Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #12516608

    törölt tag

    válasz Gyárfás #167100 üzenetére

    Az alap össze állításod működik. De a vágyálom, hogy majd Ryzen 5000-es széria is menjen benne, na az nem.
    Vázoltam a lehetőségeket.
    Bekezdésekbe tagoltam a mondanivalómat, mindegyik értelmezhető önállóan is, és a többivel együtt is.
    Azt sem írtad le, hogy jelenleg min végzed a fejlesztést, a desktop gép minél legyen jobb?
    "NVIDIA 7700 valami" <-> Nem egy AMD Radeon HD77xx VGA?

    - "A tieidet nem tudom hová tenni, nem értem." --- NA! Ez a baj!
    - "Már az előző hszedet is törölték, mert nem volt értelme," --- Mi ez a támadó Bloody Steve stílus? :U
    - "Te írsz nekem, nem én kereslek..." --- Ja, ha nem kell a segítség....

    [ Szerkesztve ]

  • Gyárfás

    tag

    válasz #12516608 #167101 üzenetére

    - De, a Ryzen 5000-es széria megy benne, már írták mások is.

    Lehetőségek:
    - " Hardver ismeretek tekintetében vannak hiányosságaim. "
    Ez milyen lehetőség? Nincs benne alkatrész, se indoklás.

    - " "Itt van valami NVidia 7700 vagy mi.." --- A pontos típus sokat segítene. "
    Ez? És miért fontos? Látnom kell a monitoron amit gépelek kb.

    - " A processzor ( CPU = Central Processing Unit) végzi el a műveleteket - nem pedig a ram és az SSD. :((( A RAM az az operatív tár amibe/amiből a CPU dolgozik. Az SSD és HDD pedig a háttértár. Tessék felfrissíteni az ismereteidet. "
    Ez milyen lehetőség? Már ha nagyon jóindulatú szeretnék lenni, akkor azt mondom, hogy leírod milyen összefüggéseket kell építéskor figyelembe venni, de igazából ettől nem lesz okosabb az ember. Gyakorlatilag hülyének nézel és leírsz valami általános iskolai alsó tagozatos ismeretet.

    - " Persze, hogy 15méter - vagy perc inkább? "
    Üres kötekedés, mindenki érti. Egyébként pontosan itt írom le a gépet. Be lehet lőni, h mi volt, de mind1, már korábban is írtam, hogy hibás, elkezdett kikapcsolgatni, és sokszor vissza sem kapcsol egy ideig, nem tesztelgetem ki, kell amúgy is új.

    - " mert 4GB ram rohadtul kevés. A WD HDD meg lehet, hogy egy 10-12 éves SATA2-es WD Green, ami sohasem volt rendszer alá való. "
    Nah, köszi az észrevételt, tehát akkor rájöttem, hogy lassú a gépem és kell RAM meg SSD. Akkor került be a rendszer alá a WD amikor még túl drágák voltak az SSD-k.

    - " (Az összetett mondat első részéből meg kimaradt az állítmány.) "
    Köszi ismét az építéssel kapcsolatos infót.

    Ez volt a sallang, amit csak azért kellett odaírnod, hogy rám okádd a frusztrációdat, mert amúgy nyilvánvalóan semmi köze a témához.
    A többit utólag szerkesztetted alá, de most legalább elolvastam így, mert amúgy engem csak az érdekel az egészből. (hozzáteszem elég aljas dolog belekötni valakibe aztán gyors módosítani mintha )

    Mindenki hozzáadja a gondolatait, én meg megköszönöm a valóban segítő szándékúakat, és ezekből igyekszem a saját igényeimnek legmegfelelőbb módon összeállítani a saját gépemet. Nem vagyok köteles pontosan követni / átvenni senki gondolkodását. - Ezt amúgy be lehetne dobni összefoglalóba is, mert már máskor is belefutottam itt olyanokba, akik azt hiszik, h mindent tudnak és nincs az övéktől eltérő gondolkodás / felhasználási mód, csak a hülyeség.

    #166993 SyMbioTe hozzászólását könyvjelzőbe mentettem, naponta többször megnézem, amikor van időm a gép összeállításával foglalkozni. Nagy segítség!

    Neked pedig egy ennél eredményesebb Boldog Új Évet Kívánok!

    Mivel többnyire alaplapi problémám maradt csak hátra, ezért igazából átnyargalok többek örömére.

    Minden Fórumozónak Boldog Új Évet Kívánok !

  • SyMbioTe

    Ármester

    LOGOUT blog

    Nyugi srácok, Szilveszter van, év utolsó napja, nem kell egymásnak esni. :D
    Menjetek, igyatok egy jó sört, pezsgőt, nem kell itt marni egymást :K

    És ezúton kívánok minden kedves és kedvetlen fórumozónak és nagyon boldog új évet!! :)

    „És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”

  • basel00

    tag

    Sziasztok

    Először is mindenkinek boldog új évet kívánok!

    Szeretnék venni egy gépet a fiamnak, játékokra de azért nem egy csúcsgépet csak amit a pénztárcám megenged.

    Ezek lennének a paraméterek:
    alaplap: [link] MSI MPG Z490 GAMING PLUS alaplap
    proci: [link] Intel Core i5-11400 1200 dobozos processzor
    ram: [link] G.SKILL Trident Z RGB 16GB (2x8) DDR4 3200MHz CL16 RAM
    ssd winyó: [link] Samsung 970 EVO Plus 250GB M.2 2280 NVMe SSD
    hdd winyó: [link] https://www.pcland.hu/seagate-2tb-7200rpm-sata-600-256mb-st2000dm008-merevlemez
    ház és a táp: [link] [link]

    köszönöm a segítséget

  • Cornholio84

    újonc

    Sziasztok! Boldog új évet kívánok mindenkinek! :)

    Egy teljesen új gamer PC-t szeretnék összerakni magamnak új monitorral együtt. Január első vagy 2 hetében szeretném megrendelni, de viszont nem akarom elkapkodni az összeállítást és a vásárlást. Az a tervem, hogy minimum 5 évig, lehetőleg ne kelljen benne semmit se cserélnem/fejlesztenem. A célom az lenne, hogy QHD-ban a legtöbb mai játék, valamint a közeljövőben megjelenő játékok elfussanak a maximum ill. közel maximum beállítások mellett. A QHD-s monitorból min. 27"-osat szeretnék, de max. 32"-eset. Min. 144Hz-es legyen, G-syncet tudja a videokártya miatt amit lentebb írok majd úgyis, 16:9-es IPS-t gondoltam, de nem hajlítottat. LG,Asus,Gigabyte-okat nézegettem belőlük főként. 27esből amiről nagyon jó értékeléseket láttam és kiemelkedik még a mai napig is a jelenlegi felhozatalból az az Lg 27GL850-B típusa.A 32-esből konkrétan ez nagyon tetszik tudást és árat is tekintve a mérethez nézve, szintén dicsérték. >>> Gigabyte M32Q. Nyilván jöttek újabbak is már, valószínűleg nem láttam minden új variánsukat. :)
    Azt kiemelném, hogy az Alaplap-processzor-videokártya hármason nem szeretnék spórolni, és még a tápot is ide venném, mert tudom, hogy fognám a fejem vásárlás után, ha ezeken akarnék spórolni, és gyengébb lenne belőlük bármelyik is, vagy több darab. És ezt több ismerősöm is jó tanácsként anno javasolta. Viszont a konfig többi részén, ahol esetleg lehetne faragni árban, és persze nem menne az összkép rovására, akkor annak nagyon örülnék, mert bitang gépet szeretnék. :)
    Egy-két gondolat/felmerülő kérdés a végére. Nagyon jó hűtést és levegőmozgást szeretnék a házban, bírja jól az erős főleg gamer terhelést minden benne, klassz hőmérsékleten. Biztosan furcsa lesz pár embernek, de igen, nekem kell még az optikai meghajtó bele, kevés ház volt amit láttam manapság még így, hogy támogatja. Amit írtam házat abban elöl van 2db 120mm-es, és 1 db 120 mm-es hátsó ventilátor. A gyártó oldalán azt írják, hogy összesen 6 db venti lehet benne. Elöl 3x120mm-es vagy 2x140mm, hátul 1db 120mm-es, felül 2x120mm v 2x140mm. ez a hűtés téma nagyon foglalkoztat őszintén szólva, és csak remélni tudom, hogy az alap 3 venti amivel jön a ház és a proci hűtő biztosítja az általam kívánt szuper hűtést. Vízhűtést abszolút nem akarok.
    Remélem a processzor is kihajtja a videokártyát. azt hiszem több mint 10 éve, hogy nem vettem új gépet, szóval az utóbbi időben ( 1-3 hónapban) próbáltam felvenni a fonalat és tájékozódni a témában.

    1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?

    Főként játékra használnám single és multiplayerre is, emellett Youtube, Spotify, Netflix etc.

    2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?

    Alkatrészeket nem, de a biilentyűzetet és az egeret megtartom, amíg ezekből nem veszek majd újat, bár így is szép lesz a végösszeg a konfigot tekintve sajnos, ugye főleg a videokártya miatt. Ha esetleg csúszna kicsit a monitor vétel, akkor addig a jelenlegi kiszolgál.

    3. Milyen alkatrészekre van szükséged?

    Tehát a tervezett konfiguráció ez lenne. :

    Ház: Thermaltake Versa J22 Tempered Glass RGB Edition táp nélküli ablakos ház fekete (CA-1L5-00M1WN-01)

    Alaplap: Gigabyte B560M AORUS PRO AX

    CPU: Intel Core i7-11700K Socket 1200 Dobozos (BX8070811700K)

    VGA: Gigabyte GeForce RTX 3070 Gaming OC 8G LHR (GV-N3070GAMING OC-8GD 2.0)

    RAM: 2x16GB dualban, 3200MHz DDR4 Corsair Vengeance LPX White CL 16 (CMK32GX4M2B3200C16W)

    SSD: 2x 500GB Samsung 980 M.2 SSD meghajtó (MZ-V8V500BW)

    HDD: 2TB WD 3.5" Blue SATAIII winchester (WD20EZBX)

    Táp: FSP 750W Hydro G PRO 750 80+ Gold ( Ez elvileg elég kell, hogy legyen, az RTX 3070-hez 650W-osat javasolnak, ha jól olvastam a gyártó honlapján.) Én nagyobbat is akartam mint az ajánlott, főleg, ha később ezt-azt esetlegesen rádugnék a gépre, pl.: nyomtató etc.

    CPU Hűtő: Be Quiet! Pure Rock 2 Black univerzális CPU hűtő fekete (BK007)

    Optikai meghajtó: LG GH24NSD5 SATA DVD író fekete OEM (GH24NSD5.ARAA10B)

    Mennyi a kereted rá? Monitorral együtt olyan 1.200.000FT-ot számoltam kb. Az egyik nagyobb/ismertebb cégnél, csak a gép most olyan 980.000Ft lenne összeszereléssel együtt, náluk most a felsorolt alkatrészek mindegyike kapható és a monitorok is. Az egyik 27-es LG monitor 100eFT kb. jelenleg, a 32-es Gigabyte meg 170.000Ft kb.

    +1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Alapból szeretném így ezt a variációt, az Inteles verziót. A videókártya és az alaplap legyen Gigabyte mindenképpen. Ram, hűtő,táp lehet eltérő, talán még a többi alkatrész. Szívesen fogadom a javaslatokat/alternatívákat esetlegesen. :)
    Természetesen érdekességképpen érdekelne az AMD-s variáns is, annak is vannak előnyei, talán manapság főleg. ( alacsonyabb a procijaik fogyasztása, erősebbek is valamelyest az azonos Intelek némelyikéhez képest, olvasgattam plusz ismerősi körben is kaptam infókat.)
    Tőlük az 5600X-es procit és az ASUS TUF GAMING X570-PRO (WI-FI) alaplapot ajánlották nekem, igaz Radeonos kártyát pl nem ajánlottak, az RTX 3070-nek megfelelően.
    Úgy tudom, hogy a Ryzen 7 5800X-as van a 11700K-val egy szinten, na sebaj. Ennyi lenne dióhéjban a tervem.
    Előre is köszönöm szépen a segítségeteket! :)

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz basel00 #167105 üzenetére


    basel00

    Szia,

    Az Összefoglaló szerint kérdezz, PLS!

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz Gyárfás #167091 üzenetére


    Gyárfás

    A Toma az ATX, az mATX testvére a Mortar.

    "a tesztek alapján kb 3x gyorsabb SSD-ből többet profitálok" - De azt a sebességet te -a leírt feladatokkal- nem tudod kihasználni! Ilyen gyors SSD-re csak akkor költs, ha más számodra fontosabb komponensből megvetted/megveszed a legjobbat.

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz Cornholio84 #167106 üzenetére


    Cornholio84

    Szia,

    "Ennyi lenne dióhéjban a tervem." - És milyen lenne, ha "bőlére" engednéd? :DDD

    A konfigban nincsenek nagy hibák, akár mehet is, de azért hozzáfűzök ezt-azt.

    CPU: Ha van érezhető felára a non-K 11700/11700F-fel szemben és amúgy sem tuningolnál (a hűtőből kiindulva gondolom, hogy nem), akkor nem érdemes megvenned, nem lesz vele előnyöd. Persze ha közel azonos az ár, akkor menjen nyugodtan a K-s verzió.
    Ha tuning is játszik, akkor Z590-es lapot és komolyabb hűtőt kellene venni.
    VGA: Ez lesz a "gyenge láncszem" a gépben, az általad elvárt játékélményhez csúcs kártyákban kellene gondolkodnod! (persze tudom, hogy ez is marha drága, de itt én inkább egy RX 6800XT / 6900XT-t vennék)
    Ram: jelenleg 16GB szinte minden játékhoz elég, de a jövőre való tekintettel (és mert egész normális mostanában az ára) maradhat a 32. Hozzáteszem, hogy inkább kicsit gyorsabbakat vennék.
    Hűtés: a ház elejébe tennék még egy, harmadik 12-es ventit is, avagy lecserélném a 2 12-est 2 db 14-esre.
    "A videókártya és az alaplap legyen Gigabyte mindenképpen" - Ahogy gondolod, de a nagy gyártók közül pont a Giga VGA-kkal volt mostanában a legtöbb gond (főleg a zörgő ventik miatt)... (Nem érdemes a márkákhoz ragaszkodni általánosan, mert szinte mindegyiknél van valami nem igazán ajánlott komponens!)
    "vannak előnyei, talán manapság főleg. ( alacsonyabb a procijaik fogyasztása" - Így van, ez egy jelentős előny, nem is az áram-költség, hanem inkább a hűtés miatt. Bár azért ez sem "fekete-fehér": az általános hűthetőségük jobb valóban, de a kis hőátadó felület miatt (7 nm-es technológia) nagyobbak a "hő-tüskék", ezért náluk érdemes egyedi ventiprofilt létrehozni.
    +1: Ha időtállóbb technikát szeretnél, akkor i5 12600K-t vegyél, az most kb. a legjobb ár-érték arányú gamer-proci. Lehet kapni hozzá DDR4-es ramokat támogató lapokat, 3600-4400 MHz-es DDR4-es ramokkal brutál gyors (gamingre a DDR5 most még nem jobb, viszont sokkal drágább), és még árban is versenyképes. Ehhez viszont W11 ajánlott.

    [ Szerkesztve ]

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • basel00

    tag

    Sziasztok
    Először is mindenkinek boldog új évet kívánok!

    1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?
    Mind a kettőre de inkább (Gta V, R6 multi)


    2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
    VGA: MSI Geforce GTX 1050 ti


    3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
    ezeket az alkatrészeket néztem ki
    alaplap: [link] MSI MPG Z490 GAMING PLUS
    proci: [link] Intel Core i5-11400 1200
    ram: [link] https://www.pcland.hu/gskill-trident-z-rgb-ddr4-16gb-2x8gb-f4-3200c16d-16gtzr
    ssd: [link] Samsung 970 EVO Plus 250GB M.2 2280 NVMe
    hdd: [link] Seagate Barracuda 2TB 7200rpm 256MB 3,5"
    táp: [link] Gigabyte P650B 650W 80+ Bronze
    gépház: [link] Cooler Master MasterBox MB520 ARGB Black
    meg nem tudom hogy kéne e még proci hűtő


    4. Mennyi a kereted rá?
    270- nagyon max 300e


    +1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
    Nem!

    Köszönöm a segítséget!

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz basel00 #167110 üzenetére


    basel00

    Neked is BÚÉK!

    A monitor tudása nagyon fontos infó, ahhoz tervezünk egy gamer-gépet, nem tudom miért hagytad ki, de nekem mindegy... :U

    Nagy tragédia nincs a konfiggal, akár mehet is, de eléggé aránytalan. Pl. viszonylag drága alaplap és SSD, de olcsó tápegység.
    Lap: inkább B560-at, vagy Z590-et vennék.
    SSD: egy közel feleannyiba kerülő A2000-rel sem lennél semennyivel hátrébb.
    Táp: a mostani konfighoz még egy 400-as is elég lenne, ezért feltételezem, hogy lesz a közeljövőben VGA-fejlesztés (igazán elárulhattad volna, ha igen), ezért a 650-es. Az SSD-n spórolt pénzből vehetnél minőségibb darabot, pl. FSP, Seasonic (7 év garival).
    Hűtő: igény kérdése, a gyárival is lehet lenni egy jól szellőző házban. pl. Deepcool Gammaxx 400S / ID-Cooling SE-213V2 / ID-Cooling SE-224-XT Basic / Jonsbo CR-1000

    [ Szerkesztve ]

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz Gyárfás #167112 üzenetére


    Gyárfás

    A szoftverfejlesztéshez nem kell semmi brutál hardver, de még a Civ5-höz sem kell nagyon erős proci és vga. Csak azt akartam elmondani, hogy szépen hangzanak az NVMe ssd-k sebesség-adatai, de számodra irreleváns, mert nem tudod semmivel sem kihasználni. Ha kényelmesen belefér, akkor vegyél ilyet nyugodtan (bár a KC pont nem egy elsősorban ajánlott darab), de ha kell/elférne máshova az a 9-10k, akkor inkább olcsóbb ssd legyen (pl. A2000).

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • Gyárfás

    tag

    válasz palfitom #167113 üzenetére

    Értettem, már lemondtam a kc-ról :)

    Csak érdeklődtem, hogy van-e olyan szempont, amit érdemes figyelembe venni, pl centrálprocesszorjúnit vagy ilyesmi :D

    Köszi a helpet!

  • Serricon

    senior tag

    Sziasztok! Boldog új évet!

    Lassan de biztosan csereérett lesz a gépem, még azt hittem sokáig kihúzza, de már inkáb csak a RAM mennyiség tartja életben szerintem :D (i5 4590, Asrock H97M Pro4, 32gb DDR3)
    Ennek a gépnek az alapja még sok éve a PH-s minecraft szerverek üzemeltetésére volt építve, és éveken át ezt is tette 24/7-ben, ezért is volt a 32gb ram, mert virtualizáltam rajta. aztán úgy alakult, hogy át kellett passzolnom a hosztolást, és az akkori asztalimnál ez erősebb volt, így kis legózás és cserebere után állt elő a mostani konfig, ehhez még a pandémia előtt szereztem egy RTX 2070-est, hogy átvészeljem a home office-t ;]

    1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?
    Általános felhasználás + ocsmány mennyiségű multitasking, minden IS megy egyszerre, ezzel párhuzamosan single és/vagy multi játékok, ezekből is a jobbféle optimalizálatlan félék, elsősorban 7Days to Die (ez már cpu limites volt nálam az új patch-el nagyvárosban. Átlag megvan az 50-60fps ultra körül nyugiban, de ha akció van beesik 20-köré is), aztán pár enyhébb szimulátor, esetleg Cyberpunk ha kikupálják, anno ehhez szereztem a 2070-et.. de végül jól jött a 7d2d-hoz.
    Néha van egy kis fejlesztés (pár tucatnyi docker microservice) is, a melós gépen is szenvedés volt a 16gb-al már, aztán az is bővült 32-re, az már oké, úgyhogy ez alá semmiképp sem adnám, ha nem dolgozok rajta akkor sem elég a 16gb.
    Lehet még számítani majd videovágásra is, de ez nem prioritás, elszöszölhet vele a háttérben amíg mást csinálok.

    2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
    A jelenlegi konfig:
    Intel Core i5 4590
    ASRock H97M Pro4
    32GB DDR3
    GeForce RTX 2070 SUPER
    250GB Samsung SSD 840
    250GB Samsung SSD 850 EVO
    Enermax 525W
    Fractal Design Define R5

    Az SSD-k maradnak, de kell majd m.2-es is, a jelenlegi lap nem tudja.
    HDD nincs és nem is kell, NAS-on tárolok mindent.
    Ház marad, tökéletes. Szerintem a táp is bírja még, már költözött párszor :D.
    VGA marad, ez most nem az ő köre.
    Perifériák vannak és maradnak.

    3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
    2 verziót képzeltem el, az egyik, mivel a lappal és rammal nincs gondom, hogy belerakni a legerősebb procit a lapba amit még elbír, de ahogy nézegettem.. igazából túl sokat nem hozna.. bár az biztos, hogy olcsóbb, és talán ki lehet húzni vele a váltást még egy kicsit, kérdés, hogy érdemes-e várni a váltással.. ahogy láttam a DDR5 nem egy nagy durranás még, de persze tudom amint veszünk valamit, mindig utána jön ki valami mégjobb :D

    A másik opció, egy Lap+CPU+RAM+M.2 SSD kombóval felfrissíteni az alapokat. Sajnálom a sok ramot, de ha cserés lesz is, nem vész el, vándorol tovább a szülőknél lévő gépbe ami kikerül innen.

    4. Mennyi a kereted rá?
    200-300k szerintem elégnek kell lennie, nincs szükségem highend dolgokra, inkább jó ár/értékű, időtálló legyen, kb a következő 5-7 évre.

    5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya választásnál lényeges szempont)
    VGA-m marad, így a csatlakozások annyira nem relevánsak, de fullhd monitorjaim vannak, jelenleg 2, de lehet 3 is lesz, nem támogatnak semmit.
    Esetleg, lehetséges, hogy később WQHD vagy 4K is lesz 3.-nak de jelenleg helyhiány miatt nem veszélyeztet ez az opció, és az úgyis a VGA-tól függ majd, ha jól gondolom.

    +1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
    Fekete.. igen.. mindenképp.. de ez már megvan. :D
    Időtállóság, bővíthetőség miatt talán az AMD-k mintha tovább kihúznák a kevesebb foglalat variálás miatt, de nem láttam mostanában ajánlgatva őket, ennyire nem trendik most a ryzen-ek? vagy összeszedte magát az intel?
    Igazából mindkét verzióra kíváncsi lennék, esetleg pro kontra, mi az amiért nem jó vétel.

    Köszönöm előre is.

    [ Szerkesztve ]

  • Benhu22

    friss újonc

    Sziasztok!!
    Azt szeretném kérdezni hogy az alábbi konfigba megfelelően vannak össze válogatva az alkatrészek, játékra lenne 1080p 144hz.

    Ház: BE QUIET! SILENT BASE 601 MIDI-TOWER CASE - SILVER

    Alaplap: MSI MAG Z590 TOMAHAWK WIFI ATX
    RAM: Corsair Vengeance LPX Black 16GB (8GB x 2) 3200MHz DDR4 Memory Kit
    SSD: Samsung 980 1TB
    Cpu:Intel Core i9 11900K

    Cpu hűtő :BE QUIET! DARK ROCK PRO 4 CPU COOLER
    Vga: MSI GeForce RTX 3070 GAMING Z TRIO 8GB LHR
    Táp: Corsair RM850 850 Watt 80+ Gold Fully Modular PSU

  • Cornholio84

    újonc

    válasz palfitom #167109 üzenetére

    Szia! :)

    Először is, nagyon szépen köszönöm a válaszodat és a javaslataidat! Igaz, nehezebbé is tetted a döntésemet őszintén szólva így a konfiggal kapcsolatban, hogy most amit én tervezek venni, vegyem-e meg vagy mégsem. Hiába írtad, hogy akár mehet is. Amúgy tudtam ,hogy nem lesz ez egyszerű menet a sok alkatrészt tekintve. :) :D Így ebből nem lesz rendelés leadás a jövő héten, mert agyalni fogok még az tuti. :)
    Abszolút nem felvágásnak szántam a tervem, és az összeget sem. Egyszerűen manapság ennyit tudom, hogy minimum ki kell csengetni egy erős konfigért a VGA-k miatt főként, ami közel sem a csúcs, mégis szerintem azért bitang és a következő pár évben kiszolgálja az embert. :) Elhiheted, hogy sokakkal egyetemben és sem szívesen adok ki ekkora összeget egy új PC-ért, de, ha ma ez a helyzet, akkor nem tudok mit tenni. Én biztos nem fogok arra várni, hogy a VGA-k ára normalizálódjon belátható időn belül, tudom, hogy ezzel sajnos jobban tömöm azokat a zsebeket, mint amennyire kellene, de sajnos ez van. Ezt senki sem tudja megmondani még mindig, hogy mikorra várható. Erre meg nincs se kedvem, se időm őszintén szólva, mert én mostantól akarok játszani és nem majd akkor valamikor. Tudom, hogy nem támadólag írtad, csak leírtam, hogy ezért kb. ha ez a keret és most megtehetem/belefér akkor most kell. :)
    CPU-kat nézve, a sima 11700-as most kb. 2-3eFT-vel olcsóbb mint a K, a 11700F viszont olyan 15-18eFT-vel olcsóbb mint a K variáns. Az alap órajelük viszont 1.1GHz-vel gyengébb ahogy néztem.
    Tuningot én nem tervezek.
    Igaz nem írtam le konkrétan fixre az elvárt játék teljesítményt, FPS-eket tekintve vagy hasonlóan. De amiket én néztem sok játék benchmark videót a komolyabb/hozzáértő tech-es YouTube-os csatornákról és más oldalakról értékeléseket a 3070esről, ott QHD-ban bőven jól teljesít stabil bőven 60 FPS felett nagyon magas beállításokkal, sok esetben 80/90/100+FPS -eket, és a mai címek többségében amiket mindig benchmarkolnak a VGA-kkal szépen muzsikált. ( Persze van 1-2 kivétel pl.: MS Flight Simulator, de ezek meg nem érdekelnek, mert ilyenekkel nem is fogok játszani.) És még 4K-ban is nagyon sok cím bőven 60FPS felett van magas beállításokkal, igaz nem ebben a felbontásban tervezem, csak, ha itt is jól bírja a sarat, akkor QHD-ban meg főleg nagyon jónak kellene lennie a teljesítményének úgy gondolom.
    Néztem az RX kártyákat amiket javasoltál. A legolcsóbb 6800 XT is majdnem 100eFT-vel drágább mnit az általam kinézett VGA. Ez már bőven húzós lenne sajnos, főleg úgy, hogy ugye monitort is akarok venni, ami RX-el nekem már nem férne bele a full konfigba.
    Én amúgy az RTX 3070Ti-okat is néztem, de a legolcsóbb is 575eFT körül van, és ezért a +10%-ért amit a sima 3070-eshez mérten tud teljesítményben, a +45eFT-ot én nem fizetem ki érte. Sajnos a 3080-asok meg 740eFT-tól indulnak, szóval ez már megint bőven a kereten kívűl lenne. Ez a nagy baj itt.
    Ram mindenképpen 32GB lesz benne, ez nem is volt kérdés amikor fejbe vettem az új gépet. Viszont, ha jól olvastam a procik gyártói oldalán, akkor csak 3200MHz sebességűt támogatnak túlhúzás nélkül, amit én meg nem akarok ugyebár.
    A hűtést azt megoldom, ahogy írtad, amikor eljutok a rendelésig, úgyis beszélek majd az illetékesekkel a konfigról még.
    A Gigabyte helyett te amúgy melyik márkát ajánlanád akkor az RTX 3070esből?
    Prociknál az i5-12600-asat is megnéztem, jónak tűnik. Az 1700as foglalat miatt ugye ilyen deszka is kéne hozzá, viszont ott meg a legolcsóbb is +30eFT lenee az 1200-eshez képest. A DRR5-öt meg még igen, bőven lehet hanyagolni, olvastam róluk, szinte tök friss a cucc amúgyis. :)

  • Jungle Man

    junior tag

    Nagyjából tervszinten összeállítottam egy gépet, nem tudom, jó helyen járok-e ez ügyben, de a kérdésem: Jó lesz ez így?

    Fractal Design Define C
    MSI MAG B550 Tomahawk
    AMD 5700G
    Noctua NH-L9X65 SE-AM4
    beQuiet 400 vagy 450 wattos táp (ezzel már rendelkezem)
    Kingston Fury vagy GSkill RipjawsV 2x16GB 3200MHz CL16 (mindkettő 47 ezer)
    WD Blue 3D 2TB M.2
    + 2db régebbi SATA winyó (1+3 TB)

    bill+egér: Dell KM7321W
    BT transzmitter és kvázi hangkártya: Fiio BT30 Pro
    monitor: AOC U32E2N

    összesen: 581 ezer Ft.

    (Sok évre venném főként irodai munkára, médiafogyasztásra és általános célra némi tartalékkal, kivéve a játékot, az nem lényeges.)

  • #12516608

    törölt tag

    válasz Jungle Man #167118 üzenetére

    Első blikkre: lap + proci + ram (Crucial Ballistix? ;) ) -> Pöpec, ütős cucc.

    A további részletekért várd meg a topikgazdákat és a többi gurut. ;)

  • #12516608

    törölt tag

    válasz Cornholio84 #167117 üzenetére

    Kiszakadt a betűzsákod. Egy ilyen tömörre préselt, tagolatlan mákostésztát a kutya sem fog elolvasni. :N :(

  • csuzda

    aktív tag

    Sziasztok!

    Ismerős gyerekének kellene számítógép, idén megy suliba, ezért kéne gép.

    1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?
    Minecraft, később sulis dolgokra.
    2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
    Semmi komolyabb.
    3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
    Teljes számítógép, inkább előre összeállított kéne.
    4. Mennyi a kereted rá?
    ~210 ezer.
    5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya választásnál lényeges szempont)
    Nem tudom milyen.
    +1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
    Nem

    Előre összepakolt számítógépben gondolkodik, ezt néztük ki. Tudtok ennél jobb alternatívát? Vagy tudtok mondani ajánlott boltot? Előre is köszönöm szépen!

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz Gyárfás #167114 üzenetére


    Gyárfás

    :)

    Ahogy már írtam, én a jelenlegi legjobbat venném az adott keretből (tehát R5 1600 helyett inkább i5 10400 / 11400), az hogy mi lesz pár év múlva, arra kár most gépet építeni, addig még sokat változhat a technika és a kínálat.

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz Serricon #167115 üzenetére


    Serricon

    Szia,

    A fejlesztés 4790 / 4790K-ra nem sok pluszt hozna, azt én elvetném.
    Lap: pl. Asus Prime B560-Plus / Gigabyte B560 Aorus Pro AX / MSI Z590-A Pro / Asus TUF Gaming Z590-Plus / Gigabyte Z590 Gaming X / Z590 Aorus Ultra
    CPU: i7 11700(F)
    Hűtő (opcionális): pl. Arctic Freezer 34 eSports / Freezer 34 eSports DUO / Alpenföhn Brocken ECO Advanced / BQ Pure Rock 2 / SilentiumPC Fera 5 Dual (a házad 180 mm-ig fogad hűtőt, szóval gyakorlatilag bármi belefér)
    Ram: DDR4 32GB (2x16-os KIT), pl. Fury 3600

    "az AMD-k mintha tovább kihúznák a kevesebb foglalat variálás miatt" - Ez így volt eddig, de most mindkét család vált a DDR5 miatt.
    "ennyire nem trendik most a ryzen-ek?" - Csak az árazásuk nem jó mostanában az alsó és közép kategóriában, ezért nem tudjuk őket elsősorban ajánlani.

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz Benhu22 #167116 üzenetére


    Benhu22

    Szia,

    Az Összefoglaló alapján (a kérdések megválaszolásával) kell kérdezni!
    Azt is írd meg, hogy mennyiért vennéd ezeket az alkatrészeket!

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz Cornholio84 #167117 üzenetére


    Cornholio84

    Szívesen.

    "nem felvágásnak szántam a tervem, és az összeget sem" - Nem kell magyarázkodnod, egy valamirevaló gamer-gép manapság simán hét-számjegyű vételárat képvisel.
    "nem fogok arra várni, hogy a VGA-k ára normalizálódjon belátható időn belül" - Nem vagy ezzel egyedül, ne aggódj.
    "Az alap órajelük viszont 1.1GHz-vel gyengébb" - Az alap órajel a lőtéri kutyát sem érdekli, a proci amikor dolgozik, akkor az all-core turbo számít, abban pedig elenyésző a különbség, tehát ha nem tuningolod a K-s procit, akkor játékok alatt gyakorlatilag nem lesz köztük különbség. (persze non-K esetén meg a BIOS-ban ki kell tolni a TDP-limiteket, hogy ne legyen 65W-ra korlátozva, és le tudja adni a teljes teljesítményét)
    "elvárt FPS" - Ahogy írtam, a VGA-d lesz a korlátozó tényező, bármelyik i7-est is választod.
    VGA: a 6800XT jóval erősebb a 3070-nél, közel 3080-as szint. Az Aprón van pár "egész jó" vétel: pl, pl. (6800XT esetén a referencia hűtés is teljesen jó és ajánlható)
    "a procik gyártói oldalán, akkor csak 3200MHz sebességűt támogatnak túlhúzás nélkül, amit én meg nem akarok ugyebár." - Ez igaz, viszont nem kell neked manuálisan babrálni és tuningolni a magasabb órajelű ramot, csak be kell kapcsolni (engedélyezni) az XMP-profilt. Ez nem igazán számít a szó hagyományos értelmében tuningnak, ugyanakkor egy magas órajelű és alacsony késleltetésű ram több FPS-t tud hozni, mint ha tuningolnád all-core 5GHz fölé a 11700K-t. E mellett nem kell brutál többlet-fogyasztással és hőtermeléssel foglalkozni, szóval tiszta haszon.
    3070: inkább Asus TUF, kiváló lett a hűtése, az ára sincs túlságosan elszállva, és sokszor kapható is.

    #167120 u299975
    Most volt türelmem, de amúgy ja. :D

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz Jungle Man #167118 üzenetére


    Jungle Man

    Jó helyen jársz, de ahogy írtam a procis topikban is, mielőtt beírsz egy topikba, azelőtt ajánlott/elvárt elolvasni és értelmezni az Összefoglalót, és ha van ott kérdéssor, akkor a szerint kérdezni!

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz csuzda #167121 üzenetére


    csuzda

    Szia,

    Azt a 6-7 éves technikát nem szabad már megvenni, bőven eljárt felette az idő!

    Példa konfig:
    1 x GIGABYTE B450M GAMING22 490 Ft
    1 x AMD Ryzen 5 PRO 4650G 3.70GHz AM4 OEM 100-100000143MPK85 090 Ft
    x KOLINK Citadel Mesh18 990 Ft
    x PATRIOT 16GB Viper Steel DDR4 3600MHz CL18 KIT PVS416G360C8K25 190 Ft
    x FSP Hydro Pro 500W20 290 Ft
    1 x WD Blue 1TB 3.5" 7200rpm 64MB SATA WD10EZEX13 190 Ft
    1 x KINGSTON 250GB A2000 M.2 PCIe M.2 2280 SA2000M8/250G13 490 Ft
    1 x JONSBO CR-1000 fekete RGB8 291 Ft
    1 x Gépösszeszerelés3 990 Ft
    Összesen: 211 011 Ft
    Több boltban is kérhetsz összeszerelést (illetve érdemes csekkolni a készletet/árakat), pl. Alza, Aqua, Ipon, PCX, Zóna Computers, stb.

    Ez a konfig sokkal modernebb, dupla annyi ramot tartalmaz, proci-erőben sokkal erősebb, grafikai teljesítményben kicsit gyengébb (de így is bőven elég a megadott célra), ám később bővíthető VGA-kártyával, az alapok alkalmasok rá.

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • akkerfeld

    csendes tag

    Sziasztok,
    Meglévő monitorhoz és VGA kártyához keresnénk konfigot.
    Core i5-12600k procit néztünk ki eredetileg, de beleolvasva a topicba nem biztos, hogy ez a legjobb ár/érték választás most.

    1. Mire fogod használni a gépet? Játék Multiplayer
    2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
    EVGA Gefore RTX 3060 12GB GDDR6
    Asus TUF VG27AQ LED IPS Gaming monitor, 27", WQHD, DisplayPort, 1ms, 165Hz, G-Sync,
    3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
    Ház, tápegység, alaplap, proci, hűtő, ram, ssd
    4. Mennyi a kereted rá?
    500e

    Ezt néztük ki, de nem ragaszkodunk egyik elemhez sem:
    Be quiet! BGW34 Pure Base 500 Window Black számítógépház
    Corsair 750W TX750M CP-9020131-EU tápegység
    ASRock Z690 Pro RS alaplap
    Intel Core i5-12600K processzor (BX8071512600K)
    Be quiet! DARK ROCK TF 2 processzor hűtő (BK031) ehhez LGA1700 rögzítő kell
    Corsair 2x8GB DDR4 3000MHz Vengeance LPX Black CMK16GX4M2D3000C16 memória x2
    Samsung 980 Pro 1TB M.2 SSD (MZ-V8P1T0BW)

    Köszi előre is a segítséget.

  • Serricon

    senior tag

    válasz palfitom #167123 üzenetére

    Szia,
    köszönöm, így érthető az Intel. :R
    Nézegettem teszteket.. és a fő játékom nem is igazán komálja az AMD-t, inkább kevesebb, erősebb szálon mozog jól, ami az Intelnek kedvez.

    Viszont az i7-et sokallom, pár százaléknyi extrát adna játékban i5-höz képest, és közel duplája árban, meg a tuningos lapra sem lenne feltétlenül szükség így, vagy ha már ennyit költenék, akkor úgy néztem a 12-es generáció ver mindent, de arányaiban az is sokkal több, mint amenyivel többet tud, szóval inkább egy jobb ár/teljesítmény arányú felé mozdulnék el, mint anno ez az i5 is volt. Ahogy nézem ajánljátok sűrűn a 11400f-et, az elég lehetne?
    Hűtőt mindenképp tennék rá, mindig nagy toronyhűtőket használtam, nagy ventivel, csendesen :)

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz akkerfeld #167128 üzenetére


    akkerfeld

    Szia,

    Maga a proci abszolút nyerő, de még nincs hozzá "normális" árú B-s lap, meg a DDR5 is drága.
    A kinézett konfig nagyjából rendben van, pár észrevételem lenne csak:
    Lap: inkább MSI Pro Z690-A DDR4 vagy Gigabyte Z690 UD DDR4 vagy Gigabyte Z690 Gaming X DDR4 vagy Asus Prime Z690-P D4
    Ram: inkább magasabb órajelű, és inkább 2 modul legyen összesen, pl. Fury 3600
    SSD: a 980 Pro totál pénzkidobás lenne, játékkal nem tudod kihasználni a sebességét, inkább sima 980 legyen.

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • tudos4

    tag

    1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?
    filmek videók nézése 1080p ben esetleg 4k-ban mpv-ben pár filterrel. néha könnyebb játékok, igazából azt amit elbír.
    2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
    ház(kb 16 cm széles, és 4x centiméter magas), perifériák vannak
    3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
    cpu(igpu-val)
    alaplap
    legalább 1tb ssd nem baj ha ennyiből nem jön ki nagyobb
    ram
    táp
    4. Mennyi a kereted rá?
    200 000 max
    5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya választásnál lényeges szempont)
    1920x1080, csak d-sub van rajta de gondolom egy átalakítóval megoldható hogy tudjam használni, 60hz
    +1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
    nincs

    eddig ezeket néztem ki
    [link] cpu
    [link] alaplap
    [link] ssd
    [link] memória
    [link] táp

    a mostani konfig amiről fejlesztenék
    cpu: Pentium(R) Dual-Core CPU E5300 @2.60GHz
    alaplap: ASUS P5KPL-AM SE
    hdd: SAMSUNG HD503HI 500GB
    memória: 1 gb 667 mhz ddr2 + 2gb 667mhz ddr2 (úgy emlékszem hynix vagy valami hasonló)
    gpu: RV730 PRO [Radeon HD 4650]
    táp: codegen/display 400w

    10-11 éves konfig azóta nem volt fejlesztve

    ha fontos, most egy windows10/ubuntu dual boot felálást használok szeretném ugyanezt majd ezen a konfigon is használni, de meg tudok lenni nélküle is.

    fejleszthetőség most nem szempont, de nem baj ha lehetséges.

    [ Szerkesztve ]

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz Serricon #167129 üzenetére


    Serricon

    Szívesen.

    Rendben. Igen, a 11400F is elég lehet, persze az "ocsmány mennyiségű multitasking, minden IS megy egyszerre" miatt jobb lenne 8/16-os proci.
    Hűtő: olcsóbb is mehet rá, pl. pl. Deepcool Gammaxx 400S / ID-Cooling SE-213V2 / ID-Cooling SE-224-XT Basic / Jonsbo CR-1000, de persze maradhatsz valamelyik előzőleg ajánlottnál is.

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz tudos4 #167131 üzenetére


    tudos4

    Egész jó az összeállítás, de változtatnék rajta 1-2 helyen:
    Lap: inkább Prime B560M-K legyen hasonló áron, ebben mehet 2666 MHz fölött is a ram.
    Ram: 3200-as KIT olcsóbban is kapható és gyorsabb is lenne tőle a gép.
    Táp: nagyon túlzó. Miért választottál ilyen nagy teljesítményűt? Még 300W is elég lenne.

    [ Szerkesztve ]

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • tudos4

    tag

    válasz palfitom #167133 üzenetére

    Köszi az észrevételeket, és így rendben lesz?
    [link] cpu
    [link] alaplap
    [link] ssd
    [link] memória
    [link] táp
    esetleg nézzek egy még olcsóbb tápot?

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz tudos4 #167134 üzenetére


    tudos4

    Szívesen.
    Igen.
    Táp: nem az olcsóság a lényeg :) Inkább ez, ez, ez, vagy ez. Az a Hyper K nem egy halk darab...

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • tudos4

    tag

    válasz palfitom #167135 üzenetére

    Köszi mégegyszer, akkor egy utolsó kérdés.
    Végül ezeket néztem ki azok közül amiket ajámlottál van közöttük érdemi különbség ami miatt érdemes az egyiket választani másik helyett?

    [link] vagy [link]

    [ Szerkesztve ]

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz tudos4 #167136 üzenetére


    tudos4

    Szívesen.
    A Seasonic-ot venném, Gold hatásfok és fél-moduláris (ami kis háznál igencsak jól jöhet).

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • tudos4

    tag

    válasz palfitom #167137 üzenetére

    Rendben, akkor így már szerintem megvan minden, köszönök minden segítséget.

  • Cornholio84

    újonc

    válasz palfitom #167125 üzenetére

    Szia!

    Bocsi, hogy egyben maradt a szófosásom, nagyon bennem volt a boogie a téma miatt, folyton pörgök rajta az utóbbi időben, és most nem figyeltem erre, mert járt az agyam írás közben is, hogy ne maradjon ki ez vagy az amit kérdeznék illetve, hogy akkor mi is lesz a konfigom, hogyan látom a javaslatok alapján én ezt. Nem lett könnyebb, de átrágom úgyis az egészet. :) Max., ha nagyon úgy van, ezt a hetet rászánom még, és kövi hét elején rendelem meg, ezen számomra már nem múlik, így könyebb döntést fogok tudni hozni, és nincs elkapkodva, ami sosem jó semmi nagy kiadás esetén.

    Köszi az újabb infókat is amit most írtál nekem, és akkor eldöntöm, hogy maradna-e amit terveztem, vagy átvariálnék-e benne ezt-azt. Természetesen az Aprós linkeket is köszönöm, valóban jó árak, bár én sosem vettem használt ( igaz egyik volt itt konkrétan használt.) alkatrészeket őszintén szólva, most sem vonz ez a része.

    Valóban nem sokkal több az Asus Tuf Gaming 3070ese, max. 10eFT a különbség. És igen olvastam, ahogyan írtad is jó a hűtése. Megnéztem még a Rog Strix-et is kiváncsiságból belőle az durván 30eFT-vel drágább, de ott még talán a Tuf-nál is jobb hűtést írnak, nagyon dicsérték ott is.

    A magasabb órajelű Ramokat is megnézem azért a kisebb késleltetéssel, mennyibe kerülnek, milyenek is vannak. Igen, itt nem volt az eszemben amikor írtam, de olvastam már korábban az XMP-ről, jó móka. :)

    Köszönöm az eddigi tanácsokat, írok még, ha valami még az eszembe jut vagy hasonló. Minden jót kívánok addig is! :)

  • akkerfeld

    csendes tag

    válasz palfitom #167130 üzenetére

    Köszönöm szépen a segítséget, te milyen hűtőt választanál ami használható LGA1700-el?

  • SyMbioTe

    Ármester

    LOGOUT blog

    válasz akkerfeld #167140 üzenetére


    #167140 akkerfeld
    Szia!

    Nagyon minimálisak ilyen szempontból a lehetőségek, iPon / Aqua-n rászűrve össdzesen 3db-ot dobott ki: Deepcool Gammaxx GT ARGB / Gammaxx 400S, Arctic Freezer i35
    De én mindenképp írnék nekik egy mailt, hogy ténylegesen benne van-e a megfelelő lefogató, hogy ne összerakás közben érjen meglepi.

    „És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”

  • Andor22

    aktív tag

    válasz akkerfeld #167140 üzenetére

    Drága de én most ezzel szemezek :DDD
    Corsair iCUE H100i ELITE LCD Display

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz Cornholio84 #167139 üzenetére


    Cornholio84

    Semmi gond, megértelek. :)

    Rendben, gondold át, s gyere vissza ha szükséged van még segítségre!

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz akkerfeld #167140 üzenetére


    akkerfeld

    Szívesen.

    Ahogy SymbioTe is írta, a legjobb rákérdezni az eladónál, hogy van-e a kiszemelt hűtőhöz LGA1700-as KIT.
    (Más topikban olvastam, hogy az Alzás Liquid Freezerek leírásában sem és a fotókon sem szerepel, de valójában már adnak hozzá 1700-as kit-et. Tegnap vettem egy LF II 360-ast és csodálkoztam a kibontott dobozon, majd realizáltam, hogy utólagosan egy 1700-as lefogató-kit-et tettek bele, valószínűleg ezért volt kibontva.)
    Szóval kérdezni kell, az a biztos!

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • Phülöp

    addikt

    Üdv, urak

    Rakok most össze magamnak egy vasat, de mivel 15+ éve nem foglalkozom már ilyesmivel, jöttem tanácsot kérni.

    Elsősorban alaplap, ill. táp dolgában vagyok bizonytalan.

    Amit tudunk:

    AMD Ryzen 7 5700G processzor
    Samsung 1TB 980 PRO SSD
    2x16GB 3600CL16 DDR4 RAM (nincs pontosítva)

    Ezek alá néztem ki egy Gigabyte B550-AORUS-ELITE V2 alaplapot. Ide kérnék megerősítést/ellenjavaslatot. Nem ragaszkodom az ATX mérethez, de hely van az asztal alatt, nem gond.
    Jól gondolom, hogy az alaplapnak van szerepe abban, hogy a 3600MHz-es memória ki tudja futni magát? Ha igen, akkor az is szempont mostantól.

    Táp dolgában teljesen tanácstalan vagyok, minél halkabb és megbízhatóbb legyen (félpasszív?).
    Amire kell: általános otthoni felhasználás (nem véletlenül nincs benne videókártya), régi játékok (mondjuk Witcher 3-ig hardverigényben és korban), minimál CAD (javarészt tanulás + itthoni egyszerűbb tervek). Ez utóbbi tesztelve egy 5600G processzor és 16 GB RAM mellett, bőven elég volt az is.
    És akkor ezekhez egy masszív, könnyen szerelhető ház, üveg nem kell, fény nem kell.

    Minderre (alaplap+táp+ház) a keret 100-120e Ft (nem feltétlenül akarom kihasználni az egészet természetesen).

    [ Szerkesztve ]

    A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

  • herrkoser

    tag

    Sziasztok!

    2-3 éve nem figyelem a PC piac fejlődését, így szeretnék egy kis segítséget kérni konfig összerakásban. Felhasználási terület 1080p/QHD 144hz multi és single player játszás, streamelés és hobbi video vágás, content kreálás. Nincs bigott piros vagy kék fanatizmus.

    Jelenleg rendelkezésre áll egy RTX 2060 Super VGA, később ez cserélve lenne 3070-3080 vonalra, illetve vannak 1080p és 1440p 144hz monitorok és perifériák. Ezen kívül szükség lenne mindenre.

    A keret rugalmas minden irányba, de 400k körül nem bánnám ha megállna a történet, arra még rá tudok majd tenni egy komolyabb VGA-t is később.

    Köszönöm előre is!

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz Phülöp #167145 üzenetére


    Phülöp

    Szia,

    Sokkal könnyebb dolgunk lenne, ha az Összefoglaló szerint kérdeztél volna (ahogy az elvárt)...

    Lap: mehet. Alternatíva: MSI B550 Tomahawk.
    Táp: pl. FSP Hexa 85+ 450W / FSP Hydro Pro 500W / BQ System Power 500W / BQ Pure Power (CM) 400-500W / Bitfenix Formula 450-550W / Seasonic GC 500 / Seasonic GM 500 / EVGA 550 B5
    Ház: pl. be quiet! Pure Base 500
    +1: SSD: a 980 Pro totál pénzkidobás lenne, egyik általad megadott felhasználási móddal sem tudod kihasználni a sebességét, inkább sima 980-at vennék.

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • Phülöp

    addikt

    válasz palfitom #167147 üzenetére

    köszönöm
    és bocs

    A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

  • palfitom

    Topikgazda

    válasz herrkoser #167146 üzenetére

    [ Szerkesztve ]

    Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

  • herrkoser

    tag

    válasz palfitom #167149 üzenetére

    Köszönöm a gyors választ! Annyit még kérdeznék, hogy ha 500k-ig elengedem a keretet, akkor pl processzorban lehet-e érezhető előrelépést elérni, vagy jobban járok ha vga-ra költöm ezt az összeget?

Új hozzászólás Aktív témák