Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Aryes #78255 üzenetére

    Az akadályozza, hogy - mivel a mosfet nyitni kezd - a Tx felől az LV-oldali 10k (R3) felé folyó áram már a forrás 5V-os oldalon sem engedi kialakulni a megfelelően alacsony LO-szintet. A Tx-lábbal soros ellenállás és az R3 lényegében megfelezi a drain-potenciált (R4 ugye most nincs a körben). Ha az R3-as értékét megnöveled a 10-szeresére, úgy helyreáll a rend, de ez már az 1-wire oldalon, az ottani jelforrástól függően okozhat gondot (akár működhet is).
    Szimuláció: valami közel húsz éves Tina-verzióval.
    "Tehát azt nem tudom, hogy a szervók/szenzorok open collector+felhúzó ellenállással, vagy push/pull módon hajtják meg a 1-wire buszt, ha előbbi, akkor a host oldalon sehogy sem lehet arra hagyatkozni, hogy hátha elég lesz a 3.3V a magas szinthez [..]"
    Szerintem ennek a kérdésnek a kialakuló magas szint szempontjából nincs akkora jelentősége. Meg aztán ha épp OC + felhúzó a kialakítás, maga a felhúzás is lehet többféle, akár relatív kis értékű ellenállás is, mivel erre nincs egységes recept (link).
    De ha ettől tartasz, az egy újabb érv egy aktív szintillesztő beépítésére az MCU Rx-vonala felé. Ez lehet az említett dedikált áramkör, de akár egy 5V-os OPA is (hiszterézises) komparátorként.
    "Egyébként a 1-wire vezérlését úgy oldották meg, hogy a Serial2 TX és a Serial3 RX lába van összekötve."
    Ezzel önmagában nincs is gond, hiszen az Rx magas impedanciás bemenet. Viszont arra más (a vele összekötött Tx-től független, külső) forrásból jelet juttatni csak úgy lehet, ha a Tx-pin az MCU vételekor leválasztható, nagy impedanciásnak / bemenetnek lehet ilyenkor konfigurálni, és ezzel vissza is értünk az alap problémához. Lehet, hogy épp azért van két külön UART-on az Rx/Tx, hogy így lehessen a Tx-et 'kikapcsolni' vételkor, ugyanis ez egy belső hardveres MCU-modulon belül általában nem megoldható: ha az adott UART engedélyezett, a Tx folyamatosan meghajtott állapotban van.

Új hozzászólás Aktív témák