Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sörösló

    aktív tag

    válasz fero02 #41343 üzenetére

    Tudom, nagyon meg kell becsülni manapság a munkát, de én a helyedben meggondolnám.

    - 5 Ft-ból csak szart lehet venni, abból meg nem lesz vár, akármilyen ügyes vagy.

    - Egy már eleve gányolt szerkezetet csak átépíteni vagy tovább gányolni lehet.

    - A helyedben megfontolnám a jogi oldalát is. Ha egyszer belenyúltál, akkor onnantól már a tied a felelősség, ez pedig nem vicc. Nem akarlak ijesztgetni, de az egyik ismerősömmel egyszer 10.000 db broylercsirkét akartak kifizettetni a szellőzés hibája miatt.

    - Lássuk a szakmai részét. A Conrad világosan leírja hogy ez a szabályzó univerzális kefés motorokhoz való. A sima egyfázisú aszinkronmotoroktól legfeljebb az áramot tudod elvenni vele a kitöltési tényező miatt. Állandó terhelésnél elképzelhető valamilyen eredmény, de a ventilátor speciel nem ilyen terhelés! Bizonyos huzatviszonyoknál inkább fékezni kell. Számolj kicsit. Ha veszel egy 500 W-os motort, nemigen vesz fel 1-2 A-nél többet. Igaz, a Conrad adatlapon hűtés nélkül 200 W terhelésről van szó. Azt írod, melegszik a vezetéke. Amit eddig láttam effélét, 1,5 mm* alatti vezeték még nem volt rajta. A melegedés oka inkább a fázishasítók és az egyfázisú motorok között lengedező felharmonikustartalom lehet.
    Mi az amit szabályozni kell? Hőmérséklet, páratartalom, metánkoncentráció? Mivel érzékeli a rendszer a szabályozandó akármit? Hogyan avatkozik be? Ezeknek a szabályzóknak a bemenetére egy 470 K-s poti kell mindössze. A kellemetlenség az, hogy a potin rajta van a hálózat galvanikus elválasztás nélkül. Ha külső eszközről vezérled, akkor ide bizony optocsatis elektronik kell. Ha meg egyszerűen a vezérlőszekrényre biggyesztették a potikat és a vezérlés parasztelvű (odamegy a paraszt oszt megtekeri), akkor végképp nem értem a lényeget. Én ilyesmit inkább időszakos ki-be kapcsolgatással oldanék meg. Párszáz köbméter levegő cseréje akkora idő, hogy pár perces időállandójú vezérlés már túl pontos is.

    "Nem tudom pontosan mekkora az áramigény, mert még nem mértük végig lakatfogóval."

    Mérd meg, kíváncsi lennék az eredményre. Lehet hogy meglepődsz majd, ezek a fázishasítós dolgok mókás jelenségeket tudnak ám produkálni. Egyszer egy szekrényen kívülre húzott méteres vezetéken centinként más más értéket mértem, egyszerű lágyvasas lakatfogóval. A spéci elektronikus csodaműszer (ami még DC áramot is tudott) meg olyan hülyeségeket mért hogy tán maga se hitte el! :)) Mindenesetre mérjél egyszer közvetlen hálózati betáplálással, aztán fázishasítóval.

Új hozzászólás Aktív témák