Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szazbolha

    addikt

    válasz Grafy12 #33469 üzenetére

    Látom téged is beszippantott a hangfal/hangsugárzó gyártás. A külföldi fórumokat olvasva sokan csinálják, csak azt nem tudom mit csinálnak az eredménnyel. Láttam garázsokat ahol tucatjával állnak a hangfalak....

    Kaland? Kihívás? Kíváncsiság? Nem tudom.

    Bármit is írnék, mindig lesz aki megkontrázza, másként gondolja és ez így van jól. Az elmúlt 1 évben is sokat változott a gondolatom, kívánságom mit kéne építeni. Mi lehetne még jobb,.

    Megmondom a tutit: Szinte bármi amit igazán minőségi és egymáshoz válogatott hangszórókból építünk. Ez az alap. Csak kicsit lehet elrontani a házzal és nagyon a hangváltóval.

    A 3 utas jó gondolat, jó cél.
    Sokan azt mondják, hogy a méllyel kell kezdeni a tervezést válogatást, arra építkezünk. Egyre inkább azt gondolom, hogy inkább a középpel. Szépen és részletesen kell szólnia a 200-4.000 Hz tartományak. Alatta és fölötte megérezzük a hiányt vagy többletet, de finomabb hbákat nem nagyon, vagy nem annyira zavaróak mint mondjuk 1Khz környékén.
    Megtaláni a jó közepet nem egyszerű... de innentől csak kompromisszumok vannak. Talán magas hangszóróval a legkevesebb, meg hogy hol váltsuk. A mély szekció nehéz, viszi a pénzt, sok munka van vele, és talán sosem lesz az igazi.
    Mindezt tetézi a hangváltó elkészítése, a mérések, finomhangolás, majd a már működű mű/modell esztétikussá tétele. Legyen feleség kompatibilis, sőt legyen szép, mert zenehallgatás közben rá fogunk nézni.... számít.

    Az általad linkelt közép hangszórót nem ismerem., de az SPL görbéje nagyon is tetszetős.
    Eddig nem mertem SICA-t venni, semmiinfó, semmi tapasztalat róla.

    A DAYTON mély jó árban van, de mekkora térfogat kell ahhoz hogy levidd F3=40Hz-re. Szerintem ez is számít.
    A tervezett vágási frekvenciák nem klasszikusak. A mélyeket szokták 300-400 között vágni a neves gyártók is, de úgy tapasztalom, ha mély nincs elég közel a középhez, akkor inkéább 200-250 Hz lehet a jobb megoldás.

    A magas/középre tervezett 1500 Hz-es vágással nem értek egyet.
    Szerintem azt a SICA LP 110.28/380 magast legalább 2,5Khz-en kéne vágni.

    Egyre fontosabbnak tartom a magas/közép vágási pontját. Ha alacsony túl sok jut a magasra a szerintem fontos 200Hz-4Khz tartományból. ha lehetne az egészet a közép hangszóróra bíznám.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák