Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz #70211840 #85409 üzenetére

    A linkelt SSR DC 4-32 V inputtal működik és 5-12 mA közötti áramfelvétellel. Ezt úgy oldják meg, hogy a belsejében egy tranzisztoros áramgenerátor korlátozza az áramot, így lehetséges viszonylag tág feszültséghatár:

    Amikor van egy relés termosztát, akár annak tekercsére is lehet párhuzamosítani ilyen kis terhelést, vagy a relét ki is lehet forrasztani. Másképp fogalmazva, a relé helyett teszed be az SSR-t.

    Így nem kell külön tápforrás, viszont azt meg kell nézni, ha a termosztát elektronikája a hálózattal kapcsolatban van (pl. kapacitív előtétes tápkör), akkor a relé tekercse sem elválasztott, tehát ezt a részét ennek megfelelően kell kezelni / szigetelni, érintésvédelmi szempontból.

    A fűtőszálak (az infrabetét is) alapvetően ohmos terhelések, noha a tekercselt kivitel miatt lehet némi induktivitás, de ezt ilyen alkalmazásnál figyelmen kívül lehet hagyni.

    Lényegesebb szerintem a nullátmeneti indítás, a fűtőszál hidegellenállása miatt is. Ha véletlenül a 230 V szinusz csúcsára indítasz rá (gyök2 szorzat 325 V), az nem tesz jót a fűtőbetét élettartamának sem, a hálózatot is megrángatja.

Új hozzászólás Aktív témák