Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    No.... gondolkoztam azóta és az a helyzet, hogy a kérdésedre pontos, jó választ nem fogok tudni adni.
    Az Epiphone százas sorozatot, meg a Cort AD-810-et akkor néztem, amikor magamnak kerestem fémhúros gitárt, és végül ugye Earth 70 lett belőle :) De emlékszem, hogy korrekt volt az Epiphone, így, amíg meg nem győztem magam, hogy több pénzt fektessek a dologba, addig a Cort mellett ő volt a másik esélyes. Jó régen volt, de nem akkor találkoztam azért először gitárral, egy kölcsöngitáron kezdtem tanulni :)

    Most viszont nemrég gyakorlatilag az összes hangszerboltot végigjártam, és rengeteg klasszikus és fémhúros gitárt kipróbáltam. Célzott volt a dolog, mert úgy nézett ki a dolog, hogy kell az asszonynak egy saját gitár, viszont, ha már ott voltam a hangszerboltokban, nem tudtam megállni, hogy bőven más kategóriákat is kipróbáljak, ne csak a megcélzottat :)
    Szóval, ha a konkrét összevetést nem is tudom megírni, amiket tapasztaltam, szívesen leírom... hosszú lesz :)

    Előre is leszögezem, hogy nem, a kijelentéseddel ellentétben nem vagyok Cort-fan, és úgy egyáltalában ilyen-olyan márkafan... egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos kategóriákban egy-egy márka termékei kimagaslóan jók. Ha másik márka termékei jobbak lennének, nem törődnék a márkajelzéssel, felirattal, ilyesmivel :N

    Boltonként lebontva mondom el, mit láttam/hallottam, így könnyebb lesz visszaemlékeznem, meg rendszereznem magamban a dolgokat.

    A mezzofortéban próbáltam sok gitárt, konkrétan ezek: Cort AD-880, Cort Earth 70 (ott helyben össze tudtam a többivel hasonlítani a hangját), Cort SFX-JE, Cort AS-E5, Washburn WD-7, Washburn WD-5, és egy 200 ezer feletti Yamaha, elnézést, a nevére nem emlékszem, de így utólag keresgélve a Mezzoforte oldalán, valószínűleg Yamaha LS 16-II lesz az, az ár meg forma alapján.

    A Cort AD-880 a rétegelt fedlapos Cortok csúcsa, gyönyörű berakásokkal, egy szépen kialakított hangszer, viszont megpengetve, majd megpengetve a mellette lévő Earth-70-et, egyértelmű volt, hogy bizony, nem véletlen ajánlok mindenkinek tömör fedlapos gitárt... hallható volt a különbség. Ezen felbuzdulva átmentem a Washburnokhoz, amik a Corthoz hasonlóan igen jó áron kínálják a tömör fedlapos gitárjaikat... és nem voltak jók. Igazából, mivel ez egy részben szubjektív dolog, nem szeretnék erősen fogalmazni, de részemről borzalmasak voltak. Objektíven annyit tudnék mondani, hogy szörnyen fedett a hangzásuk, szép, kifejezett magas hangok teljesen hiányoznak, a basszus szörnyen túlsúlyozott, ráadásul nem is szép, hanem olyan, mintha a budiból szólna egy mélyláda, nem is tudom az angolok úgy mondanák talán, hogy boomy, de nem biztos, hogy ez a helyes kifejezés. Egyszerűen egy kiegyensúlyozatlan, rossz hang jött ki belőlük. Hát igen, a tömör anyag sem minden, úgy tűnik nem feltétlen jelent szebbet/jobbat, a rétegelt Cort AD-880 hangzása jóval kiegyenlítettebb, szebb volt.

    A Cort Earth 70-hez visszamentem, majd megpengettem utána a nagyon drága Yamahát, ami mellesleg full tömör anyagokból volt, nem csak a fedlap, de az oldal és hát is, majd a szintén full tömör Cort AS-E5-öt is kipróbáltam. Régebben gondolkoztam sokat, hogy fene, de jó lett volna 100+ ezret költeni fémhúros gitárra, és csorgattam a nyálam ezekre a full tömör csodákra... igazából nagy különbséget vártam, de nem jött a nagy különbség. Kidolgozás minőségében, hanglyuk körüli berakás, binding, ilyesmi, persze hatalmas a különbség, de hangban... persze, hallható, nyilván... plusz a rózsafának kicsit más a hangkarakterisztikája, mint a mahagóninak, ez is hallható valamennyire, de nem volt meg a hűűűűhaaaa érzés, bőven nem. Egyszerűen nem érzem, hogy annyira nagyon jobb lenne. A Yamaháról csak annyit, hogy egyáltalán nem győzött meg arról, hogy a Cort AS-E5-nél kb. kétszer drágább hangszerről van szó. Mind hangban, mind kidolgozási minőségben nagyon jól párban voltak. Valószínűleg csak a név teszi dupla olyan drágává. A Cort Earth 70, meg a Yamaha között viszont ötszörös árkülönbség van... nem kétszeres, ötszörös, és azt kell mondjam, bőven nincs arányban a tudás az árral, ez a különbség egész egyszerűen nagyon nem érné meg. Így összességében tehát a Yamaha volt a nap csalódása. Ha valaki nagyon tömör fából készült gitárt szeretne, a Cort olcsóbban kínál ugyanolyan minőséget. Nem fanság, egyszerűen a fülem ezt mondta. Mindenesetre az összes gitárt és az árukat egybevetve azt kellett megállapítanom, hogy egész elképesztően jó gitár az ez Eart-70. Tudom hazabeszélés, de ez van, ezt hallottam :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák