónak.

    Viszont halogénizzókhoz használatos még az elektronikus trafó, ami nem is trafó és nem is "normális" tápegység.

    https://www.google.com/search?q=electronic+transformer

    https://sound-au.com/lamps/elect-trans.html

    Utóbbi link szemlélteti, nem szinuszjelet ad, ezért izzólámpához alkalmas, aminek közömbös a jelforma. Neked nem ajánlott, hiába a 11,5 V még nem lenne probléma.

    Tehát ez egy kapcsolóüzemben vezérelt, ferritmagos trafó, ahol a pimer tápfesz. nincs pufferelve, ezért hullámzó feszültségről működik, ami a kimeneten is visszaköszön. Önrezgő oszcilláció, nem stabilizált és nem egyenirányított a kimenet.

    A vasmagos toroidtrafó általában nem számít biztonságosnak*, mert nem különül el a primer-szekunder, így leégés vagy más hiba esetén lehetne gond. Bár, ha jól tudom, gyártanak olyat is, ami megfelelő minőségű szigeteléssel mégis teljesíti a kettős szigetelés követelményeit, erről meg kell győződni pontosabban.

    *Attól még használható, de védőföldeléses konstrukciókban, készülékekben.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák