Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    Gondolkodtam, hogyan lehetne felhasználni az atx tápok fő (teljesítmény) trafóját inverterhez.
    Elvileg ha kétlépcsős, nagyfrekvenciás invertert építek, és a DC-DC részt 50Khz körüli frekvencián üzemeltetem, akkor az atx trafó 2x12V, eredetileg szekunder tekercselésére felváltva kapcsolgatva a 12V-ot, a nagyfesz oldalon megjelenik a megnövelt feszültség, kellő áramerő mellett.
    Csak azzal nem vagyok teljesen tisztában, hogy mekkora fesz jelenik is meg? :U
    Az atx táp kapcsolását böngészve arra jutottam, hogy a 230V egyenerányítása után az elő álló, kb. 320V feszültség külön negatív és pozitív ágra osztódik virtuális középkivezetéssel és ezt a pozitív, illetve negatív féltápfeszt kapcsolgatja két teljesítmény tranzisztor felváltva a főtrafó primer tekercsére, így a tekercs két végpontja között váltakozó áramirányt létrehozva. Ebböl következően a primer tekercselés csak 160V körüli feszültségű lehet, vagyis 115V átlagértékben váltakozó áramot tekintve, nem 230V.
    Ha ez így van, akkor kettő azonos atx trafó kisfesz oldalát párhuzamosan kötném, a nagyfesz oldalát pedig sorosan, így előállna egyenirányítás után a legalább 320V egyenáram, ami kell a H hídnak 230V váltakozó feszültség előállításához. Kettő trafó esetén a teljesítmény is mindjárt kétszereződne.
    Vagy egy trafót használnék, feszültség sokszorozóval a nagyfesz oldalon.
    Jól gondolkodom ? :U
    Jó lenne a sok hulladék atx trafót hasznosítani!
    Lehetőleg áttekercselés nélkül.
    Van esetleg valakinek jó kapcsolása rá?

    Üdv.

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák