Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz demars #89013 üzenetére

    A többiek majd kijavítanak, ha butaságot mondok, de...

    A LED szalag, vegyük példának a 12V-os szalagot, általában 3db LED és egy áramkorlátozó ellenállás sorát használja sokszor egymás mellett párhuzamban.

    Ebben az esetben nem értelmezhető az áramgenerátoros tápegység, mert az áram annak a függvénye, hogy hány ilyen sor van párhuzamosan. Ugyanakkor a fix feszültség jól használható bármilyen szalaghossz esetén, mert ezek a 3 ledes sorok a korlátozó ellenállásokkal fix feszültségen jól mennek.

    LED meghajtót, vagy áramgenerátoros tápot abban az esetben kell használni, amikor a LED fényforrás nagyobb teljesítményű LED-eket használ, és egy sorban több darab dióda van.
    Ilyenkor megvan az, hogy a dióda mekkora árammal üzemeltethető, és mivel mind sorban vannak, az áramgenerátoros tápnak köszönhetően fixen ez az áram fog folyni mindegyiken.

    Ennek a verziónak az az előnye, hogy a LED-ek melegedés-hűlés folyamán megváltozó karakterisztikáját képes követni. Fix feszültség esetén ugyanis ilyenkor előfordul, hogy nagyobb áram folyik a diódákon.
    Hátránya, hogy kevésbé rugalmas egy ollóval szabható LED szalaggal szemben pl. Illetve a soros kötés miatt 1 LED halála a teljes string halálát okozza (előbb vagy utóbb, attól függően, hogy zárlatba megy vagy szakadásba)

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

Új hozzászólás Aktív témák