Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Parci

    HÁZIGAZDA

    válasz hevepapa #60812 üzenetére

    ártunk és ormányunk meg sem akarja oldani a függetlenedést... :(

    viszont picit távolabb nézve akkor is az tűnik laikusként logikusnak, hogy egy megújuló erőforrásra támaszkodjunk inkább, ne a gázra. nálam meg adottság volt egyébként, nem ilyen "sötétzöld" lelkesedés: a gázt messziről kellett volna hozni a telekig, utána pedig kémény, az összes terv, engedély stb., mindezt azért, hogy legyen plusz egy közmű. ehhez képest egy lg monoblokk hőszipka akkor bitang olcsón megvolt, mindenféle turbó gépészet nélkül öt éve teszi a dolgát (a padlófűtés betonja a puffer, fagyállóval van töltve a sima, buta rendszer, a hmv-t pedig sima villanybojler csinálja).

    a 25%-ok becslések, nem mérem külön a fűtést, de a hmv-t igen, a villanyfogyasztásunk kb. tudjuk a korábbi helyünkről, az autó meg szintén jól mérhető. szóval lehet, hogy 3200 és nem 2500, de ott van kb. jól szigetelt ház.

    no, de, napelemre vissza: tök laikus vagyok, szóval elnézést, ha suta kérdés: egy ilyen deye inverter a mostani mögé kötve akksival részben megoldaná a nyűgöm, ezt értem (azért részben, mert mostanra simán 4-5 órán keresztül áll a solaredge, amennyi idő alatt termelne vagy 30 kwh áramot a rendszer, ergo elég nagy akksi kéne). a kérdésem, hogy ha egy épületnél tiszta lappal indul az ember, akkor ugyanerre az inverterre mehetnének a napelemek is? magyarán önállóan is megállja a helyét?

    van egy nyaralótelkünk, kb. soha nem lesz rajta épület, de álmodozni ingyen van: az amúgy is külterület és amúgy is sziget üzemben használnám álmaimban. ergo, oda simán át tudnám vinni innen, ha úgy alakul.

    [ Szerkesztve ]

    dicranum scoparium + genista pilosa = :)

Új hozzászólás Aktív témák