Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bepken

    veterán

    Motorola Defy+ (MB526) – Gyakori kérdések, hasznos információk – Link-gyűjtemény

    FONTOS! Arra kérünk minden kedves idelátogató Defy+ tulajt, hogy bári nemű kérdése előtt olvassa el alaposan ezt a hozzászólást! Hogyha az adott kérdésére nem talál választ, vagy éppen a kapott válasz nem kielégítő számára, akkor azt tegye fel a topicban.
    Akkor is jelezzetek, ha téves információt, elírást, hibás linket találtok! Ezeket a következő szerkesztés alkalmával javítani fogjuk.

    És a legfontosabb: az itt felsorolt módosításokat mindenki CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE végezze el!

    A készülékről röviden:
    • 1000MHz Cortex-A8 processzor (TI OMAP3620 chipset )
    • 512 MB RAM / 2048 MB ROM
    • 1700mAh akku
    • 3.7"-es kapacitív TFT kijelző, amelynek 480*854-es a felbontása
    • 5 MP-es, AF-os kamera LED-del
    • WiFi, GPS, BlueTooth, gyorsulásmérő, 3 tengelyű mágneses szenzor, fényérzékelő, közelségérzékelő.

    Tartalom:
    • Vásárlás előtti kérdések
    • Használatba vétel
    • Hardverrel kapcsolatos kérdések, tipushibák
    • Szoftverrel kapcsolatos kérdések, problémák
    • Rootolás, módosítások, rom csere
    • Ha nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy szeretnénk...
    • Ajánlott oldalak

    Vásárlás előtti kérdések

    "Ezt vegyem, vagy másik telefont válasszak?"
    Mivel a Defy+ már a Defy továbbfejlesztett változata (magasabb órajel, nagyobb akku), ezért egyel több a választási lehetőség az okostelefon portfólión. Persze van még versenytárs bőven: Samsung Galaxy Xcover, és a Sony Ericsson Xperia Active.
    Viszont a Defy-ok rendelkeznek az egyik legjobb adottságokkal ezen a téren.Persze azért mert strapabíró még nem a Sonimok szintjén vannak, tehát mindent nem bír ki.

    "Milyen színekben létezik a telefon?"
    Van fekete, fehér és pink, valamint különkiadásos JCB tokkal.

    "Hol érdemes megvenni a telefont?"
    Mivel az árak folyamatosan változnak, ezért csak azt tudom ajánlani, hogy az interneten böngésszetek a legjobb ajánlatért. (A készülék mára mindegyik szolgáltatónál kifutó/kifutott modell, de az előrendeléssel még érdemes próbálkozni.)

    "Szolgáltatónál tényleg függetlenül kapom a telefont?"
    IGEN! A szolgáltatók nem „lock-olják” a telefont, az okát eddig mindenki csak találgatja. Tehát tényleg érdemes mindenhol körülnézni, mérlegelni. Eddig egyetlen „szolgáltató –függő” készülékkel sem találkoztunk itt.

    "Ha mégis függő telefont kapok, hogyan tudom függetleníteni?"
    Erre, a fentiek alapján elég kicsi az esély…De ilyen esetben egyébként a szolgáltatótól tudsz vásárolni függetlenítő kódot. Illegális megoldásokról nem beszélünk ezen a fórumon és egyébként sem ajánljuk.

    "Milyen garancia jár a telefonhoz?"
    Több variáció is van:
    • Motorola gyári 2 év garancia
    • GSM boltos (EU) garancia: általában 1 év teljeskörű garanciát jelent a bolt saját szervizében, ehhez néha hozzácsapnak plusz 1 év szoftver garanciát
    • szolgáltatónál garancia: 1 vagy 2 év (nem teljesen tisztázott, elvileg 2 év Motorola garancia ez is)

    A pontos garanciális feltételeknek minden esetben ajánlott utánakérdezni vásárlás előtt!

    "Azt olvastam, hogy megszűnt a Motoker Kft. Ki foglalkozik akkor a garanciális javításokkal?"
    Valóban megszűnt ez a cég, de ők csak a forgalmazást intézték Magyarországon. A szervizelést eddig is, és ezentúl is a Cordon Electronics (régi nevén Cirma Kft.) végzi.

    Elérhetőségük: 1045 Budapest Széchenyi tér 9., Telefon: +36-1-2720708, Titkos mobil: +36-30-3859167

    Használatba vétel

    "Hol találok magyar nyelvű használati utasítást?"
    innen letölthető

    "Használtan vettem a telefont, de nem tudom kitörölni az előző tulaj adatait. Mit tehetek?"
    Sajnos erre csak a factory reset a megoldás (elérhető a Settings/Privacy alatt), mivel a GooglePlay-ről megvásárolt/letöltött programokat a Google accounthoz társítja a telefon, így teljes nullázás szükséges az elsődleges fiók törléséhez. Factory reset után olyan lesz a telefon szoftveresen, mintha a boltból újonnan vetted volna.
    Ha rootolt a telefon, akkor megúszhatod a Factory Resetet, a /data/system/accounts.db fájl törlésével.

    "Mi az a MotoBlur?"
    Itt található róla egy angol nyelvű tájékoztató: [link] A MotoBlur alapvetően két részből áll: egyrészt jelenti a Motorola saját homescreen felületét, másrészt például olyan szolgáltatásokat, hogy a MotoBlur accounton keresztül pl. a Facebook profilt össze lehet hangolni a telefonkönyvvel.

    "A telefonkönyben megjelentek a Facebook kontaktok, de nincs szükségem rájuk, mit tegyek?"
    Menj a Facebook alkalmazásba, ott a Settings menüben a Don’t Sync lehetőséget válaszd, és máris eltűnnek a Facebook ismerősök a telefonkönyvből. A másik lehetőség, hogy a telefonkönyvben elrejted a felesleges kontaktokat.

    "Nem tetszik a MotoBlur felület, le tudom cserélni?"
    Igen, GooglePlay-ről több ingyenes homescreen felület is letölthető (pl. ADW Launcher, LauncherPro, GO Launcher EX, Zeam, Launcher 7, Halo Launcher), ezek általában jobban testre szabhatóak, és akár gyorsabbak is, mint a gyári felület.

    "Hogyan tudok ékezeteket használni?"
    A Setting/Language&keyboard/Input method alatt válaszd ki a Multi-touch beviteli módot. Ezután lehetőséged lesz az ékezetes betűk használatára, ha egy-egy magánhangzóra hosszan nyomsz. Másik megoldás pl. a GooglePlay-ről az Anysoft Keyboard, ami ingyenes, és van magyar kiosztása is. Ezen kívül léteznek még más, leginkább fizetős megoldások is, a keyboard szóra érdemes rákeresni a Play-en.

    "Igaz, hogy a telefon egyből felmászik a mobilnetre?"
    Ha aktiváltad a Google accountodat, akkor igen, mert egyből megkezdi a szinkronizációt. Ha ezt szeretnéd elkerülni, első indításkor még ne jelentkezz be, hanem tiltsd le a mobilnetet, vagy csatlakozz WiFi hálózatra. Amikor WiFi-re kapcsolódik a telefon, automatikusan azt a hálózatot használja, és nem a mobilnetet. Mindazonáltal nagyon melegen ajánlott valamilyen net elérést biztosítani a telefonnak, hiszen úgy lehet igazán kihasználni a tudását.

    "Hogyan tudom letiltani a mobilnetet?"
    Amennyiben abszolút nem szeretnéd, hogy legyen mobilnet a telefonodon, a következő lehetőségeid vannak:
    Settings/Wireless&Networks/Mobile networks/Access point alatt a hozzáférési pontokat ki lehet törölni, vagy át lehet írni hibásra az adatokat.
    Settings/Data manager/Data delivery alatt vedd ki a pipát az All mobile data elől

    Ha csak ideiglenesen szeretnéd tiltani a mobilnetet, a legegyszerűbb megoldás, ha felteszed a GooglePlay-ről ingyenesen leszedhető DCSwitch vagy APNdroid nevű programokat, és kapcsolgatható widgetként kirakod a főképernyőre. Bővített funkcionalitással rendelkezik a SwitchPro vagy a WidgetSoid, ez utóbbi ráadásul ingyenes is.

    Végső megoldásként a “ne múkoggy mobilnet” varázsszóra is hallgat a készülék a beépített Texas Instruments modulációs hangszabályzós ekvalizernek köszönhetően.

    "Be lehet állítani, hogy csak 2G hálózatot használjon a telefon?"
    Igen, a Settings/Wireless&Networks/Mobile networks/Select network alatt tudod megadni, hogy melyik üzemmód legyen engedélyezve.

    "És hogyan tudok gyorsan váltani a 2G és 3G között?"
    A Blur APN Switch segítségével könnyedén tudsz kapcsolgatni a két „generáció” között.

    Ez egyébként energia-megtakarítás szempontjából sem egy utolsó dolog. Lényegében - alapbeállítások szerint - a készülék folyamatosan keresi a 3G hálózatot. Tehát, ha olyan környéken vagy, ahol vélhetően nem lesz 3G, érdemes átváltani 2G-re. Ugyancsak érdemes átváltani akkor, amikor nem használsz nagy adatforgalmat igénylő szolgáltatást. Például egy Facebook kliens simán lefrissít 2G-n is.

    "Honnan tudok programokat letölteni?"
    A GooglePlay segítségével könnyedén tudsz telepíteni (akár kényelmesen, PC-n, a webes felületről indítva is!) A GooglePlay használatához mindenek előtt szükséged lesz egy Google accountra! Ha van Gmail-es címed, akkor az már accountnak minősül. Ha még nem vagy regisztrálva, akkor sincs baj, hiszen a telefon első indításkor felajánlja a regisztrációt. Előfordulhat, hogy a menüben még a „Market”-et találod, ez a GooglePlay korábbi neve. A frissítés az első indításkor megtörténik. (~20MB körüli frissítést fog letölteni)
    A GooglePlay-en kívül léteznek más „gyűjtő”-oldalak is, saját klienssel (pl: Amazon, Steam, Zedge, AppBrain) Ezek egy része vagy nem úgy működik, ahogy kéne…vagy hivatalosan nem elérhető nálunk.
    A programok beszerzésének van még egy hivatalos, jogtiszta módja. Ez nem más, mint magától a fejlesztőtől történő beszerzés. Ebben az esetben a fejlesztőtől kapunk egy linket, ahonnan lementhetjük a program telepítőjét a memóriakártyára, majd ezt külön telepítenünk kell. Kapunk majd egy figyelmeztetést, miszerint „ismeretlen forrásból” próbálunk telepíteni. Ez annyit tesz, hogy nem a Google szervereiről szermazó állományból telepítünk, ergó veszélyforrásként kezelendő – ha csak nem vagyunk nagyon paranoiásak, akár engedélyezhetjük is a telepítést. (mellesleg a különböző backup programokkal lementett alkalmazásokat is csak ennek engedélyezésével tudjuk majd visszaállítani.)

    FIGYELEM! Minden egyéb (értsd: warez) beszerzési forrás emlegetése a topikban TILOS!

    "Nem működik a GooglePlay, megszakad a letöltés vagy a telepítés. Mit tegyek?"
    Sajnos ROM-tól, hálózattól függetlenül ez sokakkal előfordul. A következőket lehet tenni:
    • többször megpróbálni elindítani a letöltést
    • újraindítani a telefont
    • belépni a Gtalk-ba
    Settings/Applications/Manage applications/All fül alatt megkeresni a GooglePlay-t, és „Clear data”-t nyomni.
    (Általában ez utóbbi a legbiztosabb, és leggyorsabban célravezető módszer, és más programoknál is sokszor segít ez a módszer misztikus problémák esetén.)

    Ha egyáltalán nem akar elindulni a GooglePlay (ez rendszerint rootolás után jön elő), érdemes megpróbálni az alábbi linken leírt módszert is: [link]
    (Egyébként, mint az látható is, ez egy hivatalos, Google Support-tól érkezett válasz.)

    "Ha megveszek egy programot GooglePlay-en, akkor az később is megmarad?"
    Igen, a megvásárolt programok (a legtöbb esetben) nem készülékhez, hanem magához a Google account-hoz vannak kötve, tehát nem vesznek el a készülékváltáskor sem. Ez azonban csak akkor igaz, ha a program még elérhető a Play-en.
    Illetve ismerünk olyan programokat (pl.: Sygic), melyek (még) nem biztosítanak készülékváltással továbbvihető licence-et, ők magához a készülékhez kötik a vásárlást, nem a Google account-hoz, így a használatukhoz sajnos készülékenként külön-külön meg kell vásárolni a licence-et.

    "Hogyan tudom átmásolni a névjegyeket?"
    • SIM kártyáról való másoláshoz használd a SIM Manager-t, ezzel tudod importálni a névjegyeket.
    • Ha korábban is használtál már Androidos rendszert, akkor a készülék az első bejelentkezés után automatikusan szinkronizálni fogja a Google account-ban található neveket.
    • Amennyiben másik rendszerről térsz át, ezzel a programmal próbálkozhatsz: Google Sync

    Kapcsolatok mozgatásáról Nokia telefonról Defy-ra feketepeti fórumtárs írt egy rövid leírást.

    "Szinkronizáltam a névjegyeket a Gmail fiókommal, de tele lett szeméttel. Hogy kerülhetem el ezt?"
    Alapesetben a Gmail felvesz a kapcsolataid közé mindenkit, akivel levelet váltottál. Erről szerencsére le lehet beszélni a számítógépen a Gmail beállításai között:

    Gmail -> Settings -> General -> Create contacts for auto-complete: I'll add contacts myself

    Ha a számítógépen rendbe teszed a kapcsolataid, akkor a telefonodon elvileg automatikusan frissülnek. Ha mégsem, próbáld meg kikapcsolni a kapcsolatok szinkronizálását a telefonon, majd töröld az összes kapcsolatot (például ezzel a programmal: Contact Remover) ,majd kapcsoldba újra a szinkronizálást.

    "Be tudom-e állítani, hogy csak azok jelenjenek meg a kapcsolataim között, akiknek van telefonszáma?"
    Contacts -> Display Options -> "Only contacts with phones" mögé be kell tenni a pipát.

    "Gyanús, hogy a névjegyzékben nem jelenik meg minden névjegy. Ennek mi az oka?"
    A Google Account-ban különböző csoportokba vannak osztva a kontaktok. Ez részben rejtély, részben figyelmetlenség, részben pedig esztelen megoldás…sokszor attól függ, hogy hogyan adtunk hozzá egy-egy telefonszámot a névjegyzékhez (pl: egy meglévő email címhez társítottunk telefonszámot vagy mondjuk egy nem fogadott hívás után mentettük el a számot)
    A kötkezőt kell tennünk, hogy minden csoport látható legyen:
    • ismét válasszuk a Contacts -> Display Options menüpontot
    • ezután válasszuk ki a Google Account-ot
    • alul pipáljuk ki az All Other Contacts csoportot (vagy ha úgy tetszik, pipáljunk ki mindent)

    *érdemes itt is az előző kérdésben leírtak szerint eljárni, és a „csak a telefonszámmal rendelkezők” mögé egy pipát tenni, hiszen sok olyan kontaktunk lehet, ahol csupán egy email cím van

    "Miként tudok widget-et/ikont kirakni a főképernyőre?"
    A képernyőn hosszú nyomást követően felugrik egy lista, ebből lehet választani. Az eltávolításhoz pedig hosszan kell nyomni az ikonra, és lehúzni alulra, ahol pirosra vált.

    "A telefon nem akar csatlakozni a számítógéphez /a gép nem látja a memóriakártyát, mit tegyek?"
    Amikor rákötöd a gépre a telefont, megjelenik felül az értesítési sávon egy figyelmeztetés, a kis sávot le kell húzni, és ott ki tudod választani, hogy milyen módban szeretnéd létrehozni a kapcsolatot. Itt válaszd ki az USB Mass Storage módot. Ezután valószínűleg telepíteni fog még valamilyen drivert, végül pedig felismeri a memóriakártyát.
    Ha nem a memóriakártyához akarsz hozzáférni, hanem mondjuk rootolni akarod a telefont, akkor valószínűleg az illesztő programmal van probléma. Töltsd le innen a rendszerednek megfelelő drivert:Motorola 4.5.0 Driver with MotoConnect

    "Ha rácsatlakoztatom gépre a telefont, nem a beállított hangok szólnak. Miért?"
    Valószínűleg USB Mass Storage módban vagy. A memóriakártyán lévő fájlokhoz ilyenkor csak a számítógépnek van hozzáférése, tehát a kátyán tárolt mp3-akat a telefon ilyenkor nem tudja lejátszani, így átmenetileg alapértelmezett hangokat használ. Lecsatlakoztatás után újra az általad beállított hangokat fogja használni.

    "Van valami visszajelzés a beérkező üzenetek és elmulasztott események jelzésére?"
    Igen, a telefon bal felső részén van LED, ami bizonyos időközönként felvillan, ha esemény van, de ez természetesen kikapcsolható a beállítások között.

    "Hogyan tudom feloldani a billentyűzárat?"
    A bekapcsoló gomb rövid megnyomásával előjön egy csúszka, azt kell elhúzni, és ismét aktív lesz a képernyő. A lezárási időt a Settings/Sound&display/Screen timeout menüpont alatt tudod megadni. Ha szeretnéd, hogy a hangerőszabályzó gombbal is fel tudd éleszteni a telefont, akkor töltsd le a NoLock nevű programot a GooglePlay-ről.

    "Hogyan tudok váltani a programok között?"
    A Home gombot (balról a második érintőgomb) hosszan megnyomva felugrik egy lista a legutóbb futtatott programokról.

    "Kikapcsoltam a telefont és nem ébresztett, mi az oka?"
    Az Android telefonok ezt jelenleg (még) nem támogatják. Ennek valószínűleg technológiai akadálya van.
    Ha szeretnéd „kikapcsolás közeli, ébren álmodó” állapotba hozni a telefont, akkor tedd Airplane/Repülő módba. Ekkor a készülék lecsatlakozik a GSM hálózatról (WIFI-ről is!), de a legtöbb funkció továbbra is használható marad, ilyen például az ébresztő is. Ez is egy közkedvelt módja az energia-takarékosságnak, ugyanis ebben az állapotban nem sokat kér enni a kicsike.

    "Be volt kapcsolva a telefonom, de mégis elfelejt ébreszteni, mi lehet az oka?"
    Ha használsz valamilyen Task Killert, akkor abban Ignore List-re kell tenni az ébresztő programot, különben kilövi az ébresztést is. A másik lehetőség, hogy egész egyszerűen nincs aktiválva az ébresztés (keresd a kis vekker ikont az állapotsávban!).

    "Akkor nem is érdemes task killert használni?"
    Erről megoszlanak a vélemények, van aki egyáltalán nem használ, de sokan élnek a lehetőséggel. De ha használjuk is, mértékkel érdemes használni, nem kell 5 percenként kilőni a programokat, de egy-egy beragadt folyamat kiiktatására jó lehet.

    Egy cikk erről: Tippek, trükkök, tévhitek: A Task Killer

    Hardverrel kapcsolatos kérdések, tipushibák

    "Nyöszörög a hátlap, ez egyedi hiba?”
    Nem egyedi hiba, a többség találkozik ezzel, hogy nyomás hatására a hátlap közepe/alja nyöszörög, bár mindennapi használatban nem mondható zavarónak. Ez részben a rögzítő mechanika miatt jelentkezik, részben azért, mert a hátlap és az akku között van egy hézag. Javít a helyzeten, ha az akku és a hátlap közé raksz valamit, ami kicsit kitámasztja a hátlapot és az akkut is. Arra ügyelj, hogy ne feszítse ki a hátlapot, ne legyen domború.

    "Zörög valami a telefonban, mi lehet?"
    Általában vagy az akkutól jön a zörgés (megoldás az előbbi pontban), vagy pedig az oldalsó hangerőszabályzó lötyög, és rázáskor zörgő hangot ad. Ez utóbbi probléma nem mindenkinél jelentkezik, sajnos megoldás nincs rá, együtt kell élni vele.

    "Furcsán áll az USB gumidugója. Miért?"
    Előfordul, hogy az USB csatlakozó gumidugója kicsit el van deformálódva. Ettől még feltehetően zár. Meg lehet próbálkozni cserével, de elég kevés az esély rá.

    "Ha töltöm a telefont, a képernyő lassan reagál. Miért?"
    Töltéskor a kijelző érzékenysége romlik, nehézkessé válik a kezelés. Ez is ismert típushiba sajnos, nem tudni az okát. Ezzel is együtt kell élni.

    "Mennyire strapabíró a telefon?"
    Olyannyira, hogy megfelel a por- és vízállóságra vonatkozó IP67-es szabvány által előírtaknak (erről bővebben itt), bár a gyártó végül úgy döntött, hogy ezt a jelölést a reklámokba nem teszi bele. A kijelzőt pedig a hagyományos "plexi" helyett a Corning által gyártott, és több készülékben sikerrel alkalmazott, speciális módon edzett rugalmas üveg (Gorilla Glass) védi. Ez fokozott karc- és ütésállóságot jelent a kijelzőre nézve, ami természetesen nem egyenlő a sérthetetlenséggel.

    "Mennyire vízálló a telefon?"
    Jó ha tudod, hogy a fentiek ellenére a gyártó nem vállal garanciát a beázásra. Bár a telefon elég jól van szigetelve, de ritkán előfordulhat, hogy a telefon beázik. Ezért vízből való kivétel után a nyílásokat, hangszóró membránjait (van egy ugye a hátlap alatt is) érdemes kifújkálni, kiszárítani.

    Végül a tények elgondolkodtatásképpen, mielőtt kacsázni kezdenél a telefonnal vagy mondjuk megfürdetnéd egy korsó sörben…
    IP67 szabvány "Ingress Protection" (behatolás elleni védelem):
    - 6: Teljes mértékben védett por ellen
    - 7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15 – 1m között 30 percig)
    (forrás: Wiki)

    "Érdemes rá képernyővédő-fóliát tenni?"
    Erről megoszlanak a vélemények. Van aki szeret vigyázni a kijelzőjére, és ő a GG ellenére is használ fóliát, van, akit nem zavar 1-2 kisebb karcolódás. Viszont az tény, hogy a GG nem teljesen karcolás álló, mint az sokan várják tőle.

    "Mennyire erős a telefon, szépen futnak rajta a játékok, elbír a 3D játékokkal?"
    Már a gyári rendszer is szépen megbirkózik a komolyabb játékokkal, bár van olyan játék, ami kissé akadozva fut. Akinek fontos a játék, próbálkozhat processzor húzással, melyet később részletesebben is kitárgyalunk.

    "Mennyit bír az akku?"
    Az 1700mAh-ás akku elég jól bírja. Az 1 napot átlagosan hozza, még komolyabb igénybevétel mellett is! Ha csak telefonálunk, ritkán kapjuk elő, nem nagyon használjuk, akkor több napig elketyeg. Ilyenkor a 2-3 nap mondható átlagosnak (de a 4-5 napra is többeknél volt példa).

    "Szabad/kell/lehet-e az akkumulátort kisütni/formázni/túltölteni?"
    Ezek az akkumulátorok már nem igényelnek különösebb odafigyelést, speciális töltést a technológiájukból adódóan. Normál töltési ciklusokkal (tehát nem 20% merülés után újra töltőre dugva) jó eséllyel végig kiszolgálja a telefont élete során.

    Az akkumulátorok működéséről egy nem olyan rövid, de nagyon hasznos leírás olvasható a ZTE Blade fórumban, _X10Dead_ tollából.

    "Tényleg csak VGA felbontásban rögzít a kamera?"
    Röviden: igen, hivatalosan csak a VGA felbontás támogatott. Viszont a Defy+okban csak bayer modulos kameralencse van.

    A BAYER modulos némi ügyeskedés után rávehető 720p-s videó rögzítésére.

    "Le tud játszani a telefon DivX-et?"
    Igen, erre képes pl. a MoboPlayer (kezeli a feliratokat is), vagy a RockPlayer, ami a 720p-s videókat is bírja, ha engedélyezve van a programban a hardveres gyorsítás.

    "Lehet zseblámpaként használni a telefont?"
    Igen, a Play-en a flashlight vagy a torch szavakra rákeresve rengeteg program található erre a célra, de például a Widgetsoid és a SwitchPro is rendelkezik ilyen funkcióval.

    "Vettem egy új, nagyobb memóriakártyát, elég csak mindent átmásolnom a régiről?"
    Röviden: igen.
    Hosszabban: Másolj át minden adatot a régi kártyádról a számítógépedre, majd kapcsold ki a telefonod, és cseréld ki a kártyát. Az új kártyát formázd a telefonban, és a számítógépről másolj vissza mindent az új kártyára.

    "A telefonom nem kapcsolódik a WiFi-hez vagy ha kapcsolódik, akkor állandóan megszakad a kapcsolat. Mi lehet a baj?"
    Egyes routerekkel (pl. TP-Link), ha a wifi N-es, vagy mixed módra van állítva, előfordulhat ez a hiba. Egyeseknél megoldotta a hibát a router firmware frissítése. Másoknál a WiFi sebesség beállítása a routeren n helyett b/g módra. Megint másoknál működik a mixed módban is, csak a routeren a Wireless Advenced menü részben az "Enable WMM" elől ki kell venni a pipát (lásd pl. membrandj fórumtársunk hozzászólását). Egyes romoknál az alapbeállítás csak az 1-11 csatornákhoz való kapcsolódást teszi lehetővé, ilyenkor a legegyszerűbb a routert 12-esnél alacsonyabb számú csatornára állítani.

    Más oka is lehet annak, hogy egy idő után megszakad a kapcsolat: ugyanis alapbeállítás szerint a Wi-Fi 15 perc tétlenség után (nincs forgalom) "altatja magát". Ezt a következő módon tudod átállítani:
    Settings > Wireless & networks > Wi-Fi Settings
    • nyomj egy menü gombot és válaszd az Advanced menüpontot
    • majd a Wi-Fi sleep policy-t állítsd át "Never" állapotra

    Proxy beállítási probléma
    A proxy beállítással volt gondja kiSSrac fórumtársunknak és a megoldását ebben a hozzászólásban tette közzé.

    "Találkozott valaki olyannal, hogy nem megy az adatátvitel Bluetooth-on keresztül?"
    Rakd fel a Bluetooth File Transfer programot, elvileg az segít

    Szoftverrel kapcsolatos kérdések, problémák

    "Melyik Android verzió fut a telefonon? Milyen frissítések fognak érkezni?"
    Gyárilag 2.3-as Android (Gingerbread) van a készüléken. Egész pontosan a 2.3.5, illetve a 2.3.6-os verziók.
    A 2.3.5 6-os BootLoader-el rendelkezik, ezeket könnyebben lehet rootolni, valamint a sima Defy-ra szánt romokat is fel lehet bűvölni rájuk.
    A 2.3.6 már 7-es BootLoader-el jött ki, ezt még nem sikerült feltörni, picivel talán molyolósabb a rootolása, illetve nincs lehetőség a sima Defy-ra szánt romok telepítésére.
    Persze mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne, de ha valaki nem akar romcserével foglalkozni, szeretné megtartani a gyári rendszert, akkor nyugodtan frissítsen 2.3.6-ra, hiszen több bug is javítva lett benne.

    "Meg tudom osztani a telefonomról a mobilnetet a számítógéppel?"
    Igen, olvasd el x-Pet leírását: [link]

    "Hogyan tudom modemként használni a telefonom?"
    Olvasd el hurrikan leírását: [link]

    "Elég gyér a gyári kamera szoftver, mit tehetek?"
    Próbáld ki mondjuk a Pudding Camera vagy a Camera360 programokat! Ezekben több funkció van, de sajnos sok beállításhoz ez sem fér hozzá. Minőségi javulást ne nagyon várjatok egyiktől se. Ha mégis láttok esetleg valamit, az nagy valószínűséggel csupán egy ún. ”post-process” eljárás eredménye. Ez a kamera modul ennyit tud, szóval ne dőljetek be egyből a különböző fizetős alkalmazások ígéreteinek. Ha valami ilyesmit találtok, mindenképp keressetek próbaverziót!

    "Törlődött a naptáram a telefonon, üres teljesen. Mi történt? Mit tehetek?"
    Néha előfordult ez a jelenség egyes felhasználóknál, az okot egyelőre nem tudjuk, de valószínűleg a Google szerverein történik valami változtatás. Általában megoldja a hibát az alkalmazás cache törlése.

    eduba tanácsa:
    • Menu -> Settings -> Applications -> Manage Applications
    • menü gomb - “Filter: All”
    • keresd meg a "Calendar Storage" és "Calendar" alkalmazásokat és mindkettőben töröld az adatokat.
    • végül indítsd újra a telefont!

    "Ha megnyitom a galériát, akkor utána a proci teljesen kiakad és úgy tűnik, hogy a memóriakártya miatt csinálja. Mit tegyek?"
    Edge tanácsa: “SD kártyát kellene szkenneltetni az android media process-el, ez a komponens felel az összes média típusú file adataiért. Ezt csak külső progival lehet megtenni, próbáljátok ki marketről az sdrescan progit, hátha ez helyrehozza.”

    "Honnan tudok leszedni iGO-t?"
    A Nav N GO androidos termékei (iGO My Way és a Motonav) külön nem vásárolhatóak meg, csak úgy lehet hozzájuk jutni, ha a gyártó a telefonhoz megveszi a licence-et, mint pl. a Samsung Galaxy Spica, vagy a Motorola XT720 esetén is történt. Nem hardveres korlátai vannak, hogy nem futhat a készüléken, hanem a cég üzletpolitikájából adódik, hogy Defyn használni nem legális, hiszen a Motorola nem adja hozzá. Ebből kifolyólag ebben a topikban az iGO beszerzésével kapcsolatos kérdések értelmüket vesztik, mivel wareznak számítanak, az pedig nem megengedett ezen a fórumon. Ne, azzal se próbálkozz, hogy hárombetűsnek hívod, meg kicsillagozod a nevét, mindenki tudja, hogy miről beszélsz, a moderátorok is...

    "Akkor milyen navigációt tudok használni?"
    Ha van mobilneted, akkor a gyárilag telepített Google Maps jó lehet egyszerűbb navigációra, de sajnos a hangos navigációja nálunk nem engedélyezett, és netről szedi le a térképet a program. Teljes értékű, netet nem igénylő megoldás pl. a Sygic Aura, ami 8e forint környékén beszerezhető, de ezen kívül is léteznek alternatívák (pl. NDrive, Navigon, CoPilot, de a Google a barátod...).

    "Hogyan tudom a QR kódot használni?"
    Kell hozzá egy kódolvasó, pl. Google Googles, vagy a Barcode Scanner, ami ingyenesen letölthető a GooglePlay-ről. A telefon kameráját használva értelmezi a kódot, és automatikusan a linkelt oldalra irányít.

    "Nem szeretném, hogy minden kép megjelenjen a galériában, mit csináljak?"
    Abban a könyvtárban, ahol az elrejteni kívánt képek vanna, hozz létre egy .nomedia nevű fájlt.

    "Milyen programokat ajánlotok?"
    A programok használata egyéntől függ, van aki csak 1-2 programot telepít, másoknak a gyári 1.3 GB hely is kevés. Néhányan megosztották a programjaikat a fórumban, mások listája elérhető az Appbrain oldalán.

    Hakkuuuh, tzl, rum-cajsz, ABE
    CoolBoy323 nagyon részletes írása

    Egyébként, ha alkalmazásokkal kapcsolatos kérdésetek van, azt célszerűbb ebben a topicban feltenni:

    "A számítógép nem ismeri fel a telefont, mi lehet a baj?"
    Valószínűleg nem tudott települni a driver. Próbáld meg letölteni innen: Motorola Mobile Phone USB Drivers (for Windows®)
    Tesztelve, működik!

    Rootolás, módosítások, rom csere

    "Mi is az a rootolás!?" - avagy, mire jó és mik a veszélyei?

    Ezzel az eljárással rendszergazdai jogokat szerzünk a telefonon, azaz hozzáférünk az eddig számunkra nem elérhető rendszerfájlokhoz is! Tehát a "gyárilag" elszigetelt, rendszer működéséhez szükséges fájlokat is tudjuk törölni, másolni, felülírni, vagy épp jogosultságaikat szerkeszteni. Sokaknak ez túlontúl nagy felelősség! Oka van annak, hogy nem alapból rootoltan kapjuk kézhez a telefont! (Senki ne értse félre, nyilván nem csupán ez az egy oka van, de...) Gondoljuk csak át! Bármibe belepiszkálhatunk és ez nem feltétlenül csak jót von maga után. Ha hozzá-nem-értő fejjel kezdünk el ezek közt bóklászni, könnyen taccsra vághatjuk a rendszert, rosszabb esetben magát a telefont is! A zárt bootloader miatt a Defy+ talán kicsit nagyobb biztonságban van tőlünk...(de nem vennék rá mérget!)

    Ezért tehát rettentően lényeges, hogy csakis akkor vágjon bele az ember bármilyen módosításba, ha tudja, mit csinál!

    Ebben segítenek a leírások, melyeket igyekeztem most egy helyre, egy hozzászólásba összegyűjteni!

    "Értem a kockázatokat..de akkor mégis, miért rootoljam a telefonomat?"

    • rootolás után nyílik meg előtted igazán az Android világa!
    • CWM-ből "nandroid" mentés készíthető, mely a teljes rendszer mentését jelenti. (nem azonos pl.: egy TitatiumBackup-os mentéssel) Ha elrontasz valamit telepítés vagy használat közben, 10 perc alatt visszapakolhatod a legutolsó mentésedet (és folytathatod tovább a mókolgatást) és használhatod tovább a telefont.
    • sok program kér root jogosultságot, viszonylag hamar bele fogsz futni Te is egy ilyen programba.
    • a lentebb említett romok bármelyikét felteheted, cserélgetheted, kísérletezgethetsz, ezzel is jobban kihasználva a telefonban rejlő lehetőségeket
    • módosíthatod a CPU órajelét (OC vagy DC), illetve a Vsel értékeket

    "Rendben...de mégis, hogyan csináljam mindezt?"
    Kövesd szabof1 leírásaiban található utasításokat! Gyönyörűen le van írva minden a rootolástól kezdve, a CM romok telepítésének menetén át, egészen a szevizelés előtti (nyom eltakarítás) teendőkig: szabof1 - "Legfontosabb Motorola Defy/Defy+ telepítési leírásaim"

    Rootolás után két dolgot tehetsz (mármint, ha a gyári vonalon akarsz maradni)

    (A.) Fent hagyod a gyári rootolt rendszert és azt próbálod testreszabni, kihozni belőle a maximumot, mint például:

    Gyári alkalmazások fagyasztása/törlése
    Fagyaszthatsz/törölhetsz pár felesleges gyári alkalmazást a TitaniumBackup segítségével.
    Itt egy lista, azokról az alkalmazásokról, melyek hiánya nem fog fájni a rendszernek: Fagyasztható/törölhető alkalmazások (én először a fagyasztást javaslom. majd ha utána nincs baj, törölni is lehet - fagyasztani csak a PRO tud)

    CPU órajel és Vsel értékek módosítása
    A CWM-ben tudod módosítani a CPU frekvenciákat, fel (OC) vagy le (DC)...Ez rajtad múlik. Nyílván, ha lefele módosítod (például a sima Defy órajeléhez igazodva, mely 800Mhz-en ketyeg) akkor azzal plusz akkuidőt nyerhetsz. Ugyanezt a célt szolgálja a Vsel értékek módosítása (lefele szokás), ezt nevezzük "alulfeszelésnek". Tehát akkor a leírás: CPU piszkálás - a fentebb is említett értékek, táblázatba gyűjtve: [link] - Ha esetleg fagyogat vagy újraindul a telefon, érdemes mindenhol 1-el vagy inkább 2-vel emelni a Vsel értékeken, majd apránként csökkenteni, egyesével. (én a minimum+2 elvet vallom)

    720p + panorama mod
    CWM-ből telepíthető: 720p+panorama - nekünk a "+"-os kell!

    Quickpanel Defy+ 2.3.6 by nfcfx
    Quickpanel Defy+ 2.3.6 - nfcx fórumtárs által kreált "Quickpanel" nevezetű okosság, mellyel a statusbar-ból kapcsolgathatjuk a főbb funkciókat (Wifi, GPS, Bluetooth, stb..) - csak 2.3.6 alá pakolható fel!

    UOT (Ultimata Online Theme)
    Aki kellően higgadt, türelmes hozzá, próbálkozhat önállóan összeállítani témákat: Ultimate Online Theme Kitchen - itt lehet mod-olni kedvetekre!

    (B.) Felteszel egy főzött romot! - Egyébként viszonylag hamar (vagy inkább rögtön!) eljut mindenki idáig a rootolás után...mivel egy főzött romban alapból benne vannak a plusz dolgok, ráadásul még működnek is!

    Nos! Lássuk, milyen romok érhetőek el DefyPlus-ra!

    Gyári rom alapú, módosított romok

    Motorola Defy+ GB_2.3.6_Api29_mod - FIGYELEM! Ez egy ún. "nandroid" mentés, amit a kártyára másolás után CWM-ből kell felpakolni (Restore)! Kövesd a bejegyzés alján található utasításokat!

    MS2Ginger 4.0 - 720p + panorama mod, magyarítás, és egyéb nyalánkságok.

    Nothing But Speed - Goose-T fórumtárs által módosított, MS2Ginger alapú rom.

    GingerSpeed - ugyancsak egy módosított, MS2Ginger alapú rom.

    CyanogenMod alapú romok(nem hivatalos, módosított)

    Quarx2k - a DefyPlus-ra elérhető (unofficial!) CM7, CM9 és CMX romok módosított változatai zömmel Quarx munkáin alapszanak, persze ettől függetlenül bátran ki lehet próbálni más fejlesztő munkáit is!
    Manapság már kizárólag CMX romokat fejleszt, mellesleg hihetetlen tempóban!
    (alternatív elérési út Quarx cuccaihoz: [link] illetve [link] - ugyanis olykor annyian töltik tőle a cuccokat, hogy megbénul a szerver, de valamelyik mindig elérhető)

    FuZZ_ - a bal oldali menüből a jodanplus sort kell kiválasztani, ez a Defy+ "álneve".
    Ma már csak ő foglalkozik CM7 fejlesztéssel, és ezen jó szokásának itt Defy+ körökben sokan nagyon örülünk! Észrevette, hogy ezen a vonalon lehet összehozni a legstabilabb build-eket, hiszen az összes többi rom ugyanígy GB alapú…tehát akárhogy is nézzük, nem lesznek olyan stabilak, mint a CM7. Szóval, ha valakinek a stabilitás fontos tényező, valószínűleg legalább a CM7-ig vissza fog ballagni. De sokan a gyári rendszerre is visszatértek már.

    Epsylon3 - CM7 és CM9 vonalon van/volt jelen. Egyébként a sima Defy táborban régi motorosnak számít! A korábbi release-ekben sok volt a bug, illetve külön battery fix kell hozzájuk (lásd lentebb), ezért talán kevesebben használták/használják. szvsz

    Fast Edition Black 1.2 - ez még egy HWA nélkül, CM9 alapú rom. Pozitívum, hogy már ez is alapból tartalmazza a V6 Supercharger script-et, és még pár okosságot, melyeket utólag szokott felpakolni az ember (már ha feltudja...)

    Fast Edition Black 2.0 FINAL - ebben a verzióban már van HWA is.

    White Rabbit 1.6 Plus - AROMA Installer segítségével "bolondbiztossá" van téve a telepítés.
    Az alapsztori annyi, hogy a fejlesztő srác megunta a CM vonal "egyhangúságát" (?) és kicsit fel akarta dobni a MIUI romok jó tulajdonságaival. (CM7 alapú romról van szó) - a "MIUI érzés" csupán a GO Launcher-el jön elő (AROMA Installer-ből telepített, nem a GooglePlay-ről letöltött)...de nem ez az igazi.

    Jelly Belly CMX - [link]

    JellyBeanCannon - [link]

    MIUI romok

    Ezek a romok is CM alapúak, de teljesen más vonalat képviselnek! Nem túlzás azt mondani, hogy egy teljesen újragondolt, átdolgozott kezelőfelületről van szó. Ami még érdekesebbé teszi, az a nagyfokú vizuális testreszabhatóság! Több száz (vagy inkább ezer) MIUI téma közül válogathatsz, ráadásul ezeket úgy kombinálod, ahogy Neked tetszik! Háttérkép, zárképernyő, állapotsáv, menü, betűtípus, ikonok, stb…ezek mind mind szabadon variálhatóak. Akár saját témádat is elkészítheted, megoszthatod! Emellett egy abszolúte megbízható romról beszélünk, meggyőző teljesítménnyel, gördülékeny felülettel.

    A hivatalos MIUI v4 DefyPlus-ra - Ne tévesszen meg senkit sem a sok kínai krikszkraksz, ez a hivatalos MIUI oldal!

    WajkIUI (avagy WIUI) - egy MIUI vonalon mozgó magyar fejlesztő srác, Wajk munkái. A jelenleg elérhető legfrissebb Stable! (stabil) verzió: 2.5.27. (FONTOS! Csak a kernelnek megfelelő romokat tegyük fel! Tehát jelen esetben a GB + verziót válasszuk!)
    Illetve ugyanitt találjátok a WIUI v4 nevű romot (ismét a GB+ verziót kell választanunk). Ez már CMX alapú.

    JIUI v4 GB+ - ugyancsak egy CMX alapú rom, de ez még egy elég bugos a changelog alapján…Aki vállalkozó kedvében van, nyugodtan próbálkozhat!

    Paranoid Android 2.10 for Defy and Defy Plus - CMX alapú rom, melynek érdekessége, hogy egy ún. "tabletUI mod"-ot tartalmaz. DefyPlus-on, a kijelző méretéből adódóan nem valószínű, hogy bárkinél is komolyabb sikert fog aratni, viszont mint érdekesség, az ínyenceknek amolyan kötelező darab!

    A választott rom telepítése

    "Akkor most már van egy rakás rom, ami közül válogathatok...Ez mind szép és jó, de fogalmam sincs, hogy mit kezdjek a letöltött fájlokkal!?" - Semmi gond! Emlékszel még? Csak kövesd szabof1 telepítés menetére vonatkozó írásait: szabof1 - "Legfontosabb Motorola Defy/Defy+ telepítési leírásaim"

    Google Apps (GAPPS)
    Bár ezt szabof1 leírásai is tartalmazzák, de minden CM rom telepítésével egy időben telepítened kell egy, a romhoz tartozó (CM7-hez GB, CM9-hez ICS, CMX-hez JB) gapps-ot.
    Itt találsz egy gyűjteményt az eddig megjelent gapps-okról: GAPPS illetve talán itt szebben látszik: GAPPS - lehet szemezgetni.

    V6 Supercharger
    Ez egy régebbi leírás a V6 Supercharger telepítéséhez alias3t jóvoltából: V6 Supercharger - (FIGYELEM! CM esetén TILOS telepíteni a busy box-ot, mivel a rom már alapból tartalmazza)
    CM9-et használók részére van egy teszt verzió, melynél már nem kell külön szerkesztgetni a service.jar-t. A script automatikusan feltölti, módosítja, majd letölti a módosított fájlt (állítólag működik): V6_SuperCharger_for_Android-Update9_RC11_Test_4 - talán működik CMX esetén is.

    DroidX CPU Governors and SIO Kernel Scheduler V2.2
    A CPU húzáson túl ennek segítségével tudod tuningolni a teljesítményt, valamint ezzel egy időben a fogyasztást is redukálni: DroidX CPU Governors and SIO Kernel Scheduler V2.2 - ezt is CWM-ből kell telepíteni, majd a CM menü "Performance/Teljesítmény" részénél ki kell választani a Neked tetsző v2-es governor valamelyikét (BoostedASSv2 vagy SmartASSv2)

    Battery fix
    Battery fix - ez elvileg a frissebb Epsylon3 romoknál is szükséges, CM9-re is kell! (a fájlnév ne zavarjon)

    Ha nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy szeretnénk...

    "Huuuha!!...Valami nagyon nem jól sült el...kattog/ketyeg/füstöl/nyávog/ugat a telefonom! Az is lehet, hogy szervizes probléma...Mit tegyek?" - Ejnye, de feledékeny vagy...Ismételten csupán annyi a teendőd, hogy követed szabof1 leírását! "Szervíz előtti teendők" - egyébként ha nem vagy benne biztos, hogy mi is történik épp a telefonoddal, akkor nyugodtan kérdezz! nem biztos, hogy egyből a szervizbe kell rohanni vele!

    "Nem sikerül a visszaállítás a korábban elmentett nandroid backup-ból. Mi lehet a baj?"
    Valószínűleg átnevezted a nandroid mappát vagy egyéb babrálás következtében (egyik helyről a másikra másolás közben) megsérült egy fájl, nem stimmelnek az aláírások, stb…ilyenkor egy kellemes „MD5 mismatch error” üzenetet kapunk. A megoldás erre a problémára meglepően egyszerű, és egész pontosan itt található: [link]

    FONTOS! A itt felsorolt módosításokat mindenki CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE végezze el!

    Kellemes mókolgatást kívánok Mindenkinek!

    Ajánlott oldalak

    Motorola DEFY+ - a szükséges plusz - TESZT
    Motorola Defy+ - a családtag - BLOG

    Forrás: részben a Motorola Defy fórumból történő másolások. - Köszönjük

    Szerzők:
    ABE
    rum-cajsz
    tzl
    szabof1
    defymoto
    Dark Archon
    bepken

    Köszönet a linkekért Zsolt_72, trickymoon és DoItYourself kollégáknak!

    Utolsó módosítás: 2012.08.06.

    A tévedés joga fenntartva

    ╔═══════ "Csak egy visszatérés létezik és az nem a királyé...hanem a JEDIÉ!" ═════╗ ╚════════════════ Xiaomi Mi A1 ═════ Huawei Nova 5T ═════════════╝

  • Allure

    aktív tag

    ● A készülék, benne az akkumulátorral
    ● „Agybadugós”, felvevőgombos Sony MH750 típusú headset
    ● Töltőfej (EP850) és USB kábel (EC480)
    ● HDMI kábel (IM820) és bőrtok
    ● Papírok

    A szolgáltatótól vásárolt készülékekhez nem jár HDMI kábel és bőrtok.
    Magyar nyelvű használati útmutató: pdf

    Méret: 122 x 59,5 x 10,5 milliméter
    Tömeg: 120 gramm
    SIM-foglalat: microSIM
    Operációs rendszer: A korai modellek esetén Android 2.3.7 (Gingerbread), ami 2012.augusztus.17-e óta frissíthető Ice Cream Sandwich-re (4.0.4), az újabb modelleket már alapból az újabb rendszerrel szállítják. A szolgáltatóktól származó készülékre hivatalosan még nem érhető el az ICS.
    Kijelző: Hátsó LED-megvilágítású TFT, 16 millió szín visszaadására képes, kapacitív, qHD felbontású (960x640 pixel), Whitemagic technológiát alkalmazó 4” átmérőjű kijelző, amit kép- illetve videónézéskor a Mobile Bravia Engine javít fel (ez ha valakit zavarna, akkor kikapcsolható).
    Hardver: A készüléket egy ST-Ericsson Novathor U8500-as SOC(System On Chip) hajtja, mely egy kétmagos 1 Ghz-en ketyegő processzorból és egy MALI 400-MP grafikus gyorsítóból áll.
    Memória: A telefonban 1 GB Ram van. A készülék belső memóriája 16 Gb melyből az alkalmazásoknak 2 Gb, a többi adatunknak kb. 11,3 Gb jut. Figyelem! A készülék memóriája nem bővíthető!
    Kamera: Hátul egy 8 megapixeles, 2,4-es rekesznyílású, Sony Exmor R szenzorral szerelt kamera található, melynek legnagyobb felbontása képek esetén 3264x2448, videók esetén 1920x1080 pixel. A kamera dolgát a sötétben led villanó segíti. Az előlapon található a VGA felbontással bíró másodlagos kamera.
    Csatlakozók: A készülék bal oldalán található a microUSB csatlakozó, ami a töltésen és az adatátvitelen kívül OTG képességekkel is bír (OTG kábel segítségével csatlakoztathatunk pendrive-ot, egeret, billentyűzetet és még sok más dolgot a készülékhez). A microUSB csatlakozó alatt található a microHDMI-csatlakozó, a készülék tetején pedig a 3,5-ös jack csatlakozó.
    Adatkapcsolat/kommunikáció: GPRS, EDGE, HSPA 14.4 Mbps/5.76 Mbps, microUSB 2.0, Bluetooth 2.1, 802.11 a/b/g/n, NFC, DLNA, Wifi-hotspot, GPS.
    Akkumulátor: Li-polimer 1350 mAh.

    Vásárlás után az akkumulátort ki kell-e sütni? Az akkumulátort meddig kell tölteni a használatba vételkor? – A telefonban Li-polimer típusú akkumulátor található, amit tilos kisütni. A teljes lemerülést is próbáljuk elkerülni. Az első használat során érdemes minimum 30 percig tölteni a készüléket.
    Hogyan tudom lenémítani a készüléket? – Két módszerrel lehet: Gingerbread alatt a lezáró képernyőn a hang ikont húzd balra / ICS alatt a bekapcsoló gomb hosszan nyomása után megjelenő menüben igény szerint a rezgő vagy némító ikont választod. Illetve a hangerő gombbal is le lehet venni a hangerőt.
    Van-e a kijelzőn gyárilag védőfólia? – Igen, újonnan két fólia van a készüléken: az instrukciókat tartalmazó és alatta egy védőfólia.
    Lefagyott a telefonom, hogyan indíthatom újra? - Mivel az akkumulátorhoz nem férhetünk hozzá, ezért a Sony szoftveres kapcsolót alkalmaz, amit a bekapcsoló és a hangerő fel gomb öt másodpercig tartó együttes lenyomásával érhetünk el.
    Az ébresztés hangerejét hol tudom beállítani? – A Beállítások> Hang> Hangerő menüpontban.
    Hogyan tudok saját csengőhangot beállítani? – Csatlakoztasd a telefont a számítógéphez és a belső tárhelyen hozd létre a következő mappákat: Ringtones, Alarms és Notifications. Ezután a Ringtones mappába mehetnek a csengőhangok, az Alarms mappába az ébresztőhangok és a Notifications mappába pedig a jelzőhangok. A másolás után már megtalálod a saját csengőhangjaid a listában.
    Hogyan tudom lekérni a szolgáltatóm internetbeállításait? – A Beállítások > Xperia > Internetbeállítások menüpontra bökve letöltődnek a szükséges beállítások.
    A telefon a számítógéphez csatlakoztatva lassan töltődik, miért? – A számítógép alapesetben csak 500 mA-t tud leadni az USB porton keresztül. Ha Windows XP/Vista/7 op. rendszert használunk, akkor az Asus Ai Charger nevű segédprogramjának feltelepítése után 1A-t is le tud adni a gép, így sokat gyorsul a töltés sebessége. (Windows 8 alatt kékhalált okoz!)
    Gyorsan merül az akkumulátor, mit tehetek ez ellen? – Mivel a kijelző a legfőbb fogyasztó a készülékben, ezért érdemes a beállításoknál a fényerősséget automatikusra, azon belül pedig energiatakarékosra állítani. ICS alatt sokat javít az üzemidőn a Beállítások> Energiagazdálkodás menüpontban található Bővített készenléti mód engedélyezése. Ha éppen nem használjuk, akkor legyen kikapcsolva a Bluetooth és a GPS.
    Hogyan tudok a belső tárhelyről alkalmazásokat telepíteni? – Első körben szükséged lesz egy fájlkezelőre (pl. Solid File Explorer) és a Beállítások> Alkalmazások menüpont alatt ki kell pipálnod az „Ismeretlen forrás” jelölőnégyzetetet (ICS alatt a Beállítások> Biztonság menüpont alatt található). Ez után már csak annyi a dolgod, hogy a fájlkezelőben ráböksz a telepítendő alkalmazás fájljára.
    A zenelejátszó tele van ismeretlen hangokkal, amiket nem is én tettem fel rá, hogyan tudnám eltávolítani ezeket? –Valószínűleg valamelyik alkalmazás hangjai. A telefon alapból az egész belső tárhelyet szkenneli. Azokba a mappákba, amelyekben nem a te zenéid vannak, el kell helyezni egy üres fájlt .nomedia névvel és a probléma megoldva (A legegyszerűbb egy üres txt fájl kiterjesztését átírni Total Commander-rel nomedia-ra). Ez a módszer érvényes a képekre és a videókra is.
    Hogyan lehet screenshot-ot készíteni? – 2.3.7 alatt Power gomb hosszan nyomása után felbukkanó menüben a Képernyőfelvétel készítése opciót választod / ICS alatt a bekapcsoló és a hangerő le gombot két másodpercig nyomva tartod.

    Hivatalosan a Pc Companion vagy a Sony Update Service programok segítségével frissíthető a készülék.

    Ha nem bírsz várni a hivatalos frissítésre, akkor a Flashtool segítségével saját magad is feltölthetsz ROM-ot a telefonodra (Például a szolgáltató függő készülékek tulajdonosai frissíthetnek ICS-re). Ezzel a művelettel a garanciád nem vész el, de garanciáztatás előtt érdemes visszarakni a gyári szoftvert.

    ICS felrakása flashtool-lal:

    Amire szükség lesz:
    ● Flashtool
    ● ICS FTF fájl
    1. Flashtool-t telepíted.
    2. A telepítés után elindítod a Flashtool-t és a villám ikonra kattintasz, majd Flashmode-ot választod és OK.
    3. A Select Source Folder feliratnál betallózod az FTF fájlt tartalmazó mappát. A listában megjelenik a 6.1.B.0.544 verziószámú firmware, ezt kell kiválasztani. Jobb oldalt mind a három wipe, az Exclude TA és a No Final Verification jelölőnégyzetbe pipát raksz és nyomsz egy OK-t.

    4. Amíg a program előkészíti a fájlokat, addig kapcsold ki a telefont és várj legalább öt másodpercet. Ha a program végzett, akkor fel fog dobni egy csatlakoztatásra felszólító ablakot, tehát most kell rádugnod a telefont a kábelre úgy, hogy a Hangerő le gombot nyomva tartod. Ha jól csináltad elindul a flashelés és elengedheted a hangerő le gombot. Néhány perc után kiírja, hogy „Flash done, waiting for reboot…”, ekkor húzd le a kábelt a telefonról és kapcsold be a készüléket. Ezzel kész is a frissítés, élvezd az új rendszert! :)

    Neorow1 leírása: link

    Készítette: Allure

  • bepken

    veterán

    ---

    [ Szerkesztve ]

    ╔═══════ "Csak egy visszatérés létezik és az nem a királyé...hanem a JEDIÉ!" ═════╗ ╚════════════════ Xiaomi Mi A1 ═════ Huawei Nova 5T ═════════════╝

  • bepken

    veterán

    Motorola Defy+ (MB526) – Gyakori kérdések, hasznos információk
    Link-gyűjtemény

    FONTOS! Arra kérünk minden kedves idelátogató Defy+ tulajt, hogy bári nemű kérdése előtt olvassa el alaposan ezt a hozzászólást! Hogyha az adott kérdésére nem talál választ, vagy éppen a kapott válasz nem kielégítő számára, akkor azt tegye fel a topicban.
    Akkor is jelezzetek, ha téves információt, elírást, hibás linket találtok! Ezeket a következő szerkesztés alkalmával javítani fogjuk.

    És a legfontosabb: az itt felsorolt módosításokat mindenki CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE végezze el!

    A készülékről röviden:
    • 1000MHz Cortex-A8 processzor (TI OMAP3620 chipset )
    • 512 MB RAM / 2048 MB ROM
    • 1700mAh akku
    • 3.7"-es kapacitív TFT kijelző, amelynek 480*854-es a felbontása
    • 5 MP-es, AF-os kamera LED-del
    • WiFi, GPS, Bluetooth, gyorsulásmérő, 3 tengelyű mágneses szenzor, fényérzékelő, közelségérzékelő.

    Tartalom:
    • Vásárlás előtti kérdések
    • Használatba vétel
    • Hardverrel kapcsolatos kérdések, tipushibák
    • Szoftverrel kapcsolatos kérdések, problémák
    • Rootolás, módosítások, rom csere
    • Ha nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy szeretnénk...
    • Ajánlott oldalak

    =================================================

    Vásárlás előtti kérdések

    "Ezt vegyem, vagy másik telefont válasszak?"
    Mivel a Defy+ már a Defy továbbfejlesztett változata (magasabb órajel, nagyobb akku), ezért egyel több a választási lehetőség az okostelefon portfólión. Persze van még versenytárs bőven: Samsung Galaxy Xcover, és a Sony Ericsson Xperia Active.
    Viszont a Defy-ok rendelkeznek az egyik legjobb adottságokkal ezen a téren.Persze azért mert strapabíró még nem a Sonimok szintjén vannak, tehát mindent nem bír ki.

    "Milyen színekben létezik a telefon?"
    Van fekete, fehér és pink, valamint különkiadásos JCB tokkal.

    "Hol érdemes megvenni a telefont?"
    Mivel az árak folyamatosan változnak, ezért csak azt tudom ajánlani, hogy az interneten böngésszetek a legjobb ajánlatért. (A készülék mára mindegyik szolgáltatónál kifutó/kifutott modell, de az előrendeléssel még érdemes próbálkozni.)

    "Szolgáltatónál tényleg függetlenül kapom a telefont?"
    IGEN! A szolgáltatók nem „lock-olják” a telefont, az okát eddig mindenki csak találgatja. Tehát tényleg érdemes mindenhol körülnézni, mérlegelni. Eddig egyetlen „szolgáltató –függő” készülékkel sem találkoztunk itt.

    "Ha mégis függő telefont kapok, hogyan tudom függetleníteni?"
    Erre, a fentiek alapján elég kicsi az esély…De ilyen esetben egyébként a szolgáltatótól tudsz vásárolni függetlenítő kódot. Illegális megoldásokról nem beszélünk ezen a fórumon és egyébként sem ajánljuk.

    "Milyen garancia jár a telefonhoz?"
    Több variáció is van:
    • Motorola gyári 2 év garancia
    • GSM boltos (EU) garancia: általában 1 év teljeskörű garanciát jelent a bolt saját szervizében, ehhez néha hozzácsapnak plusz 1 év szoftver garanciát
    • szolgáltatónál garancia: 1 vagy 2 év (nem teljesen tisztázott, elvileg 2 év Motorola garancia ez is)

    A pontos garanciális feltételeknek minden esetben ajánlott utánakérdezni vásárlás előtt!

    "Azt olvastam, hogy megszűnt a Motoker Kft. Ki foglalkozik akkor a garanciális javításokkal?"
    Valóban megszűnt ez a cég, de ők csak a forgalmazást intézték Magyarországon. A szervizelést eddig is, és ezentúl is a Cordon Electronics (régi nevén Cirma Kft.) végzi.

    Elérhetőségük: 1045 Budapest Széchenyi tér 9., Telefon: +36-1-2720708, Titkos mobil: +36-30-3859167

    =================================================

    Használatba vétel

    "Hol találok magyar nyelvű használati utasítást?"
    innen letölthető

    "Használtan vettem a telefont, de nem tudom kitörölni az előző tulaj adatait. Mit tehetek?"
    Sajnos erre csak a factory reset a megoldás (elérhető a Settings/Privacy alatt), mivel a GooglePlay-ről megvásárolt/letöltött programokat a Google accounthoz társítja a telefon, így teljes nullázás szükséges az elsődleges fiók törléséhez. Factory reset után olyan lesz a telefon szoftveresen, mintha a boltból újonnan vetted volna.
    Ha rootolt a telefon, akkor megúszhatod a Factory Resetet, a /data/system/accounts.db fájl törlésével.

    "Mi az a MotoBlur?"
    Itt található róla egy angol nyelvű tájékoztató: [link] A MotoBlur alapvetően két részből áll: egyrészt jelenti a Motorola saját homescreen felületét, másrészt például olyan szolgáltatásokat, hogy a MotoBlur accounton keresztül pl. a Facebook profilt össze lehet hangolni a telefonkönyvvel.

    "A telefonkönyben megjelentek a Facebook kontaktok, de nincs szükségem rájuk, mit tegyek?"
    Menj a Facebook alkalmazásba, ott a Settings menüben a Don’t Sync lehetőséget válaszd, és máris eltűnnek a Facebook ismerősök a telefonkönyvből. A másik lehetőség, hogy a telefonkönyvben elrejted a felesleges kontaktokat.

    "Nem tetszik a MotoBlur felület, le tudom cserélni?"
    Igen, GooglePlay-ről több ingyenes homescreen felület is letölthető (pl. ADW Launcher, LauncherPro, GO Launcher EX, Zeam, Launcher 7, Halo Launcher), ezek általában jobban testre szabhatóak, és akár gyorsabbak is, mint a gyári felület.

    "Hogyan tudok ékezeteket használni?"
    A Setting/Language&keyboard/Input method alatt válaszd ki a Multi-touch beviteli módot. Ezután lehetőséged lesz az ékezetes betűk használatára, ha egy-egy magánhangzóra hosszan nyomsz. Másik megoldás pl. a GooglePlay-ről az Anysoft Keyboard, ami ingyenes, és van magyar kiosztása is. Ezen kívül léteznek még más, leginkább fizetős megoldások is, a keyboard szóra érdemes rákeresni a Play-en.

    "Igaz, hogy a telefon egyből felmászik a mobilnetre?"
    Ha aktiváltad a Google accountodat, akkor igen, mert egyből megkezdi a szinkronizációt. Ha ezt szeretnéd elkerülni, első indításkor még ne jelentkezz be, hanem tiltsd le a mobilnetet, vagy csatlakozz WiFi hálózatra. Amikor WiFi-re kapcsolódik a telefon, automatikusan azt a hálózatot használja, és nem a mobilnetet. Mindazonáltal nagyon melegen ajánlott valamilyen net elérést biztosítani a telefonnak, hiszen úgy lehet igazán kihasználni a tudását.

    "Hogyan tudom letiltani a mobilnetet?"
    Amennyiben abszolút nem szeretnéd, hogy legyen mobilnet a telefonodon, a következő lehetőségeid vannak:
    Settings/Wireless&Networks/Mobile networks/Access point alatt a hozzáférési pontokat ki lehet törölni, vagy át lehet írni hibásra az adatokat.
    Settings/Data manager/Data delivery alatt vedd ki a pipát az All mobile data elől

    Ha csak ideiglenesen szeretnéd tiltani a mobilnetet, a legegyszerűbb megoldás, ha felteszed a GooglePlay-ről ingyenesen leszedhető DCSwitch vagy APNdroid nevű programokat, és kapcsolgatható widgetként kirakod a főképernyőre. Bővített funkcionalitással rendelkezik a SwitchPro vagy a WidgetSoid, ez utóbbi ráadásul ingyenes is.

    Végső megoldásként a “ne múkoggy mobilnet” varázsszóra is hallgat a készülék a beépített Texas Instruments modulációs hangszabályzós ekvalizernek köszönhetően.

    "Be lehet állítani, hogy csak 2G hálózatot használjon a telefon?"
    Igen, a Settings/Wireless&Networks/Mobile networks/Select network alatt tudod megadni, hogy melyik üzemmód legyen engedélyezve.

    "És hogyan tudok gyorsan váltani a 2G és 3G között?"
    A Blur APN Switch segítségével könnyedén tudsz kapcsolgatni a két „generáció” között.

    Ez egyébként energia-megtakarítás szempontjából sem egy utolsó dolog. Lényegében - alapbeállítások szerint - a készülék folyamatosan keresi a 3G hálózatot. Tehát, ha olyan környéken vagy, ahol vélhetően nem lesz 3G, érdemes átváltani 2G-re. Ugyancsak érdemes átváltani akkor, amikor nem használsz nagy adatforgalmat igénylő szolgáltatást. Például egy Facebook kliens simán lefrissít 2G-n is.

    "Honnan tudok programokat letölteni?"
    A GooglePlay segítségével könnyedén tudsz telepíteni (akár kényelmesen, PC-n, a webes felületről indítva is!) A GooglePlay használatához mindenek előtt szükséged lesz egy Google accountra! Ha van Gmail-es címed, akkor az már accountnak minősül. Ha még nem vagy regisztrálva, akkor sincs baj, hiszen a telefon első indításkor felajánlja a regisztrációt. Előfordulhat, hogy a menüben még a „Market”-et találod, ez a GooglePlay korábbi neve. A frissítés az első indításkor megtörténik. (~20MB körüli frissítést fog letölteni)
    A GooglePlay-en kívül léteznek más „gyűjtő”-oldalak is, saját klienssel (pl: Amazon, Steam, Zedge, AppBrain) Ezek egy része vagy nem úgy működik, ahogy kéne…vagy hivatalosan nem elérhető nálunk.
    A programok beszerzésének van még egy hivatalos, jogtiszta módja. Ez nem más, mint magától a fejlesztőtől történő beszerzés. Ebben az esetben a fejlesztőtől kapunk egy linket, ahonnan lementhetjük a program telepítőjét a memóriakártyára, majd ezt külön telepítenünk kell. Kapunk majd egy figyelmeztetést, miszerint „ismeretlen forrásból” próbálunk telepíteni. Ez annyit tesz, hogy nem a Google szervereiről szermazó állományból telepítünk, ergó veszélyforrásként kezelendő – ha csak nem vagyunk nagyon paranoiásak, akár engedélyezhetjük is a telepítést. (mellesleg a különböző backup programokkal lementett alkalmazásokat is csak ennek engedélyezésével tudjuk majd visszaállítani.)

    FIGYELEM! Minden egyéb (értsd: warez) beszerzési forrás emlegetése a topikban TILOS!

    "Nem működik a GooglePlay, megszakad a letöltés vagy a telepítés. Mit tegyek?"
    Sajnos ROM-tól, hálózattól függetlenül ez sokakkal előfordul. A következőket lehet tenni:
    • többször megpróbálni elindítani a letöltést
    • újraindítani a telefont
    • belépni a Gtalk-ba
    Settings/Applications/Manage applications/All fül alatt megkeresni a GooglePlay-t, és „Clear data”-t nyomni.
    (Általában ez utóbbi a legbiztosabb, és leggyorsabban célravezető módszer, és más programoknál is sokszor segít ez a módszer misztikus problémák esetén.)

    Ha egyáltalán nem akar elindulni a GooglePlay (ez rendszerint rootolás után jön elő), érdemes megpróbálni az alábbi linken leírt módszert is: [link]
    (Egyébként, mint az látható is, ez egy hivatalos, Google Support-tól érkezett válasz.)

    "Ha megveszek egy programot GooglePlay-en, akkor az később is megmarad?"
    Igen, a megvásárolt programok (a legtöbb esetben) nem készülékhez, hanem magához a Google account-hoz vannak kötve, tehát nem vesznek el a készülékváltáskor sem. Ez azonban csak akkor igaz, ha a program még elérhető a Play-en.
    Illetve ismerünk olyan programokat (pl.: Sygic), melyek (még) nem biztosítanak készülékváltással továbbvihető licence-et, ők magához a készülékhez kötik a vásárlást, nem a Google account-hoz, így a használatukhoz sajnos készülékenként külön-külön meg kell vásárolni a licence-et.

    "Hogyan tudom átmásolni a névjegyeket?"
    • SIM kártyáról való másoláshoz használd a SIM Manager-t, ezzel tudod importálni a névjegyeket.
    • Ha korábban is használtál már Androidos rendszert, akkor a készülék az első bejelentkezés után automatikusan szinkronizálni fogja a Google account-ban található neveket.
    • Amennyiben másik rendszerről térsz át, ezzel a programmal próbálkozhatsz: Google Sync

    Kapcsolatok mozgatásáról Nokia telefonról Defy-ra feketepeti fórumtárs írt egy rövid leírást.

    "Szinkronizáltam a névjegyeket a Gmail fiókommal, de tele lett szeméttel. Hogy kerülhetem el ezt?"
    Alapesetben a Gmail felvesz a kapcsolataid közé mindenkit, akivel levelet váltottál. Erről szerencsére le lehet beszélni a számítógépen a Gmail beállításai között:

    Gmail -> Settings -> General -> Create contacts for auto-complete: I'll add contacts myself

    Ha a számítógépen rendbe teszed a kapcsolataid, akkor a telefonodon elvileg automatikusan frissülnek. Ha mégsem, próbáld meg kikapcsolni a kapcsolatok szinkronizálását a telefonon, majd töröld az összes kapcsolatot (például ezzel a programmal: Contact Remover) ,majd kapcsoldba újra a szinkronizálást.

    "Be tudom-e állítani, hogy csak azok jelenjenek meg a kapcsolataim között, akiknek van telefonszáma?"
    Contacts -> Display Options -> "Only contacts with phones" mögé be kell tenni a pipát.

    "Gyanús, hogy a névjegyzékben nem jelenik meg minden névjegy. Ennek mi az oka?"
    A Google Account-ban különböző csoportokba vannak osztva a kontaktok. Ez részben rejtély, részben figyelmetlenség, részben pedig esztelen megoldás…sokszor attól függ, hogy hogyan adtunk hozzá egy-egy telefonszámot a névjegyzékhez (pl: egy meglévő email címhez társítottunk telefonszámot vagy mondjuk egy nem fogadott hívás után mentettük el a számot)
    A kötkezőt kell tennünk, hogy minden csoport látható legyen:
    • ismét válasszuk a Contacts -> Display Options menüpontot
    • ezután válasszuk ki a Google Account-ot
    • alul pipáljuk ki az All Other Contacts csoportot (vagy ha úgy tetszik, pipáljunk ki mindent)

    *érdemes itt is az előző kérdésben leírtak szerint eljárni, és a „csak a telefonszámmal rendelkezők” mögé egy pipát tenni, hiszen sok olyan kontaktunk lehet, ahol csupán egy email cím van

    "Miként tudok widget-et/ikont kirakni a főképernyőre?"
    A képernyőn hosszú nyomást követően felugrik egy lista, ebből lehet választani. Az eltávolításhoz pedig hosszan kell nyomni az ikonra, és lehúzni alulra, ahol pirosra vált.

    "A telefon nem akar csatlakozni a számítógéphez /a gép nem látja a memóriakártyát, mit tegyek?"
    Amikor rákötöd a gépre a telefont, megjelenik felül az értesítési sávon egy figyelmeztetés, a kis sávot le kell húzni, és ott ki tudod választani, hogy milyen módban szeretnéd létrehozni a kapcsolatot. Itt válaszd ki az USB Mass Storage módot. Ezután valószínűleg telepíteni fog még valamilyen drivert, végül pedig felismeri a memóriakártyát.
    Ha nem a memóriakártyához akarsz hozzáférni, hanem mondjuk rootolni akarod a telefont, akkor valószínűleg az illesztő programmal van probléma. Töltsd le innen a rendszerednek megfelelő drivert:Motorola 4.5.0 Driver with MotoConnect

    "Ha rácsatlakoztatom gépre a telefont, nem a beállított hangok szólnak. Miért?"
    Valószínűleg USB Mass Storage módban vagy. A memóriakártyán lévő fájlokhoz ilyenkor csak a számítógépnek van hozzáférése, tehát a kátyán tárolt mp3-akat a telefon ilyenkor nem tudja lejátszani, így átmenetileg alapértelmezett hangokat használ. Lecsatlakoztatás után újra az általad beállított hangokat fogja használni.

    "Van valami visszajelzés a beérkező üzenetek és elmulasztott események jelzésére?"
    Igen, a telefon bal felső részén van LED, ami bizonyos időközönként felvillan, ha esemény van, de ez természetesen kikapcsolható a beállítások között.

    "Hogyan tudom feloldani a billentyűzárat?"
    A bekapcsoló gomb rövid megnyomásával előjön egy csúszka, azt kell elhúzni, és ismét aktív lesz a képernyő. A lezárási időt a Settings/Sound&display/Screen timeout menüpont alatt tudod megadni. Ha szeretnéd, hogy a hangerőszabályzó gombbal is fel tudd éleszteni a telefont, akkor töltsd le a NoLock nevű programot a GooglePlay-ről.

    "Hogyan tudok váltani a programok között?"
    A Home gombot (balról a második érintőgomb) hosszan megnyomva felugrik egy lista a legutóbb futtatott programokról.

    "Kikapcsoltam a telefont és nem ébresztett, mi az oka?"
    Az Android telefonok ezt jelenleg (még) nem támogatják. Ennek valószínűleg technológiai akadálya van.
    Ha szeretnéd „kikapcsolás közeli, ébren álmodó” állapotba hozni a telefont, akkor tedd Airplane/Repülő módba. Ekkor a készülék lecsatlakozik a GSM hálózatról (WIFI-ről is!), de a legtöbb funkció továbbra is használható marad, ilyen például az ébresztő is. Ez is egy közkedvelt módja az energia-takarékosságnak, ugyanis ebben az állapotban nem sokat kér enni a kicsike.

    "Be volt kapcsolva a telefonom, de mégis elfelejt ébreszteni, mi lehet az oka?"
    Ha használsz valamilyen Task Killert, akkor abban Ignore List-re kell tenni az ébresztő programot, különben kilövi az ébresztést is. A másik lehetőség, hogy egész egyszerűen nincs aktiválva az ébresztés (keresd a kis vekker ikont az állapotsávban!).

    "Akkor nem is érdemes task killert használni?"
    Erről megoszlanak a vélemények, van aki egyáltalán nem használ, de sokan élnek a lehetőséggel. De ha használjuk is, mértékkel érdemes használni, nem kell 5 percenként kilőni a programokat, de egy-egy beragadt folyamat kiiktatására jó lehet.

    Egy cikk erről: Tippek, trükkök, tévhitek: A Task Killer

    =================================================

    Hardverrel kapcsolatos kérdések, tipushibák

    "Nyöszörög a hátlap, ez egyedi hiba?”
    Nem egyedi hiba, a többség találkozik ezzel, hogy nyomás hatására a hátlap közepe/alja nyöszörög, bár mindennapi használatban nem mondható zavarónak. Ez részben a rögzítő mechanika miatt jelentkezik, részben azért, mert a hátlap és az akku között van egy hézag. Javít a helyzeten, ha az akku és a hátlap közé raksz valamit, ami kicsit kitámasztja a hátlapot és az akkut is. Arra ügyelj, hogy ne feszítse ki a hátlapot, ne legyen domború.

    "Zörög valami a telefonban, mi lehet?"
    Általában vagy az akkutól jön a zörgés (megoldás az előbbi pontban), vagy pedig az oldalsó hangerőszabályzó lötyög, és rázáskor zörgő hangot ad. Ez utóbbi probléma nem mindenkinél jelentkezik, sajnos megoldás nincs rá, együtt kell élni vele.

    "Furcsán áll az USB gumidugója. Miért?"
    Előfordul, hogy az USB csatlakozó gumidugója kicsit el van deformálódva. Ettől még feltehetően zár. Meg lehet próbálkozni cserével, de elég kevés az esély rá.

    "Ha töltöm a telefont, a képernyő lassan reagál. Miért?"
    Töltéskor a kijelző érzékenysége romlik, nehézkessé válik a kezelés. Ez is ismert típushiba sajnos, nem tudni az okát. Ezzel is együtt kell élni.

    "Mennyire strapabíró a telefon?"
    Olyannyira, hogy megfelel a por- és vízállóságra vonatkozó IP67-es szabvány által előírtaknak (erről bővebben itt), bár a gyártó végül úgy döntött, hogy ezt a jelölést a reklámokba nem teszi bele. A kijelzőt pedig a hagyományos "plexi" helyett a Corning által gyártott, és több készülékben sikerrel alkalmazott, speciális módon edzett rugalmas üveg (Gorilla Glass) védi. Ez fokozott karc- és ütésállóságot jelent a kijelzőre nézve, ami természetesen nem egyenlő a sérthetetlenséggel.

    "Mennyire vízálló a telefon?"
    Jó ha tudod, hogy a fentiek ellenére a gyártó nem vállal garanciát a beázásra. Bár a telefon elég jól van szigetelve, de ritkán előfordulhat, hogy a telefon beázik. Ezért vízből való kivétel után a nyílásokat, hangszóró membránjait (van egy ugye a hátlap alatt is) érdemes kifújkálni, kiszárítani.

    Végül a tények elgondolkodtatásképpen, mielőtt kacsázni kezdenél a telefonnal vagy mondjuk megfürdetnéd egy korsó sörben…
    IP67 szabvány "Ingress Protection" (behatolás elleni védelem):
    - 6: Teljes mértékben védett por ellen
    - 7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15 – 1m között 30 percig)
    (forrás: Wiki)

    "Érdemes rá képernyővédő-fóliát tenni?"
    Erről megoszlanak a vélemények. Van aki szeret vigyázni a kijelzőjére, és ő a GG ellenére is használ fóliát, van, akit nem zavar 1-2 kisebb karcolódás. Viszont az tény, hogy a GG nem teljesen karcolás álló, mint az sokan várják tőle.

    "Mennyire erős a telefon, szépen futnak rajta a játékok, elbír a 3D játékokkal?"
    Már a gyári rendszer is szépen megbirkózik a komolyabb játékokkal, bár van olyan játék, ami kissé akadozva fut. Akinek fontos a játék, próbálkozhat processzor húzással, melyet később részletesebben is kitárgyalunk.

    "Mennyit bír az akku?"
    Az 1700mAh-ás akku elég jól bírja. Az 1 napot átlagosan hozza, még komolyabb igénybevétel mellett is! Ha csak telefonálunk, ritkán kapjuk elő, nem nagyon használjuk, akkor több napig elketyeg. Ilyenkor a 2-3 nap mondható átlagosnak (de a 4-5 napra is többeknél volt példa).

    "Szabad/kell/lehet-e az akkumulátort kisütni/formázni/túltölteni?"
    Ezek az akkumulátorok már nem igényelnek különösebb odafigyelést, speciális töltést a technológiájukból adódóan. Normál töltési ciklusokkal (tehát nem 20% merülés után újra töltőre dugva) jó eséllyel végig kiszolgálja a telefont élete során.

    Az akkumulátorok működéséről egy nem olyan rövid, de nagyon hasznos leírás olvasható a ZTE Blade fórumban, _X10Dead_ tollából.

    "Tényleg csak VGA felbontásban rögzít a kamera?"
    Röviden: igen, hivatalosan csak a VGA felbontás támogatott. Viszont a Defy+okban csak bayer modulos kameralencse van.

    A BAYER modulos némi ügyeskedés után rávehető 720p-s videó rögzítésére.

    "Le tud játszani a telefon DivX-et?"
    Igen, erre képes pl. a MoboPlayer (kezeli a feliratokat is), vagy a RockPlayer, ami a 720p-s videókat is bírja, ha engedélyezve van a programban a hardveres gyorsítás.

    "Lehet zseblámpaként használni a telefont?"
    Igen, a Play-en a flashlight vagy a torch szavakra rákeresve rengeteg program található erre a célra, de például a Widgetsoid és a SwitchPro is rendelkezik ilyen funkcióval.

    "Vettem egy új, nagyobb memóriakártyát, elég csak mindent átmásolnom a régiről?"
    Röviden: igen.
    Hosszabban: Másolj át minden adatot a régi kártyádról a számítógépedre, majd kapcsold ki a telefonod, és cseréld ki a kártyát. Az új kártyát formázd a telefonban, és a számítógépről másolj vissza mindent az új kártyára.

    "A telefonom nem kapcsolódik a WiFi-hez vagy ha kapcsolódik, akkor állandóan megszakad a kapcsolat. Mi lehet a baj?"
    Egyes routerekkel (pl. TP-Link), ha a wifi N-es, vagy mixed módra van állítva, előfordulhat ez a hiba. Egyeseknél megoldotta a hibát a router firmware frissítése. Másoknál a WiFi sebesség beállítása a routeren n helyett b/g módra. Megint másoknál működik a mixed módban is, csak a routeren a Wireless Advenced menü részben az "Enable WMM" elől ki kell venni a pipát (lásd pl. membrandj fórumtársunk hozzászólását). Egyes romoknál az alapbeállítás csak az 1-11 csatornákhoz való kapcsolódást teszi lehetővé, ilyenkor a legegyszerűbb a routert 12-esnél alacsonyabb számú csatornára állítani.

    Más oka is lehet annak, hogy egy idő után megszakad a kapcsolat: ugyanis alapbeállítás szerint a Wi-Fi 15 perc tétlenség után (nincs forgalom) "altatja magát". Ezt a következő módon tudod átállítani:
    Settings > Wireless & networks > Wi-Fi Settings
    • nyomj egy menü gombot és válaszd az Advanced menüpontot
    • majd a Wi-Fi sleep policy-t állítsd át "Never" állapotra

    Proxy beállítási probléma
    A proxy beállítással volt gondja kiSSrac fórumtársunknak és a megoldását ebben a hozzászólásban tette közzé.

    "Találkozott valaki olyannal, hogy nem megy az adatátvitel Bluetooth-on keresztül?"
    Rakd fel a Bluetooth File Transfer programot, elvileg az segít.

    "A számítógép nem ismeri fel a telefont, mi lehet a baj?"
    Valószínűleg nem tudott települni a driver. Próbáld meg letölteni innen: Motorola Mobile Phone USB Drivers (for Windows®)
    Tesztelve, működik!

    =================================================

    Szoftverrel kapcsolatos kérdések, problémák

    "Melyik Android verzió fut a telefonon? Milyen frissítések fognak érkezni?"
    Gyárilag 2.3-as Android (Gingerbread) van a készüléken. Egész pontosan a 2.3.5, illetve a 2.3.6-os verziók.
    A 2.3.5 6-os BootLoader-el rendelkezik, ezeket könnyebben lehet rootolni, valamint a sima Defy-ra szánt romokat is fel lehet bűvölni rájuk.
    A 2.3.6 már 7-es BootLoader-el jött ki, ezt még nem sikerült feltörni, picivel talán molyolósabb a rootolása, illetve nincs lehetőség a sima Defy-ra szánt romok telepítésére.
    Persze mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne, de ha valaki nem akar romcserével foglalkozni, szeretné megtartani a gyári rendszert, akkor nyugodtan frissítsen 2.3.6-ra, hiszen több bug is javítva lett benne.

    "Meg tudom osztani a telefonomról a mobilnetet a számítógéppel?"
    Igen, olvasd el x-Pet leírását: [link]

    "Hogyan tudom modemként használni a telefonom?"
    Olvasd el hurrikan leírását: [link]

    "Elég gyér a gyári kamera szoftver, mit tehetek?"
    Próbáld ki mondjuk a Pudding Camera vagy a Camera360 programokat! Ezekben több funkció van, de sajnos sok beállításhoz ez sem fér hozzá. Minőségi javulást ne nagyon várjatok egyiktől se. Ha mégis láttok esetleg valamit, az nagy valószínűséggel csupán egy ún. ”post-process” eljárás eredménye. Ez a kamera modul ennyit tud, szóval ne dőljetek be egyből a különböző fizetős alkalmazások ígéreteinek. Ha valami ilyesmit találtok, mindenképp keressetek próbaverziót!

    "Törlődött a naptáram a telefonon, üres teljesen. Mi történt? Mit tehetek?"
    Néha előfordult ez a jelenség egyes felhasználóknál, az okot egyelőre nem tudjuk, de valószínűleg a Google szerverein történik valami változtatás. Általában megoldja a hibát az alkalmazás cache törlése.

    eduba tanácsa:
    • Menu -> Settings -> Applications -> Manage Applications
    • menü gomb - “Filter: All”
    • keresd meg a "Calendar Storage" és "Calendar" alkalmazásokat és mindkettőben töröld az adatokat.
    • végül indítsd újra a telefont!

    "Ha megnyitom a galériát, akkor utána a proci teljesen kiakad és úgy tűnik, hogy a memóriakártya miatt csinálja. Mit tegyek?"
    Edge tanácsa: “SD kártyát kellene szkenneltetni az android media process-el, ez a komponens felel az összes média típusú file adataiért. Ezt csak külső progival lehet megtenni, próbáljátok ki marketről az sdrescan progit, hátha ez helyrehozza.”

    "Szeretnék egyedi csengőhangot, értesítő hangot, ébresztőt beállítani, de csak az "unalmas" gyári hangok vannak...Meg lehet ezt oldani valahogy?"
    A GooglePlay-en jó pár alkalmazás található erre a célra, de talán a Zedge az, ami tényleg megfelelő, legfőképpen bő választékkal szolgál, úgyhogy ezt érdemes kipróbálni!

    De ha ezek közt sem találsz olyat, ami megfelelne az igényeidnek, esetleg van konkrét kiszemelt hangfájl, akkor azt a következő módon tudod beállítani: [link]

    "Honnan tudok leszedni iGO-t?"
    A Nav N GO androidos termékei (iGO My Way és a Motonav) külön nem vásárolhatóak meg, csak úgy lehet hozzájuk jutni, ha a gyártó a telefonhoz megveszi a licence-et, mint pl. a Samsung Galaxy Spica, vagy a Motorola XT720 esetén is történt. Nem hardveres korlátai vannak, hogy nem futhat a készüléken, hanem a cég üzletpolitikájából adódik, hogy Defyn használni nem legális, hiszen a Motorola nem adja hozzá. Ebből kifolyólag ebben a topikban az iGO beszerzésével kapcsolatos kérdések értelmüket vesztik, mivel wareznak számítanak, az pedig nem megengedett ezen a fórumon. Ne, azzal se próbálkozz, hogy hárombetűsnek hívod, meg kicsillagozod a nevét, mindenki tudja, hogy miről beszélsz, a moderátorok is...

    "Akkor milyen navigációt tudok használni?"
    Ha van mobilneted, akkor a gyárilag telepített Google Maps jó lehet egyszerűbb navigációra, de sajnos a hangos navigációja nálunk nem engedélyezett, és netről szedi le a térképet a program. Teljes értékű, netet nem igénylő megoldás pl. a Sygic Aura, ami 8e forint környékén beszerezhető, de ezen kívül is léteznek alternatívák (pl. NDrive, Navigon, CoPilot, de a Google a barátod...).

    "Hogyan tudom a QR kódot használni?"
    Kell hozzá egy kódolvasó, pl. Google Googles, vagy a Barcode Scanner, ami ingyenesen letölthető a GooglePlay-ről. A telefon kameráját használva értelmezi a kódot, és automatikusan a linkelt oldalra irányít.

    "Nem szeretném, hogy minden kép megjelenjen a galériában, mit csináljak?"
    Abban a könyvtárban, ahol az elrejteni kívánt képek vanna, hozz létre egy .nomedia nevű fájlt.

    "Milyen programokat ajánlotok?"
    A programok használata egyéntől függ, van aki csak 1-2 programot telepít, másoknak a gyári 1.3 GB hely is kevés. Néhányan megosztották a programjaikat a fórumban, mások listája elérhető az Appbrain oldalán.

    Hakkuuuh, tzl, rum-cajsz, ABE
    CoolBoy323 nagyon részletes írása

    Egyébként, ha alkalmazásokkal kapcsolatos kérdésetek van, azt célszerűbb ebben a topicban feltenni: ÚJ! Android alkalmazások, szoftver kibeszélő topic

    "A GooglePlay-en megvásároltam egy alkalmazást, de nem működik/akadozik(játék)/kompatibilitási hibát ír. Most mit csináljak?"
    Először is ne ess pánikba! Semmi okod nincs rá, jó esetben még aznap visszakapod a pénzed. Természetesen előbb jelezned kell a problémád a Google Support felé! Ehhez nem árt némi angol tudás, de tényleg nem sokra van szükség. Amire viszont egészen biztos, hogy szükséged lesz, az az "Order number"! Ezt a vásárlás után email-ben kapod meg. Ha elakadsz a levél megfogalmazásában, szólj nyugodtan, megpróbálunk segíteni (legalább 1 ember biztosan lesz, aki meg tudja fogalmazni) - egyébként meglepően gyorsan válaszolnak!
    Olyan is előfordulhat, hogy a webes felületen történő vásárláskor nem indul el a letöltés. Ilyenkor NE kattints rá újra a letöltés gombra, inkább légy türelmes! Ugyanis ilyenkor - a tapasztalatok szerint - újra leveszik a pénzt a számládról. Érdemes inkább a telefonon is elindítani a Play-t, esetleg megkeresni azt az alkalmazást, amit megvásároltunk, ekkor jó eséllyel elindul a letöltés. Ha duplán vonták le az árát, akkor sincs baj, a Support felé történő jelzés után akár percek alatt vissza is kerül a pénz a számládra.

    =================================================

    Rootolás, módosítások, rom csere

    "Mi is az a rootolás!?" - avagy, mire jó és mik a veszélyei?

    Ezzel az eljárással rendszergazdai jogokat szerzünk a telefonon, azaz hozzáférünk az eddig számunkra nem elérhető rendszerfájlokhoz is! Tehát a "gyárilag" elszigetelt, rendszer működéséhez szükséges fájlokat is tudjuk törölni, másolni, felülírni, vagy épp jogosultságaikat szerkeszteni. Sokaknak ez túlontúl nagy felelősség! Oka van annak, hogy nem alapból rootoltan kapjuk kézhez a telefont! (Senki ne értse félre, nyilván nem csupán ez az egy oka van, de...) Gondoljuk csak át! Bármibe belepiszkálhatunk és ez nem feltétlenül csak jót von maga után. Ha hozzá-nem-értő fejjel kezdünk el ezek közt bóklászni, könnyen taccsra vághatjuk a rendszert, rosszabb esetben magát a telefont is! A zárt bootloader miatt a Defy+ talán kicsit nagyobb biztonságban van tőlünk...(de nem vennék rá mérget!)

    Ezért tehát rettentően lényeges, hogy csakis akkor vágjon bele az ember bármilyen módosításba, ha tudja, mit csinál!

    Ebben segítenek a leírások, melyeket igyekeztem most egy helyre, egy hozzászólásba összegyűjteni!

    "Értem a kockázatokat..de akkor mégis, miért rootoljam a telefonomat?"

    • rootolás után nyílik meg előtted igazán az Android világa!
    • CWM-ből "nandroid" mentés készíthető, mely a teljes rendszer mentését jelenti. (nem azonos pl.: egy TitatiumBackup-os mentéssel) Ha elrontasz valamit telepítés vagy használat közben, 10 perc alatt visszapakolhatod a legutolsó mentésedet (és folytathatod tovább a mókolgatást) és használhatod tovább a telefont.
    • sok program kér root jogosultságot, viszonylag hamar bele fogsz futni Te is egy ilyen programba.
    • a lentebb említett romok bármelyikét felteheted, cserélgetheted, kísérletezgethetsz, ezzel is jobban kihasználva a telefonban rejlő lehetőségeket
    • módosíthatod a CPU órajelét (OC vagy DC), illetve a Vsel értékeket

    "Rendben...de mégis, hogyan csináljam mindezt?"
    Kövesd szabof1 leírásaiban található utasításokat! Gyönyörűen le van írva minden a rootolástól kezdve, a CM romok telepítésének menetén át, egészen a szevizelés előtti (nyom eltakarítás) teendőkig: szabof1 - "Legfontosabb Motorola Defy/Defy+ telepítési leírásaim"

    Rootolás után két dolgot tehetsz (mármint, ha a gyári vonalon akarsz maradni)

    (A.) Fent hagyod a gyári rootolt rendszert és azt próbálod testreszabni, kihozni belőle a maximumot, mint például:

    Gyári alkalmazások fagyasztása/törlése
    Fagyaszthatsz/törölhetsz pár felesleges gyári alkalmazást a TitaniumBackup segítségével.
    Itt egy lista, azokról az alkalmazásokról, melyek hiánya nem fog fájni a rendszernek: Fagyasztható/törölhető alkalmazások (én először a fagyasztást javaslom. majd ha utána nincs baj, törölni is lehet - fagyasztani csak a PRO tud)

    CPU órajel és Vsel értékek módosítása
    A CWM-ben tudod módosítani a CPU frekvenciákat, fel (OC) vagy le (DC)...Ez rajtad múlik. Nyílván, ha lefele módosítod (például a sima Defy órajeléhez igazodva, mely 800Mhz-en ketyeg) akkor azzal plusz akkuidőt nyerhetsz. Ugyanezt a célt szolgálja a Vsel értékek módosítása (lefele szokás), ezt nevezzük "alulfeszelésnek". Tehát akkor a leírás: CPU piszkálás - a fentebb is említett értékek, táblázatba gyűjtve: [link] - Ha esetleg fagyogat vagy újraindul a telefon, érdemes mindenhol 1-el vagy inkább 2-vel emelni a Vsel értékeken, majd apránként csökkenteni, egyesével. (én a minimum+2 elvet vallom)

    720p + panorama mod
    CWM-ből telepíthető: 720p+panorama - nekünk a "+"-os kell!

    Quickpanel Defy+ 2.3.6 by nfcfx
    Quickpanel Defy+ 2.3.6 - nfcx fórumtárs által kreált "Quickpanel" nevezetű okosság, mellyel a statusbar-ból kapcsolgathatjuk a főbb funkciókat (Wifi, GPS, Bluetooth, stb..) - csak 2.3.6 alá pakolható fel!

    UOT (Ultimata Online Theme)
    Aki kellően higgadt, türelmes hozzá, próbálkozhat önállóan összeállítani témákat: Ultimate Online Theme Kitchen - itt lehet mod-olni kedvetekre!

    (B.) Felteszel egy főzött romot! - Egyébként viszonylag hamar (vagy inkább rögtön!) eljut mindenki idáig a rootolás után...mivel egy főzött romban alapból benne vannak a plusz dolgok, ráadásul még működnek is!

    =================================================

    Nos! Lássuk, milyen romok érhetőek el DefyPlus-ra!

    Gyári rom alapú, módosított romok

    Motorola Defy+ GB_2.3.6_Api29_mod - FIGYELEM! Ez egy ún. "nandroid" mentés, amit a kártyára másolás után CWM-ből kell felpakolni (Restore)! Kövesd a bejegyzés alján található utasításokat!

    MS2Ginger 4.0 - 720p + panorama mod, magyarítás, és egyéb nyalánkságok.

    Nothing But Speed - Goose-T fórumtárs által módosított, MS2Ginger alapú rom.

    GingerSpeed - ugyancsak egy módosított, MS2Ginger alapú rom.

    CyanogenMod alapú romok(nem hivatalos, módosított)

    Quarx2k - a DefyPlus-ra elérhető (unofficial!) CM7, CM9 és CMX romok módosított változatai zömmel Quarx munkáin alapszanak, persze ettől függetlenül bátran ki lehet próbálni más fejlesztő munkáit is!
    Manapság már kizárólag CMX romokat fejleszt, mellesleg hihetetlen tempóban!
    (alternatív elérési út Quarx cuccaihoz: [link] illetve [link] - ugyanis olykor annyian töltik tőle a cuccokat, hogy megbénul a szerver, de valamelyik mindig elérhető)

    FuZZ_ - a bal oldali menüből a jodanplus sort kell kiválasztani, ez a Defy+ "álneve".
    Ma már csak ő foglalkozik CM7 fejlesztéssel, és ezen jó szokásának itt Defy+ körökben sokan nagyon örülünk! Észrevette, hogy ezen a vonalon lehet összehozni a legstabilabb build-eket, hiszen az összes többi rom ugyanígy GB alapú…tehát akárhogy is nézzük, nem lesznek olyan stabilak, mint a CM7. Szóval, ha valakinek a stabilitás fontos tényező, valószínűleg legalább a CM7-ig vissza fog ballagni. De sokan a gyári rendszerre is visszatértek már.

    Epsylon3 - CM7 és CM9 vonalon van/volt jelen. Egyébként a sima Defy táborban régi motorosnak számít! A korábbi release-ekben sok volt a bug, illetve külön battery fix kell hozzájuk (lásd lentebb), ezért talán kevesebben használták/használják. szvsz

    Fast Edition Black 1.2 - ez még egy HWA nélkül, CM9 alapú rom. Pozitívum, hogy már ez is alapból tartalmazza a V6 Supercharger script-et, és még pár okosságot, melyeket utólag szokott felpakolni az ember (már ha feltudja...)

    Fast Edition Black 2.0 FINAL - ebben a verzióban már van HWA is.

    White Rabbit 1.6 Plus - AROMA Installer segítségével "bolondbiztossá" van téve a telepítés.
    Az alapsztori annyi, hogy a fejlesztő srác megunta a CM vonal "egyhangúságát" (?) és kicsit fel akarta dobni a MIUI romok jó tulajdonságaival. (CM7 alapú romról van szó) - a "MIUI érzés" csupán a GO Launcher-el jön elő (AROMA Installer-ből telepített, nem a GooglePlay-ről letöltött)...de nem ez az igazi.

    Jelly Belly CMX - [link]

    JellyBeanCannon - [link]

    MIUI romok

    Ezek a romok is CM alapúak, de teljesen más vonalat képviselnek! Nem túlzás azt mondani, hogy egy teljesen újragondolt, átdolgozott kezelőfelületről van szó. Ami még érdekesebbé teszi, az a nagyfokú vizuális testreszabhatóság! Több száz (vagy inkább ezer) MIUI téma közül válogathatsz, ráadásul ezeket úgy kombinálod, ahogy Neked tetszik! Háttérkép, zárképernyő, állapotsáv, menü, betűtípus, ikonok, stb…ezek mind mind szabadon variálhatóak. Akár saját témádat is elkészítheted, megoszthatod! Emellett egy abszolúte megbízható romról beszélünk, meggyőző teljesítménnyel, gördülékeny felülettel.

    A hivatalos MIUI v4 DefyPlus-ra - Ne tévesszen meg senkit sem a sok kínai krikszkraksz, ez a hivatalos MIUI oldal!

    WajkIUI (avagy WIUI) - egy MIUI vonalon mozgó magyar fejlesztő srác, Wajk munkái. A jelenleg elérhető legfrissebb Stable! (stabil) verzió: 2.5.27. (FONTOS! Csak a kernelnek megfelelő romokat tegyük fel! Tehát jelen esetben a GB + verziót válasszuk!)
    Illetve ugyanitt találjátok a WIUI v4 nevű romot (ismét a GB+ verziót kell választanunk). Ez már CMX alapú.

    JIUI v4 GB+ - ugyancsak egy CMX alapú rom, de ez még egy elég bugos a changelog alapján…Aki vállalkozó kedvében van, nyugodtan próbálkozhat!

    Paranoid Android 2.10 for Defy and Defy Plus - CMX alapú rom, melynek érdekessége, hogy egy ún. "tabletUI mod"-ot tartalmaz. DefyPlus-on, a kijelző méretéből adódóan nem valószínű, hogy bárkinél is komolyabb sikert fog aratni, viszont mint érdekesség, az ínyenceknek amolyan kötelező darab!

    =================================================

    A választott rom telepítése

    "Akkor most már van egy rakás rom, ami közül válogathatok...Ez mind szép és jó, de fogalmam sincs, hogy mit kezdjek a letöltött fájlokkal!?" - Semmi gond! Emlékszel még? Csak kövesd szabof1 telepítés menetére vonatkozó írásait: szabof1 - "Legfontosabb Motorola Defy/Defy+ telepítési leírásaim"

    Google Apps (GAPPS)
    Bár ezt szabof1 leírásai is tartalmazzák, de minden CM rom telepítésével egy időben telepítened kell egy, a romhoz tartozó (CM7-hez GB, CM9-hez ICS, CMX-hez JB) gapps-ot.
    Itt találsz egy gyűjteményt az eddig megjelent gapps-okról: GAPPS illetve talán itt szebben látszik: GAPPS - lehet szemezgetni.

    V6 Supercharger
    Ez egy régebbi leírás a V6 Supercharger telepítéséhez alias3t jóvoltából: V6 Supercharger - (FIGYELEM! CM esetén TILOS telepíteni a busy box-ot, mivel a rom már alapból tartalmazza)
    CM9-et használók részére van egy teszt verzió, melynél már nem kell külön szerkesztgetni a service.jar-t. A script automatikusan feltölti, módosítja, majd letölti a módosított fájlt (állítólag működik): V6_SuperCharger_for_Android-Update9_RC11_Test_4 - talán működik CMX esetén is.

    DroidX CPU Governors and SIO Kernel Scheduler V2.2
    A CPU húzáson túl ennek segítségével tudod tuningolni a teljesítményt, valamint ezzel egy időben a fogyasztást is redukálni: DroidX CPU Governors and SIO Kernel Scheduler V2.2 - ezt is CWM-ből kell telepíteni, majd a CM menü "Performance/Teljesítmény" részénél ki kell választani a Neked tetsző v2-es governor valamelyikét (BoostedASSv2 vagy SmartASSv2)

    Battery fix
    Battery fix - ez elvileg a frissebb Epsylon3 romoknál is szükséges, CM9-re is kell! (a fájlnév ne zavarjon)

    =================================================

    Ha nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy szeretnénk...

    "Huuuha!!...Valami nagyon nem jól sült el...kattog/ketyeg/füstöl/nyávog/ugat a telefonom! Az is lehet, hogy szervizes probléma...Mit tegyek?" - Ejnye, de feledékeny vagy...Ismételten csupán annyi a teendőd, hogy követed szabof1 leírását! "Szervíz előtti teendők" - egyébként ha nem vagy benne biztos, hogy mi is történik épp a telefonoddal, akkor nyugodtan kérdezz! nem biztos, hogy egyből a szervizbe kell rohanni vele!

    "Nem sikerül a visszaállítás a korábban elmentett nandroid backup-ból. Mi lehet a baj?"
    Valószínűleg átnevezted a nandroid mappát vagy egyéb babrálás következtében (egyik helyről a másikra másolás közben) megsérült egy fájl, nem stimmelnek az aláírások, stb…ilyenkor egy kellemes „MD5 mismatch error” üzenetet kapunk. A megoldás erre a problémára meglepően egyszerű, és egész pontosan itt található: [link]

    =================================================

    FONTOS! Az itt felsorolt módosításokat mindenki CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE végezze el!

    Kellemes mókolgatást kívánunk Mindenkinek!

    =================================================

    Ajánlott oldalak

    Motorola DEFY+ - a szükséges plusz - TESZT
    Motorola Defy+ - a családtag - BLOG

    =================================================

    Forrás: részben a Motorola Defy fórumból történő másolások. - Köszönjük

    Szerzők:
    ABE
    rum-cajsz
    tzl
    szabof1
    defymoto
    Dark Archon
    bepken

    Köszönet Zsolt_72, trickymoon és DoItYourself kollégáknak és persze minden kedves kollégának, aki hozzájárult ezen iromány létrejöttéhez!

    Utolsó módosítás: 2012.09.13.

    A tévedés joga fenntartva

    [ Szerkesztve ]

    ╔═══════ "Csak egy visszatérés létezik és az nem a királyé...hanem a JEDIÉ!" ═════╗ ╚════════════════ Xiaomi Mi A1 ═════ Huawei Nova 5T ═════════════╝

  • Allure

    aktív tag

    ● A készülék, benne az akkumulátorral
    ● „Agybadugós”, felvevőgombos Sony MH750 típusú headset
    ● Töltőfej (EP850) és USB kábel (EC480)
    ● HDMI kábel (IM820) és bőrtok
    ● Papírok
    A szolgáltatótól vásárolt készülékekhez nem jár HDMI kábel és bőrtok (A Vodafone ad HDMI kábelt).
    Magyar nyelvű használati útmutató: pdf

    ● Méret: 122 x 59,5 x 10,5 milliméter
    ● Tömeg: 120 gramm
    ● SIM-foglalat: microSIM
    ● Operációs rendszer: A korai modellek esetén Android 2.3.7 (Gingerbread), ami 2012.augusztus.17-e óta frissíthető Ice Cream Sandwich-re (4.0.4), az újabb modelleket már alapból az újabb rendszerrel szállítják. A szolgáltatóktól származó készülékre hivatalosan még nem érhető el az ICS.
    ● Kijelző: Hátsó LED-megvilágítású TFT, 16 millió szín visszaadására képes, kapacitív, qHD felbontású (960x640 pixel), Whitemagic technológiát alkalmazó 4” átmérőjű kijelző, amit kép- illetve videónézéskor a Mobile Bravia Engine javít fel (ez ha valakit zavarna, akkor kikapcsolható).
    ● Hardver: A készüléket egy ST-Ericsson Novathor U8500-as SOC(System On Chip) hajtja, mely egy kétmagos 1 Ghz-en ketyegő processzorból és egy MALI 400-MP grafikus gyorsítóból áll.
    ● Memória: A telefonban 1 GB Ram van. A készülék belső memóriája 16 Gb melyből az alkalmazásoknak 2 Gb, a többi adatunknak kb. 11,3 Gb jut. Figyelem! A készülék memóriája nem bővíthető!
    ● Kamera: Hátul egy 8 megapixeles, 2,4-es rekesznyílású, Sony Exmor R szenzorral szerelt kamera található, melynek legnagyobb felbontása képek esetén 3264x2448, videók esetén 1920x1080 pixel. A kamera dolgát a sötétben led villanó segíti. Az előlapon található a VGA felbontással bíró másodlagos kamera.
    ● Csatlakozók: A készülék bal oldalán található a microUSB csatlakozó, ami a töltésen és az adatátvitelen kívül OTG képességekkel is bír (OTG kábel segítségével csatlakoztathatunk pendrive-ot, egeret, billentyűzetet és még sok más dolgot a készülékhez). A microUSB csatlakozó alatt található a microHDMI-csatlakozó, a készülék tetején pedig a 3,5-ös jack csatlakozó.
    ● Adatkapcsolat/kommunikáció: GPRS, EDGE, HSPA 14.4 Mbps/5.76 Mbps, microUSB 2.0, Bluetooth 2.1, 802.11 a/b/g/n, NFC, DLNA, Wifi-hotspot, GPS.
    ● Akkumulátor: Li-polimer 1350 mAh.

    ● Vásárlás után az akkumulátort ki kell-e sütni? Az akkumulátort meddig kell tölteni a használatba vételkor? – A telefonban Li-polimer típusú akkumulátor található, amit tilos kisütni. A teljes lemerülést is próbáljuk elkerülni. Az első használat során érdemes minimum 30 percig tölteni a készüléket.
    ● Hogyan tudom lenémítani a készüléket? – Két módszerrel lehet: Gingerbread alatt a lezáró képernyőn a hang ikont húzd balra / ICS alatt a bekapcsoló gomb hosszan nyomása után megjelenő menüben igény szerint a rezgő vagy némító ikont választod. Illetve a hangerő gombbal is le lehet venni a hangerőt.
    ● Van-e a kijelzőn gyárilag védőfólia? – Igen, újonnan két fólia van a készüléken: az instrukciókat tartalmazó és alatta egy védőfólia.
    ● Lefagyott a telefonom, hogyan indíthatom újra? - Mivel az akkumulátorhoz nem férhetünk hozzá, ezért a Sony szoftveres kapcsolót alkalmaz, amit a bekapcsoló és a hangerő fel gomb öt másodpercig tartó együttes lenyomásával érhetünk el.
    ● Az ébresztés hangerejét hol tudom beállítani? – A Beállítások> Hang> Hangerő menüpontban.
    ● Hogyan tudok saját csengőhangot beállítani? – Csatlakoztasd a telefont a számítógéphez és a belső tárhelyen hozd létre a következő mappákat: Ringtones, Alarms és Notifications. Ezután a Ringtones mappába mehetnek a csengőhangok, az Alarms mappába az ébresztőhangok és a Notifications mappába pedig a jelzőhangok. A másolás után már megtalálod a saját csengőhangjaid a listában.
    ● Hogyan tudom lekérni a szolgáltatóm internetbeállításait? – A Beállítások > Xperia > Internetbeállítások menüpontra bökve letöltődnek a szükséges beállítások.
    ● A telefon a számítógéphez csatlakoztatva lassan töltődik, miért? – A számítógép alapesetben csak 500 mA-t tud leadni az USB porton keresztül. Ha Windows XP/Vista/7 op. rendszert használunk, akkor az Asus Ai Charger nevű segédprogramjának feltelepítése után 1A-t is le tud adni a gép, így sokat gyorsul a töltés sebessége. (Windows 8 alatt kékhalált okoz!)
    ● Gyorsan merül az akkumulátor, mit tehetek ez ellen? – Mivel a kijelző a legfőbb fogyasztó a készülékben, ezért érdemes a beállításoknál a fényerősséget automatikusra, azon belül pedig energiatakarékosra állítani. ICS alatt sokat javít az üzemidőn a Beállítások> Energiagazdálkodás menüpontban található Bővített készenléti mód engedélyezése. Ha éppen nem használjuk, akkor legyen kikapcsolva a Bluetooth és a GPS.
    ● Hogyan tudok a belső tárhelyről alkalmazásokat telepíteni? – Első körben szükséged lesz egy fájlkezelőre (pl. Solid File Explorer) és a Beállítások> Alkalmazások menüpont alatt ki kell pipálnod az „Ismeretlen forrás” jelölőnégyzetetet (ICS alatt a Beállítások> Biztonság menüpont alatt található). Ez után már csak annyi a dolgod, hogy a fájlkezelőben ráböksz a telepítendő alkalmazás fájljára.
    ● A zenelejátszó tele van ismeretlen hangokkal, amiket nem is én tettem fel rá, hogyan tudnám eltávolítani ezeket? –Valószínűleg valamelyik alkalmazás hangjai. A telefon alapból az egész belső tárhelyet szkenneli. Azokba a mappákba, amelyekben nem a te zenéid vannak, el kell helyezni egy üres fájlt .nomedia névvel és a probléma megoldva (A legegyszerűbb egy üres txt fájl kiterjesztését átírni Total Commander-rel nomedia-ra). Ez a módszer érvényes a képekre és a videókra is.
    ● Hogyan lehet screenshot-ot készíteni? – 2.3.7 alatt Power gomb hosszan nyomása után felbukkanó menüben a Képernyőfelvétel készítése opciót választod / ICS alatt a bekapcsoló és a hangerő le gombot két másodpercig nyomva tartod.

    Hivatalosan a Pc Companion vagy a Sony Update Service programok segítségével frissíthető a készülék.
    Ha nem bírsz várni a hivatalos frissítésre, akkor a Flashtool segítségével saját magad is feltölthetsz ROM-ot a telefonodra (Például a szolgáltató függő készülékek tulajdonosai frissíthetnek ICS-re). Ezzel a művelettel a garanciád nem vész el, de garanciáztatás előtt érdemes visszarakni a gyári szoftvert.
    ICS felrakása flashtool-lal:
    Amire szükség lesz:
    Flashtool
    ICS FTF fájl

    1. Flashtool-t telepíted.
    2. A telepítés után elindítod a Flashtool-t és a villám ikonra kattintasz, majd Flashmode-ot választod és OK.
    3. A Select Source Folder feliratnál betallózod az FTF fájlt tartalmazó mappát. A listában megjelenik a 6.1.B.0.544 verziószámú firmware, ezt kell kiválasztani. Jobb oldalt mind a három wipe, az Exclude TA és a No Final Verification jelölőnégyzetbe pipát raksz és nyomsz egy OK-t.

    4. Amíg a program előkészíti a fájlokat, addig kapcsold ki a telefont és várj legalább öt másodpercet. Ha a program végzett, akkor fel fog dobni egy csatlakoztatásra felszólító ablakot, tehát most kell rádugnod a telefont a kábelre úgy, hogy a Hangerő le gombot nyomva tartod. Ha jól csináltad elindul a flashelés és elengedheted a hangerő le gombot. Néhány perc után kiírja, hogy „Flash done, waiting for reboot…”, ekkor húzd le a kábelt a telefonról és kapcsold be a készüléket. Ezzel kész is a frissítés, élvezd az új rendszert! :)

    Mi is az a root? Alapesetben a telefonunk Android operációs rendszerén korlátozott felhasználók vagyunk. A rootolás nem más, minthogy rendszergazda jogokkal rendelkező felhasználót csinálunk magunkból.

    Mit tudok megcsinálni root joggal?

    ● módosíthatjuk a rendszerfájlokat
    ● gyári programok lecserélése/törlése (naptár, ébresztőóra, stb…)
    ● a teljes rendszer biztonsági mentése (programokkal, beállításokkal együtt)
    ● boot képernyő lecserélése
    ● témák telepítése
    ● bizonyos programok root jogosultságot igényelnek a futáshoz (néhány feladatkezelő, automatikusan induló programok letiltása)
    ● processzor órajelének módosítása (speciális kernelt igényel)

    Rootolás menete neorow1 tollából: [link]

    Készítette: Allure

    Utolsó módosítás: 2012.09.13.

    [ Szerkesztve ]

  • olbaidhun

    őstag

    Az adatlapomon található email-re, vagy privátba írj!
    Gyakrabban olvasom!


    az alapgép

    a képek nagyíthatóak!
    majdnem minden kiegészítő...

    a képek nagyíthatóak!

    a képek nagyíthatóak!


    bontatlan papírok, hiánytalan csomagolás

    Egyben szeretném eladni / cserélni a pakkot. A kiegészítők mehetnek elsőként külön.

    További fotók a konzolról és az extrákról: [ link ]
    További fotók a kormányról: [ link ]

    Beszámítással kapcsolatban:
    - csak hasonló állapotú
    - sandy, ivy i5 / i7 processzor
    - legalább két magos laptop, esetleg netbook
    - android, apple telefon
    - első sorban garanciával, de minden ajánlat

    érdekel, amennyiben piaci ár közelében beszélhetünk a fentiek vagy más beszámításáról. Szempont, hogy hamarabb ki tudjam venni a pénzt az említett kifogástalan konzolból.
    Hajdúszoboszlói vagyok, Debrecen, Gyula és Pest személyesen megoldható.

    ------------------------------------------

    Wikipedia:
    Playstation Hardver

    * BlueRay és DVD optika
    * Cell Broadband Engine
    * 45nM csíkszélesség
    * 8 párhuzamosan működő processzormag
    * 4MB L2 cache (8 x 512KB)
    * 256 Gigaflops művelet
    * 24 milliárd képpont/másodperc
    * 550 MHz-es órajel
    * SmartShader 4.1 támogatás 96-utas sahader futószalagon
    * Max felbontás FullHD 1920x1080
    * 256 MB XDR RAM 3200 MHz + 256 MB RSX RAM 3200MHz
    * 48,7 GB/s memória busz-sávszélesség
    * Dolby Digital 7.1
    * Dolby TrueHD
    * Dolby Surround HD
    * 44.1/48/96kHz 32-bit audio kimenet
    * 64-bit processing
    * 512 audio channels

    80 GB modell:
    * fekete zongora lakk borítás
    * 2 USB 2.0 port
    * Wi-Fi
    * SACD támogatás
    * hardveres PS1/2 kompatibilitás
    * other OS funkció, azaz windows, linux telepítésének lehetősége
    * masszív hűtés, nincs túlmelegedés és nem "pattog", mint a slim gyenge háza

    PS3 tapasztalatok Topic:
    A PlayStation 3 "lelke" az STI (Sony-Toshiba-IBM) által kifejlesztett Cell névre hallgató 3,2GHZ-es, 9 magos központi processzor, melből 1 a főmag (PPE - Power Processor Element) és 8db pedig vektormag (SPE - Synergistic Processing Elements).
    Egy SPE a gyártás során esetlegesen hibás magok pótlására ki van kapcsolva. A fejlesztők hatot használhatnak szabadon, a hetedik SPE az operációs rendszeré.
    45nm csíkszélességgel készül, kb. 256 Gigaflops műveletvégzésre képes.

    A grafikus műveleteket a közös NVIDIA-SCEI fejlesztésű "RSX" nevű GPU végzi el, amely képes 480i/576i SD-től 1080p-s 1920x1080 HD jelet kiadni. A PlayStation 3-nak 256 MB XDR fő memóriája van, és 256 MB GDDR3 memóriája az RSX-nek.
    Monitorral is használható, de csak HDCP-képes DVI/HDMI csatlakozású monitorral képes együttműködni. Tehát ha csak sima VGA-bemenetes (D-SUB) monitorod van, akkor nem tudod használni vele!

    Videó lejátszási képességek:
    A PS3 hivatalosan ugyan nem alkalmas az .mkv kiterjesztésű fájlok lejátszására (a Sony egyelőre nem mutat hajlandóságot arra, hogy ennek támogatását belevegye a firmware-be), de egy egyszerűen kivitelezhető módszerrel megoldható ezen fájlok kezelése.

    Létezik egy PS3 Media Server nevű program (innen ingyenesen letölthető). Letöltöd, telepíted.
    Ha van egy routered (lehet wireless router is, bár itt gond lehet az adatátviteli sebességgel, mivel a HD anyag lejátszásához kell sávszélesség) és megfelelően beállítod és a PS3-mon is elvégzed a beállításokat, akkor a PS3 is tud csatlakozni a nethez. Bekapcsolod a PS3-at, ekkor automatikusan csatlakozik rögtön a routerhez (akár vezetékes, akár wireless). Ezek után elindítod a PS3 Media Server-t a PC-n és máris csatlakozik a PC-d a PS3-hoz. A PS3 XMB oprendszerének menüjében mind a fotók, mind a zenék, mind a filmek menüpontok tetején megjelenik egy fektetett zöld háromszög (playgomb), mint media server ikon. Ezek után nincs más dolgod, mint megosztani azokat a könyvtárakat a PC-n a PS3 Media Server programban, amelyekben az .mkv-kat tartod. (a dolog nemcsak .mkv-val működik, megoszthatók képek is, zenék is, sima DivX fájlok is). A megosztott könyvtárban levő fájlok rögtön megjelennek a zöld playgomb ikonra kattintva a PS3 megfelelő (kép, zene, videó) menüpontján belül.
    Amennyiben a PS3-mon elindítod az .mkv-t, a géped real-time konvertálja azt a PS3 számára is értelmezhető formátumra és már megy is a lejátszás a PS3-on.
    Arra az esetre is van megoldás, ha a géped nem elég combos a real-time konverzióhoz, ekkor nincs más teendőd, mint letölteni PC-re az mkv2vob nevű kis progit, innen full ingyenes. Ez semmi mást nem csinál, mint az .mkv formátumból pillanatok alatt .vob-ot, vagy .mpg-et varázsol (beállításfüggő), amit a PS3 már simán lejátszik, így nem real-time konvertálsz lejátszás közben, hanem előtte. Igen, pillanatok alatt, gyorsan megvan, mivel semmi mást nem csinál az .mkv-val, csak a konténerformátumot változtatja meg, így semmilyen minőségromlás nincs. Azt is el tudod érni az mkv2vob-bal, hogy csak az általad kiválasztott hangsáv maradjon a filmben, így még az .mkv mérete is csökkenthető (ami nem hátrány wireless kapcsolatot feltételezve, vagy a DVD-DL szűkös kapacitását tekintve).
    Abban az esetben tart csak sokáig a konverzió, ha külön feliratfájl van az .mkv-hoz, ugyanis a PS3 nem kezel feliratfájlokat, így a feliratot konvertálás közben bele kell égetni a filmbe, na ez időigényes, de egy erősebb konfig pár-tízperc alatt végez ezzel is. Ha nem kell feliratot égetni, akkor az .mkv -> .vob konverzió egy 2 órás filmet feltételezve kb. 1 perc egy erős konfiggal.

    7o/638-9O93 ► Telón érsz el leghamarabb \_(ツ)_/

  • Allure

    aktív tag

    ● A készülék, benne az akkumulátorral
    ● „Agybadugós”, felvevőgombos Sony MH750 típusú headset
    ● Töltőfej (EP850) és USB kábel (EC480)
    ● HDMI kábel (IM820) és bőrtok
    ● Papírok
    A szolgáltatótól vásárolt készülékekhez nem jár HDMI kábel és bőrtok (A Vodafone ad HDMI kábelt).
    Magyar nyelvű használati útmutató: pdf

    Méret: 122 x 59,5 x 10,5 milliméter
    Tömeg: 120 gramm
    SIM-foglalat: microSIM
    Operációs rendszer: A korai modellek esetén Android 2.3.7 (Gingerbread), ami 2012.augusztus.17-e óta frissíthető Ice Cream Sandwich-re (4.0.4), az újabb modelleket már alapból az újabb rendszerrel szállítják. A szolgáltatóktól származó készülékre hivatalosan még nem érhető el az ICS.
    Kijelző: Hátsó LED-megvilágítású TFT, 16 millió szín visszaadására képes, kapacitív, qHD felbontású (960x640 pixel), Whitemagic technológiát alkalmazó 4” átmérőjű kijelző, amit kép- illetve videónézéskor a Mobile Bravia Engine javít fel (ez ha valakit zavarna, akkor kikapcsolható).
    Hardver: A készüléket egy ST-Ericsson Novathor U8500-as SOC(System On Chip) hajtja, mely egy kétmagos 1 Ghz-en ketyegő processzorból és egy MALI 400-MP grafikus gyorsítóból áll.
    Memória: A telefonban 1 GB Ram van. A készülék belső memóriája 16 Gb melyből az alkalmazásoknak 2 Gb, a többi adatunknak kb. 11,3 Gb jut. Figyelem! A készülék memóriája nem bővíthető!
    Kamera: Hátul egy 8 megapixeles, 2,4-es rekesznyílású, Sony Exmor R szenzorral szerelt kamera található, melynek legnagyobb felbontása képek esetén 3264x2448, videók esetén 1920x1080 pixel. A kamera dolgát a sötétben led villanó segíti. Az előlapon található a VGA felbontással bíró másodlagos kamera.
    Csatlakozók: A készülék bal oldalán található a microUSB csatlakozó, ami a töltésen és az adatátvitelen kívül OTG képességekkel is bír (OTG kábel segítségével csatlakoztathatunk pendrive-ot, egeret, billentyűzetet és még sok más dolgot a készülékhez). A microUSB csatlakozó alatt található a microHDMI-csatlakozó, a készülék tetején pedig a 3,5-ös jack csatlakozó.
    Adatkapcsolat/kommunikáció: GPRS, EDGE, HSPA 14.4 Mbps/5.76 Mbps, microUSB 2.0, Bluetooth 2.1, 802.11 a/b/g/n, NFC, DLNA, Wifi-hotspot, GPS.
    Akkumulátor: Li-polimer 1350 mAh.

    Vásárlás után az akkumulátort ki kell-e sütni? Az akkumulátort meddig kell tölteni a használatba vételkor? – A telefonban Li-polimer típusú akkumulátor található, amit tilos kisütni. A teljes lemerülést is próbáljuk elkerülni. Az első használat során érdemes minimum 30 percig tölteni a készüléket.
    Hogyan tudom lenémítani a készüléket? – Két módszerrel lehet: Gingerbread alatt a lezáró képernyőn a hang ikont húzd balra / ICS alatt a bekapcsoló gomb hosszan nyomása után megjelenő menüben igény szerint a rezgő vagy némító ikont választod. Illetve a hangerő gombbal is le lehet venni a hangerőt.
    Van-e a kijelzőn gyárilag védőfólia? – Igen, újonnan két fólia van a készüléken: az instrukciókat tartalmazó és alatta egy védőfólia.
    Lefagyott a telefonom, hogyan indíthatom újra? - Mivel az akkumulátorhoz nem férhetünk hozzá, ezért a Sony szoftveres kapcsolót alkalmaz, amit a bekapcsoló és a hangerő fel gomb öt másodpercig tartó együttes lenyomásával érhetünk el.
    Az ébresztés hangerejét hol tudom beállítani? – A Beállítások> Hang> Hangerő menüpontban.
    Hogyan tudok saját csengőhangot beállítani? – Csatlakoztasd a telefont a számítógéphez és a belső tárhelyen hozd létre a következő mappákat: Ringtones, Alarms és Notifications. Ezután a Ringtones mappába mehetnek a csengőhangok, az Alarms mappába az ébresztőhangok és a Notifications mappába pedig a jelzőhangok. A másolás után már megtalálod a saját csengőhangjaid a listában.
    Hogyan tudom lekérni a szolgáltatóm internetbeállításait? – A Beállítások > Xperia > Internetbeállítások menüpontra bökve letöltődnek a szükséges beállítások.
    A telefon a számítógéphez csatlakoztatva lassan töltődik, miért? – A számítógép alapesetben csak 500 mA-t tud leadni az USB porton keresztül. Ha Windows XP/Vista/7 op. rendszert használunk, akkor az Asus Ai Charger nevű segédprogramjának feltelepítése után 1A-t is le tud adni a gép, így sokat gyorsul a töltés sebessége. (Windows 8 alatt kékhalált okoz!)
    Gyorsan merül az akkumulátor, mit tehetek ez ellen? – Mivel a kijelző a legfőbb fogyasztó a készülékben, ezért érdemes a beállításoknál a fényerősséget automatikusra, azon belül pedig energiatakarékosra állítani. ICS alatt sokat javít az üzemidőn a Beállítások> Energiagazdálkodás menüpontban található Bővített készenléti mód engedélyezése. Ha éppen nem használjuk, akkor legyen kikapcsolva a Bluetooth és a GPS.
    Hogyan tudok a belső tárhelyről alkalmazásokat telepíteni? – Első körben szükséged lesz egy fájlkezelőre (pl. Solid File Explorer) és a Beállítások> Alkalmazások menüpont alatt ki kell pipálnod az „Ismeretlen forrás” jelölőnégyzetetet (ICS alatt a Beállítások> Biztonság menüpont alatt található). Ez után már csak annyi a dolgod, hogy a fájlkezelőben ráböksz a telepítendő alkalmazás fájljára.
    A zenelejátszó tele van ismeretlen hangokkal, amiket nem is én tettem fel rá, hogyan tudnám eltávolítani ezeket? –Valószínűleg valamelyik alkalmazás hangjai. A telefon alapból az egész belső tárhelyet szkenneli. Azokba a mappákba, amelyekben nem a te zenéid vannak, el kell helyezni egy üres fájlt .nomedia névvel és a probléma megoldva (A legegyszerűbb egy üres txt fájl kiterjesztését átírni Total Commander-rel nomedia-ra). Ez a módszer érvényes a képekre és a videókra is.
    Hogyan lehet screenshot-ot készíteni? – 2.3.7 alatt Power gomb hosszan nyomása után felbukkanó menüben a Képernyőfelvétel készítése opciót választod / ICS alatt a bekapcsoló és a hangerő le gombot két másodpercig nyomva tartod.

    Hivatalosan a Pc Companion vagy a Sony Update Service programok segítségével frissíthető a készülék.

    Ha nem bírsz várni a hivatalos frissítésre, akkor a Flashtool segítségével saját magad is feltölthetsz ROM-ot a telefonodra (Például a szolgáltató függő készülékek tulajdonosai frissíthetnek ICS-re). Ezzel a művelettel a garanciád nem vész el, de garanciáztatás előtt érdemes visszarakni a gyári szoftvert.

    ICS felrakása flashtool-lal:

    Amire szükség lesz:
    Flashtool
    ICS FTF fájl

    1. Flashtool-t telepíted.
    2. A telepítés után elindítod a Flashtool-t és a villám ikonra kattintasz, majd Flashmode-ot választod és OK.
    3. A Select Source Folder feliratnál betallózod az FTF fájlt tartalmazó mappát. A listában megjelenik a 6.1.B.0.544 verziószámú firmware, ezt kell kiválasztani. Jobb oldalt mind a három wipe, az Exclude TA és a No Final Verification jelölőnégyzetbe pipát raksz és nyomsz egy OK-t.

    4. Amíg a program előkészíti a fájlokat, addig kapcsold ki a telefont és várj legalább öt másodpercet. Ha a program végzett, akkor fel fog dobni egy csatlakoztatásra felszólító ablakot, tehát most kell rádugnod a telefont a kábelre úgy, hogy a Hangerő le gombot nyomva tartod. Ha jól csináltad elindul a flashelés és elengedheted a hangerő le gombot. Néhány perc után kiírja, hogy „Flash done, waiting for reboot…”, ekkor húzd le a kábelt a telefonról és kapcsold be a készüléket. Ezzel kész is a frissítés, élvezd az új rendszert! :)

    Mi is az a root? Alapesetben a telefonunk Android operációs rendszerén korlátozott felhasználók vagyunk. A rootolás nem más, minthogy rendszergazda jogokkal rendelkező felhasználót csinálunk magunkból.

    Mit tudok megcsinálni root joggal?

    ● módosíthatjuk a rendszerfájlokat
    ● gyári programok lecserélése/törlése (naptár, ébresztőóra, stb…)
    ● a teljes rendszer biztonsági mentése (programokkal, beállításokkal együtt)
    ● boot képernyő lecserélése
    ● témák telepítése
    ● bizonyos programok root jogosultságot igényelnek a futáshoz (néhány feladatkezelő, automatikusan induló programok letiltása)
    ● processzor órajelének módosítása (speciális kernelt igényel)

    Rootolás menete neorow1 tollából: [link]

    Készítette: Allure

    Utolsó módosítás: 2012.09.13.

  • olbaidhun

    őstag

    bocs

    [ Szerkesztve ]

    7o/638-9O93 ► Telón érsz el leghamarabb \_(ツ)_/

  • Dicker

    őstag

    Sziasztok!

    Fülhallgató vásárlása előtt állók, illetve érdeklődők. Kérdéseitek, és segítségkéréseitek előtt ajánlott elolvasnotok az alábbi támpontokat, hogy mi alapján tegyétek fel azt, de akár kis szerencsével már itt is megtalálhatjátok a választ.
    A lentebb található útmutató, és összefoglalás olyan fontos információkat tartalmazhat, amik lehet, hogy nem világosak a témában kevésbé jártas emberek számára, és fontosak a tisztánlátás érdekében.
    Továbbá nagyon fontos, hogy itt találjátok a - „Hogyan kérjünk segítséget?” - pontot, amit különös figyelemmel kísérjetek egy-egy kérdés feltétele előtt, mert a túl kevés megadott információ esetén nem biztos, hogy segítséget tudnak adni a számotokra. Ezen kívül még találtok itt ajánlott, és kevésbé ajánlott fülhallgatókat, amiket árkategóriánként csoportosítottunk.

    Kép1

    - Legfontosabb, hogy megszabjuk a stílust, hogy milyen irányzat, amit a leginkább hallgatunk, ha vegyes, akkor legalább pár műfaj felsorolásával segítsétek a tanácsadóitokat.
    - Mit várunk el a fülhallgatótól leginkább? ( Izoláció, Kiegyenlítettség, Mélyorientáltság, V-kiemelés, Részletesség, Strapabíróság stb.)
    - Milyen árban gondolkozunk? Fontos, hiszen széles skálán mozognak az árak egészen a pár száz forinttól a többszázezerig.
    - Milyen kialakítást keresünk?
    a, In-ear (hallójáratba helyezhető), esetleg Earbud (fülkagylóba ültethető) fülhallgatót.
    b, In-ear kategórián belül még fontos a fül felett átvezethető, vagy hagyományos megoldás.
    c, Normális kialakítás, vagy nyak mögött elvezethető kábel.
    d, Van e szükségünk mikrofonra, vagy távirányítóra? Ha igen, akkor figyelni kell a választásnál a bekötés polaritására. Egyes lejátszók, telefonok nem szeretik a fordított/normál polaritásúakat.
    - De, ha pontos elképzeléseink vannak, akkor jöhetnek az egyéb kívánságok, mint például kinézet, azon belül is a szín, anyaghasználat, vagy speciális célokra való kialakítás, mint például a sportolás közbeni használat.

    Kép2

    - Izoláció: A külső zajoktól való elszigeteltség.
    - Szimmetrikus és aszimmetrikus: A kábelen belül futó erek kialakítási módjai, amelyek szállítják a jelet. Ennek fontossága, akkor jelentkezik, ha zavar támad a jelátvitel során, akkor általában zajt hallhatunk, ezt a zajt küszöbölhetjük ki a szimmetrikus kialakítás segítségével.
    - Armatúra: Egyes fülhallgatók meghajtója, ami nagyon precíz, és kiegyensúlyozott hangzást biztosít.
    - Driver flex: Zárt kialakítású fülhallgatóknál előforduló jelenség, amelynek során a membrán beszorul és úgy is marad, mert nem tudja leküzdeni az előtte felhalmozódó nyomást, rosszabb esetekben le is szakadhat a pereméről, de manapság már próbálják a gyártók kiküszöbölni.
    - Frekvenciahullám/görbe: Jelentősége az átlagfelhasználó számára talán nincs is. Ebből meg lehet állapítani a fülhallgató karakterét.

