Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KB.Pifu

    tag

    válasz byte-by #4149 üzenetére

    Üdv!

    Manapság változnak az idők, mindent azonnal kell és nincs idő molyolni.

    Mostanság járogatok állásinterjúkra, minden kérdés azt feszegeti , hogy programoztam-e már gépet.
    Pályakezdőként is legyen minimum 3 év tapasztalat :DD , nem is kapok munkát (legalábbis nem azokban a megyékben ahol én szeretnék)

    Sokan nem tudják, de az amit oktatnak az semmi, alapok, egyszerű sorrendi vezérlések maximum, ha eljutunk egyáltalán gép közelébe, anno nekem (5 éve) valami 27 éves matuzsálem Spartan3 (talán ez volt) volt gyakorló PLC-m.
    Kb a logika az amit lehetett a kis relével húzogatott ledeken nézegetni.
    Ez meg beugrónak nagyon kevés, gyakorlatilag semmi. Most itthon játszogatok az S7-tel és a PLCSim-mel, sajnos ez a maximum amit tehetek.

  • sörösló

    aktív tag

    válasz KB.Pifu #4137 üzenetére

    KB.Pifu

    "Gondolok olyanra, hogy Vész-stop megnyomásakor a motortól nemcsak a vezérlést, hanem a feszültséget is el kell venni."

    OK! Aztán mi lesz? "Gurul a nehéz kő, ki tudja hol áll meg. Ki tudja hol áll meg, kit hogyan talál meg". Erősen alkalmazásfüggő hogy egy hajtást lehet-e szabad kifutással leálítani. Hogy parasztul fogalmazzak: - Bédobhatom-é a gyeplűt a lovak nyakába osztán majd leugrok a szekérrűl ha baj leszen? Nem egyszerű probléma ez. Nálunk működik egy flexo nyomdagép. A központi ellennyomóhenger 3 m átmérővel, 6 tonna önsúllyal forog 350 m/perc kerületi sebességgel. Na mármost képzeld el a Vész-Stop funkció két szélsőséges esetét. Az első a szabad kifutás. Ez a tömeg a két jólkent csapágyazásán kb. egy óráig még forog. Ha bekapott valakit és azért nyomtál vészstopot, akkor a valakiből még darálthús se marad mire megáll. A másik szélsőséges eset meg az, amikor valamilyen trükkel azonnal megállítod. Ebben az esetben a forgó tömeg a tehetetlenségi nyomaték miatt feltépi maga alól a tőcsavarokat és kigurul a csarnokból! Az egyetlen járható út a vezérelt leállítás. Ehhez az kell hogy a vészgomb működtetése után még legyen anyi ideig vezérlés, hogy a hajtás a leállítási folyamatot végre tudja hajtani. Van hozzá egy köbméteres fékellenállás, ezzel kb. 30 mp alatt megeteti a forgási energiát, az ellenállás persze világít mint a karácsonyfa, de megáll ésszerű időn belül.

    "Vagy a vészkapcsolók NC gombokkal vannak kiépítve stb."

    Az NC gombok sem lehetnek egyszerűen NC-k! Nem használható ilyen helyen úgynevezett mikrokapcsolós vagy "pattanó", rugósműködtetésű kapcsolóelem! Vészkörben csak közvetlen működésű, egyszerű nyomásra működő kapcsolóelemek használhatók.

    "a vész-kör sorosan van kiépítve és közvetlenül a plc vezérli, vagy mondjuk a biztonsági relé és csak az adja a jelet plc-nek"

    A Vész-Stop kör mindig soros kiépítésű, még a sokszázéves gépeken is! A Safety relék még külön is vigyáznak arra hogy ne lehessen becsapni őket. A PLC meg általában csak információt kap a független vészkörtől, hogy esemény történt! A safety PLC egy külön mise, ne merüljünk bele.

    "Nagyobb teljesítményű gépeknél kétkezes indítás van, azt kötelező biztonsági relével megoldani, vagy azt vezérelheti a plc?"

    A kétkezes indításnak semmi köze a teljesítményhez. Régebben csináltam időrelés vezérlést ilyesmire, de manapság már csak az erre alkalmas GYÁRI relét használnám. Ha valakinek erre nincs pénze, az ne építsen gépet! Vészköri funkciót CSAK SAFETY PLC vezérelhet!

    Nem egyszerű probléma, az internet bőséges forrást tartalmaz a kockázatelemzésről. Szerintem is kissé túllihegett a probléma, egyetértek Szirty-vel. De a törvényi szabályozás szerint életed végéig felelősséggel tartozol az általad alkalmazott megoldásokért, úgyhogy meggondolandó, mihez adod a nevedet.

  • Szirty

    őstag

    válasz sörösló #4152 üzenetére

    Üdv sörösló és Pifu!

    Nem akarok vitatkozni, nincs is min igazán, egyetérteni jöttem! :-)
    sörösló! Azzal együtt,hogy teljesen egyetértek mindazzal amit írtál megjegyzem,hogy Pifu is elég jól összefoglalta a biztonsági vészleállítás néhány alapvetését.

    Kivétel mindig van, egy emelőgépet sem lehet úgy leállítani hogy hagyjuk lezuhanni a terhet, ez nyilvánvaló.
    Globális statisztikai alapon mégis messze az a leggyakoribb alkalmazás, amikor a motort (esetleg a hajtásvezérlővel együtt) szelepet, miegymást egyszerűen lekapcsoljuk az energiaátvivő hálózatról.
    De nem kizárólag és minden esetben. És itt jössz te :-) Nem biztos hogy erőműben célszerű a hűtőszivattyúval is így bánni, stb, stb.

    Ezt is az alapoknál érdemes kezdeni és nem az összetettsége csúcsán.

  • Szirty

    őstag

    válasz sörösló #4152 üzenetére

    Üdv!

    "A Vész-Stop kör mindig soros kiépítésű, még a sokszázéves gépeken is! "

    Főleg azokon. De mint szinte minden alól, ez alól is van kivétel.

    Pl. vannak olyan elkerített veszélyes terek, amikbe és belőlük ki üzemszerűen járkálnak a munkadarabok, vagy rakatok. Ha nincs a szállító pályán rakat, akkor annak helyén az ember be tud sétálni. Tegyünk biztonsági fényfüggönyt! De akkor a gép saját magán alkalmaz vészleállítást, amikor jön a kész rakat és keresztezi a fénysugarat. Akkor tegyünk bypass fotocellát. A rakat üzemszerűen eltakarja mindkét bypass fotocellát, amik ha egyszerre vannak eltakarva, akkor párhuzamosan áthidalja, azaz hatástalanítja a biztonsági fényfüggönyt. A bypass fotocellák pedig úgy vannak elhelyezve, hogy a sugár egy keresztet írjon le több méteres fesztávval. Így egy ember nem tudja sem véletlenül, sem szándékosan úgy eltakarni őket, hogy az hatástalanítsa a biztonsági leállítást. Kivéve ha az ember tudja hogy működik a bypass és egyszerűen munkavédelmi kesztyűt húz a bypass fotocellákra, vagy rongyot dob a prizmákra. (A gépkezelők rendkívül találékonyak)

    Vagy van olyan veszélyes tér, amiben a gépkezelő egyszerűen kénytelen dolgozni. Pl. nyomdaipari gép, ahol hatalmas papírtekercs fogy. A tekercs környéke elkerített, biztonsági ajtó, azon reteszelt biztonsági végállás, vész gomb minden oldalról, bent is, fényfüggöny, stb.
    De a tekercset cserélnie kell ha kifogy. Feltesz egyet targoncával és be kell neki fűznie. Ilyenkor a mozgó gépbe fűzi be, álló gépbe nem lehet. Akkor jön a deadman switch.
    Aki nem tudja annak írom le röviden hogy ez egy olyan (többnyire vezetékes) hordozható biztonsági eszköz, amin van egy több fokozatú nyomó kapcsoló. Félig kell benyomni. Ha teljesen benyomják vagy elengedik akkor szakít.
    A kezelő a gépet beállító módba kapcsolja, ilyenkor lassabb minden mozgás. Kinyitja az ajtót, átmegy a fényfüggönyön és közben viszi magával a a deadman switchet és nyomja félig. Ezzel áthidalja a biztonsági rendszert párhuzamosan (és persze ideiglenesen).

    Vagy képzeljünk el egy gépet, amit robot szolgál ki. A robot körbe van kerítve, külön biztonsági cellában dolgozik. De van egy üzemmód, amikor a gépet ember is kiszolgálhatja. Ilyenkor a robot ki van kapcsolva. A kiszolgált gépen van egy fényfüggöny, ami védi az embert. Ha belenyúl a gépbe, akkor vészleállítás történik. Ám ha a robot szolgálja ki, akkor nem állhat meg a fényfüggönyre, így a robot üzemmód a fényfüggönyt párhuzamosan áthidalja.

    Ellentétes feltételeknek kell egyszerre megfelelni, ezért (is) sok a herce-hurca ebben a témában.

  • KB.Pifu

    tag

    válasz sörösló #4152 üzenetére

    szia!

    Jó hogy emlékeztettél erre, el is felejtettem, hogy bizonyos létezik az a bizonyos fékellenállás és ráadásul jó okkal.

    Lehet én túlreagálom a dolgot, de például nem szívesen mennék pályakezdőként olyan üzembe, ahol nagyobb a felelősség és emberélet múlhat rajta, nekem egyelőre a pneumatikus összeszerelő gépek és robotcellák a megcélzott kategória.

    Ezért hoztam fel a safety témát, mert méltánytalanul elhanyagolt szerintem. Bármelyik cég túléli ha valaki véletlen összetör egy-két 150 ezer forintos munkahengert, de csak egyszer törjön el valakinek a keze vagy sérüljön meg és azt évekig emlegetni fogják.

  • KB.Pifu

    tag

    válasz Szirty #4153 üzenetére

    szia!

    Nincs itt vita, nem is lesz!
    Figyelek és bővítem az ismerteimet, legalább vezérléstechnikai témáról van szó.

    A mai nap jelszava a munkahelyen a parétó volt a diagramban. Elkeserítő :(

  • KB.Pifu

    tag

    Szia Szirty!

    Olvasva a weboldalad lopkodom az ötleteket a kis szimulátoromhoz.
    Pl byte-ban tárolom a "jig-ek" ben található termék azonosítóját (ok, ng, üres, emlékezz vissza a HMI ra feltett kérdésemre, hogy ugyanaz az alakzat hogy vehet fel kettőnél több színt).

    Szóval amit ellestem az a byte ladderban történő összehasonlítása Integerrel a Move utasítás segítségével.
    Az én értékeim csak 1, 2, 3 , szóval a megengedett tartományon belül találhatók, a kérdésem az lenne, hogyha a bytot-t integer típusú lokális változóba "mozgatjuk" akkor az integer nulladik sorszámú byte-ja mindig 0-val lesz feltöltve?

  • KB.Pifu

    tag

    válasz Szirty #4154 üzenetére

    szia!

    "(A gépkezelők rendkívül találékonyak)"

    bizony, néha az az érzésem, hogy a géprombolás jelensége valahogy túlélte az ipari forradalmat!

  • Szirty

    őstag

    válasz KB.Pifu #4157 üzenetére

    Üdv!

    "a kérdésem az lenne, hogyha a bytot-t integer típusú lokális változóba "mozgatjuk" akkor az integer nulladik sorszámú byte-ja mindig 0-val lesz feltöltve?"

    Így van! Mivel a word nagyobb helyiértékű byte-ja van elöl (az alacsonyabb címen).

    A "STEP 7 - Ladder Logic for S7-300 and S7-400"-ban említik is ezt:

    Vagyis:
    Amikor értéket mozgatunk eltérő hosszúságú adattípusok között, akkor a mgasabb helyiérték csonkul ha szükséges, vagy nullákkal lesz feltöltve.

    A táblázat pedig bemutatja mindkét esetet egy-egy példával. vagyis hogy mi történik ha hosszabbat mozgatunk rövidebbe és fordítva.
    Ha megnézed, a LAD vagy FBD MOVE utasítás STL-ben egy LOAD és aegy TRANSFER utasításra fordul le. A LOAD pedig így működik:
    "Description
    L <address> loads the addressed byte, word, or double word into ACCU 1 after the
    old contents of ACCU 1 have been saved into ACCU 2, and ACCU 1 is reset to "0"."

    Vagyis:
    Betölti a címzett byte, word, vagy double word adatot az ACCU1 regiszterbe miután az ACCU1 korábbi tartalmát ACCU2-be másolta és az ACCU1-et törölte (nullát rakott bele).
    Tehát a load előszőr átpakolja ACCU1-et ACCU2-be, majd ACCU1-be nullát rak és azután beleteszi a címzett adatot. Mindkét ACCU 32 bites, így ha 32 bitnél rövidebb adattípust töltünk be (byte, word, int) akkor az ACCU nem érintett magasabb bitjei nullák lesznek.

  • hzs90

    csendes tag

    Sziasztok!

    Szakdolgozatomat csinálom OMRON PLC-vel. Aki otthon van ebben a témában, CX-programmerben hogy lehet szimulálni a megírt programot? Szeretném látni a kimeneteket, hogy mindent jól csináltam-e. Futtatásnál mindig kiírja, hogy nincs csatlakoztatva az eszköz (PLC), nem tudom hogy lehetne ezt kikerülni. Nem szeretnék jelenleg venni.

    Régebben programozható relékkel dolgoztam, pl Easy Pro-ban egyszerűen lehetett látni, hogy mik lesznek a kimenetek PLC csatlakoztatása nélkül. Előre is köszönöm :B

  • Szirty

    őstag

    válasz hzs90 #4160 üzenetére

    Szevasz hzs90!

    Ha nincs szimulátor a gépeden, akkor sehogy.

    A PLC-k hmm "világa" más mint a programozható reléké. Ez főleg az eszközök tágabb képességei és emiatt a hozzájuk való fejlesztői környezetek szükségszerűen nagyobb "volumenje" miatt van.
    Neked a CX-Simulator Debugger nevű "szoftver csodára" van szükséged.
    Ha csak a CX-Programmert telepítetted, netán a demo/alap verziót, akkor azért nincs olyanod. ha a CX-One csomaggal rendelkezel, akkor van.

    Ha van ilyened, akkor a CX-Programmer Simulation menüjéből a Work online simulator pontot választva futtathatod a szimulátort és benne a PLC programot.
    A ki és bemenetek állapotát magában a programban láthatod ha minitorozod, vagy pl. a Tools menüben található Switchbox utility is alkalmas erre.

    Persze kérdés még, hogy milyen verzióval rendelkezel, mert az se mindegy, de nem árultad el.
    (Talán nehézségbe ütközik a verzió megállapítása, vagy lényegtelennek ítélted ezt az információt közölni)

    [ Szerkesztve ]

  • KB.Pifu

    tag

    Sziasztok!

    Utolsó állásinterjún előjött a Festo PLC-s téma. Látni még nem láttam, érdemes lenne vele is foglalkozni kicsit, vagy az már nagyon specifikus?

  • Szirty

    őstag

    válasz KB.Pifu #4162 üzenetére

    Üdv Pifu!

    Én nem láttam még olyat, azt is csak messziről.
    Valószínűleg nem túl gyakori, bár lehetnek iparágak ahol az, nem tudom. Valószínűleg főleg a FESTO saját megoldásaiban fordul elő a leggyakrabban. Az oktatásban nagyon nyomták régen.

    Érdemes foglalkozni vele, hiszen minden tudás és tapasztalat érték amit szerzel, no meg ki tudja merre sodor a szél.

  • KB.Pifu

    tag

    válasz Szirty #4163 üzenetére

    Szia!

    Ez így igaz, csak ha nagyon új akkor sokat kell vele foglalkoznom, nekem meg limitált az erre fordítható energiám, úgymond inkább a biztosra kell hogy menjek és az elterjedteket nézegetni.

    Meg egy másik téma is feljött ami fontos.
    A szervómotorok, azt már tényleg csak élesben lehet megtanulni, nem?
    Most teszem azt tisztában vagyok a nyomatékok, forgásmennyiségek fizikai vonzatával stb, még talán egy pidet is össze tudnék rakni sőt, ha mindent tudok akkor még a Wissim-ben is rajzolok egy jelleggörbét, de ezek még vagy már nagyon elméletiek. Év elején nagyon sok energiát fektettem a differenciális egyenletekbe és az átviteli függvényekbe. Bánni nem bánom, csak éppen hasznát még nem látni.

  • arma760

    újonc

    Sziasztok.
    új volnék itt koztetek. Volna elado jo áronn egypár cuccos.
    N70 PLC MOTHER -8SLOT CPL9508 HVLB-101-5AA
    Allen Bradlay NX700 series.....NX POWER
    NX CPU750B
    NX Y32RV
    NX DEVICE
    NX MWLINK
    NX X16D
    NX X32D
    Expansion unit Machine 1-0....8 in - 8 SINK OUT-24V DC
    Expansion unit Machine 1-0... 16 inputs-24V DC

  • byte-by

    tag

    válasz KB.Pifu #4164 üzenetére

    halo !

    festo-plcvel 96 elötti tetra pack gépek kapcsán találkoztam, de a tetra szerint lassúak voltak meg a szoftverük sem valami baráti, ezért többet nem alkalmazták őket. nekem igazán tapasztalatom nincs velük.

    a servo-k jópofa dolog. amennyi paramétert tudnak én még soha nem használtam ki.
    talán mindegyik fajta közös jellemzője a servopoziciók felvétele. valamint az ehhez kapcsolódó egyéb paraméterek gyorsulás, lassulás, görbék,nyomatékok stb.

    ha gondolod és tudsz szerezni valamilyen szoftvert nyugodtan nézz bele.persze jobb lenne egy működö motor, de a szoftver is mutathat érdekes dolgokat.
    nagyon jó,felhasználó barát és érthető a festo ujabb fejlesztésű dnci motorok és szoftvere, de személyes kedvencem az SMC.
    a festo szoftvere pár éve ingyenes volt , nem tudom ez változott-e.

    byte

  • Szirty

    őstag

    válasz arma760 #4165 üzenetére

    Szia!

    "új volnék itt koztetek. Volna elado jo áronn egypár cuccos."

    Akkor megjegyezném, hogy hirdetni nem itt kéne, hanem ahol annak helye van!
    Ez egy szakmai fórum, nem adok-veszek börze!

  • Szirty

    őstag

    válasz KB.Pifu #4164 üzenetére

    Üdv!

    Nos akkor hagyd a FESTO-t egyelőre.
    Mindazonáltal egybe is bele lehet merülni annyira hogy ha semmi mással nem foglalkozol csak azzal az egyel, akkor sem érsz a végére.

    Nos a szervó hajtás téma is megér egy fejezetet, az biztos.
    Tulajdonképpen egy frekvenciaváltó, kiegészítve egy pozicionáló vezérléssel. Az esetek többségében van egy útmérő visszacsatolás is.
    Talán a leggyakrabban egyszerű pozicionálásra használják, amikor kap egy cél pozíciót és egy start jelet, mire elmegy oda egy előre megadott sebességprofil betartásával (gyorsítás, sebesség, lassítás).
    De a legtöbb ennél többre is képes, mindenféle furmányos alkalmazásokra is használható.
    Nálunk pl. a menj oda, gyere ide mellett ún. "maradék út pozicionálásra" is használjuk.

    Szinkronizálásra is alkalmas a legtöbb. Ez az egyszerű sebesség szinkrontól kezdve a pozíció szinkronon át a CAM görbét követő több tengelyes szinkronig terjedhet.

  • KB.Pifu

    tag

    válasz Szirty #4168 üzenetére

    Szia!

    Valahogy jobban bele kell merülnöm, mert egy elég érdekes problémába futott bele a cég.

    heteken át a stancoló (műanyag lapokból üti ki megfelelő helyen a lyukat a különböző típusú csatiknak) szerszámot állandóan ki kellett szedni és babrálni.
    A stancolt anyagot egy szervó hajtás pakolta be és vette ki.

    amióta meghalt a Lexium motor (béke poraira) és új lett berakva, azóta egyszer nem láttam kivéve a szerszámot. Ha ezt úgymond előre lehet látni és bebizonyítani, hogy bizony nem tized vagy századmm-re a végálláson áll meg (amit nem érzékel, csak az inkrementális jeladóra hagyatkozik) akkor nagyon súlyoz ezer eurókat lehetett volna spórolni.

    Meg amúgy is érdekel a téma, szerintem a hajtástechnika a sava borsa a villamos szakmának :))
    Úgyhogy ha lemegy az audit miatti fejetlenség a cégnél újra beleásom magam a körmozgás és a villamos motorok rejtelmeibe

    üdv Pifu

  • KB.Pifu

    tag

    válasz byte-by #4166 üzenetére

    Szia!

    lesz egy kis időm megnézem, amúgy is kíváncsi vagyok hányféle paramétert lehet beállítani.

    ha más nem, akkor bővül a látóköröm, elég sok árajánlatot kérek be szervókra meg enkóderra, tudom, hogy egy darabig nem lesz még :D

  • tibi-d

    tag

    Sziasztok!
    A mai napon kezembe került egy SIEMENS TP 177A HMI. A szépséghibája, hogy a bootloader után kiírja, hogy "no filesystem", és teljesen egynemű "kék/lila" képernyő fogad. Kérdésem, hogyan lehet újra életet lehelni a kijelzőbe.

  • Szirty

    őstag

    válasz tibi-d #4171 üzenetére

    Szevasz tibi-d!

    Egy "reset to factory settings"-el egybekotott "Operating system update"-re lesz szükség. Illetve ezzel érdemes próbálkozni.

    Az alábbi doksiban megtalálod hogyan kell csinálni:
    SIMATIC HMI HMI Device TP 177A, TP 177B, OP 177B (WinCC flexible) Operating Instructions

    Van két hártánya a dolognak:
    - RS232 vagy USB PPI multi master kábel kell hozzá
    - A panelre töltött licenszek elvesznek

  • tibi-d

    tag

    válasz Szirty #4172 üzenetére

    Szia!
    A cégnél van SIEMENS Field PG laptop, hozzá mindenféle kábel. Van CP5611-MPI kábel, de van USB-MPI/PPI adapter is. Remélem szót tudok vele érteni. Ha nem boldogulok, akkor visszajövök kérdezni.
    Üdv.

  • rsf

    senior tag

    Ismerkedek a TIA portallal, de lenne egy kérdésem:
    Jól látom, hogy nem lehet egyszerre két projektet megnyitni mint a Step7 5.5-ben? :W
    Üdv.

    “Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

  • n0rbert0

    senior tag

    válasz rsf #4174 üzenetére

    Szia!
    Nyisd meg még egyszer a tia-t és abban nyiss meg egy másik projektet.

  • KLR

    csendes tag

    Sziasztok.

    Jövő héten le kell cserélnem egy Danfoss VLT5000-est egy új FC-302-re, ezért ki kell cserélnem a GSD file-t is az S7-300 HW config-ban (Profibus). Mivel nincs Siemens-es USB/ MPI kábelom, de viszont van pár USB/ RS485-ös átalakítóm (Advantech Adam 4561, Schneider Electric TSX, stb), van-e értelme megpróbálni?
    Abból indulok ki, hogy a fizikai layer az MPI-n és a Profibus DP-n is RS485, a többi pedig software.
    Meg őszintén, nem igazán tetszik az eredeti 6ES7972-0CB20-0XA0 adapter ára (kb 400 Eur) és nem is kapnám meg jövő héten.
    Kinek mi a tapasztalata, van ettől olcsóbb, de megbízható megoldás?

    Valahol előbb olvastam, hogy Szirty te NetLink Pro-t használsz. Rákerestem, ez Helmholz termék, van USB és LAN-os verzió. Szerbiában nem találtam Helmholz forgalmazót. Kb mi az ára, és melyikbe érdemes invesztálni?

    Ami még elkeserített, hogy több helyen olvastam, hogy a TIA Portal és Step7 5.5 ami Win7 64b alatt is megy, másképp kezelik az adaptereket és nincs támogatás a virtuális COM portra, úgy hogy a régi USB/MPI adapterek nem működnek.

    Az e-Bay-en van rengeteg USB/MPI átalakító 25-250 $ (persze eredeti kinai), de szerintem 50% esély van, hogy jó lesz, de 100% hogy nem :DD

  • Szirty

    őstag

    válasz KLR #4176 üzenetére

    Helló KLR!

    Az RS485 "szárazon" nem jó megoldás, nem fog működni. Az MPI/DP adatpter nem egyszerű jelszint illesztő, van benne HW elég sok.
    Nincs a CPU-n ethernet?
    Ha nincs, akkor nem fogod megúszni az interface beszerzését (esetleg kérj kölcsön valakitől).

    Nekünk NetLink PRO van, annak ára 130e Ft körül volt akkoriban. Nem tudom mennyi most de neked elég a NetLink lite is, vagy egyéb USB-s adapter, ami olcsóbb lehet. Magyar forgalmazója van (ad-da kft) tőlük esetleg kérhetsz árajánlatot.

    "Ami még elkeserített, hogy több helyen olvastam, hogy a TIA Portal és Step7 5.5 ami Win7 64b alatt is megy, másképp kezelik az adaptereket és nincs támogatás a virtuális COM portra, úgy hogy a régi USB/MPI adapterek nem működnek."

    Ezt kicsit pontosítani kell.
    Az USB/MPI kábelnek nincs köze a soros porthoz. Van azonban ún. PC adapter nevű interface, aminek van soros portos és USB-s változata is. A Step7 5.5-ben meg van PC adapter driver.
    Namost a Step75.4-ben van PC adapter RS232-höz és ŐC adapter USB-hez is driver, a Step7 5.5-ben meg csak USB-s PC adapterhez van.
    Ebből következően az alap csomag nem működik soros PC adapterrel. De lehet hogy utólag lehet drivert tenni rá, ezt nem tudom.
    Azt viszont tudom, hogy a PC adapter USB Win7 64 bitre telepített Step7 V5.5 SP2-vel működik!

  • KLR

    csendes tag

    válasz Szirty #4177 üzenetére

    Kössz a választ, ennyivel is okosabb lettem.

    A cpu 315-2 DP, nincs eth.

    Nézegettem a neten, német webshop-okon az adaptereket (Siemens, Deltalogic, Helmholz, IBH Softech) az USB/MPI kb 400 Eur, az ETH/MPI pedig 500 Eur tájékán vannak (a 130e forint is kb ennyi lehetett). Sajna nincs más hátra, venni kell egyet. Jövő hétre meg marad a kölcsönzés.

  • Szirty

    őstag

    válasz KLR #4178 üzenetére

    Üdv KLR!

    Sajnos az van, hogy ha az ember S7-et akar programozni, monitorozni annak szüksége lesz egy interface-re.
    Én valamelyik USB-s megoldást ajánlom. A soros porttal működővel problémák vannak. Pl. hogy elképesztően lassú (nem is igazán az átviteli sebesség, hanem a kommunikáció kezdete, a kapcsolat fel és leépítés tart sokáig).

    Meg hát ugye a ma kapható számítógépeken már nincs soros port, mert a gyártók szerint olyat már senki nem használ. Ehhez képest nálunk pl. több mint 200 (kétszáz!) olyan eszköz van amihez soros port kell(ene). Ilyenkor jön a szarakodás a kina 2000Ft-os USB-RS232 átalakítókkal, aminek a 99%-a szemét és esélyünk sincs hogy rajta keresztül kommunikáljunk.
    De ez egy másik történet, amivel kapcsolatban volt már itt vélemény nyilvánítás mások részéről is..

    Az ethernetes megoldás jobb, de ott durván is bele lehet futni pár kényelmetlenségbe.
    Az egyik az IP címekkel, a fix IP-kkel való kavarodás, küzdelem a DHCP szerverrel, switch-ek hurcolása (hogy ne csak a PLC-re hanem a hálózatra is lehessen kapcsolódni egyszerre, stb. Mikor melyikbe, de előbb-utóbb valamelyik nehézségbe ezzel biztos hogy belebotlik az ember.
    Ha egy wifi router vagy access point is van a mobil automatizálási hátizsák laborunkban, akkor az ethernetes megoldás jelent annyi kényelmet, hogy vezeték nélkül csatlakozva is programozhatunk, vagy hibafeltárhatunk. Főleg kiterjedtebb berendezéseknél (ahol a gép méretei tíz vagy száz méterekben mérhető) nagy előny az, ha nem kell a vezeték szabta hatótávolság miatt a rendszerint félre eső helyen lévő gép mögötti vezérlőszekrény közelében gubbasztani ahonnan nem nagyon látni mi is történik a frontvonalon.
    Az MPI/Profibus ethernetes gateway-ekkel kapcsolatban arra is vigázni kell, hogy legyen hozzá natív Step7 kommunikációs driver, ami külön interface-ként épül be a set PG/PC interface listájába.

    Épp az IBH softec-nek van olyan MPI/DP gateway-e (ilyenből kettőt is használunk) amiben nincs natív drivere, hanem egy virtuális soros portot (na tessék megint az a soros port, amit állítólag csak az ősemberek használtak és ma már minek az) realizál. Ehhez a PG/PC interface-t PC Adapter RS232-re kell beállítani, mire a Siemens PC Adapter drivere azt hiszi, hogy ez egy PC adapter, mivel azt szimulálja.
    Ehhez egy külön IBH-s programot kell futtatni, aminek meg lehet határozni melyik IP című eszközt mutassa azon a virtuális soros porton, aminek számát majd kiszopja nekünk a kisujjából.

    Azon kívül, hogy minden alkalommal azt kell figyelni (majd a PG/PC interface-nél be is állítani) hogy melyik COM porton szíveskedett materializálódni azzal a hátránnyal is jár, hogy nincs lehetőségünk egyszerre több PLC-vel kommunikálni melyek külön ilyen IBH gateway-en vannak, mivel az IBH szoftver egyszerre csak egyet tud kezelni a program pedig természetesen(?) nem fut több példányban.

    Továbbá mivel a (korábban már tárgyalt téma) Step7 V5.5 száműzte a PC Adapter RS232-t nem is tudom hogyan lehetne ezt használni. Konkrétan ennek az IBH-s eszköznem végül van még egy olyan "kedves" tulajdonsága, hogy a kapcsolatot eldobálja.
    Óriási élvezetet tud ezzel okozni pl. amikor valamit rövid dieig be akarok kapcsolni (pl. egy merker bitet). tehát be, majd rögtönk ki. No melyik lesz az a pillanat, amikor az IBH gateway eldobja a kapcsolatot. Természetesen az, amikor a bitet már átkapcsoltam ,hogy nehogy már lehetőségem legyen kikapcsolni!
    és ez NEM egyszer fordult már elő.
    Szóval ilyet NE! vegyél!

    A Helmolz netlink-nek van natív drivere. A PG/PC interface-nél külön beállítható. Viszont ez sem képes arra, hogy egyszerre több olyan PLC-vel kommunkáljunk amik külön netlink gateway-en ülnek. (ennél és az IBH-nál erre csak akkor nyílik lehetőség ha a PLC-ket profibuszon vagy MPI-n buszra fűzzük és így egy gateway-re kötünk több PLC-t).
    Sajnos a netlinket egy idő után száműznünk kellett a rendszerből, mert semmilyen verziójú drivere nem volt hajlandó feltelepülni Windows 2003 szerverre (telepítéskor egy file hiányára utaló hibát dobott, annak ellenére hogy a file létezett mégpedig épp ott ahol kereste). A helmholz forgalmazójától próbáltam támogatást kérni a jelenség pontos (képekkel illusztrált) leírásával. Nem válaszoltak.

    Mindezekkel szemben a Siemens PC Adapter USB-t bedugom és működik.
    De az sem teljesen problémamentes :-) Viszont a legkevesebb baj azzal van talán.
    Azzal az a baj, hogy nem tud 12MBPS sebességet. Másrészt meg azzal, hogy 24V-os tápfeszültségét igényel a PLC MPI/DP csatlakozójából.
    Addig nincs is gond, amíg közvetlenül egy PLC-nél dugom be. De ha egy ET200-nál akkor nem kap tápot azon ugyanis nincs kivezetve a tápfesz (ki tudja miért).
    Külső tápfeszültség ellátási lehetősége meg (legalábbis ennek a régi példánynak) nincsen.

    Szóval óvatosan ezekkel az interfészekkel, nem mindegy mire dob ki az ember egy lepedőt!

  • KLR

    csendes tag

    válasz Szirty #4179 üzenetére

    Kössz a kimerítő választ.

    Ezek szerint a Siemens 6ES7972-0BB52-0XA0 a legfájdalommentesebb. Ha meg kell táp is, szerintem megoldható egy PG-s Profibus konektorral meg egy 24 VDC-s táppal.

    Még furcsáltam is, amikor azt irtad hogy az MPI adapterek nem használják a soros portot, az USB/MPI kábelok zöménél a termékleírásban meg azt írja, hogy telepítés után virtuális com portként jelennek meg. Most már világos, hogy ezek a termékek valójában USB/RS232 + RS232/MPI egybeépítve, és ezek azok, amik nem mennek vagy alig TIA-val meg Step 7 5.5-tel.

    Nem hittem volna, hogy ennyi szívás van még az 500 Eur adapterekkel is.

  • Szirty

    őstag

    válasz KLR #4180 üzenetére

    Üdv KLR!

    "Most már világos, hogy ezek a termékek valójában USB/RS232 + RS232/MPI egybeépítve"

    Ezt a megoldást szerintem csak 3rdparty gyártók alkalmazzák, aminek az lehet az oka, hogy így nem kell nekik drivert írniuk, mert az ilyen megoldás a Siemens PC adapter drivert használja.
    Nem csak az USB-s, de az ethernetes gateway-ek között is akad ilyen virtual soros portos megoldás.
    Nem mindegyik rossz, de ezektől szerintem tartózkodni kell.

    "Ha meg kell táp is, szerintem megoldható egy PG-s Profibus konektorral meg egy 24 VDC-s táppal."

    Igen én is így csináltam.

    A VLT500->FC302 cserével kapcsolatban annyit meg akartam jegyezni, hogy szerintem nem lesz elég lecserélni a GSD-t. A kettő kezelése kis mértékben eltér egymástól. Pl. a status word és control word kiosztása.

    [ Szerkesztve ]

  • KLR

    csendes tag

    válasz Szirty #4182 üzenetére

    A vezér szó (CTW) és státusz szó (STW) megegyezik a két sorozatnál, mint ahogy a referencia érték (MRV) és az aktuális sebesség (MAV) is. Ebben a hálózatban csak a standard telegramot használják (PPO3). Ha lenne paraméter irás-olvasás az más tészta, mert nem ugyanaz a paraméter cimzési rendszer. Akkor bele kéne mászni a PLC programba is.

    Persze, ez eddig elmélet, mert még nem csináltam.

    Majd meglátjuk (mondta a vak is) :)

  • Szirty

    őstag

    válasz KLR #4183 üzenetére

    Üdv KLR!

    "A vezér szó (CTW) és státusz szó (STW) megegyezik a két sorozatnál"

    Attól függ melyik drive profilt használod. FC drive profilnál az STW nem egyezik meg azért szóltam!
    A különbség nem jelentős, de van.

    Profidrive standard profilnál azonosak.

  • KLR

    csendes tag

    válasz Szirty #4184 üzenetére

    Kössz a figyelmeztetést. Nem tudom melyik profilt használják, de utána nézek.
    Elméletileg nem kellene hogy problémát okozzon az FC Profil se,mert a VLT 5000-nél nincs definiálva ez a három bit, valószínű nem is használják a PLC programban.

    Na ez már csak a helyszinen fog kiderülni.

    Most már csak kell kerítenem egy USB/MPI-t.

    Üdv,

    [ Szerkesztve ]

  • n0rbert0

    senior tag

    Sziasztok!

    A Cimplicity (8.1) és a WinCC Flexible (sp3 2008) milyen gyorsan képes adatokat felolvasni a PLC-ből?

    Az ügyfelek 500ms alatt szeretnének mintavételezni, legalább 12 PLC-ből, PLC-k ként kb. 60 adat (digitális és analóg is).
    Az adatok SQL adatbázisba lennének tárolva.

    Szerintetek ez megvalósítható valamelyik szoftver segítségével?

  • Szirty

    őstag

    válasz n0rbert0 #4186 üzenetére

    Üdv n0rbert0!

    Azt kérdezed milyen gyorsan, de szerintem azt akarod tudni milyen gyakran!
    Esetleg a válaszidő érdekel?
    Nagyon nem mindegy!

    Egy adatlekérdezés sebességét (milyen gyorsan) az dönti el milyen a kommunikáció maximális sebessége és a kommunikációs csatorna terheltsége. Etherneten ez a sebesség nagy.

    Hogy milyen gyakori lekérdezést tud megvalósítani, arra azt tudom mondani, hogy a WinCC Flexible alapértelmezés szerinti adatgyűjtési ciklus ideje 1 másodperc.
    A legkisebb érték ami itt beállítható 100ms

    Egy WinCC Flexible PC runtime-ban lévő kapcsolatok száma maximum 8. Tehát egy runtime maximum 8 PLC-vel tud kommunikálni.

  • n0rbert0

    senior tag

    válasz Szirty #4187 üzenetére

    Elnézést a pontatlanságért, igen azt szeretném milyen gyakran.

    Most nézem, hogy kapkodásomba flexible-t írtam, de nekem WinCC (7.0, de ez lehet, hogy újabb) kell, mert egy scada rendszer lesz.

    Igen azt tudom, hogy csak 8 PLC tud kezelni, valószínűleg képernyőről választható lesz a dolog, hogy épp miről szeretne adatokat az operátor.

    Sajnos olyan problémám van, hogy az ügyfél sem tudja, hogy pontosan mit akar.

  • Szirty

    őstag

    válasz n0rbert0 #4188 üzenetére

    Helló n0rbert0!

    "Sajnos olyan problémám van, hogy az ügyfél sem tudja, hogy pontosan mit akar."

    Bingó!
    Üdv a klubban!

  • Teuton99

    csendes tag

    Sziasztok!

    A munkahelyen kaptam egy Omron PLC (CJ1M egyébként) kódját. Ez az első találkozásom ezzel a gyártóval így az utasításokat nem nagyon ismerem, habár a CX Programmer Help-je azért sokat segít.

    De térjünk a lényegre: a MOV utasítás ugye át teszi a source tartalmát a destination-ben megadott word-be. Namost az a kérdésem, hogy ha a source-ban &0 van, akkor ennek a tartalmát (pontosan mi is az adat) hol tudnám megnézni? Vagyis arra vagyok kíváncsi, hogy a fenti szintaktikával (&0) használt source word-öket hol tudom a programban megtalálni?
    Siemensben a Go to location és a Cross reference sokat segített az ilyesmiben, de a CX Programmer nekem ahhoz még túl új terület :)

  • KLR

    csendes tag

    válasz Teuton99 #4190 üzenetére

    Szia!

    A PLC Stop-ból Run-ba váltás vagy feszültség bekapcsolásakor, ha már futott a program, aktiválódik a P_First_Cycle rendszerbit egy ciklus erejéig. Az adat amit az első MOV-val irsz, nem más mint nulla (nullázod az eqState regisztert).
    Omronnál jelölve van a szám formátuma, & jelzi hogy decimális számról van szó, míg # jelzi hogy HEX formátumban van megadva a szám. Ez azért is fontos, mert sok helyen használ BCD formátumot (időzítők, számlálók, dátum,stb), ami mind HEX-ben van megadva.

    [ Szerkesztve ]

  • Teuton99

    csendes tag

    Szia!

    Most már világos. Azt hittem, hogy a & jel valamiféle címet jelöl, de ezek szerint sokkal egyszerűbb a dolog. :)
    Lenne még egy kérdésem: ha egy VAGY elágazás egyik foka egy szubrutin hívás, amelyben a compIndex nevű változóval dolgozom, a másik foka pedig egy MOV utasítás, ahol a compIndex változó tartalmát átmásolom a compIndexPre változóba, akkor pontosan mi a kiértékelés sorrendje?
    Előbb végrehajtódik a szubrutin (ahol a compIndex értéke akár változhat is) és aztán a történik a MOV, vagy ez csak egy biztonsági mentés a szubrutin előtt?

  • rsf

    senior tag

    válasz Teuton99 #4192 üzenetére

    Mindig balról jobbra és fentről lefelé halad a compiler.
    De váltsd át utasítás listába a nézetet és ott meglátod a végrehajtás sorrendjét.
    Üdv.

    “Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

  • KB.Pifu

    tag

    Sziasztok!

    Nem örülök neki, de kénytelen vagyok füllenteni álláskeresés közben (még csak a kísérőlevélnél tartok) a szervó paraméterezési tudásomról.

    Simodrive-l kapcsolatos ötleteket várnék, szívesen letölteném valahonnan a SimoCom-t is tanulmányozáscéljából, de sehol semmi. Pedig nemcsak füllenteni akarok, tényleg utána is nézni, de mire visszacsörögnek addig eltelik két hét szóval van időm.

    Az a baj, hogy a program leírása nagyon száraz, nem látom benne , hogy minek tudnék valóban utánajárni.

    Elég sokat foglalkoztam a hajtástechnikával, tehát a trapézgörbe, a nyomaték, gyorsulás stb.. és fizikai leírásuk mind megvan, de ez még mindig kevés, ha egy specifikált rendszert akarok megismerni, tehát mondhatjuk hogy az alapok megvannak.

    Bármilyen Simodrive-l kapcsolatos ötletet, linket szívesen várok

    Köszönettel
    Pifu

  • Teuton99

    csendes tag

    Sziasztok!

    Omron CJ1M CPU-val megvalósítandó programon dolgozom.
    Több analóg bemeneti modulom van (2 db nyomástávadó és egy tömegárammérő) ezeket kellene megvizsgálnom, hogy a jel megérkezik-e (nincs-e szakadás) illetve, hogy a megadott tartományon belüli értékek.

    Az első feltételre már ráakadtam: Disconnection detection flag a becsületes neve és a CIO n+9 -nek a 04-07 bitjeit kell vizsgálgatni, ahol n=2000+(unit number*10). A unit number = 0, vagyis a CIO2009.04, CIO2009.05, CIO2009.06-os biteket kell figyelnem, hogy nincs-e szakadás. Eddig rendben is vagyok.

    A problémám a másik feltétellel van. Ezek a nyomástávadók 4-20mA-es jelet adnak és azt kell megvizsgálnom, hogy az általuk adott jel 3,7mA felett illetve 21,4 mA alatt van-e. Itt viszont elvesztem az analóg skálázás rejtelmeiben és nem nagyon jövök rá, hogy mit kellene csinálnom.

    Annyit még elárulok, hogy a nyomástávadókat a CPU-hoz tartozó CJ1W-MAD42-es analóg bemeneti és kimeneti kártyán próbáltam konfigurálni, hogy az input lower limit 0 legyen, az input upper limit pedig 1000, illetve a tömegárammérőn 3000.

    Van valakinek valami ötlete, hogy mit tegyek? :)

  • Szirty

    őstag

    válasz Teuton99 #4195 üzenetére

    Üdv Teuton99!

    Nem ismerem a modult, de a leírása alapján úgy látom,hogy van neki egy biztonsági tartománya.
    4-20mA-es bemenet tehát 4mA áram esetén ugye 0 értéket ad, 20mA setén meg 4000-et (vagy 8000-et attól függően hogy állítottad be).
    Ha a bemeneti áram meghaladja a 20mA-t. akkor az érték tovább nő egészen 4200-ig (8400-ig).
    Ha a bemeneti áram 4mA alatt van, akkor negatív értéket kapsz. Legkevesebb -200-at (vagy -400-at).
    Egy-egy összehasonlítással tehát csak azt kell figyelned, hogy kívül kerül-e a konvertált érték a 0-4000 (vagy 0-8000) tartományon.

    Ha a bemenet árama 1.2mA alá esik, akkor pedig megszólal a disconnection detection bit.

  • Teuton99

    csendes tag

    válasz Szirty #4196 üzenetére

    Szia Szirty!

    Köszönöm szépen az instrukciókat, sikerült leprogramozni az analóg skálázást :)

    Egy korábbi posztodban (#595) említetted, hogy már foglalkoztál CF kártyára mentéssel. Ebben az esetben szeretnék feltenni egy-két kérdést, hogy megtudjam valósítani a feladatomat.

    Tehát a gép méréseket végez és minden mérés végén (egy mérés kb 1 percig tart) ki kell menetem adatokat.
    Az adatok a következők:
    - A mérés dátuma és időpontja
    - integer értékek
    - float értékek
    - ID (még nem tudjuk, hogy milyen típusú de valószínűleg STRING)
    Az elválasztások vesszővel történjenek és a sor végére kerüljön egy enter (carrige return), hogy a következő mérés adatai már új sorba kerüljenek (append).

    Az Omron doksik bújása közben ráleltem az FWRIT (701) és FREAD (700) utasításokra, tisztában vagyok azzal, hogy hogyan működnek.
    Az első kérdésem az lenne, hogy string változót hogyan tudnék menteni? Próbáltam a MOV(021) utasítással, de az nem jó.
    A második kérdésem, hogy van-e valamilyen opció, hogy a PC-n tudjam tesztelni a programot a kártya nélkül (gondolok itt olyanra, hogy esetleg virtuális CF káryta pl.)?

    Előre is köszi.

    Üdv

  • Teuton99

    csendes tag

    válasz Teuton99 #4197 üzenetére

    Update:
    A string mentése megoldódott: MOV$ vagy XFER utasításokkal lehetséges.
    A másik kérdés viszont még nyitott :))

  • byte-by

    tag

    válasz Teuton99 #4197 üzenetére

    halo !

    az FWRIT utasításnak a kontrol szóban meg tudod adni, hogy hova mentsen.
    ha a kontrol szó utolsó digitje 1, akkor EM file-ba ment.
    létrehoz egy tárterületet és oda ugyanúgy menti az adatokat , mint cf kártya esetén.
    persze szimulátorra szükség lesz és pár bitet át kell kapcsolni, de hasonlóképp kiírja az adatokat.

    a példa egy CS1G ,és amikor átkapcsolsz szimulátorra meg is kérdezi, hogy létrehozza-e az EM tárat.
    azt hiszem CJ sorozatnál NEM online módban engedélyezned kell a "memory allocation " menüben.
    bár én cj1 sorozattal még nem csináltam.

    byte

    [ Szerkesztve ]

  • KB.Pifu

    tag

    sziasztok!

    Tovább játszok a szimulátorral, jelenleg szeretnék egy folyamatosan növekvő/csökkenő értéket előállítani az idő függvényében. A szimulálás célja, írni egy olyan kódot, amivel a hiszterézissel tudok barátkozni. Mondjuk 120-nál kapcsol be emelkedő érték esetén, de csak 108-nál kapcsol ki a bit mikor csökken az érték.

    a tervem az volt, hogy az OB38-al hívom a funkció blokkot és a program minden egyes lefutásánál növelek egy integert ( vagy csökkentek ugye ha elérte a maxot, ez az érték a tervek szerint kb 3000-ig futna, mintha egy analóg jel lenne és ezt osztom, hogy egy adott skálázásba beleférjen ami 0-200)

    A gondom, hogy a lefutásonként növelt érték minden alkalommal mikor eléri a 256-t nullázódik. Kipróbáltam, hogy esetleg a kódban van-e a hiba, de az ob35 (amiben CSAK az integert növelem minden alkalommal) is újrakezdi a számlálást ha eléri a 256-t.

    valami felett elsiklottam valószínű :(

    Azt olvastam, hogy gondok lehetnek, egy Cyclic_Interrupt blokkal, ha önidejénél nagyobb idejű funkcióblokkot hívunk meg, szerintem ezzel nincs probléma, de meg szeretném nézni, hol látom, hogy egyes blokkoknak mennyi a lefutási ideje?

    Köszi előre is

Új hozzászólás Aktív témák