Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz rgeorge #34651 üzenetére

    (#34651) rgeorge, (#34658) Bodor

    Hali!

    Először is bocs, hogy csak most válaszolok nektek, sokáig nem volt időm rá.
    Köszi a válaszokat! :R
    Így már kezd világossá válni.
    Bár támadónak tűnt a hsz.-em, nem annak szántam. :D Sőt, az ezzel kapcsolatos tudásotokat, tapasztalataitokat sem kívántam kétségbe vonni! Csak az zavart, hogy már nagyon sok fórumon olvastam, hogy az mSATA így szar, meg úgy szar, de normális indoklást tőletek olvastam először.

    Viszont az nagyon érdekelne, hogy mi a konkrét oka, hogy ezek ennyivel lassabbak! Valóban meggyőzőek a számok, hogy ez így nagyon is releváns különbség, így már bőven elgondolkodtató, hogy inkább a többletpénzért mondjuk rendelek egy optikaimeghajtó-fiókot, amibe bele lehet rakni az SSD-t.
    Idéztétek:
    "Every mSATA SSD we've seen (including the Nocti) only uses half of its available NAND channels, which is why we wouldn't ever substitute a drive like this for a 2.5" SSD on a desktop"
    Mi lehet az oka, hogy ez így van?
    Az Input/Output Operations Per Second adatokban meglévő igen nagy eltérés tényleg meglepő. No de miért van ez így? :F

    Habár az ODD-t a lehető legritkább esetekben használom manapság, azért van, amikor szükség van rá, és tuti, hogy akkor fog előkerülni az igény rá, amikor már végre rászántam magam, vásároltam egy fiókot, vettem egy "rendes" 2.5"-es SSD-t, be is helyeztem, rá is pakoltam a rendszert, stb. :D

    rgeorge:
    "Fel sem merült bennem eddig, hogy az ODD kivétele gányolás lenne. Ahol az ODD kivehető, ott eleve erre készültek, akár menet közben is végrehajtható a kivétel/csere."
    A "gányolás" valóban rossz szó volt a részemről, tulajdonképpen a modern laptopoknál ez már tényleg az igen egyszerű műveletek közé tartozik, lásd az Y570-nél: [link]
    lásd "Removing the optical drive" a 48. oldalon (mármint a pdf-ben 48. o., 44. oldal a lap alja szerint)
    Tulajdonképpen egy csavar eltávolítása után kihúzható a fiók.
    Mondjuk mindezt "menet közben" azért én személy szerint nem merném végrehajtani. :)

    "A HDD csere pedig a legegyszerűbb művelet minden notebook esetén."
    Ezzel azért egyes régebbi laptopoknál nem értek egyet, lásd pl. mutternak Dell M5010 laptopja van, ott szét kellett bombázni az egész gépet ahhoz, hogy hozzáférjek a HDD-hez, a billentyűzet kiszedése, a csatlakozók egyenkénti óvatos eltávolítása után tudtam kivenni, ahogy itt a videón is látható: [link].
    Ez pedig nem a "legegyszerűbb művelet". :N

    ==
    Bodor:

    A cikkedet pedig épp olvasom, nagyon jó összefoglaló, kifejezetten igényes stílusban, hiánypótló! :R

    Megjegyzések/kérdések vele kapcsolatban:

    "a játékok nem lesznek gyorsabbak, ha SSD-re vannak telepítve, csak az installálás és az egyes pályabetöltések történnek fürgébben"
    ... meg gondolom maga a játék betöltése, meg egyes háttértárolóhoz nyúlkálások. A többi meg továbbra is CPU- és GPU-függő.

    "SSD esetében a W7 nagyon javasolt"
    Látom, itt elsősorban a TRIM-támogatásra tértél ki a cikkben. A Windows 7-nél van még olyan szempont, ami miatt jobban szerepelnek az SSD-k teljesítményben, mint más OS-ek alatt?

    Azt látom, hogy azt írod, XP és Vista alatt nincs ilyen jellegű támogatás. Azt esetleg érdemes lehet odaírni, hogy elvileg pl. Ubuntu alatt van ilyen támogatás: [link].
    "Linux kernel supports TRIM as of version 2.6.33"

    "laptopokban, netbookokban az SSD általában gyengébben muzsikál"
    Ennek mi az oka? Mi az, ami visszafogja?

    Még annyi kérdésem van, hogy ezt írtad:
    "A valós felhasználásbeli tapasztalatok és tesztek azt mutatják, hogy a magas szekvenciális és a 4KQD32 szegmensre vonatkozó IOPS értékek, szinte alig befolyásolják azt, hogy milyen gyorsnak érezzük a rendszerünket."
    Akkor amennyiben én pl. egy mSATA SSD-t használnék rendszernek, vajon érezném mégis a valódi különbséget, ha ehelyett inkább "rendes", 2.5"-es SSD-t használnék?

    Plusz egy megjegyzés, hogy a cikkbe esetleg betehetnél pár szót az mSATA-s SSD-kről (amiket nekem eddig leírtatok, vagy még le fogtok írni), és akkor jó későbbi hivatkozási alap lehetne ez a cikk ebben a témában is.
    Egyébként gratulálok a cikkhez!

    ==

    Tényleg, ha már fiók, ezt mindkettőtöktől kérdezem, gondolom ez nagyjából "mindegy", milyen legyen, ezt néztem ki a gépemhez: [link]. Egy ilyen teljesen jó, igaz?

    Sk8erPeter

Aktív témák