    Kép3

    Kép4

    - Yuin PK1/PK2/PK3
    - Yuin OK1/OK2
    - Marshall Minor - nem kényelmes darab
    - Sony MDR-E818LP
    - Sennheiser MX75
    - Sennheiser MX880
    - AKG 319
    - Audio-Technica ATH-CM700
    - JVC Gumy

    Kép5

    Itt már árkategóriára lebontva találjátok meg őket, mert erre nagyobb az érdeklődés, mint az earbud-okra.

    Kép6

    - Maxell Metallics - Teszt
    - Brainwavz Alpha
    - Canyon CNR-EP8
    - MEElectronics M6
    - Sony MDR-ED12LP
    - MEElectronics M9
    - Soundmagic PL21
    - Earjax Tonic

    Kép7

    - Brainwavz Beta
    - Brainwavz M1
    - Brainwavz M4 (10.000 Ft felett már nem ajánlott)
    - Brainwavz M5
    - Soundmagic E10
    - Soundmagic E30
    - Vsonic GR02 Bass Edition
    - Astrotec AM-90
    - Panasonic RP-HJE 700

    Kép8

    - Vsonic GR06
    - Soundmagic PL50 - Teszt
    - Hifiman RE-0
    - Fischer Audio Eterna
    - MEElectronics CC51
    - Klipsch Image S4

    Kép9

    - Shure SE215
    - Sony MDR-EX600
    - Hifiman RE-ZERO
    - Etymotic Research HF-5

    Kép10

    - Vsonic GR01
    - Vsonic GR07 - Teszt
    - HiFiMan RE262
    - Kozee Infinity X1 Executive
    - Fischer Audio DBA-02 Mkll

    Kép11

    - Sennheiser IE8
    - Shure SE315
    - Shure SE425
    - Shure SE530
    - Shure SE535
    - Westone 4
    - Audio-Technica ATH-CK10/CK100
    - Monster Turbine Pro Cooper/ Pro Gold

    * A néhol mellékelt tesztek magyarok, és a PH-s felhasználók tollából származik, így ha újabb teszt/tapasztalat leírása készül, akkor frissítve lesz.

    Kép12

    Xears márka: Hangzásilag az árához mérten bajnok, és szerepelne is az ajánlottak között, ha az összeszerelési minősége nem lenne gyenge, ami miatt rengeteg hibásodik meg. De a márka jobban sikerült modelljeit ki lehet próbálni, hiszen 8 hónap garancia van a termékekre: XE200Pro, TDII.
    Sennheiser/AKG/Audio-Technica: Biztos feltűnt az útmutató során, hogy az olcsóbb kategóriában kevésbé ajánlottuk a nagy gyártók termékeit, ami nem véletlen, mert többségüknél inkább a nevét fizettetik a vevővel, a kisebb gyártóknál pedig ez a veszély nem áll fenn.
    Beats by Dr. Dre: Tudásához képest rettentően túl van árazva. Az ajánlott vételtől, ezért is távolt került. Inkább drága ruhák kiegészítő eleme. Gyorsan került a köztudatba a kiváló reklámnak köszönhetően, de az első tapasztalatok után ki is került a képből.

    Kép13

    Multi-IEM Review
    Frequency Response
    ClieOS Review
    Golden Ears
    In Ear Matters
    Inner Fidelity
    Fülhallgató tisztítás

    Kép14

    Hol tudom beszerezni, az itthon esetleg nem kapható, vagy nehezen hozzájutható fülhallgatókat:

    Mp4Nation
    Frogbeats
    Lendmeurears
    Amazon UK
    Amazon US
    eBay
    Hardverapró bazárok

    [ Szerkesztve ]

  • bubus66

    nagyúr

    LG Optimus Black P970 [olvasd el az első hozzászólást!] FÜGGETLENÍTÉS / WAREZ TILOS!

    A telefon hivatalos honlapja: KATT

    Használati útmutató PDF

    Rendszer

    Az LG Optimus Black P970 az LG Androidos okostelefon kínálatának egyik remekül sikerült tagja. A hardveres alapokat 1 GHz Cortex-A8 processzor, TI OMAP 3630 chipset ,PowerVR SGX530 GPU mely 512MB RAM és 2 GB ROM felett ga(rá)zdálkodik. A GPU egyébként 200Mhz-en fut, ami duplája a szokásosnak és így akár kétszeres sebességre képes egy Adreno 200-hoz képest.

    1 GHz Cortex-A8 processzor, PowerVR SGX530 GPU, TI OMAP 3630 chipset dolgozik.

    Méret:

    122 x 64 x 9,2 mm
    Súlya. 109 g
    A külcsínt tekintve minimalista dizájn és extrém vékonyság jellemzik, 9,2 mm-es "vastagságával" még a mai okostelefon mezőnyben is az egyik, ha nem a legvékonyabb telefon. Például a 8,49mm-es vastagsággal hirdetett Samsung Galaxy s II az alsó részén, a Sony Xperia Arc pedig alul és felül is vastagabb az LG pengéjénél.
    Ami a minőséget illeti, e tekintetben nem sok kritika érheti az LG-t, hiszen a felhasznált műanyagok kellemes tapintásúak, a telefon sehol sem nyikorog és az illesztések is teljesen rendben vannak. Mindent összevetve design awardot azért nem adnék a készüléknek, hiszen nem sok egyediséget vonultat fel - mindenhol a szokásos szögletes megoldásokkal találkozunk, leszámítva azt az apró trükköt, hogy a hátlap oldalsó élei enyhén le vannak csapva.

    Kijelző:

    Másik erőssége a készüléknek a kijelző, mely IPS LCD kapacitív érintő képernyő, 16M színű, Multitouch specifikációit tekintve 700 nit-es fényerejével emelkedik ki a mezőnyből, de ugyanakkor kis fogyasztás, szép, élettelteli színek, erős kontraszt, jó fehéregyensúly és hatalmas betekintési szögek jellemzik a 800 x 480 pixel, 4.0 inches (~ 233 ppi pixel sűrűség). Egyébként a kijelzőt és vele együtt az egész előlapot GorillaGlass védi. Bővebben itt olvashatsz róla.

    A panel alatt a szokásos négy kapacitív gombot találjuk (beállítások, főképernyő, vissza és keresés). A halvány fehér háttérvilágítás miatt sotétben is jól láthatóak, érintés után pedig egy nagyon rövid ideig kéken világítanak, ami igen látványos tud lenni.

    Különlegességnek számít még a G-Key, (videó a G-gomb funkcióiról és használatáról) mely nem más mint egy gomb a készülék oldalán, melynek lenyomásával és ezzel egyidejűleg a készülék mozgatásával (pl döntés vagy rázás) scrollozhatunk a böngészőben vagy a kinagyított képekben és más hasonló érdekességek. Ide tartozik még hogy ha megbökdössük a telefon valamelyik oldalát szövegbevitel közben akkor jobbra-balra tudjuk tolni a kurzort, ami igen hasznos olyan készülékeknél ahol nincs 4-irányú mechanikus gomb, mert így nem a kijelzőn kell bohóckodnunk hogy beszúrjuk a kurzort ahová szeretnénk.

    A kamera egy átlagos, 5 MP, 2592 x 1944 képpont, autófókuszós, LED vakuval ellátott, alacsony dinamikatartománnyal, de jó részletességgel és élességgel.
    Jellemzők Geo-tagging, arc és mosoly felismerés, ISO, látványmód, fehér egyensúly., Vörös szem hatás.

    720p @ 30fps,videók készítésére alkalmas, a v10A verziójú szoftverre jellemző összenyomott kép (pl a youtube-ra feltöltött videóknál) a frissítéseknek köszönhetően megszűnt. A szaggatás- és kockásodásmentes felvételhez ajánlott egy legalább Class 6-os microSD kártya beszerzése. Az SD kártyák és azok sebességéről bővebben itt olvashatsz.
    Forrás: Prohardver teszt amit az SD kártyáról tudni érdemes.

    Van egyébként egy 2 Mpixeles előlapi kamera is, melyet azonban a 2.3-as Android megérkeztéig legfeljebb tükörnek használhatunk, a kamera programban ugyanis kiválaszthatjuk és fényképezhetünk is vele.

    Adatátvitel

    A WIFI kb mindent tud ami ma létezik. Wi-Fi 802.11 b / g / n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, Tethering.
    Az adatkommunikációs képességek ezen kívül is jónak mondhatók, hiányérzetünk legfeljebb a HSDPA, 7.2 Mbps, sebessége és BT 3.0 hiánya miatt lehet. HSUPA, 5,76 Mbps sebessége.

    Bluetooth

    v2.1 A2DP, EDR
    A Bluetooth vezeték nélküli protokoll adatcsere rövid távon a vezetékes és a mobil eszközök, ami személyes hálózatokhoz. Maximálisan 10m

    EDR
    Az opcionális része a Bluetooth-nak, amely gyorsabb adatátviteli sebességere (speed) képes és javítanja az akkumulátor élettartamát. Nem minden Bluetooth eszköz támogatja EDR és függ a Bluetooth verziót és a támogatott profilokat.

    USB: microUSB 2.0
    Adattároló eszközre másolás, USB keresztül töltés.

    GPS

    Ha a GPS elsőre nem talál jelet nem kell rögtön megijedni, első használatakor előfordulhat hogy akár fél óra is kell neki míg magához tér, érdemes tehát ennyi időt hagyni neki akár Maps-ben (amihez a képernyőkikapcsolást állítsd 30 percre) akár más naviprogramban, miközben a Wifi alapján történő pozícionálást kikapcsolod. Ha mégsem találna műholdat akkor lépj be a rejtett menübe, ehhez a tárcsázóba pötyögd be: 3845#*970#
    Miután bent vagy az "Opciók" (bal szélső érintőgomb) gombbal tudsz kilépni az almenüpontokból, hogy ne kelljen mindig újra beírni a kódot. A buherálandó opciók:
    - Rejtett menü > GPS Test > System Settings > MOLR Protocol > User Plane
    - Rejtett menü > GPS Test > System Settings > SULP Setting > SLP Auto Provision Enabled
    - Rejtett menü > GPS Test > System Settings > SULP Setting > SLP Server Setting > LGE SUPL
    A GPS rendelkezik az A-GPS támogatással.

    Frissités

    LG Pc Suite

    A program segítségével szinkronizálhatjuk adatainkat a számítógéppel, illetve fájlok kétirányú mozgatására is lehetőség nyílik. A telefon USB kábellel történő csatlakoztatása esetén az abban lévő SD kártyáról vagy kártyára közvetlenül is másolhatunk adatokat. Névjegyeket szerkeszthetünk, ás menthetünk el.
    LG PC Suite

    LG Mobile Support Tool

    A legegyszerűbb módszer az LG Mobile Support Tool (gyári frissítő) Töltsd le és miután telepítetted, az első futtatáskor telepítsd a telefon driverét is, melyre egy külön gomb van a programban. Majd Indítsd újra a számító gépet (laptop). Ezen kívül minden magától értetődő, elindítod a programot, bedugod az USB kábelt, megvárod míg a telefon csatlakozik, majd ha talál frissebb szoftvert a program, megnyomod a "Frissítés" gombot.

    LG Mobile Support Tool

    KDZ updaterrel frissítés

    A KDZ updaterrel történő frissítés menetéről itt találsz leírást.

    Külön köszönet Rotate fórumtársnak, a leírásért. A LG Optimus 2x-re készítette, átalakítottam egy kicsit a LG Optimus Black P970-hez

    FONTOS! Aki az LG Updatert használja, frissítés előtt csináljon egy Factory Resetet a következő módon:
    a tárcsázóba üsd be a következőt: 3845#*970#, majd azon belül válaszd ki a Factory Reset opciót, s csak ezután frissítsen! Alternatív megoldás a Gyári beállítások visszaállítása, majd ezután a frissítés.

    SmartFalshTools-sal való ROM telepítése. Leírással és képekkel illusztrálva, LG Optimus Black P970 Gyári ROM-ok telepítése A gyári ROM telepítésének bejezése után automatikusan végre hatja a factory resetet.
    Ha a recovery-s ROM-ot rakod, fel ott neked kell meg csinálni újra indulás után a (recovery jön be) a recoveryből.

    A legfrissebb elérhető szoftververzió jelenleg a Gingerbread 2.3.4 V20S-HUN. A szolgáltatós készülékekre a legfrissebb a Gingerbread 2.3.4 V20O.
    Hamarosan érkezik a Ice Cream Sandwich 4.0x változata.

    Trükkök, érdekességek, kérdések:

    Az Gyári akkumulátor, Li-Ion 1500 mAh
    Készenlétei idő 375 óra
    Beszélgetési idő 6 óra
    "Az akkumulátort ki kell-e sütni vagy sem? / Meddig töltsem az akkumulátort elsőre?" - A Li-Ion akkumulátorokat nem kell, sőt nem is szabad kisütni. A totális lemerítés rossz esetben akár az akkumulátor életébe is kerülhet, amennyiben lehet ezt kerüljük el.

    Az csak legenda csupán., hogy az Android alatt lehet akkumulátort kalibrálni. A rendszer nem gyűjt adatokat róla. A batterystats.bin fájl csak egy egyszerű kis napló, amiből vissza lehet nézni az utolsó töltés óta történt-e valami, ami esetleg szívja az akkut. A rendszer nem figyeli ezt a fájlt!

    A Litium-ion és a Li-polimer akkumulátorokat nem kell, sőt nem is szabad kisütni. A totális lemerítés rossz esetben akár az akkumulátor életébe is kerülhet, amennyiben lehet, ezt kerüljük el. Tölteni csak 100%-ig tölt a készülék, utána lekapcsol a töltés, amit 1-2% merülés után újra elindít.
    A lítium-ion és li-polimer akkumulátorok töltését egy és CSAK egy féle módon lehet elvégezni. Az úgynevezett "csodatöltők" és "gyorstöltők" a lítium akkumulátorok esetében NEM LÉTEZNEK. A gyártók szigorú előírásokat szabnak meg az Li-ion akkumulátorok töltéséhez, ettől eltérni a saját érdekünkben sem tanácsos. Nem szabad tehát lítiumos akkumulátort semmi mással tölteni, CSAK a SAJÁT töltőjével. Akkor sem, ha a használni kívánt töltő látszólag alkalmas lenne erre, azaz például megfelelő feszültséget és áramerősséget ad le és a csatlakozója is illeszkedik a tölteni kívánt eszközhöz.
    A lítium-ionos, li-polimer akkumulátorok NEM igényelnek FORMÁZÁST, az első és az ötvenedik, vagy ötszázadik töltési ciklus semmiben nem különböznek egymástól.

    Zenelejátszó

    A zenelejátszó nagyon kellemes, a vezérléséhez nem kell belépnünk a programba, mivel az beépül a státuszbárba, (csak a gyári ROM-oknál) valamint lezárt képernyő mellett is kapunk néhány vezérlőgombot. A beállítások között egy hangszínszabályozót is találunk, amely rengeteg előre definiált opciót tartalmaz, valamint a Dolby Mobile is bekapcsolható. A szoftver kezeli a lejátszási listákat, valamint a legtöbb ismert formátumot (MP3/WAV/WMA/eAAC+) le képes játszani, a flac támogatás mondjuk sajnos kimaradt.
    Forrás Mobilaréna LG Optimus Black teszt.

    "A zenelejátszó olyan hangokat is lejátszik amik nincsenek is a zenéim között. Ez mitől van?" - A készülék automatikusan indexeli a média fájlokat az összes mappából és ezért bekerülnek a zenéid közé az oda nem kellő hangok is a lejátszókban. Amennyiben azt szeretnéd, hogy ez ne történjen meg, annyit kell tenned, hogy azokba a mappákba ahol nem szeretnéd, hogy indexelje a média fájlokat(zene, képek, videók) egy ".nomedia" kiterjesztésű fájlt beillesztesz.
    "Hogy tudom némára tenni a telefont?" - A "hangerő le" gombbal vedd le teljesen a hangerőt és ott lesz a rezgő mód is.

    Videó lejátszó

    A beépített videólejátszó kettős érzést keltett bennem. Pozitívum, hogy simán kezeli a feliratokat (ráadásul egyszerre több nyelven), ehhez a fájl és a videó nevének meg kell egyeznie. Állíthatunk a képarányon, bekapcsolhatjuk a képernyőzárat és a Dolby Mobile hangzást, a lejátszott formátumok listája pedig az MP4/DivX/Xvid/H.264/H.263/WMV hatosfogatra korlátozódik. Sajnos a szoftver nem eszi meg a HD videókat, az mkv kiterjesztésű fájlokat fel sem ismeri, a 720p vagy 1080p .mp4 felvételeket pedig bár kilistázza, szintén nem képes lejátszani.
    Forrás Mobilaréna LG Optimus Black teszt.

    "Lehet-e Screenshot-ot készíteni a telefon kijelzőjéről?" - Igen, lehet a készülék tetején levő Power gomb és a Home("házikó") gomb egyidejű lenyomásával, ilyenkor a Galériába menti a készült képet, vagy a Market-ről le lehet szedni külön alkalmazást. A legtöbb ilyen ROOT-hoz van kötve, de elvileg van olyan is amihez nem kell ROOT.

    "Ha a telefon kijelző kikapcsol, a Wifi is mindig kikapcsol vele együtt, hogy tudom ezt megszűntetni?" - A "Beállítások / vezeték nélküli hálózatok / Wifi beállítások"-hoz kell menni, majd "Opciók" (bal szélső érintőgomb) és a felbukkanó menüben a "Speciális"-ra kell kattintani. Itt állíthatod, hogy ne kapcsolja ki a Wifi-t a kijelzővel együtt ha a készülék töltőn van, vagy soha. Statikus IP-címet is itt lehet beállítani.

    Egyéb adatok:

    Belső memória 2GB ebből 1GB szabadon fel használható.
    Bővíthető 32 GB-ig micro SD kártyával.

    -2G hálózat: GSM 850/900/1800/1900
    -3G hálózat HSDPA 900/1700/2100 és HSDPA 900/1900/2100
    -UMTS, 900/1700/2100 MHz
    -EDGE 237 kbps
    - SNS integráció
    - Google Search, Maps, Gmail
    - YouTube, Google Talk
    - MP4/DivX/Xvid/H.264/H.263/WMV player
    - MP3/WAV/WMA/eAAC + player
    - Dokumentum néző
    - Szervező
    - Hangjegyzet / dial / parancsok
    - A prediktív szövegbevitel

    Extra szoftverek

    Facebook, Twitter, MySpace, Polaris Office, Car Home, App Advisor, LG World, Pénzügy, RemoteCall

    Üzenetek:
    SMS (menetes néző), MMS, Email, Push Email, IM

    Rádíó

    A sztereó FM rádió RDS kompatibilis, használata pedig megköveteli a vezetékes headset antennaként történő csatlakoztatását.

    Böngésző
    HTML, Adobe Flash

    Alkalmazások letöltése.

    Google Play
    Appbrain
    Androizoom

    Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik /Nincs warez!/

    Alkalmazások és témák letöltése. Innen

    Modding, rooting

    Root

    Lehetőség van arra, hogy a telefonon rendszergazdai jogokat szerezzünk, ezáltal a gyári romokon kívül custom romokat is kipróbálhatunk, amivel megnyílhat az út a processzor tuningolásához, ezáltal a telefon teljesítményének növeléséhez. A root-olt telefonon a gyárilag előtelepített programok is eltávolíthatóak. Fájl kezelővel ESFileExploler vagy a RootUninstaller.

    LG Optimus Black P970 - Rom, Root&Unroot, Flash! (Recon666 leírásából) Ezek csak a Froyo alatt működnek, vagy is V10xx szériát lehet vele rootolni.

    A GingerBread 2.3.4 V20xx szériát, csak recoveryből lehet, Superuser.zip SD kártyáról történő telepítésével.
    A ROM telepítése előtt a letöltött Superuser.zip-et másold fel az SD-kártyára.

    Leírás, a rootolás és a ROM-ok telepítéséről:

    LG Optimus Black P970 Gyár ROM +recovery+ root képekkel illusztrálva.

    Töltsd le a Quick Boot (Reboot) Google Playből. Ezzel tudsz belépni a recoverybe.

    Tesztek, vélemények:

    PH! teszt

    stilo18 élménybeszámolója

    Recon666 szösszenete

    Főzött romok;

    Froyo 2.2;

    NOVA (DC)

    - PAYS

    Gingerbread 2.3

    - AURORA (V20Q)
    - DELPHIN
    - MARVEL
    - MARVEL v.A
    - MIUI 2.3.3
    - NOA v.4
    - SAPPHIRE
    - SUPPRESSED
    - ZEUS
    -Optimus MAX
    -Zeusz7 V20S

    A Huexxx's által készített ROM-ok, és frissítések letölthetők innen

    CM7 (Cyanogenmod rom variánsok);

    - BLINDSMOKE
    - BLINDSMOKE (Husni Fix)
    - CM7 Mini
    - DIANXINOS
    - MIUI (DC)
    - Tant Rom
    -Cici ROM v3.0 RC
    -PARANOIDANDROID [CM9HYBRID]
    -GB 2.3.7 boype a modded CyanogenMod 7

    ICS alapú romok 4.0.x;

    - FARCM9 by Fardox (CM9)
    - MIUI 4 (alpha)
    -ICS 4.0.4 Unofficial CM9 - Nightly 6a
    -ICS MiuiV4 Ultrahang
    -ICS 4.0.4 2 Variants Tezian » LG UI 3.0 v3Touchwizz v1 Fast and smooth UI

    Egyéb;

    - JOY os
    - PRADA 3.0 (ZEUS alap)
    -SEMC Debrand Motor V3.0

    Ha valamilyen problémára itt nem találtál választ, először keress rá a fórumon és csak utána kérdezz itt!

    Utolsó módosítás 2012.09.06.

    Készítette. toflehi
    Kiegészítették: Recon666

    stilo18 bubus66 anderledani

    A Tűzoltók nem hősök, mert a hősök mind halottak. A Tűzoltó olyan ember, mint Te, csak képes oda adni az életét a Te életedért!

  • bubus66

    nagyúr

    LG Optimus Black P970 [olvasd el az első hozzászólást!] FÜGGETLENÍTÉS / WAREZ TILOS!

    A telefon hivatalos honlapja: KATT

    Használati útmutató PDF

    Kezdőknek egy leírás az Android rendszerről.
    Android alapok.

    Forrás: aggleány leírásából.

    Rendszer

    Az LG Optimus Black P970 az LG Androidos okostelefon kínálatának egyik remekül sikerült tagja. A hardveres alapokat 1 GHz Cortex-A8 processzor, TI OMAP 3630 chipset ,PowerVR SGX530 GPU mely 512MB RAM és 2 GB ROM felett ga(rá)zdálkodik. A GPU egyébként 200Mhz-en fut, ami duplája a szokásosnak és így akár kétszeres sebességre képes egy Adreno 200-hoz képest.

    Méret:

    122 x 64 x 9,2 mm
    Súlya. 109 g
    A külcsínt tekintve minimalista dizájn és extrém vékonyság jellemzik, 9,2 mm-es "vastagságával" még a mai okostelefon mezőnyben is az egyik, ha nem a legvékonyabb telefon. Például a 8,49mm-es vastagsággal hirdetett Samsung Galaxy s II az alsó részén, a Sony Xperia Arc pedig alul és felül is vastagabb az LG pengéjénél.
    Ami a minőséget illeti, e tekintetben nem sok kritika érheti az LG-t, hiszen a felhasznált műanyagok kellemes tapintásúak, a telefon sehol sem nyikorog és az illesztések is teljesen rendben vannak. Mindent összevetve design awardot azért nem adnék a készüléknek, hiszen nem sok egyediséget vonultat fel - mindenhol a szokásos szögletes megoldásokkal találkozunk, leszámítva azt az apró trükköt, hogy a hátlap oldalsó élei enyhén le vannak csapva.

    Kijelző:

    Másik erőssége a készüléknek a kijelző, mely IPS LCD kapacitív érintő képernyő, 16M színű, Multitouch specifikációit tekintve 700 nit-es fényerejével emelkedik ki a mezőnyből, de ugyanakkor kis fogyasztás, szép, élettelteli színek, erős kontraszt, jó fehéregyensúly és hatalmas betekintési szögek jellemzik a 800 x 480 pixel, 4.0 inches (~ 233 ppi pixel sűrűség). Egyébként a kijelzőt és vele együtt az egész előlapot GorillaGlass védi. Bővebben itt olvashatsz róla.

    A panel alatt a szokásos négy kapacitív gombot találjuk (beállítások, főképernyő, vissza és keresés). A halvány fehér háttérvilágítás miatt sotétben is jól láthatóak, érintés után pedig egy nagyon rövid ideig kéken világítanak, ami igen látványos tud lenni.

    Különlegességnek számít még a G-Key, (videó a G-gomb funkcióiról és használatáról) mely nem más mint egy gomb a készülék oldalán, melynek lenyomásával és ezzel egyidejűleg a készülék mozgatásával (pl döntés vagy rázás) scrollozhatunk a böngészőben vagy a kinagyított képekben és más hasonló érdekességek. Ide tartozik még hogy ha megbökdössük a telefon valamelyik oldalát szövegbevitel közben akkor jobbra-balra tudjuk tolni a kurzort, ami igen hasznos olyan készülékeknél ahol nincs 4-irányú mechanikus gomb, mert így nem a kijelzőn kell bohóckodnunk hogy beszúrjuk a kurzort ahová szeretnénk.

    A kamera egy átlagos, 5 MP, 2592 x 1944 képpont, autófókuszós, LED vakuval ellátott, alacsony dinamikatartománnyal, de jó részletességgel és élességgel.
    Jellemzők Geo-tagging, arc és mosoly felismerés, ISO, látványmód, fehér egyensúly., Vörös szem hatás.

    720p @ 30fps,videók készítésére alkalmas, a v10A verziójú szoftverre jellemző összenyomott kép (pl a youtube-ra feltöltött videóknál) a frissítéseknek köszönhetően megszűnt. A szaggatás- és kockásodásmentes felvételhez ajánlott egy legalább Class 6-os microSD kártya beszerzése. Az SD kártyák és azok sebességéről bővebben itt olvashatsz.
    Forrás: Prohardver teszt amit az SD kártyáról tudni érdemes.

    Van egyébként egy 2 Mpixeles előlapi kamera is, melyet azonban a 2.3-as Android megérkeztéig legfeljebb tükörnek használhatunk, a kamera programban ugyanis kiválaszthatjuk és fényképezhetünk is vele.

    Adatátvitel

    A WIFI kb mindent tud ami ma létezik. Wi-Fi 802.11 b / g / n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, Tethering.
    Az adatkommunikációs képességek ezen kívül is jónak mondhatók, hiányérzetünk legfeljebb a HSDPA, 7.2 Mbps, sebessége és BT 3.0 hiánya miatt lehet. HSUPA, 5,76 Mbps sebessége.

    Bluetooth

    v2.1 A2DP, EDR
    A Bluetooth vezeték nélküli protokoll adatcsere rövid távon a vezetékes és a mobil eszközök, ami személyes hálózatokhoz. Maximálisan 10m

    EDR
    Az opcionális része a Bluetooth-nak, amely gyorsabb adatátviteli sebességere (speed) képes és javítanja az akkumulátor élettartamát. Nem minden Bluetooth eszköz támogatja EDR és függ a Bluetooth verziót és a támogatott profilokat.

    USB: microUSB 2.0
    Adattároló eszközre másolás, USB keresztül töltés.

    GPS

    Ha a GPS elsőre nem talál jelet nem kell rögtön megijedni, első használatakor előfordulhat hogy akár fél óra is kell neki míg magához tér, érdemes tehát ennyi időt hagyni neki akár Maps-ben (amihez a képernyőkikapcsolást állítsd 30 percre) akár más naviprogramban, miközben a Wifi alapján történő pozícionálást kikapcsolod. Ha mégsem találna műholdat akkor lépj be a rejtett menübe, ehhez a tárcsázóba pötyögd be: 3845#*970#
    Miután bent vagy az "Opciók" (bal szélső érintőgomb) gombbal tudsz kilépni az almenüpontokból, hogy ne kelljen mindig újra beírni a kódot. A buherálandó opciók:
    - Rejtett menü > GPS Test > System Settings > MOLR Protocol > User Plane
    - Rejtett menü > GPS Test > System Settings > SULP Setting > SLP Auto Provision Enabled
    - Rejtett menü > GPS Test > System Settings > SULP Setting > SLP Server Setting > LGE SUPL
    A GPS rendelkezik az A-GPS támogatással.

    Frissités

    LG Pc Suite

    A program segítségével szinkronizálhatjuk adatainkat a számítógéppel, illetve fájlok kétirányú mozgatására is lehetőség nyílik. A telefon USB kábellel történő csatlakoztatása esetén az abban lévő SD kártyáról vagy kártyára közvetlenül is másolhatunk adatokat. Névjegyeket szerkeszthetünk, ás menthetünk el.
    LG PC Suite

    LG Mobile Support Tool

    A legegyszerűbb módszer az LG Mobile Support Tool (gyári frissítő) Töltsd le és miután telepítetted, az első futtatáskor telepítsd a telefon driverét is, melyre egy külön gomb van a programban. Majd Indítsd újra a számító gépet (laptop). Ezen kívül minden magától értetődő, elindítod a programot, bedugod az USB kábelt, megvárod míg a telefon csatlakozik, majd ha talál frissebb szoftvert a program, megnyomod a "Frissítés" gombot.

    LG Mobile Support Tool

    KDZ updaterrel frissítés

    A KDZ updaterrel történő frissítés menetéről itt találsz leírást.

    Külön köszönet Rotate fórumtársnak, a leírásért. A LG Optimus 2x-re készítette, átalakítottam egy kicsit a LG Optimus Black P970-hez

    FONTOS! Aki az LG Updatert használja, frissítés előtt csináljon egy Factory Resetet a következő módon:
    a tárcsázóba üsd be a következőt: 3845#*970#, majd azon belül válaszd ki a Factory Reset opciót, s csak ezután frissítsen! Alternatív megoldás a Gyári beállítások visszaállítása, majd ezután a frissítés.

    SmartFalshTools-sal való ROM telepítése. Leírással és képekkel illusztrálva, LG Optimus Black P970 Gyári ROM-ok telepítése A gyári ROM telepítésének bejezése után automatikusan végre hatja a factory resetet.
    Ha a recovery-s ROM-ot rakod, fel ott neked kell meg csinálni újra indulás után a (recovery jön be) a recoveryből.

    A legfrissebb elérhető szoftververzió jelenleg a Gingerbread 2.3.4 V20S-HUN. A szolgáltatós készülékekre a legfrissebb a Gingerbread 2.3.4 V20O.
    Hamarosan érkezik a Ice Cream Sandwich 4.0x változata.

    Trükkök, érdekességek, kérdések:

    Az Gyári akkumulátor, Li-Ion 1500 mAh
    Készenlétei idő 375 óra
    Beszélgetési idő 6 óra
    "Az akkumulátort ki kell-e sütni vagy sem? / Meddig töltsem az akkumulátort elsőre?" - A Li-Ion akkumulátorokat nem kell, sőt nem is szabad kisütni. A totális lemerítés rossz esetben akár az akkumulátor életébe is kerülhet, amennyiben lehet ezt kerüljük el.

    Az csak legenda csupán., hogy az Android alatt lehet akkumulátort kalibrálni. A rendszer nem gyűjt adatokat róla. A batterystats.bin fájl csak egy egyszerű kis napló, amiből vissza lehet nézni az utolsó töltés óta történt-e valami, ami esetleg szívja az akkut. A rendszer nem figyeli ezt a fájlt!

    A Litium-ion és a Li-polimer akkumulátorokat nem kell, sőt nem is szabad kisütni. A totális lemerítés rossz esetben akár az akkumulátor életébe is kerülhet, amennyiben lehet, ezt kerüljük el. Tölteni csak 100%-ig tölt a készülék, utána lekapcsol a töltés, amit 1-2% merülés után újra elindít.
    A lítium-ion és li-polimer akkumulátorok töltését egy és CSAK egy féle módon lehet elvégezni. Az úgynevezett "csodatöltők" és "gyorstöltők" a lítium akkumulátorok esetében NEM LÉTEZNEK. A gyártók szigorú előírásokat szabnak meg az Li-ion akkumulátorok töltéséhez, ettől eltérni a saját érdekünkben sem tanácsos. Nem szabad tehát lítiumos akkumulátort semmi mással tölteni, CSAK a SAJÁT töltőjével. Akkor sem, ha a használni kívánt töltő látszólag alkalmas lenne erre, azaz például megfelelő feszültséget és áramerősséget ad le és a csatlakozója is illeszkedik a tölteni kívánt eszközhöz.
    A lítium-ionos, li-polimer akkumulátorok NEM igényelnek FORMÁZÁST, az első és az ötvenedik, vagy ötszázadik töltési ciklus semmiben nem különböznek egymástól.

    Zenelejátszó

    A zenelejátszó nagyon kellemes, a vezérléséhez nem kell belépnünk a programba, mivel az beépül a státuszbárba, (csak a gyári ROM-oknál) valamint lezárt képernyő mellett is kapunk néhány vezérlőgombot. A beállítások között egy hangszínszabályozót is találunk, amely rengeteg előre definiált opciót tartalmaz, valamint a Dolby Mobile is bekapcsolható. A szoftver kezeli a lejátszási listákat, valamint a legtöbb ismert formátumot (MP3/WAV/WMA/eAAC+) le képes játszani, a flac támogatás mondjuk sajnos kimaradt.
    Forrás Mobilaréna LG Optimus Black teszt.

    "A zenelejátszó olyan hangokat is lejátszik amik nincsenek is a zenéim között. Ez mitől van?" - A készülék automatikusan indexeli a média fájlokat az összes mappából és ezért bekerülnek a zenéid közé az oda nem kellő hangok is a lejátszókban. Amennyiben azt szeretnéd, hogy ez ne történjen meg, annyit kell tenned, hogy azokba a mappákba ahol nem szeretnéd, hogy indexelje a média fájlokat(zene, képek, videók) egy ".nomedia" kiterjesztésű fájlt beillesztesz.
    "Hogy tudom némára tenni a telefont?" - A "hangerő le" gombbal vedd le teljesen a hangerőt és ott lesz a rezgő mód is.

    Videó lejátszó

    A beépített videólejátszó kettős érzést keltett bennem. Pozitívum, hogy simán kezeli a feliratokat (ráadásul egyszerre több nyelven), ehhez a fájl és a videó nevének meg kell egyeznie. Állíthatunk a képarányon, bekapcsolhatjuk a képernyőzárat és a Dolby Mobile hangzást, a lejátszott formátumok listája pedig az MP4/DivX/Xvid/H.264/H.263/WMV hatosfogatra korlátozódik. Sajnos a szoftver nem eszi meg a HD videókat, az mkv kiterjesztésű fájlokat fel sem ismeri, a 720p vagy 1080p .mp4 felvételeket pedig bár kilistázza, szintén nem képes lejátszani.
    Forrás Mobilaréna LG Optimus Black teszt.

    "Lehet-e Screenshot-ot készíteni a telefon kijelzőjéről?" - Igen, lehet a készülék tetején levő Power gomb és a Home("házikó") gomb egyidejű lenyomásával, ilyenkor a Galériába menti a készült képet, vagy a Google Play-ről le lehet szedni külön alkalmazást. A legtöbb ilyen ROOT-hoz van kötve, de elvileg van olyan is amihez nem kell ROOT.

    "Ha a telefon kijelző kikapcsol, a Wifi is mindig kikapcsol vele együtt, hogy tudom ezt megszűntetni?" - A "Beállítások / vezeték nélküli hálózatok / Wifi beállítások"-hoz kell menni, majd "Opciók" (bal szélső érintőgomb) és a felbukkanó menüben a "Speciális"-ra kell kattintani. Itt állíthatod, hogy ne kapcsolja ki a Wifi-t a kijelzővel együtt ha a készülék töltőn van, vagy soha. Statikus IP-címet is itt lehet beállítani.

    Egyéb adatok:

    Belső memória 2GB ebből 1GB szabadon fel használható.
    Bővíthető 32 GB-ig micro SD kártyával.

    -2G hálózat: GSM 850/900/1800/1900
    -3G hálózat HSDPA 900/1700/2100 és HSDPA 900/1900/2100
    -UMTS, 900/1700/2100 MHz
    -EDGE 237 kbps
    - SNS integráció
    - Google Search, Maps, Gmail
    - YouTube, Google Talk
    - MP4/DivX/Xvid/H.264/H.263/WMV player
    - MP3/WAV/WMA/eAAC + player
    - Dokumentum néző
    - Szervező
    - Hangjegyzet / dial / parancsok
    - A prediktív szövegbevitel

    Extra szoftverek

    Facebook, Twitter, MySpace, Polaris Office, Car Home, App Advisor, LG World, Pénzügy, RemoteCall

    Üzenetek:
    SMS (menetes néző), MMS, Email, Push Email, IM

    Rádíó

    A sztereó FM rádió RDS kompatibilis, használata pedig megköveteli a vezetékes headset antennaként történő csatlakoztatását.

    Böngésző
    HTML, Adobe Flash

    Alkalmazások letöltése.

    Google Play
    Appbrain
    Androizoom

    Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik /Nincs warez!/

    Android magyar program fordítás kérések itt tudod kérni a fordítást.

    Elkészült Android Alkalmazások fordításai és letöltése. Innen.

    Magyarított Android Alkalmazásokat innen is le tudod tölteni.
    Forrás: RootRulez

    Alkalmazások és témák letöltése. Innen

    Android - Hasznos programok

    "Ebben az irományban igyekeztem olyan alkalmazásokat összeválogatni, amelyek mindenki számára hasznosak lehetnek. Különböző fórumokon végzett "kutatásaim" alapján a többség érdeklődésére számot tartó alkalmazások a következők: irodai programok (dokumentum olvasó és szerkesztő programok), szervezés, tájékoztatók, játékok, az eredetit helyettesítő programok (launcherek, sms-, film- és zenekezelő programok), gyorskapcsolók, eszközök és az egyedivé tételt segítő alkalmazások. Ebben az írásban a hasznos alkalmazások szerepelnek, a szórakozás témaköre egy következő cikkben kerül nagyító alá."

    Forrás: aggleány köszönet a hasznos leírásért.

    Modding, rooting

    Root

    Lehetőség van arra, hogy a telefonon rendszergazdai jogokat szerezzünk, ezáltal a gyári romokon kívül custom romokat is kipróbálhatunk, amivel megnyílhat az út a processzor tuningolásához, ezáltal a telefon teljesítményének növeléséhez. A root-olt telefonon a gyárilag előtelepített programok is eltávolíthatóak. Fájl kezelővel ESFileExploler vagy a RootUninstaller.

    LG Optimus Black P970 - Rom, Root&Unroot, Flash! (Recon666 leírásából) Ezek csak a Froyo alatt működnek, vagy is V10xx szériát lehet vele rootolni.

    A GingerBread 2.3.4 V20xx szériát, csak recoveryből lehet, Superuser.zip SD kártyáról történő telepítésével.
    A ROM telepítése előtt a letöltött Superuser.zip-et másold fel az SD-kártyára.

    Leírás, a rootolás és a ROM-ok telepítéséről:

    LG Optimus Black P970 Gyár ROM +recovery+ root képekkel illusztrálva.

    Töltsd le a Quick Boot (Reboot) Google Playből. Ezzel tudsz belépni a recoverybe.

    Tesztek, vélemények:

    PH! teszt

    stilo18 élménybeszámolója

    Recon666 szösszenete

    Főzött romok;

    Froyo 2.2;

    NOVA (DC)

    - PAYS

    Gingerbread 2.3

    - AURORA (V20Q)
    - DELPHIN
    - MARVEL
    - MARVEL v.A
    - MIUI 2.3.3
    - NOA v.4
    - SAPPHIRE
    - SUPPRESSED
    - ZEUS
    -Optimus MAX
    -Zeusz7 V20S

    A Huexxx's által készített ROM-ok, és frissítések letölthetők innen

    CM7 (Cyanogenmod rom variánsok);

    - BLINDSMOKE
    - BLINDSMOKE (Husni Fix)
    - CM7 Mini
    - DIANXINOS
    - MIUI (DC)
    - Tant Rom
    -Cici ROM v3.0 RC
    -PARANOIDANDROID [CM9HYBRID]
    -GB 2.3.7 boype a modded CyanogenMod 7

    ICS alapú romok 4.0.x;

    - FARCM9 by Fardox (CM9)
    - MIUI 4 (alpha)
    -ICS 4.0.4 Unofficial CM9 - Nightly 6a
    -ICS MiuiV4 Ultrahang
    -ICS 4.0.4 2 Variants Tezian » LG UI 3.0 v3Touchwizz v1 Fast and smooth UI

    -TantrumsMod MIUI 2.4.1

    Egyéb;

    - JOY os
    - PRADA 3.0 (ZEUS alap)
    -SEMC Debrand Motor V3.0

    További Custom ROM-ok letöltése XDA Optimus Black Android Development

    Ha valamilyen problémára itt nem találtál választ, először keress rá a fórumon és csak utána kérdezz itt!

    Utolsó módosítás 2012.09.18.

    Készítette. toflehi
    Kiegészítették: Recon666
    stilo18 bubus66 anderledani
    tzsolesz Kép készítéséért külön köszönet. a Photoshopos topicból pocokxx-nak és pumukli23 fórum társnak

    A Tűzoltók nem hősök, mert a hősök mind halottak. A Tűzoltó olyan ember, mint Te, csak képes oda adni az életét a Te életedért!

  • Winner_hun

    félisten

    Eddigi egyéni arcképek (2012.09.18.):

    04ahgy Abu85 Ace Ventura Achill3uS adalbert1 14adam adam014 ADAM1337 adamssss Adi aDM|RaL^ aero. aggleány Aggregátor aginor Agostino Agyzuzo _ak_ akaido akosf akoska07 albert8 Algieba alibaba78 alien_ AlyArkhon Alvin_ti4200 amanoba amargo AMATŐR AMD_ok AMD Power [amne] anaqer AND1 Andie anjani182 ANT antikomcsi anulu apeelme Apika Apone33 aram01 ArchElf Archer Aréna-blog Ariadne Arni Arnold2 Asbee asound Ateszzero atike Atikusz Atomgeszi attisx audi100td AXisBOLD aya _az babicsbalu bacsis Badman 4ever Bagira01 Bagoly bajnokpityu bakesz87 bakosgabor57 Balinov ballington baluka26 band1103 bandus BÁ Nutrition Bari Barthezz2 Bash Batman Bazsesz BEE beencee beers belaazallat benedekcoBenmartin benoce Beri betyarr Biaggio Bibby bigmasterg Bigya biker bim BioNiCMaN BiriBum BITBOYS B-L-A-C-K bLaCkDoGoNe Black Dragon Blaise BloodRay BloodyEddie bluechip blueMerle Bluerainbow bluyoo Blyan bobace BobChemistry bobsurf Boci_83 Bodor Bodz Bog bognar110 bogyo112 bok92 bolcsodal bolondember BonFire Bon3ss boogie84 Bordoi Borosz Boxer001 BR4D BRIKLY brownus Brumi˘ b-type Bubee82 Bubu79 buherka Bulitt busman ByB bzoley CactuS Cadal cain69 Calogero canniball Cathfaern catroot C.Brigante C0d3r Celtic chab7 ciry ^Clown Club col -conrad- cowboy_bebop CptMisi CPT.Pirk c41r0^ Creative997 Crystalheart CriticalHit Criton csabám Csabee. Csapi007 csapos2 csigi csongi csontváz csucsbicep csudri Cthulhu Dawn CoolMan81 cucka Cucuska2 Cyberpunk Cyrin cszn C4mp3r daa-raa Daemon09 Daert Daffni2 dangerzone DanielK danilla daninet dante3 Dany007 darál0w DarkByte Dark KillerX Darth_Revan Dassler dave93 David75 Daweee dbius DeadMeat dedike Def26 DeFranco deicide deniro2 Depression DeusHun dfdfdf diablo1984 Dictator^ didyman Diego! Digital DigitXT Dilikutya Dirtyz divot Djuree Dj Sügi DM-Fan doc Dodi72 dokar dokee78 Doki16 domi007 DonLeo DonMedve DonThomasino donw3ga dqdb D1Rect Dr.Én D4rkm4n DroneZ^ DrSoul Dtomi dudika10 duffbeer Dufresne dunc duvi Dyno Dzsekó Eagle16 Eagl3 Earl 007 eastsider echterion eclipse006 EczkE eddie17 Edenyke elfelejtette elit_hun Elrood embe emre emvy Engineer086 enginev3.0 engusz Enjoy ent Enton Erdei88 erdoke escie Esmein éN79 eziskamu Face8814 fatallerror fattyu F.B.I. F-ECT$ FefeeX FehérHolló Fejo fenergie84 Feree13 Fercsa ffodi Fiery Findzs FireKeeper Fire/SOUL/CD fi:zi'k Flashback fLeSs FoBCRaistlin föccer Foglalt név forceberg Fred23 FRENK1988 Frenky89 frescho Frigo F34R F_Zolee gabipaci GabN73 gabor85 GAbre g4dg3t Gambit Garfield G@ben gbors Gebriel GeneraL_XTX GeniusHU gege71.hu _George geprombolo Gergő_ Gergosz2 Gerisz gerlaip gery03 Geryson geza12 gfefe gg72 Gh0sT giigz Giinos Giot God Vazzeg Goldmen75 Goose-T gooool Gorneck23 gozso grabber Grafiqs greatchaos 7600 GS gtamate2 Gubro gYaLo gyiku Gyufaaa Gyuri27 Gyusz Haart hackeeeee Hack3er h.adam.92 HardRic Hasek Hawk1979 hdsentinel 7Heads Drago Hedgehanter heihachi helkis hemaka Henk Henker2 Hequila HERR Z hoffman_ Hold horny hossszú HS 2142 Hujikolp Huma hunfatal Hunork Hun'reeth Hunter2 HZoli87 I_Am Ice!? icecave Ł-IceRocK-Ł Iginotus Ijk Inarus Incognito .:InnoMan:. Integra Intruder2k5 Inv1sus Iscariah iSTYLE Isual IT café ittakary iwu jacis Jadro jagada Janesz Janoska26 Játékos j.bravo JColee jegenye77 jeges Jégkokó jer1cho JetiRulez Jhonny06 Jim Tonic Jim-Y JJános joecontra joey7 Jofi81 johnjohn joi29 Jojo5 jones965 JoolsNOS Jorus joshua7 JSaN juliabrilke kabalthenbk KaiotEch kaller1 kamikaze boci Kanczy KaraDani Kareszovics Karma Kasza08 Kazimír kelzsoca kem keopsz KERO_SAN kexksz kételkedem Khaal khalox Kicsirics77 KicsiUbul Kidus Killing kisza25 klambi Klemens Kleroo KMan kmisi99 ko9 Kombat Kommy Konflikt Korcsii korpicschess koxx kovy79 kovsol kp78 KPepe kraftxld KrenAtesz .:Kristian:. krómX Kroni1 ktommy91 KubanitoS kulerr kymco Kvazár laca026 LackoMester ladybug Lajkó L_ajos LamaCube lapa Laraxior Larry303 Lasy [lAyCsI] LeC LEFTHORSE1 legiaap Lenry lesaux levi1392 leviske lezso6 -=Libria=- liksoft lipi67 littlelion21 ll-kobe localhost logarithm Loha Lompos48 lorcsi Lord Vader LordVader80 Lord Zero Lorenzo9 Loretto lsc LucifeI2 ludsimon luw2win L7wy L|zsidoboz MaciG macikos Macilaci457 macilaci78 Macka madarasz92 madgie mad1 Madn!ght Major Major Malachi maláj Manitou Mappa marcias Mariann294 Markgx10 MarKoo maross marsu maskimx MasterMark Maxentius mayerlaci mave13 mephi666 Mercutio_ meroly Met mg105 Milka 78 mindfreak miresz MmDorian Móci Moddingboy M_o_g_y_i moha21moha bácsi Möhe mokus1 moongoose moonman MoP_FX 57 Morden24 Morris Mosqu!to Motion_Blur Mozzarella mpierre Mr.Csizmás Mr.Grincs mrhitoshi mrlujoak MUŁĐER mukibuci Mukorka munky Murderer69 Muton mycso <MZ/X> nap Napfénysüti Narancs Narxis N_A_S Neck need negyedes nepszter1 Neró Ndruu 8nemesis8 nemma nem_tom Neonoize™ nesa N€T0X|N <NewL>Newyorker ngabor2 nike_ Nimrod No-kia -NOKIA- NoLF Nordic nrgia nRu3 ntomka Nunder nygma Nyugdíjas nyunyu N-vidi-A Obi-1 OC Oczu odorgg odrif Olcsi Oliverda ollie Oly OnSeT oO7 orbano oregcsóka orichalcos Otisz oxox Overlocker [oWn]f4te Panther Papa-Georgo Parci Pá pcguru1 Pecc Peet210 pegazus PeL PeliScan PEPE85 peterkeT peterszky pethYeti Petie petipetya peti_s _Petya_ phanzetomox philoxenia PhoenixK PH-User picur220 pigatt pilóta pincehely Pipó pisztoly pityeszka Piwi Plag Plazer plus44 pocokxx [pod]Diablo poffsoft po1son Polacheck Polesz polonic Pompi PostMan PowerBuldog PPeter Prison85 ProEvoFan Prof01 PROHARDVER! proper pschio Psychonaut Ptech ptiboy Pubszon pulsar PuMbA puttputt pzstm qdak qltsar Qorthral Qru Quan-Chi Quiksilver Rabbitf_24 Racecam raczger radi8tor1 Ragadozó ragazzo Ramius rankesz raskolnikoff RaZroX rdi Reac^ Real_Necro Realradical Recon Recon666 ReJim Renwick Retekegér rétisün RexpecT Rez_Grof Rhino666 Ricardo Richter36 rii RIOS Gépház ricshard444 Ripper03 rizso rlazol rob210 Robaj Robi BALBOA robyeger rocket róland rolko RootRulez Rossi RoyalFlush RpPRO Rubbi rum-cajsz rumos14 runner 125 rup1u5 Rusi Saccco sagesz93 salieri. Saint_ Salvador20 samgar Samus Sanci38 Sanya Sareth Sárpac Sátán44 sbazsi schawo Scholes9 scope2007 Sdi Sefter sekli sephi _seth_ Sethdobaloah S.Feri sh4d0w Shadowfax ShellKretor sheratan shev7 Shim Shkiz0 Shodan shteer Sianis Sicilian Sickboy25 Sidaries Silent77 Silenzio simonzé Sipi SipiBcs sirály12 Sirandrish Siriusb Sir Pocok Sir Riccio sith7 Sk8erPeter Skizz Skynet258 Slayer Valor slett27 SLYM smartshop.hu smiti sNORh snowdog Soak somé Sonja Sopi SpeedR Speed(R) Speeedfire ssolitude sssz Stalker-2572 Ste stevve sto1911 stranger28 Str8 sk8r subaruwrc Sub-ZeRo Sundesz superecneB Superman Sweet Lou 6 syC Syl SymbianOS Szabesz szabof1 szab.tamszacsee SzalaiG szasanyi szicsu SzlobiG Szten Márs t1 TaaT t_a_m_a_s Tamoo tariattila TayRol tdd587 tDr1v3r Tel Elek Telomanikus TESCO-Zsömle TheChos3nOne The DJ TheSilencer Thomas1 Thrawn Thulcandra Thunderzolee Tibiajax tildy Tim82 Timyyy tiv61us tiv83us tjb007 ToBeY toldy Tom5 t|-|om! Tomate tomcsi23 tome.jr Tomi 16 tomic TommyGun Toness Tonyo tope torz on borz total90 tothbe Tothgera30 Totyi trassher tresh T0rnad0 TRob1 tr00p3r t-shirt tsigalko87 Tündér 2011 t-unit tupacamaru Turbolada II tuskooo tutis Tüzi Type-R tzsolesz udi Undoroidupc on-line X Factor vadászcsiga Vakegérke vakondka vallas VAN der BOSS Vandit. Vangelis vans? várnarancs Varszegig Vasinger! vazzz v!ct0y VD vedini venember83 viewdetails Vigneau Vikthor Viktor0610 Viper26 virkir Vistaboy Viszlát Vladi _Volkovy_ V.Stryker v.tom V_Zoli vzsryl [w] werszomjas werttzui west westcoastog westlake WesTM whited whitezo88 Wictor wikings2 WillChi Winne Winner_hun WonderCsabo woodbear Woodslave wwhy Xaels XaraX X@b3e Xelo Xero Xirtam Xpod yakuza.tora Yaye Ye_Nő Youri Yutani Z86 zack Zájec zazahoho z0d1AK Zebu zed1983 Zé_Mester Zenty - = Zk = - zodoZoli1222 zolisx4 zolynet Zomb€€ zoo8800 zozzant 30z.Samu Źşë' zsiga667 zsigus zsirfecske Zsoccc Zsu_zuchy

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Wyll

    őstag

    ok

    [ Szerkesztve ]

    Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Wyll

  • Winner_hun

    félisten

    Eddigi egyéni arcképek (2012.09.18.):

    04ahgy Abu85 Ace Ventura Achill3uS adalbert1 14adam adam014 ADAM1337 adamssss Adi aDM|RaL^ aero. aggleány Aggregátor aginor Agostino Agyzuzo _ak_ akaido akosf akoska07 albert8 Algieba alibaba78 alien_ AlyArkhon Alvin_ti4200 amanoba amargo AMATŐR AMD_ok AMD Power [amne] anaqer AND1 Andie anjani182 ANT antikomcsi anulu apeelme Apika Apone33 aram01 ArchElf Archer Aréna-blog Ariadne Arni Arnold2 Asbee asound Ateszzero atike Atikusz Atomgeszi attisx audi100td AXisBOLD aya _az babicsbalu bacsis Badman 4ever Bagira01 Bagoly bajnokpityu bakesz87 bakosgabor57 Balinov ballington baluka26 band1103 bandus BÁ Nutrition Bari Barthezz2 Bash Batman Bazsesz BEE beencee beers belaazallat benedekcoBenmartin benoce Beri betyarr Biaggio Bibby bigmasterg Bigya biker bim BioNiCMaN BiriBum BITBOYS B-L-A-C-K bLaCkDoGoNe Black Dragon Blaise BloodRay BloodyEddie bluechip blueMerle Bluerainbow bluyoo Blyan bobace BobChemistry bobsurf Boci_83 Bodor Bodz Bog bognar110 bogyo112 bok92 bolcsodal bolondember BonFire Bon3ss boogie84 Bordoi Borosz Boxer001 BR4D BRIKLY brownus Brumi˘ b-type Bubee82 Bubu79 bubus66 buherka Bulitt busman ByB bzoley CactuS Cadal cain69 Calogero canniball Cathfaern catroot C.Brigante C0d3r Celtic chab7 ciry ^Clown Club col -conrad- cowboy_bebop CptMisi CPT.Pirk c41r0^ Creative997 Crystalheart CriticalHit Criton csabám Csabee. Csapi007 csapos2 csigi csongi csontváz csucsbicep csudri Cthulhu Dawn CoolMan81 cucka Cucuska2 Cyberpunk Cyrin cszn C4mp3r daa-raa Daemon09 Daert Daffni2 dangerzone DanielK danilla daninet dante3 Dany007 darál0w DarkByte Dark KillerX Darth_Revan Dassler dave93 David75 Daweee dbius DeadMeat dedike Def26 DeFranco deicide deniro2 Depression DeusHun dfdfdf diablo1984 Dictator^ didyman Diego! Digital DigitXT Dilikutya Dirtyz divot Djuree Dj Sügi DM-Fan doc Dodi72 dokar dokee78 Doki16 domi007 DonLeo DonMedve DonThomasino donw3ga dqdb D1Rect Dr.Én D4rkm4n DroneZ^ DrSoul Dtomi dudika10 duffbeer Dufresne dunc duvi Dyno Dzsekó Eagle16 Eagl3 Earl 007 eastsider echterion eclipse006 EczkE eddie17 Edenyke elfelejtette elit_hun Elrood embe emre emvy Engineer086 enginev3.0 engusz Enjoy ent Enton Erdei88 erdoke escie Esmein éN79 eziskamu Face8814 fatallerror fattyu F.B.I. F-ECT$ FefeeX FehérHolló Fejo fenergie84 Feree13 Fercsa ffodi Fiery Findzs FireKeeper Fire/SOUL/CD fi:zi'k Flashback fLeSs FoBCRaistlin föccer Foglalt név forceberg Fred23 FRENK1988 Frenky89 frescho Frigo F34R F_Zolee gabipaci GabN73 gabor85 GAbre g4dg3t Gambit Garfield G@ben gbors Gebriel GeneraL_XTX GeniusHU gege71.hu _George geprombolo Gergő_ Gergosz2 Gerisz gerlaip gery03 Geryson geza12 gfefe gg72 Gh0sT giigz Giinos Giot God Vazzeg Goldmen75 Goose-T gooool Gorneck23 gozso grabber Grafiqs greatchaos 7600 GS gtamate2 Gubro gYaLo gyiku Gyufaaa Gyuri27 Gyusz Haart hackeeeee Hack3er h.adam.92 HardRic Hasek Hawk1979 hdsentinel 7Heads Drago Hedgehanter heihachi helkis hemaka Henk Henker2 Hequila HERR Z hoffman_ Hold horny hossszú HS 2142 Hujikolp Huma hunfatal Hunork Hun'reeth Hunter2 HZoli87 I_Am Ice!? icecave Ł-IceRocK-Ł Iginotus Ijk Inarus Incognito .:InnoMan:. Integra Intruder2k5 Inv1sus Iscariah iSTYLE Isual IT café ittakary iwu jacis Jadro jagada Janesz Janoska26 Játékos j.bravo JColee jegenye77 jeges Jégkokó jer1cho JetiRulez Jhonny06 Jim Tonic Jim-Y JJános joecontra joey7 Jofi81 johnjohn joi29 Jojo5 jones965 JoolsNOS Jorus joshua7 JSaN juliabrilke kabalthenbk KaiotEch kaller1 kamikaze boci Kanczy KaraDani Kareszovics Karma Kasza08 Kazimír kelzsoca kem keopsz KERO_SAN kexksz kételkedem Khaal khalox Kicsirics77 KicsiUbul Kidus Killing kisza25 klambi Klemens Kleroo KMan kmisi99 ko9 Kombat Kommy Konflikt Korcsii korpicschess koxx kovy79 kovsol kp78 KPepe kraftxld KrenAtesz .:Kristian:. krómX Kroni1 ktommy91 KubanitoS kulerr kymco Kvazár laca026 LackoMester ladybug Lajkó L_ajos LamaCube lapa Laraxior Larry303 Lasy [lAyCsI] LeC LEFTHORSE1 legiaap Lenry lesaux levi1392 leviske lezso6 -=Libria=- liksoft lipi67 littlelion21 ll-kobe localhost logarithm Loha Lompos48 lorcsi Lord Vader LordVader80 Lord Zero Lorenzo9 Loretto lsc LucifeI2 ludsimon luw2win L7wy L|zsidoboz MaciG macikos Macilaci457 macilaci78 Macka madarasz92 madgie mad1 Madn!ght Major Major Malachi maláj Manitou Mappa marcias Mariann294 Markgx10 MarKoo maross marsu maskimx MasterMark Maxentius mayerlaci mave13 mephi666 Mercutio_ meroly Met mg105 Milka 78 mindfreak miresz MmDorian Móci Moddingboy M_o_g_y_i moha21moha bácsi Möhe mokus1 moongoose moonman MoP_FX 57 Morden24 Morris Mosqu!to Motion_Blur Mozzarella mpierre Mr.Csizmás Mr.Grincs mrhitoshi mrlujoak MUŁĐER mukibuci Mukorka munky Murderer69 Muton mycso <MZ/X> nap Napfénysüti Narancs Narxis N_A_S Neck need negyedes nepszter1 Neró Ndruu 8nemesis8 nemma nem_tom Neonoize™ nesa N€T0X|N <NewL>Newyorker ngabor2 nike_ Nimrod No-kia -NOKIA- NoLF Nordic nrgia nRu3 ntomka Nunder nygma Nyugdíjas nyunyu N-vidi-A Obi-1 OC Oczu odorgg odrif Olcsi Oliverda ollie Oly OnSeT oO7 orbano oregcsóka orichalcos Otisz oxox Overlocker [oWn]f4te Panther Papa-Georgo Parci Pá pcguru1 Pecc Peet210 pegazus PeL PeliScan PEPE85 peterkeT peterszky pethYeti Petie petipetya peti_s _Petya_ phanzetomox philoxenia PhoenixK PH-User picur220 pigatt pilóta pincehely Pipó pisztoly pityeszka Piwi Plag Plazer plus44 pocokxx [pod]Diablo poffsoft po1son Polacheck Polesz polonic Pompi PostMan PowerBuldog PPeter Prison85 ProEvoFan Prof01 PROHARDVER! proper pschio Psychonaut Ptech ptiboy Pubszon pulsar PuMbA puttputt pzstm qdak qltsar Qorthral Qru Quan-Chi Quiksilver Rabbitf_24 Racecam raczger radi8tor1 Ragadozó ragazzo Ramius rankesz raskolnikoff RaZroX rdi Reac^ Real_Necro Realradical Recon Recon666 ReJim Renwick Retekegér rétisün RexpecT Rez_Grof Rhino666 Ricardo Richter36 rii RIOS Gépház ricshard444 Ripper03 rizso rlazol rob210 Robaj Robi BALBOA robyeger rocket róland rolko RootRulez Rossi RoyalFlush RpPRO Rubbi rum-cajsz rumos14 runner 125 rup1u5 Rusi Saccco sagesz93 salieri. Saint_ Salvador20 samgar Samus Sanci38 Sanya Sareth Sárpac Sátán44 sbazsi schawo Scholes9 scope2007 Sdi Sefter sekli sephi _seth_ Sethdobaloah S.Feri sh4d0w Shadowfax ShellKretor sheratan shev7 Shim Shkiz0 Shodan shteer Sianis Sicilian Sickboy25 Sidaries Silent77 Silenzio simonzé Sipi SipiBcs sirály12 Sirandrish Siriusb Sir Pocok Sir Riccio sith7 Sk8erPeter Skizz Skynet258 Slayer Valor slett27 SLYM smartshop.hu smiti sNORh snowdog Soak somé Sonja Sopi SpeedR Speed(R) Speeedfire ssolitude sssz Stalker-2572 Ste stevve sto1911 stranger28 Str8 sk8r subaruwrc Sub-ZeRo Sundesz superecneB Superman Sweet Lou 6 syC Syl SymbianOS Szabesz szabof1 szab.tamszacsee SzalaiG szasanyi szicsu SzlobiG Szten Márs t1 TaaT t_a_m_a_s Tamoo tariattila TayRol tdd587 tDr1v3r Tel Elek Telomanikus TESCO-Zsömle TheChos3nOne The DJ TheSilencer Thomas1 Thrawn Thulcandra Thunderzolee Tibiajax tildy Tim82 Timyyy tiv61us tiv83us tjb007 ToBeY toldy Tom5 t|-|om! Tomate tomcsi23 tome.jr Tomi 16 tomic TommyGun Toness Tonyo tope torz on borz total90 tothbe Tothgera30 Totyi trassher tresh T0rnad0 TRob1 tr00p3r t-shirt tsigalko87 Tündér 2011 t-unit tupacamaru Turbolada II tuskooo tutis Tüzi Type-R tzsolesz udi Undoroidupc on-line X Factor vadászcsiga Vakegérke vakondka vallas VAN der BOSS Vandit. Vangelis vans? várnarancs Varszegig Vasinger! vazzz v!ct0y VD vedini venember83 viewdetails Vigneau Vikthor Viktor0610 Viper26 virkir Vistaboy Viszlát Vladi _Volkovy_ V.Stryker v.tom V_Zoli vzsryl [w] werszomjas werttzui west westcoastog westlake WesTM whited whitezo88 Wictor wikings2 WillChi Winne Winner_hun WonderCsabo woodbear Woodslave wwhy Xaels XaraX X@b3e Xelo Xero Xirtam Xpod yakuza.tora Yaye Ye_Nő Youri Yutani Z86 zack Zájec zazahoho z0d1AK Zebu zed1983 Zé_Mester Zenty - = Zk = - zodoZoli1222 zolisx4 zolynet Zomb€€ zoo8800 zozzant 30z.Samu Źşë' zsiga667 zsigus zsirfecske Zsoccc Zsu_zuchy

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Cadal

    őstag

    ============== Előzmények: [link] ==============

    Eljött az a pillanat, amikor a Diablo III szerverei beélesítették magukat, hogy elszabadulhasson a pokol…

    Visszatérhettek Tristram-ba, hogy felfedjétek a Fallen Star sötét titkát és hogy teljesítsétek a küldetést, Sancturary megmentését a démoni inváziótól!

    Szerver státusz mindhárom régióra!

    Szerdánként a hajnali és délelőtti órákban az EU szerveren általában karbantartás zajlik!

    Starter Edition info

    Diablo III Game Guide avagy minden amit játékról tudni lehet.

    Diablo III trade topik

    A játékban választható karakterek:

    Karakter és skill leírások:

    FONTOS!!! Játék során a skilleket a menüben található ELECTIVE MODE-val tudod teljesen variálhatóvá tenni. Pl:[link]

    Barbarian
    Demon Hunter (PH!-s Demon Hunter klub)
    Monk
    Witch Doctor
    Wizard

    A játékosok karakterei megtekinthetőek a Diablo Armoryban. A használatára itt egy kis segítség: [link] A PH-s közösség játékosai alább megtalálhatóak a teljesség igénye nélkül.

    A DiabloProgress.com oldalán szintén megtekinthetők a játékosok karakterei, csak ez sokkal részletesebb képet ad róluk. Ezen kívül különféle statisztikákat, rangsorokat készítenek a játékosokról. Érdemes megismerkedni az oldallal.

    Karakterek képességeit Te is össze tudod állítani a Skill Calculatorban!

    Az utitársak, segítők leírásai: Followers

    A kovács és az ékszerész leírása: Artisans

    Fontosabb anyagok, illetve gyakran ismételt kérdések és válaszok linkjei:
    A Diablo története: [link]
    Hivatalos gépigény: [link]
    Nem támogatott videókártyák listája: [link]
    Ha nem tudod megállapítani hogy milyen a VGA-d itt egy kis segítség:[link]
    Amennyiben problémád van a játékkal vagy a telepítéssel, az alábbi cikkekben olvasható megoldások egyikét javasolt kipróbálni: 1; 2; 3; 4;
    Authenticator:[leírás]; egy link gyűjtemény az authenticatorról a wowwikin, magáról az eszközről: [link] (élettartam 7 év)
    Mobil alerts leírások (VladimirRtól): [link]
    Letölthető kliens: [link]
    Magic find; Gold find; XP változások. [link]
    Nephalem Valor Buff; [link] kérdések és válaszok: [link]
    Tapasztalati pontok hatósugara: [link]
    Létezik egy a játék kinézetét módosító "darkosító" megoldás: http://darkd3.com/ (youtube)
    Karakter összeállító, tervező a diablonut-tól A felszereléseket is rá tudod adni a karakterre a skilleken kívül.
    Mit jelent a Global Play: angolul:[link] röviden magyarul:[link]
    Távolságmérés avagy mi, merre, hány méter: [link] magyarul röviden: [link]
    Coop módban hogyan változnak az ellenfelek tulajdonságai játékosonként: [link]
    Kalkulátorok: [link]
    Hogyan számolódik a DPS a játékban: [link]
    Gem kalkulátor: [link] magyar leírás: [link]
    Titkos pálya információk: [link] ; [link]
    Tutorial – Options menü: [link]
    A tárgyakban található max statok táblázatosan: [link]
    Max statos táblázat Mr.Csizmástól: [link]
    Diablo III optimalizálása: [link]
    Critical Hit Damage és Chance rövid leírás: [link]
    Rengeteg változást hozott az 1.0.4 es patch. Itt olvashattok róla:[link]
    Paragon rendszer: [link]. Táblázatosan: [link]
    Legendary és Set itemek összegyűjtve (vannak benne apró hibák).

    Az Aukciós Házról:
    A játékban lehetőségünk van a kalandozásaink során talált használati és egyéb tárgyakat, eszközöket eladni illetve azokat megvenni. Erre kétféle megoldás létezik. Az egyik ha a sima „gold” alapú Aukciós Ház (Auction House röviden AH) illetve a másik a Valós Pénz alapú Aukciós Ház (Real Money Auction House röviden RMAH). Az aukciós házról hivatalosan az alábbi linken tudtok tájékozódni: [link] röviden magyarul:[link]

    Aukciós ház How To (angol nyelvű): [link] magyarul: [link] (és még pár korábbi leírás a teljesség igénye nélkül [link])

    Sokak fantáziáját megmozgatja az RMAH-n alapuló pénzszerzési lehetőség. Miszerint a játékban talált értékes dolgokat valós pénzért eladják és ebből bevételre tesznek szert. Hogy mennyit kell a Blizzard-nak és a PayPal-nak fizetni azt egy fórumtárs röviden összeállította: [link]
    Persze nem kötelező PayPalra kérni az összeget, maradhat a battle.net balance számlánkon is. Így később ebből a pénzből vásárolhatunk a RMAH-ból illetve digitális tartalmakat a Blizzard-tól (kiegeket, stb..).

    A témával foglalkozó oldalak:
    Magyar nyelvűek:
    diablohungary.hu
    diablo3.hu
    dia3lo.hu
    Angol nyelvű oldalak:
    Diablo III wiki
    diablofanatic.com (ennek az oldalnak az az érdekessége hogy magyarok fejlesztik [link])
    diablo3.diablowiki.net

    A Prohardveres játékosok listája:

    abéla - CorteXt#2600
    Alabian - Alabian #1899
    angelside77 - Mezoltan77#1985
    annonmi - NMI#2665
    asound - kutga#2141
    axel797 - technic79#2182
    Balazs_ - Baleezus#2124
    berojocy - bero#2531
    biggamer - biggamerHUN#2736
    Bird - horvathszabi#2762
    Blizz - Nygain#2724
    BorkL - BorkLaser#1677
    Candy - candy#2995
    CarajoEsp - CarajoEsp#1838
    catroot - ketroot#2153
    -conrad- - Conrad#2992
    core2 - core2#2897
    corvette - Hiroz#2501
    CoyoteStarrk - CoyoteStarrk#2870
    cowboy_bebop - markastor#2679
    Dan-szan - Sathon#2241
    davidsz - Davidsz#2990
    DeckardCain - Tomiie#2351
    Diablo18 - Diablo20#2554
    dilipok - dilipok#1621
    Dreimus - Dreimus#2674
    Eprom - SaN#2200
    errorcode06 - Chilleffect#2808
    FehérHolló - BodriKutya#2386
    Finwe - Finwe#2825
    F-ECT$ - fects#2557
    Gibkey - Gibkey#2592
    Giinos - DomeZs#2972
    gyga - Felkelo#1217
    gyuromoj - gyuromoj1988#1370
    HolloW - Inarius#1647
    Huma - Mardok#1180
    HZoli87 - HZoli87#2966
    Isual - Isual#1946
    Jazz - JazZy#2550
    Joker94 - JOKER94Hun#2355
    JSaN - JSaN#2520
    Kashim - kKNd#2600
    Kasya - KasyaDMHH#2761
    Keksz03 - Keksz03#2262
    kexksz - k4csa#1888
    Lézerparaszt - Hypperkarma#2958
    Madn!ght - madnight#2761
    Matyó83 - Matyo1983#2640
    McKnight - McKnight#2307
    medvezsolt - MaC#2406
    mikromanus - Mikroman#2277
    Mr.Csizmás - fritzkandur#2997
    MrCsiT - Trier#2235
    Mukorka - Mukor#2214
    m4rk_ - m4rk#2523
    nepszter1 - nepszter#2605
    Nesti - NestiHUN#2598
    nightmare13 - GraveHUNter#1971
    nkAAA - nkAAA#2593
    Nordic - Nordic#2851
    n_gy_k - nturbusiness#2180
    omikron23 - Omikron#2624
    ooooobi - ooooobi#1695
    Peat;) - SzPeat#2491
    phanzetomox - Phanzetomox#2999
    Pocok9b - FTpocok#2867
    ProEvoFan - ProEvoFan#2748
    pzske - pzs#1217
    Ripper03 - B3ndeguz#2417
    RI/OS - rkydderf#2919
    rol33 - r0l33#2396
    Rossi - Rossi#2988
    VladimirR (rt06) - cyla#2786
    Scholes9 - Scholes#2294
    sittes79 - Baluka79#2199
    Sirandrish - Andrish#2666
    skater86 - sk8er#1777
    Sonja - Csokis#2344
    Szuperboci - West#2963
    Szvanika - Szvaniika#2777
    Tatyla - Tatyla#2431
    Togyo25 - Pitty80#2311
    TROG AIR - SHOWSAW#2104
    Tbs82 - Endimion#2236
    Tomics - Tomics#2206
    Tom5 - Toma#2947
    toM517 - toivi#2633
    ttt1 - Wizmaster#2152
    XenHai - XenHai#2842
    X Factor - XFactor#2906
    Vistaboy - Vistaboy#1222
    whitezo88 - Zoley#2316
    Zan - Dreamer#2575
    Zeratul - RatkillerY8#2584
    -Zeratul- - zerom#1256

    Ha szeretnél felkerülni a listára küldj egy privit Cadalnak. A lista kb hetente frissül.

    A topikban várhatóan rengeteg rövidítés fog megjelenni a játékkal kapcsolatosan. Lentebb ezek gyűjteménye található:

    Act (a játék fejezete, pl. 1,2,3,4)
    Affix (utótag, tárgyaknál használatos kifejezés pl. mammoth-életerőt ad)
    AH - Auction House - aukciós ház. a Diablo 3-on belüli tárgyakat lehet adni - venni.
    alvl – area level
    AoE – Area of Effect – (terültre ható varázslat)
    APS (Attack per secundum, vagyis támadás per másodperc)
    Barb (Barbár)
    bugged item – olyan tárgy, amely meg nem engedett tulajdonságokkal rendelkezik cast speed vagy gyakran csak fast cast – adott idő alatti varázslás sebesség
    caster – varázslat használó karakter
    CE / collectors – Collectors Edition
    chc - crit hit chance - esély a kritikus találatra
    chd - crit hit damage - kritikus találat esetén a sebzés növekedést eredményez
    clvl (character level) – karakter szintje
    Cooldown, CD ( egy képességet milyen időközönként lehet használni)
    co-op – cooperative game (többjátékos)
    CP – checkpoint (ellenőrző pont)
    cr, cres (cold resistance) – ellenállás hideggel szemben
    Crafting (Tárgykészítés)
    Crit rating, Crit (olyan érték mely megnöveli annak az esélyét, hogy egy képesség többszörösét sebezze a D3-ban, jelenleg fizikai képességeknél 150%, varázslatoknál 200%)
    Cube ( anno a Horadric Cube, most a Nephalem Cube rövidítése)
    def (defense) – védőérték
    dex, dext, - dexterity - ügyesség. DH.-nál és MONK- nál van jelentősége növeli a sebzést
    DH (Demon Hunter)
    dia – Diablo
    dirty – a tárgy foglalataiban haszontalan/oda nem illő ékkövek vannak
    dmg – damage (sebzés)
    DOT – damage over time / idő alatt elszenvedett sebzés
    DPS (sebzés per másodperc)
    dr (damage reduction) – sebzéscsökkentés
    Drop – szintén a zsákmány, szó szerint elejtett holmi
    Durability ( A tárgyak tartósságát jelző érték, ha elfogy a tárgy használhatatlanná válik)
    ed (enhanced damage) – nagyobb sebzés
    ed (enhanced defense) – nagyobb védelem
    eg (extra gold) – több arany
    Experience, EXP,XP (tapasztalati pont, adott érték után szintet lép a karakter)
    FPS – frame per sec – (képkocka per másodperc)
    fr, fres (fire resistance) – ellenállás tűzzel szemben
    ftj – failed to join
    g – gold (arany)
    gear – felszerelés
    gf (gold find) – arany gyűjtése
    gosu – valami különösen egyedi/ritka vagy tökéleteshez közeli cucc megnevezése
    HC – Hardcore
    Health Globe, Globe ( Az új gyógyító mechanizmus életerőt töltő gömbjei)
    HP (Életerőpont)
    ias (increased attack speed) – gyorsabb támadás
    ilvl – (tárgy szint)
    imba – imbalanced rövidítése, a kiegyensúlyozatlanul erős kasztokra szokás mondani, magyarul „tápos”
    int - Intelligencia. A Wizardnál és a WD-nél van jelentősége növeli a sebzést.
    itd (ignore target’s defense) – kiiktatja az ellenség védelmét
    Item (tárgy)
    kiting / kite / bossok, mobok, húzogatása, pozícionálása, támadási képességein kívül tartása, mozgatása.
    kb (knockback) – az ellenség eltaszítása
    leecher – olyan játékos, aki tétlenül áll és gyűjti a tapasztalati pontokat
    Level, Lvl, ( a karater szintje)
    loh - life on hit - találat esetén életet lopsz
    Loot – zsákmány /amit a szörnyek dobálnak/
    lr, lres (lightning resistance) – ellenállás villámmal szemben
    melee – közelharcos karakter
    MF – magic find (%-s érték, varázserejű tárgyak megtalálására.)
    mlvl (monster level) – szörny szintje
    mod – moderátor
    Multiplayer/MP (többjátékos üzemmód)
    nerf/nerfelés – a feljebb említett túl erőben lévő kaszt kiegyensúlyozása annak
    NV - Nephalem Valor lásd a gyakran ismételt kérdések közti linken (fent).
    gyengítésével
    nm (nightmare) – a Diablo második nehézségi fokozata
    OMG – Oh my God! – heves reakció, lehet meglepetés vagy ellenszenv is
    poti – potion
    pr, pres (poison resistance) – méreggel szembeni ellenállás
    Prefix (előtag, tárgyaknál használatos kifejezés pl. crismon tűzsebzést ad)
    psn (poison) – méreg
    PvE – Player versus Environment, megyegyezik a PvM-el
    PvM, más játékoknál PvE (A játékos a szörnyek ellen harcol és nem játékostársai ellen)
    PvP (Player vs. Player, vagyis játékosok játékosok elleni küzdelmét jelenti)
    ranged – távolsági karakter
    res. resi (resistance) – ellenállás
    RMAH - Real Money Auction House - Valós pénz alapú aukciós ház. a Diablo 3-on belüli tárgyakat lehet adni - venni valós pénzért.
    run – “futás” – egy adott helyen történő gyors öldöklés
    rush – húzás, amikor egy magasabb szintű karakter rövid idő alatt megcsinálja az alacsonyabb szintű karakter küldetéseit
    silence – némítás, az ilyen hatás alatt álló mágiahasználó nem tud varázsolni
    Single Player, SP (egyjátékos üzemmód)
    Skill (Aktív képesség)
    str - strength - erő. A barbárnál van jelentősége növeli a sebzést.
    tele – teleport
    tier – szint, általában a skillek szintjére használjuk
    vit, vita - vitality vitalitás. Az életerő (HP) mennyiségét növeli.
    Waypoint, WP – (A Diablo 2-ből is térkapu rendszerek, melyek fontosabb helyszíneknél lesznek találhatóak, és ritkábbak lesznek, mint a D2-ben.)
    WD – witch doctor
    ww – whirlwind (forgószél – képesség)
    xbow (crossbow) – számszeríj

    Rövidítések forrása: [link]

    Tilos béta vagy bármilyen kulcs eladását itt hirdetni!

    Eredeti szöveg:
    Megnyitom ezt a topicot mert hamarosan közeleg a Diablo3-kiadásának napja.Ki mit tud rola (megjelenés,uj dolgok)?Én azt hallottam hogy olyan lesz mint a WOW
    hogy csak neten lehet vele játszani pénzért.Azért ez elég nagy kicseszés lenne nem?Mert nekem a dio2 a mai napig az egyik legkedelteb játékom.Ugy tudom 2 uj faj is lesz belőle de a nevüket nem tudom.<span class="uff">Ha felesleges ez a topic mert még nem jelent meg a game akkor kérem zárni és ha majd megjelenik kinyitni és elnézést mindenkitől elnézést mindenkitől.

    Utolsó módosítás :

    Cadal

    (őstag)

    [ Szerkesztve ]

  • Allure

    aktív tag

    ● A készülék, benne az akkumulátorral
    ● „Agybadugós”, felvevőgombos Sony MH750 típusú headset
    ● Töltőfej (EP850) és USB kábel (EC480)
    ● HDMI kábel (IM820) és bőrtok
    ● Papírok
    A szolgáltatótól vásárolt készülékekhez nem jár HDMI kábel és bőrtok (A Vodafone ad HDMI kábelt).
    Magyar nyelvű használati útmutató: pdf

    Méret: 122 x 59,5 x 10,5 milliméter
    Tömeg: 120 gramm
    SIM-foglalat: microSIM
    Operációs rendszer: A korai modellek esetén Android 2.3.7 (Gingerbread), ami 2012.augusztus.17-e óta frissíthető Ice Cream Sandwich-re (4.0.4), az újabb modelleket már alapból az újabb rendszerrel szállítják. A szolgáltatóktól származó készülékre hivatalosan még nem érhető el az ICS.
    Kijelző: Hátsó LED-megvilágítású TFT, 16 millió szín visszaadására képes, kapacitív, qHD felbontású (960x640 pixel), Whitemagic technológiát alkalmazó 4” átmérőjű kijelző, amit kép- illetve videónézéskor a Mobile Bravia Engine javít fel (ez ha valakit zavarna, akkor kikapcsolható).
    Hardver: A készüléket egy ST-Ericsson Novathor U8500-as SOC(System On Chip) hajtja, mely egy kétmagos 1 Ghz-en ketyegő processzorból és egy MALI 400-MP grafikus gyorsítóból áll.
    Memória: A telefonban 1 GB Ram van. A készülék belső memóriája 16 Gb melyből az alkalmazásoknak 2 Gb, a többi adatunknak kb. 11,3 Gb jut. Figyelem! A készülék memóriája nem bővíthető!
    Kamera: Hátul egy 8 megapixeles, 2,4-es rekesznyílású, Sony Exmor R szenzorral szerelt kamera található, melynek legnagyobb felbontása képek esetén 3264x2448, videók esetén 1920x1080 pixel. A kamera dolgát a sötétben led villanó segíti. Az előlapon található a VGA felbontással bíró másodlagos kamera.
    Csatlakozók: A készülék bal oldalán található a microUSB csatlakozó, ami a töltésen és az adatátvitelen kívül OTG képességekkel is bír (OTG kábel segítségével csatlakoztathatunk pendrive-ot, egeret, billentyűzetet és még sok más dolgot a készülékhez). A microUSB csatlakozó alatt található a microHDMI-csatlakozó, a készülék tetején pedig a 3,5-ös jack csatlakozó.
    Adatkapcsolat/kommunikáció: GPRS, EDGE, HSPA 14.4 Mbps/5.76 Mbps, microUSB 2.0, Bluetooth 2.1, 802.11 a/b/g/n, NFC, DLNA, Wifi-hotspot, GPS.
    Akkumulátor: Li-polimer 1350 mAh.

    Vásárlás után az akkumulátort ki kell-e sütni? Az akkumulátort meddig kell tölteni a használatba vételkor? – A telefonban Li-polimer típusú akkumulátor található, amit tilos kisütni. A teljes lemerülést is próbáljuk elkerülni. Az első használat során érdemes minimum 30 percig tölteni a készüléket.
    Hogyan tudom lenémítani a készüléket? – Két módszerrel lehet: Gingerbread alatt a lezáró képernyőn a hang ikont húzd balra / ICS alatt a bekapcsoló gomb hosszan nyomása után megjelenő menüben igény szerint a rezgő vagy némító ikont választod. Illetve a hangerő gombbal is le lehet venni a hangerőt.
    Van-e a kijelzőn gyárilag védőfólia? – Igen, újonnan két fólia van a készüléken: az instrukciókat tartalmazó és alatta egy védőfólia.
    Lefagyott a telefonom, hogyan indíthatom újra? - Mivel az akkumulátorhoz nem férhetünk hozzá, ezért a Sony szoftveres kapcsolót alkalmaz, amit a bekapcsoló és a hangerő fel gomb öt másodpercig tartó együttes lenyomásával érhetünk el.
    Az ébresztés hangerejét hol tudom beállítani? – A Beállítások> Hang> Hangerő menüpontban.
    Hogyan tudok saját csengőhangot beállítani? – Csatlakoztasd a telefont a számítógéphez és a belső tárhelyen hozd létre a következő mappákat: Ringtones, Alarms és Notifications. Ezután a Ringtones mappába mehetnek a csengőhangok, az Alarms mappába az ébresztőhangok és a Notifications mappába pedig a jelzőhangok. A másolás után már megtalálod a saját csengőhangjaid a listában.
    Hogyan tudom lekérni a szolgáltatóm internetbeállításait? – A Beállítások > Xperia > Internetbeállítások menüpontra bökve letöltődnek a szükséges beállítások.
    A telefon a számítógéphez csatlakoztatva lassan töltődik, miért? – A számítógép alapesetben csak 500 mA-t tud leadni az USB porton keresztül. Ha Windows XP/Vista/7 op. rendszert használunk, akkor az Asus Ai Charger nevű segédprogramjának feltelepítése után 1A-t is le tud adni a gép, így sokat gyorsul a töltés sebessége. (Windows 8 alatt kékhalált okoz!)
    Gyorsan merül az akkumulátor, mit tehetek ez ellen? – Mivel a kijelző a legfőbb fogyasztó a készülékben, ezért érdemes a beállításoknál a fényerősséget automatikusra, azon belül pedig energiatakarékosra állítani. ICS alatt sokat javít az üzemidőn a Beállítások> Energiagazdálkodás menüpontban található Bővített készenléti mód engedélyezése. Ha éppen nem használjuk, akkor legyen kikapcsolva a Bluetooth és a GPS.
    Hogyan tudok a belső tárhelyről alkalmazásokat telepíteni? – Első körben szükséged lesz egy fájlkezelőre (pl. Solid File Explorer) és a Beállítások> Alkalmazások menüpont alatt ki kell pipálnod az „Ismeretlen forrás” jelölőnégyzetetet (ICS alatt a Beállítások> Biztonság menüpont alatt található). Ez után már csak annyi a dolgod, hogy a fájlkezelőben ráböksz a telepítendő alkalmazás fájljára.
    A zenelejátszó tele van ismeretlen hangokkal, amiket nem is én tettem fel rá, hogyan tudnám eltávolítani ezeket? –Valószínűleg valamelyik alkalmazás hangjai. A telefon alapból az egész belső tárhelyet szkenneli. Azokba a mappákba, amelyekben nem a te zenéid vannak, el kell helyezni egy üres fájlt .nomedia névvel és a probléma megoldva (A legegyszerűbb egy üres txt fájl kiterjesztését átírni Total Commander-rel nomedia-ra). Ez a módszer érvényes a képekre és a videókra is.
    Hogyan lehet screenshot-ot készíteni? – 2.3.7 alatt Power gomb hosszan nyomása után felbukkanó menüben a Képernyőfelvétel készítése opciót választod / ICS alatt a bekapcsoló és a hangerő le gombot két másodpercig nyomva tartod.

    Hivatalosan a Pc Companion vagy a Sony Update Service programok segítségével frissíthető a készülék.

    Ha nem bírsz várni a hivatalos frissítésre, akkor a Flashtool segítségével saját magad is feltölthetsz ROM-ot a telefonodra (Például a szolgáltató függő készülékek tulajdonosai frissíthetnek ICS-re). Ezzel a művelettel a garanciád nem vész el, de garanciáztatás előtt érdemes visszarakni a gyári szoftvert.

    ICS felrakása flashtool-lal:

    Amire szükség lesz:
    Flashtool
    ICS FTF fájl

    1. Flashtool-t telepíted.
    2. A telepítés után elindítod a Flashtool-t és a villám ikonra kattintasz, majd Flashmode-ot választod és OK.
    3. A Select Source Folder feliratnál betallózod az FTF fájlt tartalmazó mappát. A listában megjelenik a 6.1.B.0.544 verziószámú firmware, ezt kell kiválasztani. Jobb oldalt mind a három wipe, az Exclude TA és a No Final Verification jelölőnégyzetbe pipát raksz és nyomsz egy OK-t.

    4. Amíg a program előkészíti a fájlokat, addig kapcsold ki a telefont és várj legalább öt másodpercet. Ha a program végzett, akkor fel fog dobni egy csatlakoztatásra felszólító ablakot, tehát most kell rádugnod a telefont a kábelre úgy, hogy a Hangerő le gombot nyomva tartod. Ha jól csináltad elindul a flashelés és elengedheted a hangerő le gombot. Néhány perc után kiírja, hogy „Flash done, waiting for reboot…”, ekkor húzd le a kábelt a telefonról és kapcsold be a készüléket. Ezzel kész is a frissítés, élvezd az új rendszert! :)

    Mi is az a root? Alapesetben a telefonunk Android operációs rendszerén korlátozott felhasználók vagyunk. A rootolás nem más, minthogy rendszergazda jogokkal rendelkező felhasználót csinálunk magunkból.

    Mit tudok megcsinálni root joggal?

    ● módosíthatjuk a rendszerfájlokat
    ● gyári programok lecserélése/törlése (naptár, ébresztőóra, stb…)
    ● a teljes rendszer biztonsági mentése (programokkal, beállításokkal együtt)
    ● boot képernyő lecserélése
    ● témák telepítése
    ● bizonyos programok root jogosultságot igényelnek a futáshoz (néhány feladatkezelő, automatikusan induló programok letiltása)
    ● processzor órajelének módosítása (speciális kernelt igényel)

    Kétféleképpen rootolhatjuk a készüléket:

    ● Az egyszerűbb módszer whYz tolmácsolásában: [link]

    ● A bonyolultabb neorow1 tollából: [link]

    Készítette: Allure

    Utolsó módosítás: 2012.09.20.

  • tjb007

    nagyúr

    Technikai specifikáció:

    A gyártó weboldala: [link]

    Magyar nyelvű használati utasítás: [link]

    Mi van a csomagban?

    ● WayteQ xTAB-50 navigációs eszköz
    ● Autós tartó (4 pontos bölcső + tapadókorongos tartókar)
    ● USB kábel
    ● Szivargyújtó töltő
    ● Felhasználói útmutató CD -n

    Mennyit bír az akku ?

    Ez több tényezőtől is függ, például, hogy a Wi-Fi folyamatosan be van e kapcsolva, hogy mekkora a kijelző fényereje, hogy milyen alkalmazást használunk éppen.
    Általánosságban el lehet mondani, hogy 2-2,5 órát bír folyamatos használat mellett, persze ennél többet és kevesebbet is el lehet érni.

    Szükséges az akkumulátor kalibrálása?

    Nem, nem szükséges, helyette viszont van más amivel jobbá tehetjük a készenléti időt.

    3-4x teljes merülési és feltöltési fázis szükséges a rendszernek, hogy az akkumulátort megfelelően tudja kezelni mivel az Android folyamatosan adatokat gyűjt, statisztikát készít az akkumulátorról és ezt egy fájlban tárolja, majd ebből tudja meghatározni, hogy mennyi szufla áll még rendelkezésre, tehát pontosabb visszajelzést ad nekünk.

    Ezt a fajta "kalibrálást" minden rom telepítés után el lehet végezni mert friss szoftver felrakása után ez a batterystat nullázódik.

    Az Android a data/system mappában található batterystat.bin fájlba menti el az adatokat.

    Nem találom XY programot/játékot a Play Store -ban. Miért van ez ?

    Az adott eszközzel nem kompatibilis alkalmazásokat/játékokat a Play Store nem jeleníti meg, ez esetünkben leginkább a gépben található chipsetnek és a nem szabvány kijelzőfelbontásnak köszönhető. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az adott alkalmazás/játék ne lenne futtatható/használható.

    Ez esetben ezeket az alkalmazásokat honnan tudom beszerezni ?

    Az ingyenes alkalmazások többségét ezen módok egyikével le lehet tölteni: [link] & [link]
    Miután letöltötted az apk kiterjesztésű fájt másold fel a memóriakártyára, a belső tárhelyre vagy egy pendrive -ra majd telepítsd fel egy apk telepítő/fájlkezelő alkalmazás segítségével.

    Miért csak 2,7GB a belső tárhely mérete ?

    Az xTAB-50 -ben levő 4GB -os flash memória négy felé van particionálva, ez a következőképpen oszlik meg:
    ● 2,7 GB tárhely, ez szabadon felhasználható (SD kártyaként funkcionál)
    ● 181MB system partíció, itt található maga a rendszer
    ● 503MB data partíció, ide települnek az alkalmazások
    ● 251MB cache partíció, ez egy átmeneti információtároló melynek célja az információ-hozzáférés gyorsítása

    Milyen fájlformátumokat támogat a készülék ?

    Videó: avi/mp4/rmvb/rm/flv/mov/mpg/mpeg/mkv/asf/wmv/mpe/3gp/dat/vob/ts/tp/m5v
    Hang: mp3/wav/ac3/aac/ogg /ra/amr/m4a/wma
    Kép: jpg/bmp/png/tiff/gif

    Letöltöttem egy játékot de nem indul el. Mi ennek az oka?

    Ennek az a legvalószínűbb oka, hogy az adott játék nem találja kompatibilisnek magát gépünkkel. Ez leginkább a nem szabványos kijelzőfelbontásnak köszönhető azonban ezen is lehet segíteni a Chainfire3D -vel.

    Mi az a Chainfire3D és honnan lehet letölteni?

    A Chainfre3D egy olyan alkalmazás ami az alkalmazások és a grafikus meghajtó közé ékelődik, ezzel lehetővé téve azt, hogy saját magunk változtathassuk meg a beállításokat. A beépülő modulok segítségével lehetőség nyílik például az Nvida Tegra 2 -es platformjára írt játékok futtatására is a nem Tegra 2 -es platformmal rendelkező gépeken is. Röviden, összefoglalva a Chainfire3D kvázi egy emulátor aminek segítségével az adott alkalmazáshoz szükséges környezetet tudjuk emulálni.

    A program ingyenes és fizetős változata is letölthető a Play Store -ból: letöltés

    Telepítés:

    ● Letöltöd a Play Store -ból a programot
    ● Az SD kártya gyökerébe bemásolod ezt a 3 zip kiterjesztésű fájlt: [letöltés]
    ● A programban telepíted a CF3D drivert, majd újraindítás után az Install plugins menüpontnál feltelepítheted a 3 felmásolt plugint
    ● A Default OpnenGL settings-nél, a Use plugin résznél beállítod hogy melyik plugin kell a játékhoz amivel játszani szeretnél
    ● Mehet a játék

    Milyen navigációs alkalmazásokkal kompatibilis a készülék ?

    A készülék az összes Play Store -ban megtalálható/fellelhető navigációs alkalmazással kompatibilis.

    Sygic szoftvert használok de nincs elég hely a letölteni kívánt térképeknek, mit lehet tenni ?

    Ahhoz, hogy a Sygic fájljait külső SD kártyára tudjuk átmozgatni a következőket kell tenni:
    ● Ha még egyetlen egy térkép sincs letöltve akkor töltsünk le legalább egyet, a legkisebb méretű is elég lesz.
    ● Mozgassuk át a Sygic_voucher/Aura mappát az SD kártyára.
    ● Töröljük a Sygic alkalmazást a készülékről (Beállítások → Alkalmazások → Alkalmazások kezelése)
    ● Telepítsük fel újra a Sygic:Voucher Edition/Sygic:GPS Navigation alkalmazást a Play Store -ból.
    ● Indítsuk el az alkalmazást.

    A készülék szoftverfrissítése után a Sygic aktiválásakor a "A szoftver már aktiválva van más készüléken" üzenetet kapom. Ez esetben mi a teendő ?

    Töltse ki az újraaktiválási kérelem űrlapját az alábbiak szerint: [link]

    Rootolni lehet a készüléket?

    Igen, van rá lehetőség, hogy rendszergazdai jogokkal rendelkezzünk a gépen, ennek a menete a következő:
    ● A Play Store -ból telepítsük fel a Superuser alkalmazást majd az alkalmazás beállításaiban frissítsük az su binárist (1.lépés, 2.lépés).

    Custom romok (főzött romok)

    A készülékre van lehetőség módosított romot feltenni.
    A custom romok előnye a gyárival szemben a további optimalizáció, a rendszer tovább csiszolgatása, felhasználói igények szélesebb körű támogatása stb..

    Ha rootolom a készüléket vagy másik, nem gyári romot teszek rá, a garancia megmarad?

    Hivatalosan a WayteQ nem támogatja ezen megoldásokat, viszont amennyiben a gyári állapot gond nélkül visszaállítható és a meghibásodás nem vezethető vissza a szoftverre a garancia megmarad.

    Hogyan tudok custom romot telepíteni a készülékre?

    Pontosan úgy kell telepíteni mint a gyári frissítést.

    Mindent a leírásnak megfelelően végeztem azonban a szoftver telepítése közben hibaüzenet fogad, mit rontottam el?

    Nézd át alaposan a leírást és minden pontját tartsd be, töltsd le újra a szoftvercsomagot is.
    Ha még ezek után is problémád van nyugodtan jelezd azt a fórumban és segítünk.

    ==============================
    xTAB-50 GPS Nextgen custom rom
    ==============================

    ===================================
    WayteQ xTAB-50 szoftverfrissítés (Windows)
    ===================================

    LETÖLTÉS

    ◄======================================================►
    A frissítést minden vásárló saját felelősségre végezheti.
    A nem megfelelően elvégzett frissítés a készülék végleges meghibásodásához vezethet.
    A nem megfelelően elvégzett frissítésből adódó esetleges károkért felelősséget a WayteQ nem vállal.
    A nem megfelelő frissítésből adódó károk helyreállítása nem tartozik a jótállási feltételek körébe.
    A frissítést kérésre a WayteQ a telephelyükön díjmentesen elvégezi.

    ◄=======================================================►

    ----------------------------------------------------------------------------------------------

    Írta és rendezte: kelzsoca & tjb007

    © A szerzők engedélye nélkül a tartalom nem módosítható, másolható, használható fel másik oldalon.

    [ Szerkesztve ]

  • Isual

    veterán

    Ajánlott olvasmány (mi az a TN, xVA, IPS-monitor?)

    Monitorajánlás vezérfonala:

    4(+1) kategóriára bontanánk az ajánlás, kérdezés menetét.

    I. kategória: max. 30-40k-s kerettel rendelkezők monitorvásárlási szándéka.
    II. kategória: 40-50k-s kerettel rendelkezők ~.
    III. kategória: 50-55k feletti kerettel rendelkezők ~.
    IV. kategória: kifejezetten prémiumpaneles monitort keresők.

    Lássuk hát:

    I. kategória: Ebben a kategóriában (19-)20-22"-es 16:9-es 16:10-es 1680/1600-as, FullHD-s monitorok közül millió és egy féle-fajta van. Mivel ennyi pénzért 25-30-35k nem várhat/kaphat az ember csodát ezért az igényeknek is reálisnak kell(ene) lenniük. Ebben a kategóriában nem kellene, hogy olyan nagy különbségek legyenek az egyes (TN-es) típusok között, nagyjából az összes hoz egy középszerű sztenderdet és annyi. Szerintünk fontos lenne az, hogy a csak d-sub bemenettel rendelkező monitort már nagyon itt se vegyenek, minimum DVI csatlakozó lenne az ajánlott. Ezen kívül ajánlott a klasszikus nagy gyártók közül választani és egy bizonyos szint alá még itt sem adni, gondolunk itt pl. a HKC-ra és hasonló noname kategóriát képviselő társaira. Maradjunk az ismertebb, remélhetőleg megbízhatóbb és tartósabb márkáknál, mint például BenQ, Samsung, LG... stb.
    Mint említettük nagy különbségek nem kellene, hogy legyenek, a legtanácsosabb az lenne, ha pár típust meg tudna a vásárló nézni és szubjektíve a szebb képűt/olcsóbbat vásárolná magának.

    Fontos megemlíteni (a 30-35k-s TN-es monitorokon túl) ezen kategória felsőbb árszegmenséhez (35-40k) nemrégiben érkezett belépő szintű és kedvező árú egy-két már VA/IPS-panelt hordozó típust is, (egyelőre csak) a BenQ, AOC és az LG (és Philips) kínálatából: BenQ GW2250HM ~36k (AMVA); AOC i2252Vwh ~36k (IPS); LG IPS224V ~40k; LG IPS225V ~40k.

    Ezen nem TN-es monitorok betörésével adja magát az a tanács a 30-40k-val rendelkező vásárlóknak, miszerint már itt elkezdhetnek "prémium panelben" gondolkodni, s 35-40k-ért már mehetnek is a kasszához, míg 30k körüli kerettel talán érdemesebb gyűjteni egy kicsit, hogy beleférjen a fent említett (és remélhetőleg a jövőben egyre több új taggal bővülő) monitorok egyike!
    30k-s keret alatt csak TN van, vagy használtan régebbi x-VA, IPS típusok, egyéni preferencia (és az aktuális használt monitor felhozatal) kérdése, hogy ki melyik irányba indul, itt az egyetlen vezető kritérium a DVI csatlakozó kell, hogy legyen és a személyes megtekintés természetesen.

    II. kategória: Itt legtöbbször 23-24"-es túlárazott TN-es LED-es monitorféleségek vannak. Véleményünk szerint nagyon itt nem lehet mit tenni, gyűjteni kellene még egy keveset és akkor már minőségi monitort is vehet az ember, IPS panellel. Lássuk be monitort nem rövid időre szoktak vásárolni és sokkal több időt töltünk a nézésével, mint akármelyik hardverünkével, legyünk igényesek ezen a téren (is). 50k alatt van egy-két 21.5"-es, 23"-es IPS-es LG, valamint 50k körül mozog a Dell U2212HM, illetve ilyen kerettel tanácsos szétnézni hardveraprón hátha talál az ember egy még garanciás IPS paneles monitort ebben az árkategóriában (jellemzően mindig van 1-2 ilyen eladó darab). Gyakorlatilag ilyen kerettel TN paneles monitort venni elég nagy mellényúlás.

    III. kategória: Véleményünk szerint, ha valaki már kiadna legalább 50 ezret egy monitorért, akkor innentől illene/kötelező IPS panelest venni.
    50-55k körüli keret esetén a Dell U2312HM-et helyeznénk középpontba.
    Itt 3 buktató van:
    1. Tuneres monitort akar valaki (a beépített tunerrel ellátott TN paneles monitor helyett megfontolandó egy IPS paneles monitor + külső tuner kombó)
    2. 24"+ TN-es monitort akar venni (pl.: 27"-es "gémercucc")
    3. Kifejezetten túlárazott 2ms-os "gémer" monitort akar (~BenQ XL2410T)

    1-es kérdésben sajnos nincs egyértelmű javallat. Beépített tuneres monitorok gyengéje egyértelműen a TN panel (mivel itt ugye könnyen előfordulhat ágyból filmezés, TV-zés, ez elég nagy gyengepont), esetleg a képminőséget szem előtt tartva ajánlott lenne venni (újonnan vagy használtan) egy IPS paneles monitort és ehhez egy külső tunert vagy STB-t. Monitort tudunk ehhez ajánlani, megfelelő tunert ehhez a felálláshoz a megfelelő topicban érdemes kérni.

    2-es esetében szerintünk pont ez az a méret, aminél már semmiképp sem éri meg TN-est venni, mert már szemben ülve is színtorzulások vannak. Viszont ilyen méretben prémiumpaneles monitor sokkal drágábban van csak. Kompromisszumot kell tehát kötni a képminőség vagy a képméret kárára.
    Mivel mi az utóbbit javasoljuk nekik valahogy be kéne érni egy hasonló áru, kisebb (23-24"-es), de minőségi (IPS) monitorral.

    3-es eset keményebb dió, mert az igazán jó minőségű 23-24"-es 2-3ms-os (esetleg 120Hz-es) monitoroknak nincs prémiumpaneles alternatívája.
    A tftcentralos cikkeknél referenciának használt 3ms-os 22"-es Samsung 2233RZ teljesítményéhez jelenleg egyetlen prémiumpaneles monitor sem ér fel.

    Szóval nekik - ha ténylegesen ennyire érzékenyek - valami jó minőségű (!!!)
    2-3ms-os TN-kell, de aki csak szlogenből venne 2ms-os-at (és legyen persze LED-es és HDMI-s), akkor az nem éri meg mert elég sok silány van (pl. BenQ XL2410T), aminél jobb, de nem rosszabb pl. egy U2312HM!
    Tehát, ha ezen fenti speciális igények közül egyik sincs valakinél kőbe vésve, akkor itt már rengetek jobb-rosszabb ár/érték arányú, de minőségi, ajánlott monitort lehet kapni, akár játékra is. (U2312HM, U2412M, HP ZR széria... stb.)

    IV. kategória: Nos itt nem fogunk összeveszni, rengeteg lehetőség van, határ a csillagos ég, kérdezz, s ajánlunk egy (a megadott kerethez mérten) biztosan kitűnő (kép)minőségű monitort.

    Ha ezen alternatívák közül nem találtad meg a számodra megfelelőt, akkor a fórumban add meg a szükséges paramétereket (keret, felhasználás területei, megcélzott méret, felbontás, képarány...stb) és igyekszünk segíteni.

    Végezetül a ráadás, pár fontos dolog:

    Az egyik a 4:3-as, 5:4-es monitort akaró vásárlók kérdése. Ebben a kategóriában normális monitort, újonnan, normális áron nem lehet kapni. Sajnos, nem sajnos a gyártók a szélesvásznú monitorokat nyomják (16:10, 16:9), ezt el kell(ene) fogadni és olyat venni, vagy venni használtan valami jobb minőségűt (PVA, S-IPS), ha minden kötél szakad. Vagy marad a CRT. És ez is lenne a másik kardinális kérdés. Páran nagyon nehezen válnak meg a (jó minőségű) CRT monitoruktól és nem nagyon látnak a mai piacban alternatívát.
    Úgy gondoljuk, hogy ha mindenben nem is, de a képminőségben csak az IPS lenne nekik a megfelelő irány, de csodát ne várjanak a "prémium CRT-k által elkényeztetett" vásárlók, mert annál jobb LCD-ben még nem nagyon van (majd az OLED). Ezzel a CRT-s témával és az IPS-monitorok határaival kapcsolatos véleményét Isual itt fejtette ki bővebben, ezt most nem írnánk le még egyszer, nagyjából ugyanaz ide is beillene.
    A lényeg az, hogy az igényeseknek CRT után nem szabad túl sokat várni az IPS-től, annak ellenére, hogy CRT után véleményünk szerint csak az IPS a járható út és sok "kevésbé igényes" ex-CRT-s számára meg szinte hozza bizonyos tekintetben a CRT-s szintet, sőt még pár előnye is van (méret, fogyasztás, hő... stb).

    Zárszóként két jó tanács

    Először is legyünk azzal tisztában, hogy NINCS tökéletes monitor!
    Az IPS-es monitoroknak is lehetnek változó mértékű bevilágításai, kevésbé jól leszabályozható háttérvilágítása, illetve a panelre jellemző IPS-glow minden monitornál jelentkezik fekete képernyőnél rézsútos szögből nézve! Sok fellelkesült vásárló nem olvas, kérdez ezeknek utána és monitorvásárlás után döbben rá ezen (az IPS pozitívumaihoz képest) pár apróbb "hibára", s éri csalódás.
    Úgyhogy kérdezzetek, kérdezni nem szégyen, számunkra alapvető dolgokat se, ezért van a fórum.
    Azonban mindezen túl - akármilyen monitorféleséget is vesztek – minden szakértői vélemény, tanács, tapasztalat ellenére hangsúlyoznunk kell a kiszemelt monitor, vagy ahhoz hasonló típus/panel..stb vásárlás előtti személyes megtekintését, ha van rá lehetőség. Tudjuk, hogy nem mindig van, de semmi sem egyszerűbb és meggyőzőbb annál, mint amikor valaki saját maga látja, mi a helyzet! (visszautalva itt akár az IPS-glowra, vagy éppen a TN-panelek szűk betekintési szögeire, bizonyos monitorok pixelméretére…stb)

    Hasznos linkek, ajánlott olvasmányok:

    old_artist monitor kategorizálása: Ajánlott mindenkinek I-IV. kategória
    Monitor LED Backlighting
    Kábelkérdések tisztázására. (Mire jó valójában a HDMI, DVI, Displayport?)
    Link1, Link2
    Mi az a kalibráció?
    Monitor Driver feltelepítése
    ICC-profil aktiválása (Win7, MacOSX[+Win7])
    Dell U2212HM vs Dell U2312HM
    Dell U2312HM vs Dell U2412M
    Nem sok a 8ms? (általános felvilágosítás, Dell U2311H-val példálózva)
    TV Calculator (19"-16:10 v 21.5"-16:9 v 23"-16:9 v 24"16:10)

    Végül, akiket komolyabban érdekel, azoknak azt tudjuk tanácsolni, hogy olvassátok a tftcentral.co.uk és a prad.de cikkeit, monitortesztjeit, művelődjetek, megéri! ;)

    Készítette: Isual, Nyugdíjas, BioNiCMaN

    Frissítve: 2012. szeptember 21.

    [ Szerkesztve ]

    Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

  • kenwood3

    őstag

    Sziasztok!

    A környékünkön 1 pár napja már több, (Kb 10-20) állat(kutya, macska) pusztult el mérgezés miatt az utóbbi kb 1-1.5 hétben :( . Ebből a többől tudomásom szerint eddig csak egyetlen kutya élte túl, hála a gyors állatorvosi beavatkozásnak. Emiatt már többen is feljelentést tettek a rendőrségen, ahol ismeretlen tettes ellen indult nyomozás az ügyben.

    Eleinte azt hittük, hogy csak azokat a kutyákat/macskákat érinti, akik néha szabadon garázdálkodnak a környéken, emiatt én biztonságban éreztem a kutyáimat, mert azok nem csavarognak és, azt hittem, hogy az elpusztult állatok valaki más telkére beszökve ehettek meg valami olyat amitől elpusztultak. Aztán 3 napja olyan kutya lett beteg az utcánkban, amelyik soha, nem járt ki az udvarról(ő az egyetlen túlélő is egyben). Ekkor kétségbe estem, mert ezt már valaki szándékosan csinálja. Ezért a kutyáimat minden este bezárom a pincébe, hogy biztonságban érezzem őket.

    Minden reggelem abból áll, hogy feltérképezem az udvart, hogy nem-e dobott be valaki , valami gyanús dolgot az udvarra és csak utána engedem ki őket a pincéből. Szerencsére nálunk mindig van itthon napközben valaki, így szemmel tudjuk tartani őket.
    Nem tudom milyen mérget használhatnak, de valami gyorsat, mert tegnapelőtt este átjött a következő utcából 1 ismerősöm a németjuhász kutyájával, aki nem itt lakik csak a telkére jár ki naponta az állatok miatt. Akkor a kutyájának még semmi baja nem volt, másnap reggel viszont már holtan találta meg a helyén. Miután elment kb 10 perc múlva már hívott is, hogy míg nálunk volt, a szomszéda állítása alapján 2 ember járkált a telkén, majd miután a szomszéda átszólt nekik, hogy mit keresnek ott, az idegenek beszaladtak a mellettünk és az ő telke mellett is elfekvő nagy erdőbe. Ő kb éjfélig kint volt emiatt a telkén, de mivel addig nem tértek vissza a tolvajok, így hazament (azt mondta, hogy a kutyájának még éjfélkor se volt semmi baja) Ekkor vettük számításba azt, hogy valakik lopásra/lopásokra készülnek a környéken és ők mérgezhetnek és, hogy emiatt pusztulnak elfelé az állatok.

    Sajnos teljesen megőrjít a gondolata annak, hogy az én kutyáimnak is valami baja esik. A rendőrség sem tud semmit. :( A tolvajoktól nem tartok, mert meg tudom magam védeni ha kell, én csak a kutyáimat féltem.

    A kérdésem az lenne, hogy mennyire nehéz vajon/ és hogy kell megtanítani a kutyáimnak, hogy idegentől, és a földön levő ételt ne fogadjon el/ egyen meg?

    Sajnos nem tarthatom örökké bezárva őket, emiatt szeretnék erre valami megoldást találni.
    Ha valakinek van valami más ötlete, a témával kapcsolatban azt szívesen meghallgatnám és meg is köszönném :K

    Mi az az ekezet dragasag??

  • Iomega

    őstag

    [ Szerkesztve ]

    Annyit érünk, amennyi szeretet van bennünk. - "Ne menjen le a Nap, a te haragoddal!"

  • Iomega

    őstag

    válasz Iomega #6975 üzenetére

    [ Szerkesztve ]

    Annyit érünk, amennyi szeretet van bennünk. - "Ne menjen le a Nap, a te haragoddal!"

  • Iomega

    őstag

    [ Szerkesztve ]

    Annyit érünk, amennyi szeretet van bennünk. - "Ne menjen le a Nap, a te haragoddal!"

  • Isual

    veterán

    Ajánlott olvasmány (mi az a TN, xVA, IPS-monitor?)

    Monitorajánlás vezérfonala:

    4(+1) kategóriára bontanánk az ajánlás, kérdezés menetét.

    I. kategória: max. 30-40k-s kerettel rendelkezők monitorvásárlási szándéka.
    II. kategória: 40-50k-s kerettel rendelkezők ~.
    III. kategória: 50-55k feletti kerettel rendelkezők ~.
    IV. kategória: kifejezetten prémiumpaneles monitort keresők.

    Lássuk hát:

    I. kategória: Ebben a kategóriában (19-)20-22"-es 16:9-es 16:10-es 1680/1600-as, FullHD-s monitorok közül millió és egy féle-fajta van. Mivel ennyi pénzért 25-30-35k nem várhat/kaphat az ember csodát ezért az igényeknek is reálisnak kell(ene) lenniük. Ebben a kategóriában nem kellene, hogy olyan nagy különbségek legyenek az egyes (TN-es) típusok között, nagyjából az összes hoz egy középszerű sztenderdet és annyi. Szerintünk fontos lenne az, hogy a csak d-sub bemenettel rendelkező monitort már nagyon itt se vegyenek, minimum DVI csatlakozó lenne az ajánlott. Ezenkívül ajánlott a klasszikus nagy gyártók közül választani és egy bizonyos szint alá még itt sem adni, gondolunk itt pl. a HKC-ra és hasonló noname kategóriát képviselő társaira. Maradjunk az ismertebb, remélhetőleg megbízhatóbb és tartósabb márkáknál, mint például BenQ, Samsung, LG... stb.
    Mint említettük nagy különbségek nem kellene, hogy legyenek, a legtanácsosabb az lenne, ha pár típust meg tudna a vásárló nézni és szubjektíve a szebb képűt/olcsóbbat vásárolná magának.

    Fontos megemlíteni (a 30-35k-s TN-es monitorokon túl) ezen kategória felsőbb árszegmenséhez (35-40k) nemrégiben érkezett belépő szintű és kedvező árú egy-két már VA/IPS-panelt hordozó típust is, (egyelőre csak) a BenQ, AOC és az LG (és Philips) kínálatából: BenQ GW2250HM ~36k (AMVA); AOC i2252Vwh ~36k (IPS); LG IPS224V ~40k; LG IPS225V ~40k.

    Ezen nem TN-es monitorok betörésével adja magát az a tanács a 30-40k-val rendelkező vásárlóknak, miszerint már itt elkezdhetnek "prémium panelben" gondolkodni, s 35-40k-ért már mehetnek is a kasszához, míg 30k körüli kerettel talán érdemesebb gyűjteni egy kicsit, hogy beleférjen a fent említett (és remélhetőleg a jövőben egyre több új taggal bővülő) monitorok egyike!
    30k-s keret alatt csak TN van, vagy használtan régebbi xVA, IPS típusok, egyéni preferencia (és az aktuális használt monitor felhozatal) kérdése, hogy ki melyik irányba indul, itt az egyetlen vezető kritérium a DVI csatlakozó jelenléte kell, hogy legyen és a személyes megtekintés természetesen.

    II. kategória: Itt legtöbbször 23-24"-es túlárazott TN-es LED-es monitorféleségek vannak. Véleményünk szerint nagyon itt nem lehet mit tenni, gyűjteni kellene még egy keveset és akkor már minőségi monitort is vehet az ember, IPS panellel. Lássuk be monitort nem rövid időre szoktak vásárolni és sokkal több időt töltünk a nézésével, mint akármelyik hardverünkével, legyünk igényesek ezen a téren (is). 50k alatt van egy-két 21.5"-es, 23"-es IPS-es LG, valamint 50k körül mozog a Dell U2212HM, illetve ilyen kerettel tanácsos szétnézni hardveraprón hátha talál az ember egy még garanciás IPS paneles monitort ebben az árkategóriában (jellemzően mindig van 1-2 ilyen eladó darab). Gyakorlatilag ilyen kerettel TN paneles monitort venni elég nagy mellényúlás.

    III. kategória: Véleményünk szerint, ha valaki már kiadna legalább 50 ezret egy monitorért, akkor innentől illene/kötelező IPS panelest venni.
    50-55k körüli keret esetén a Dell U2312HM-et helyeznénk középpontba.
    Itt 3 buktató van:
    1. Tuneres monitort akar valaki (a beépített tunerrel ellátott TN paneles monitor helyett megfontolandó egy IPS paneles monitor + külső tuner kombó)
    2. 24"+ TN-es monitort akar venni (pl.: 27"-es "gémercucc")
    3. Kifejezetten túlárazott 2ms-os "gémer" monitort akar (~BenQ XL2410T)

    1-es kérdésben sajnos nincs egyértelmű javallat. Beépített tuneres monitorok gyengéje egyértelműen a TN panel (mivel itt ugye könnyen előfordulhat ágyból filmezés, TV-zés, ez elég nagy gyengepont), esetleg a képminőséget szem előtt tartva ajánlott lenne venni (újonnan vagy használtan) egy IPS paneles monitort és ehhez egy külső tunert vagy STB-t. Monitort tudunk ehhez ajánlani, megfelelő tunert ehhez a felálláshoz a megfelelő topicban érdemes kérni.

    2-es esetében szerintünk pont ez az a méret, aminél már semmiképp sem éri meg TN-est venni, mert már szemben ülve is színtorzulások vannak. Viszont ilyen méretben prémiumpaneles monitor sokkal drágábban van csak. Kompromisszumot kell tehát kötni a képminőség vagy a képméret kárára.
    Mivel mi az utóbbit javasoljuk nekik valahogy be kéne érni egy hasonló áru, kisebb (23-24"-es), de minőségi (IPS) monitorral.

    3-as eset keményebb dió, mert az igazán jó minőségű 23-24"-es 2-3ms-os (esetleg 120Hz-es) monitoroknak nincs prémiumpaneles alternatívája.
    A tftcentralos cikkeknél referenciának használt 3ms-os 22"-es Samsung 2233RZ teljesítményéhez jelenleg egyetlen prémiumpaneles monitor sem ér fel.

    Szóval nekik - ha ténylegesen ennyire érzékenyek - valami jó minőségű (!!!)
    2-3ms-os TN-kell, de aki csak szlogenből venne 2ms-os-at (és legyen persze LED-es és HDMI-s), akkor az nem éri meg mert elég sok silány van (pl. BenQ XL2410T), aminél jobb, de nem rosszabb pl. egy U2312HM!
    Tehát, ha ezen fenti speciális igények közül egyik sincs valakinél kőbe vésve, akkor itt már rengetek jobb-rosszabb ár/érték arányú, de minőségi, ajánlott monitort lehet kapni, akár játékra is. (U2312HM, U2412M, HP ZR széria... stb.)

    IV. kategória: Nos itt nem fogunk összeveszni, rengeteg lehetőség van, határ a csillagos ég, kérdezz, s ajánlunk egy (a megadott kerethez mérten) biztosan kitűnő (kép)minőségű monitort.

    Ha ezen alternatívák közül nem találtad meg a számodra megfelelőt, akkor a fórumban add meg a szükséges paramétereket (keret, felhasználás területei, megcélzott méret, felbontás, képarány...stb) és igyekszünk segíteni.

    Végezetül a ráadás, pár fontos dolog:

    Az egyik a 4:3-as, 5:4-es monitort akaró vásárlók kérdése. Ebben a kategóriában normális monitort, újonnan, normális áron nem lehet kapni. Sajnos, nem sajnos a gyártók a szélesvásznú monitorokat nyomják (16:10, 16:9), ezt el kell(ene) fogadni és olyat venni, vagy venni használtan valami jobb minőségűt (PVA, S-IPS), ha minden kötél szakad. Vagy marad a CRT. És ez is lenne a másik kardinális kérdés. Páran nagyon nehezen válnak meg a (jó minőségű) CRT monitoruktól és nem nagyon látnak a mai piacban alternatívát.
    Úgy gondoljuk, hogy ha mindenben nem is, de a képminőségben csak az IPS lenne nekik a megfelelő irány, de csodát ne várjanak a "prémium CRT-k által elkényeztetett" vásárlók, mert annál jobb LCD-ben még nem nagyon van (majd az OLED). Ezzel a CRT-s témával és az IPS-monitorok határaival kapcsolatos véleményét Isual itt fejtette ki bővebben, ezt most nem írnánk le még egyszer, nagyjából ugyanaz ide is beillene.
    A lényeg az, hogy az igényeseknek CRT után nem szabad túl sokat várni az IPS-től, annak ellenére, hogy CRT után véleményünk szerint csak az IPS a járható út és sok "kevésbé igényes" ex-CRT-s számára meg szinte hozza bizonyos tekintetben a CRT-s szintet, sőt még pár előnye is van (méret, fogyasztás, hő... stb).

    Zárszóként két jó tanács

    Először is legyünk azzal tisztában, hogy NINCS tökéletes monitor!
    Az IPS-es monitoroknak is lehetnek változó mértékű bevilágításai, kevésbé jól leszabályozható háttérvilágítása, illetve a panelre jellemző IPS-glow minden monitornál jelentkezik fekete képernyőnél rézsútos szögből nézve! Sok fellelkesült vásárló nem olvas, kérdez ezeknek utána és monitorvásárlás után döbben rá ezen (az IPS pozitívumaihoz képest) pár apróbb "hibára", s éri csalódás.
    Úgyhogy kérdezzetek, kérdezni nem szégyen, számunkra alapvető dolgokat se, ezért van a fórum.
    Azonban mindezen túl - akármilyen monitorféleséget is vesztek – minden szakértői vélemény, tanács, tapasztalat ellenére hangsúlyoznunk kell a kiszemelt monitor, vagy ahhoz hasonló típus/panel..stb vásárlás előtti személyes megtekintését, ha van rá lehetőség. Tudjuk, hogy nem mindig van, de semmi sem egyszerűbb és meggyőzőbb annál, mint amikor valaki saját maga látja, mi a helyzet! (visszautalva itt akár az IPS-glowra, vagy éppen a TN-panelek szűk betekintési szögeire, bizonyos monitorok pixelméretére…stb)

    Hasznos linkek, ajánlott olvasmányok:

    old_artist monitor kategorizálása: Ajánlott mindenkinek I-IV. kategória
    Monitor LED Backlighting
    Kábelkérdések tisztázására. (Mire jó valójában a HDMI, DVI, Displayport?)
    Link1, Link2
    Mi az a kalibráció?
    Monitor Driver feltelepítése
    ICC-profil aktiválása (Win7, MacOSX[+Win7])
    Dell U2212HM vs Dell U2312HM
    Dell U2312HM vs Dell U2412M
    Nem sok a 8ms? (általános felvilágosítás, Dell U2311H-val példálózva)
    TV Calculator (19"-16:10 v 21.5"-16:9 v 23"-16:9 v 24"16:10)

    Végül, akiket komolyabban érdekel, azoknak azt tudjuk tanácsolni, hogy olvassátok a tftcentral.co.uk és a prad.de cikkeit, monitortesztjeit, művelődjetek, megéri! ;)

    Készítette: Isual, Nyugdíjas, BioNiCMaN

    Frissítve: 2012. szeptember 22.

    [ Szerkesztve ]

    Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

  • ko9

    addikt

    Debranded / Prerooted
    Hivatalos 4.1.B.0.587 Zárt és nyitott bootloaderes Mini Pro-ra

    - ES Vodafone forrás
    - A Vodafoneos beállítások és appok teljesen kiszedve, ezen kívül MINDEN más bennemaradt (UEFA Installer, Mcaffe, és a többi bloatware is)
    - Rootolt, SuperSU app előre telepítve

    Telepítés:

    0.) A letöltött update_XMP587-ExPeacer.zip-et felmásolod a memóriakártyád gyökerébe
    1.) Meglévő ROModra CWM-et telepítesz, legkedveltebb megoldás az x-Parts alkalmazás.
    2.) Újraindítod a készüléked, és hangerő-fel gomb sűrű nyomkodása közepette belépsz a ClockWordMod Recoverybe.
    3.) Zárt bootloader esetén: elnavigálsz a mount&storage menüpont alá, és kiválasztod a format /system menüpontot. Nyitott bootloader esetén a következő lépésre lépsz.
    4.) Visszalépsz, és megcélzod az advanced menüt, majd Wipe Dalvik Cache.
    5.) Ismét visszalépsz és install zip from sdcard. Kiválasztod a memóriakártyádra felmásolt ZIPet, majd követed a telepítő utasításait.
    6.) Ha elkészültél, kapcsold ki a készüléked.
    7.) Másold be a letöltött SK17i_4.1.B.0.587_Kernel-Baseband.zip-et a Flashtoolod firmwares nevű mappájába.
    8.) Indítsd el a Flashtoolt, és kattints a bal felső sarokban lévő villám ikonra. Válaszd a Flashmode-ot és OK. Válaszd ki a SK17i 4.1.B.0.587 Kernel-Baseband feliratú sort, és nyomj az OK gombra.
    9.) Amikor kér a készüléked csatlakoztatására, a Hangerő-Le gombot folyamatosan nyomva tartva dugd be a telódba az USB kábelt. De előtte a gépbe is a másik végét ;]
    10.) Várd meg amíg végig megy, majd húzd le, és kapcsold be a készüléket.
    +1.) Ajánlott az első indulás után még egyszer újraindítani.

    Ezzel a módszerrel a telepített programjaid és beállításaid is megmaradnak, de az Ördög sosem alszik, ezért a fontosabb dolgaidról csinálj biztonsági mentést!

    Képek

    Letöltések:

    update_XMP587-ExPeacer

    Flashtool

    SK17i 4.1.B.0.587 Kernel-Baseband

    #include <std_disclaimer.h>
    /*
    * Nem vállalok felelősséget a téglázott eszközök, a halott SD
    * kártyák, termonukleáris háború, vagy a jelenlegi környezeti
    * krízis miatt, amit az okozott hogy követted az utasításaim.
    * TE választottad, hogy véghezviszed ezeket a módosításokat,
    * és ha rámmutatsz azért, mert elszúrtad a készüléked, csak
    * röhögni fogok rajtad...
    */

    [ Szerkesztve ]

    --------------------------- Privátot privátba - Fórumtémát fórumba!! --------------------------- --------- I/DEBUG(3430): debuggerd committing suicide to free the zombie! ---------

  • FireKeeper

    nagyúr

    AMD A10, A8, A6, A4 5xxx "Trinity" APU (Socket FM2) topik

    A mobil változatok megjelenése után elstartoltak az AMD Trinity kódnevű APU (=Accelerated Processing Unit) családjának desktop változatai is.

    A Trinity

    -katt nagyobbért-

    Llano kódnevű APU-khoz képest a legfőbb változás a K10 alapú processzormagok Piledriver-modulokra való lecserélése, valamint a VLIW5 alapú IGP VLIW4-re történő cseréje volt. Előbbit a Bulldozer architektúrától (FX processzorok), míg utóbbit a Radeon 6900 családtól kapta meg. A rendszer további változtatásairól, részleteiről illetve szolgáltatásairól kimerítő cikket olvashattok itt:
    AMD Trinity: szintet lép a vállalat fúziója

    Első körben hivatalosan hat modell rajtol, ezek adatait a következő táblázat foglalja össze:


    -katt nagyobbért-

    Tesztek:

    Tom's Hardware
    ...

    a lista természetesen bővülni fog :)

    [ Szerkesztve ]

    steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 V || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

  • olbaidhun

    őstag

    Sziasztok!

    Alig találtam meg az új topikot, de most már mentve. Van itt pár holmim, amiktől fájó szívvel megválnék.

    acer iconia tab A100 - 49.000.-chieftec gpa-500s - 5.900.-ps3 750GB God of War Collection + sok exta! - 77.000.-ASUS laptop táska 13.3"/15.6" - 4.500.-/dbhtc one X, pár hónapos, 24 hó garanciával - 110.000.-Western Digital merevlemezek 2.5" - 8.500.- tólps3/ps2/psp eredeti lemezek - debrecenieknek kedvezménnyel!ps3 kiegészítők - joy, move, pisztoly, kérdezz!ps3/pc kormány - 10.000.-x360 kinect, adventures játékkal - 19.000.-mio c520 - enyhén viseltebb, mint a képen, de kifogástalanul teszi a dolgát - 14.000.-

    A megbízhatóságról
    [ 7 ]
    [ 121 ]
    [ 82 ]
    [ friss ]
    ___________
    [ összesítve ]

    minden ph!olmim hardveraprón
    fotógyűjtemény

    köszönöm a figyelmet, elhúzok vacsizni.

    [ Szerkesztve ]

    7o/638-9O93 ► Telón érsz el leghamarabb \_(ツ)_/

  • [ Szerkesztve ]

    “Mankind invented the atomic bomb, but no mouse would ever construct a mousetrap.” Albert Einstein

  • olbaidhun

    őstag

    válasz RoyalFlush #6983 üzenetére

    dejók!

    Ezek még választhatóak?

    7o/638-9O93 ► Telón érsz el leghamarabb \_(ツ)_/

  • válasz olbaidhun #6984 üzenetére

    Nem :N Innen másoltam be őket, hogy összehasonlíthassam az arányokat...

    “Mankind invented the atomic bomb, but no mouse would ever construct a mousetrap.” Albert Einstein

  • olbaidhun

    őstag

    válasz RoyalFlush #6985 üzenetére

    hupsz, dupla

    [ Szerkesztve ]

    7o/638-9O93 ► Telón érsz el leghamarabb \_(ツ)_/

  • Vasinger!

    nagyúr

    Eladó a címben szereplő 3 darab Scythe Gentle Typhoon. Mind a három 12 cm-es.
    Senkinek sem kell bemutatni szerintem ezeket a ventilátorokat, számos helyen tesztgyőztesek.

    Ebben a tesztben 50 ventilátor közül hozták ki győztesnek:KATT

    - 2 db. D1225C12B3AP-13

    Műszaki jellemzők:

    Dupla golyós csapágyazás
    Fordulatszám: 1150RPM
    Zajszint: 16dBA
    Légszállítás:37,1CFM

    - 1 db. D1225C12B2AP-12

    Műszaki jellemzők:

    Dupla golyós csapágyazás
    Fordulatszám: 800RPM
    Zajszint: 9dBA
    Légszállítás:28,2CFM

    - Átvétel: Személyes átvétel Vácon, Sződligeten vagy Pesten lehetséges, posta játszik!

    PH! megbízhatóságom: KATT

  • Wyll

    őstag

    ok

    [ Szerkesztve ]

    Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Wyll

  • Wyll

    őstag

    ok

    [ Szerkesztve ]

    Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Wyll

  • Wyll

    őstag

    ok

    [ Szerkesztve ]

    Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Wyll

  • Wyll

    őstag

    Légyszi olvasd el, mielőtt képet linkelsz:

    Arcképgyárosok kérései

    Előzmények:
    Arckép szerkesztő - Archívum I.

    Eddigi egyéni arcképek (2012.09.25.):

    [ Szerkesztve ]

    Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Wyll

  • Wyll

    őstag

    ok

    [ Szerkesztve ]

    Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Wyll

  • Wyll

    őstag

    pont karakter: •

    [ Szerkesztve ]

    Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Wyll

Új hozzászólás Aktív témák