Kipróbáltuk az Aspire One D270 netbookot, működő Cedar Traillel

Előre le kell szögeznünk, hogy a képeken látható netbook csak egy a sokféle színvariációból, azaz hagyományos fekete (Espresso Black), fehér (Seashell White), piros (Burgundy Red) és kék (Aquamarine) színekben is elérhető lesz az Acer legújabb netbookja, melynek lelke a Cedar Trail platform, vagyis az Intel Atom N2800-as processzora biztosítja. Beszéljünk egy picit a netbookról, aztán térjünk át magára a sok megpróbáltatáson átesett platformra, amelyhez ma végre befutott az első, WHQL-es meghajtóprogram is.


[+]

Az Acer Aspire One D270 külsőleg nem sok újdonságot mutat elődökhöz képest, példaként felhozva az Aspire One Happy 2-t. A dombornyomott fedél most elmarad, csak a színek és a mellékelt fotókon is látható ballonos verzió közül választhatunk. A ballonokon nem érdemes sokat rugózni, mert volt akinek tetszett, de amúgy is mindenki olyat választhat majd, amilyen az ízlésének megfelel. Annyit érdemes még megjegyezni, hogy dizájnelemként a fedlap ballonos motívumai, illetve a színes változatokon a választott szín visszaköszön a touchpadon is.


[+]

Ezek mellett a csatlakozók típusában és számában nincs különbség, sőt a felszereltség sem változott. Bővebben kifejtve, a fényes felületű, 10,1"-es kijelző felbontása továbbra is 1024x600 képpont, a memória 1 GB (DDR3), a tárhelyet pedig egy darab 250 GB-os merevlemez szolgáltatja. Természetesen nem marad el hálózati oldalon az IEEE 802.11b/g/n-es szabványú Wi-Fi, a Bluetooth 3.0 és a 10/100-as Ethernet sem, míg a multimédiás felhasználást az integrált webkamera, a mikrofonon, illetve az SD, MMC, MS/MS Pro és XD kártyákkal kompatibilis olvasó teszi teljessé.


[+]

A tápellátás maradt a jól ismert 40 Wh teljesítményű hatcellás lítiumion akkumulátor feladata, ami  a gyártó ígérete szerint továbbra is 8 órás üzemidővel dicsekedhet. Ami tehát a körítést illeti, változás nincs, viszont az Acer netbookokban legutóbb alkalmazott N570-es, Pine Trail platformos Atomot a D270-ben leváltja a Cedar Trail, ami lényegében a processzort és az IGP-t tartalmazó lapka cseréjét jelenti. Az új kétmagos chip már 32 nm-en készül, és támogatja a Hyper-Threading technológiát. Az N2800-as jelű egység órajele 1,86 GHz, ami kétszáz megahertzes előnyt jelent az N570 1,66 GHz-es órajeléhez képest. A gyártástechnológiai fejlődésnek hála 2 wattal csökkent a fogyasztás, ami így 6,5 wattban maximalizálódik.


[+]

Az Intel GMA 3150 helyett a GMA3650-re bízta a grafikus számításokat, aminek alapja a PowerVR SGX 545-ös fejlesztése, 640 MHz-es órajelen. Az licencelt ultramobil IGP koncepciója ígéretesnek tűnt a kezdetekben, de a driverrel kapcsolatos huza-vona eléggé megnehezítette az indulást, és sajnos még most sem teljesen tökéletes a hardveres gyorsítás. Mindenesetre korai lenne leírni végleg az új fejlesztést, ugyanis az első hitelesített meghajtóprogram még rengeteg sebből vérzik, tehát egy új verzió valamennyit még javíthat a teljesítményen. Nem véletlen, hogy az Acer is csak március elejére tervezi a D270 rajtját, tehát még közel másfél-két hónap áll rendelkezésre a nagyobb hibák kijavítására.

Valószínűleg a rendkívül olcsó hordozható gépre vágyó célközönséget kevésbé fogja érdekelni az Intel és az AMD között zajló háború ebben a szegmensben. Az olcsóságot külön kiemelnénk, hiszen az Aspire One D270 egy régi-új netbook, amivel a gyártó is tisztában van, azért olyan árat találtak ki rá, ami abszolút jó vételnek fog számítani a piacon és házon belül is. A konkrét összeget egyelőre nem árulhatjuk el (nem, privátban sem!), mert túl sok tényezőtől függ, és márciusig még rengeteg tényező befolyásolhatja. Ám, ha minden a tervek szerint alakul, akkor emészthető lesz szélesebb réteg számára. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy az olcsóság mellett nem kell kiugró teljesítményre számítani. Komolyabb képszerkesztés, videovágás továbbra sem az Atom erőssége, azaz a mobil Cedar Trail vonulat továbbra is megmarad internetezős, képnézegetős, szövegszerkesztős és esetleg filmnézős gépnek. Erre a célra az áráért cserébe remek lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények