Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz CPT.Pirk #77642 üzenetére

    Kapacitív / induktív fogyasztó nem torzítja a szinuszt, legfeljebb fázisban siet vagy késik rajta az áram, a feszültséghez képest. A cos φ fázistolás még viszonylag egyszerűen kompenzálható lenne, az ellentétes párjával.

    Torzítást nemlineáris eszköz tud okozni, annak meg egy bűnöse van ebben a körben: a dióda. Vagy pontosabban a Graetz-egyenirányító és a puffer kölcsönhatása.

    alt="" title=""

    Amikor a szünetekben a puffer merül, majd a csúcsnál a bemenő hullám kvázi "beleütközik" és hirtelen rátölt, egy nagyobb áramcsúcsba koncentrálódik az átvinni kívánt energia. Minél nagyobb kapacitás, annál nagyobb csúcsáram. Ez viszont azzal jár, hogy a hálózati feszültség hullámába csúnyán beleharap, azt eltorzítja.

    alt="" title=""

    A keletkező harmonikus torzítás a hálózat egészére nézve nézve is kártékony következményekkel jár, ezért a készülékeknek azt mérsékelni kell, ha forgalmazási engedélyt szeretnének kapni. Mivel a zavarterhelés teljesítményfüggő, nagyjából 100 W felett jön be a képbe az aktív PFC szükségessége.

    Ez lényegileg egy step up DC-konverter, aminek az a trükkje, hogy a hullámzó betápot felnyomja egy stabil nagyobb feszültségre (kb. 380-400 V), majd erről működik a tápegység többi része.

    Így elérhető, hogy a bemenet nem csak a szinusz csúcsára terhel, hanem a hullámon időben jobban eloszlik az áram, így kíméli a hálózatot. Igaz, hogy csodák nincsenek, a nullátmenetből ez sem tud táplálkozni, sőt jóval feljebb van a működés alsó határa, de még mindig jobb. Amellett a rendszer része még a többszörös bemeneti LC szűrőtag is, ami a kapcsolófrekvenciás zavarok megfogására is kell.

    alt="" title=""

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák