Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • AeSDé Team

    őstag

    válasz AeSDé Team #63780 üzenetére

    Hogy minimális költség és minimális szívás legyen, a két gép direktben-összekötését választottam, amihez vettem két AXAGON PCEE-G25 PCIe 2.5 Gigabit Ethernet kártyát és közéjük egy kétszeresen árnyékolt CAT5e SF-UTP kábelt.

    De csak nem jött össze a "minimális szívás" része :D

    Az Ubuntu Server 22.04 LTS-t futtató szerveremben, amiben egy Intel alaplapi hálókártya van, kiválóan működik az Axagon kártya és csak a r8125-dkms csomagot kellett lehúznom hogy a driver is megfelelően friss legyen.

    Az asztali gépemnél viszont más a helyzet. Először is Windows 11 alatt minden frankón működik, ezzel kizárva a hardver problémát.
    Ubuntu 22.10 alatt viszont az alaplapi hálókártyám (Realtek RTL 8111H) semmi áron sem akar egyszerre működni az Axagon kártyán lévő Realtek RTL 8125 chip-el. Hiába telepítem fel ide is a r8125-dkms csomagot, és az lspci -k kimeneten látszik is hogy mindkét kártya a neki megfelelő drivert használja, egyszerűen nem hajlandóak egy időben működni:

    08:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. PRIME B450M-A Motherboard
    Kernel driver in use: r8168
    Kernel modules: r8168
    09:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8125 2.5GbE Controller (rev 05)

    Subsystem: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8125 2.5GbE Controller
    Kernel driver in use: r8125
    Kernel modules: r8125

    Ha a Network Manager-ben az egyik interfészt aktiválom, akkor a másik lekapcsol, és fordítva. Legviccesebb hogy olyan is volt, amikor a két kártyának alapértelmezetten kiadott "Ethernet connection 1" és "Ethernet connection 2" elnevezések megcserélődnek. Pedig az első interfésznél Device-ként explicit ki van választva az enp8s0, a másodiknál az enp9s0, de ilyenkor ezek eltűnnek és a kettő neve felcserélődik :D Mintha teljesen resetelődnének a beállítások.

    Ettől független, de szintén zavaró probléma hogy a két kártya közötti sávszélesség nem teljesen oké, OS-től, driverektől és kábeltől függetlenül iperf3-al konzisztensen 1.6 Gbit/sec-et sikerült mérnem, hiába próbálkoztam mindkét gépre a legfrissebb driverek feltelepítésével egyenesen a Realtek oldaláról. A 9000-es MTU beállítás sem segített. És nem csak az iperf3 lassú, az NFS és Samba másolási sebességek sem mennek 1.6Gbit felé. Ezzel kapcsolatban a R8125B modellről találtam egy cikket, amiben a legújabb driverek telepítése megoldott egy hasonló problémát, de nálam ez nem segített.

    Nem tudom merre induljak el, nem biztos hogy leszek akkora Linux guru hogy ezt magamnak kibogozzam, lehet hogy visszaküldöm a kért kártyát és próbálkozok valami nem-realtek hardverrel. Esetleg valakinek van valami ötlete hogy mi okozhat ilyet, mivel folytathatnám a hibakeresést?

Új hozzászólás Aktív témák