Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz PROTRON #86149 üzenetére

    Szakállvágóba nem ajánlanám, mert fékező, csillapító hatású. Szilikonolaj létezik sokféle viszkozitású, az Oxett A2 a mézhez hasonlóan képzelhető el.

    A WD 40 nagyon jó kúszóképességű, ami egy csavarlazítónál is fontos képesség, nekem segített is egyszer. (Volt régebben dedikált csavarlazítóm is, elfogyott.) WD 40 előnye a hátránya, azaz jól beszivárog mindenhová, de könnyen ki is verődik, ezért mozgó alkatrészekhez nem ideális minden célra.

    Hobbiból felújítottam néhány szakállvágót is (teljes szétszedés, fertőtlenítés stb.).

    Egyiknél tapasztaltam, volt valami rejtélyes kopása, amitől tapadásra hajlamos lett. Próbáltam bele Braun tartozék műszerolajat is, WD 40-et is. Nem volt tökéletes, de utóbbi maradt benne, majd idővel az is megtapadt. Akkoriban kaptam egy flakon varrógépolajat, az meg rögtön csodát tett vele. Noha elvileg műszerolaj = műszerolaj, de nem tudtam már követni, hogy mi van ilyenkor. Jó lett.

    De én nem csak rányomom külsőleg, hanem felkenem a késfelületre, utána illesztem össze, hogy biztosan belül legyen. Nyilván így is ki fog mászni idővel.

    Hogy kőolajszármazék, nem vészes szerintem. Ott van például az orvosi vazelin, ami nagyon alaposan tisztított összetevő, kozmetikai anyagként is használatos. Vitatkoznak is rajta, hogy nem csak kiváló bőrpuhító, de gátolja a nedvességet, így viszont szárító hatású is lehet. Valaki azt írta, hogy ő a kutyája talpát sem szívesen ápolja holmi kőolajszármazékkal.

    Ezzel szemben a kőolaj is valahol természetes eredetű anyag, pláne ilyen nagy tisztaságban nem olyan tragikus. A vazelint használják még élelmiszeripari gépek kenésére is, miután nem ártalmas. Méltó párja a szilikonolajoknak, vagy helyettesítője is lehet. Youtube-on orosz kollégák előszeretettel használják például kenyérsütő gépek tengelyének javításánál, a szimering kenésére.

    Tehát ezeket arra írom, hogy nem feltétlenül megvetendő, a műszerolaj is nagyon tiszta, természetes anyag (ld. Braun gyári tartozék). Nyilván más eset egy adalékolt motorolaj, gépzsír stb.

Új hozzászólás Aktív témák