Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Keeperv85

    nagyúr

    Ezt a fórumot azért hoztuk létre,hogy ne zavarjuk azon felhasználókat, akik még csak most ismerkednek a a tablettel, vagy akár az Android rendszerrel.

    * * *

    Itt már nem foglalkozunk tokokkal, fóliával, facebook accounttal, mobilnet kikapcsolással és egyebekkel. Ez a topic a buherátorok topicja, arról szól, hogyan cserélj ROM-ot a tableten, hogyan cseréld le a rendszer betűtípusait, hogyan hajtsd túl a processzort,ha ez lehetséges (vagy éppen hogyan vegyél vissza a feszültségből biztonságosan) és egyéb, a tablet szoftverével és hardverével kapcsolatos módosítások.
    A fórumozás során jó, ha tisztában vagy alapfogalmakkal, amiket megpróbálunk itt ebben a hozzászólásban összegyűjteni. Fontos tudni, hogy a készülékkel kapcsolatos infók akár naponta, vagy még sűrűbben változhatnak! Könyörögve kérünk mindenkit, hogy a készülék ALAP topicját használja az ilyen kérdésekre! Valamint NE privátban zaklassatok minket ilyesmivel, mert akkor egyrészt elvesznek az információk, másrészt egyikünknek sincs kedve 30-adszor is ugyan arra a kérdésre válaszolni! A "keresés" és a "szerkesztés" gomb használata mindkét topicban melegen ajánlott! Különben: >> :(((

    * * *

    1. Mi okoz garanciavesztést és mi nem?

    Fontos, hogy rögtön a kezdet kezdetén tisztázzuk ezt a kényes kérdést. A garancia a készülék gyári állapotára vonatkozik. Amennyiben vissza szeretnék vinni a készüléket az eladóhoz, fontos visszaállítani mindent az eredeti állapotba (Recovery, ROM, partíció kiosztás stb.).
    A rootolás, akár a gyári rom rootolása is garanciavesztéssel jár abban az esetben, ha valaki így viszi vissza a készüléket! A custom romok, custom recovery-k, és custom firmware-ek használata szintén! Fokozottan ügyeljünk arra, hogy az ilyen készülék ne kerüljön vissza a szervizekbe, mert a forgalmaz bevizsgálás után esetleg befoltozhatja a meglévő „biztonsági réseket”, ami esetünkben azt jelenti, hogy lőttek a módosítási lehetőségeknek.
    Minden módosítást a saját felelősségetekre végezzetek! Bármilyen "mókolás" garanciavesztéssel jár tehát, ha a készülék lebukik. Igen, van rá mód hogy visszatedd az eredeti szoftvert a gépedre, hogyha a garanciára lenne szükség. A tabletet téglásítani eddigi információk alapján szoftveresen nem lehet. A lehető legrosszabb állapot a fehér/piros usb ikon felvillanás valamint a sötét képernyő, de innen is feléleszthető a tab.

    2. Mi az a rootolás, minek kell nekem az?

    A rootolás a készülék rendszere felett szerzett afféle rendszergazdajog. Ha már a kérdés egyáltalán felvetésre került, egészen biztos nincs szükséged rá! Fontos tudni, hogy nem a tabletet rootoljuk, hanem a rajta futó szoftvert, tehát a hardverben nem okoz semmiféle módosítást. Nem lesz tőle gyorsabb a készülék, nem lesz rajta másik szoftver! Ez csak egy szoftver komponens, pont úgy, ahogy a többit, ezt is el lehet távolítani, tehát nem visszafordíthatatlan beavatkozás.

    2.1 Hogyan tudom a szoftvert rootolni?

    Először is szükségünk lesz a készülék drivereire, amiket az alábbi linkeken találhattok meg:

    Windows 7-re

    Ez a link tartalmazza a flash tool-t is, amivel életre keltheted a tab-odat hogyha nemsikerül valami!

    Szintén Windows 7-re

    Ez a link tartalmaz egy másik verziót az ADB driverhez, valamint kiválasztható benne 32 vagy 64 bites op rendszer is!

    https://forums.oneplus.net/threads/install-adb-drivers-for-windows-8-1-64-bits.51264/

    A Windows újabb verzióiba lehetőség van a fenti driverek használatára, ám ezeknél, ha előző linkekkel kívánja valaki felrakni, ügyelni kell a kompatibilitásra (át kell állítani win 7-re vagy xp-re)!

    Ha a driverek megvoltak akkor jöhet a particionálás + rootolás. 2 irányban indulhatunk el.
    Első: Ha van droidboot a gépen , akkor kikapcsolt állapotból a volume+(Hang FEL) és power (bekapcsolás) együttes nyomásával bekerülünk egy boot menübe. Ilyenkor nincs más dolgunk mint elindítani a következő SCRIPTET, amely mindent megcsinál helyettünk:

    Script csomag letöltése

    Lépések:
    1. Tablet kikapcsolása
    2. Vol+ és power gomb egyszerre nyomásával boot menübe belépni
    3. Számítógéphez csatlakoztatás
    4. Az Android_4.4.2_Op3nDott_Updated_Resize_v3 mappából elindítani a flash_op3ndott_4_9G_data.cmd vagy flash_op3ndott_5_58G_data.cmd scriptet attól függően, hogy a kisebb 4,9GiB-es vagy a nagyobb 5,58GiB-es partició kiosztást szeretnéd elérni. (Eddigi tapasztalatok alapján mind a 2 verzió teljesen jól fut!)
    5. A script kiírja hogy hol jár, mit csinál, addig ne nyúljatok a tablethez, amíg az magától teljesen újra nem indul, valamint a script ki nem írja hogy "készen van, nyomj meg egy gombot" (vagy valami hasonló). Az első bootolás hoszabb időt vesz igénybe, várjátok ki türelmesen (lehet 5 perc is akár).

    Ha minden jól ment, már kész is vagy, és kapsz egy jobban particionált, rootolt (supersu telepítve) rendszerű tabletet. A 4,9GiB-es nem tartalmazza a 2 frissítést amit kiadott a gyártó, de egyáltalán nem kritikusak, ellenben az 5,58-as már tartalmazza őket. Mindenki eldöntheti magában, hogy melyik kell neki.

    Ha valami hiba lépett fel a particionálás/flashelés során akkor a tab viszont nem fog elindulni. Ilyenkor indításkor vagy egy fehér/piros usb fog felvillanni, vagy pedig semmi. Nem kell megijedni! Az első link tartalmaz egy phone flash tool nevezetű exe fájlt. Telepítsük fel azt!

    Ha megvan nyissuk meg. Szükségünk lesz erre a fájlra is:
    Telcast gyári rom

    Ez egy Teclast tablet rom-ja, amely nem fog működni a gépen, de nekünk most nem is ez a lényeg! Most annyira van szükség, hogy újra legyen boot menü a tabon!

    Először is megnyitod a phone flash tool-t. Tablet kikapcsolt állapotban legyen (jó hosszan nyomd a power gombot!) Vol down(Hang LE) és power gomb kb 5 mp-ig nyomva tartva... és nem fogsz látni semmit de a tab UART módba lép. Csatlakoztasd a géphez, a flashtool felismeri. Ha nem akkor próbálj másik usb portot! Most be kell tallózni a letöltött fájlból a flash.xml fájlt, de ELŐTTE módosítani kell ennek a tartalmát (akár egy sima szövegszerkesztővel is lehet). Megnyitod kikeresed ezeket a sorokat :

    <command>
    <string>sleep</string>
    <timeout>25000</timeout>
    <retry>2</retry>
    <description>Sleep 25 seconds</description>
    <mandatory>1</mandatory>
    </command>

    A fenti részt egyszerűen kitörlöd, utána pedig elmented a változást. Most már betallózhatod a fájlt. Majd a kék Start to flash gombra kattintva ha minden igaz elindul a flashelés. HA a flash elakad, vagy bomlik a kapcsolat akkor egyszerűen újraindítod a tab-ot és kezded előröl. Ez sokszor előfordul, az sem kizárt hogy tízszer kell megpróbálnod! Nem muszáj végig futni a frissítésnek, ha elakad valahol, először ellenőrizd le, hogy esetleg van-e már rajta boot menü (vol up + power gombb hosszan) mert ha belép, akkor már indíthatod az előzőekben leírt scripteket ez helyett! Ha nem jön be, akkor tabot lehúzod a gépről, kikapcsolod és kezded újra a flashelést ezzel!

    Ha újra nem sikerül a scriptnek lefutnia akkor ismét flashelés.. és így tovább amíg nem sikerül! Ám ez nem jellemző, kettőből egyszer sikerül az esetek nagy részében!

    Itt egy rom, a tablet eredeti állapotához, amit max akkor kell flashelni, hogy ha garanciáztatni szeretnéd, mert elromlik benne pl a hangszóró, vagy más egyéb hardveres gondja akad:

    Visszaállító csomag

    Csak root:

    https://docs.google.com/file/d/0ByIw-l70KTywZTI1S0M0a1UzSVE/edit
    https://www.androidfilehost.com/?fid=95747613655042708
    1. Töltsd le a myKIT_BATCHv1.1.x.7z-et és csomagold ki!
    2. Töltsd le a SDC_INTEL2_ROOTKIT.7z-et, a tartalmát mappástól csomagold ki a myKIT_BATCHv1.1.x\mykits\rootKIT mappába.
    3. A tabletet bekapcsolt állapotban csatlakoztatod a gépre.( usb hibakeresés legyen aktív.)
    4. Elindítod a run-me.bat-ot
    5. Beírod, hogy ACCEPT, majd nyomsz egy entert ( FONTOS: mindig figyelni a feldobott lehetőségeknél a nagybetűkre, ha kicsivel írod nem fog menni. )
    6. Válaszd ki az 1.-est, tehát írd be, majd nyomj egy entert
    7. Újra egy enter, vagy bármelyik más billentyű. Feldob egy üzenetet, okézd le, majd nyomj megint egy billentyűt.
    8. Írd be hogy A1, majd nyomj egy entert
    9. Írd be hogy 2, majd enter, Ez a SDC_INTEL2_ROOTKIT mappa.
    10. Írd be hogy R2 majd nyomj egy entert
    11. Beírod, hogy ACCEPT, majd nyomsz egy entert. Ekkor újraindítja a tabletet , szépen megcsinálja a root-ot!
    Ha piros színnel látod a betűket miután elindítottad a run-me.bat-ot valószínűleg nem jó driver van fent a gépeden. Próbáld meg másikkal!

    2.2 Mi az a bootloader, mit jelent hogy zárt vagy nyitott?

    A bootloader egy alacsony szintű FW (firmware) rész, ami a bekapcsolás folyamatot hivatott lebonyolítani. A bootolási folyamatban ellenőrzi a a felső szintű kódrészeket, illetve kiosztja az erőforrásokat, majd végső soron átadja a vezérlést a kernelnek, ha az átjutott a hitelesítésen. Amennyiben a bootloader zárt, úgy a készülék megtagadhatja a custom kernel betöltését, ezzel a boot folyamat megszakad és jó esetben is csak a zöld robot fog velünk kérdően szembenézni... vagy esetünkben egy usb jel. A nyitott bootloader nem végez kernel ellenőrzést, csak megpróbálja a kapott utasításokat lefuttatni. Sajnos úgy tűnik jelen topicunk tárgyában ez a helyzet áll fenn.

    Mivel ez a teló nem ARM SoC-ra épült, így szakított a yaffsimg formátummal a kernel binárisban is ami így nézett ki korábban:

    +-----------------------+
    | boot header | 1 page
    +-----------------------+
    | kernel | n pages
    +-----------------------+
    | ramdisk | m pages
    +-----------------------+
    | second stage | o pages
    +-----------------------+
    n = (kernel_size + page_size - 1) / page_size
    m = (ramdisk_size + page_size - 1) / page_size
    o = (second_size + page_size - 1) / page_size
    0. all entities are page_size aligned in flash
    1. kernel and ramdisk are required (size != 0)
    2. second is optional (second_size == 0 -> no second

    Ez nálunk most nagyjából ilyen:

    0x00000000 kernel CMDLINE, filled with zeroes where unused
    0x000007E0 bzImage size
    0x000007E4 initrd size
    0x000007E8 SPI UART suppression
    0x000007EB SPI type (0: SPI0, 1: SPI1)
    0x000013E0 future stack for bootstub
    0x000033E0 actual bzImage start

    Az új formátum az említett OSIP bináris. sajnos nem szabvány a méretek tekintetében...

    2.3 Őőő... elvesztettem a fonalat... mi is az a kernel?

    Az Android dobogó szíve a Linux kernel, melyből ebbe a készülékbe a 3.0.8-as főverzió került. Ez az a programrész, ami közvetlen kapcsolatot jelent a Dalvik virtuális gép és az alacsony szintű FW között. Többnyire minden utasítást ő dolgoz fel, kivéve akkor, ha natív kódban a processzort vesszük célba valamivel. Elenyészően kevés azon programok száma, amik ki tudnák kerülni.
    Mivel ez egy x86-os készülék, így ennek megfelelően változtak itt is a "játékszabályok". A boot folyamat megkezdésekor a processzor a 15-ős számú megszakításvezérlőn keresztül betölti az e820-as bios modult, ami elkészíti a memóriatérképet, illetve gyors ellenőrzést végez. Ezután az OSIP blokk header-ek állapot ellenőrzése következik, amit fizikai gombokkal lehet skippelni (Ezért fut a droidboot és a recovery). Ha ez nem történik meg, akkor betöltődik az alapértelmezett initramfs és lezajlik a boot folyamat. Ha igen, akkor átkapcsolja a szekvenciát a recovery vagy a droidboot betöltésere.

    2.4 Droidboot? Ő mire való?

    Egy ide készített kis program, ami a bootloader telefonos kezelőfelülete. Korábban A-Boot névre hallgatott, de ez a verzió ebben a készülékben soha sem látott napvilágot. Alapvető dolgokat lehet vele irányítani. Újraindítás, újraindítás ebben a módban, újraindítás recovery módban és végül a kikapcsolás.

    2.5 Dalvik..? :B

    Egyrészt egy virtuális gép, másrészt az Android programkódját, gyakran keresztelik át Dalvik Java-ra, megkülönböztetve ezzel a Sun-féle korábbi Java class-októl. A Dalvik verem alapú virtuális gép, eltérően az "őseitől". Ebből adódóan elég egyedi kódfeldolgozása van, ami azt a sajnálatos vonzatot hozza magával, hogy az Android stabilitása feláldozza a sebességet és a rendszer gyakran nem olyan "szmúsz" mint a vetélytársak. Különböző trükkökkel igyekeznek a Google mérnökei persze a futási gráfokat optimalizálni, több-kevesebb sikerrel.

    2.6 Recovery... ez ismerős valahonnan...

    Igen, ő a felhasználó felé egyfajta szervizmenüként üzemelő látszólag utolsó lépcső. Egy speciális mikrokernelen futó felület (Valójában itt az egész kernelt használják, lustaság fél egészség...). Speciális, úgynevezett Edify script nyelvben utasításokat adhatunk neki, ezzel felírva az összeállított telepítőcsomagjaink.
    A "hagyományos" verzió ami 3e névre hallgat a gyári változat. Csak a gyári aláírással hitelesített csomagokat kezeli.

    3. Mire jó ez az egész? Minek nekem custom reco, root stb...

    Nem kell, lehet! Ez egy lehetőség: lehetőség arra, hogy személyre szabd a készüléked, jobban, mint ahogy azt a gyártó elképzelte. A rootolás után bármihez hozzá lehet férni, így a rendszert alapjaitól lehet újra alkotni, ha valakinek van erre elég ideje. Jelenleg a készüléknek egyetlen publikus forráskódja sincs kiadva, így csak a gyári romokat lehet finomítani, ami jelentősen korlátozza a lehetőségeket.

    Lássunk pár okosságot, amit a rootolás ad a kezünkbe!

    SDmod, vagyis appok (egy részének) sd kártyára telepítése (root szükséges):

    Ezt DraXoN már leírta, nagyon egyszerűek a lépések.
    Telepíted a 2 apk fájlt, követed a linkben leírtakat és a végén újraindítod a gépet. Nagyobb játékok, programok data-ja így már az sd kártyára fog kerülni.

    Képernyőkép, hangerőgombok eltüntetése a navi bar-ból.
    Töltsük le ezt az apk-t: [link]
    Ajánlott az ES File Explorer használata (adjunk neki root jogot -> bal oldalt felül 3 vonal - eszközök - root explorer BE). Másoljuk a letöltött systemUI.apk-t a system/priv-app mappába. Itt megkérdezi hogy felülírja-e a már létező systemUI.t Nyomjunk rá hogy igen! Valószínűleg összeomlik majd. Most módosítsuk a jogait, tehát nyomjuk meg hosszam, majd "Persmissions". Első oszlop mind a 3 pipa, második oszlop az első pipa, a többi üresen marad, a harmadik oszlop is üres. Ha ez megvan rw-r-r- -t kell írnia a tulajdonságoknál. Indítsuk újra a tabletet és már kész is vagyuk!

    Többablakos mód

    Telepítenünk kell, ha még nem tettük meg, az xposed-et a tabletre. Erre találjuk meg
    Innen letöltjük az apk-t majd felrakjuk. Utána el kell indítani. Válasszuk a "Keretrendszer"-t aztán a Telepítés/Frissítés gomb. A művelet befejezésével kér a rendszer egy újraindítást, ezt tegyük meg! (Közben feldob üzenetet, okézzuk le!)
    Ha ez megvolt egyszerűen a letöltések között megkeressük a XHaloFloatingWindows vagy XMultiWindow modult, és telepítjük amelyik jobban tetszik. Youtube-on van videó mindkettőről!

    4. Ez jó volt.. nem értek egy szót sem... :))

    Nos, ez esetben nem ez a te topicod, IDE kellene átfáradni. :DD

    Ez a leírás nem jött volna létre, ha...

    Nagy köszönet jár érte Abel-nek, _Soma77_-nek, dome.no1-nek, DraXoN és az összes itt jelenlévő embernek akiket nem soroltunk fel!! Ha elvégzel egy módosítást a leírás alapján, legalább egy köszönöm-öt írhatsz a fórumra!:)

    Ezen felül köszönöm az egykori Grand X In modder csapatnak, akik viharos sebességgel távoztak a nagy balhék után... Keeperv85

    ***

    Minden módosítást, csak saját felelősségre végezz el!
    Amennyiben nem vagy biztos magadban, inkább kérdezz, ha kell többször is! Ez a hozzászólás a javaslatok függvényében bővül, tehát még koránt sem végleges! Minden úszni vágyót várunk szeretettel a topicban! ;) A tévedés joga fenntartva!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák