Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz rednifegnar #87906 üzenetére

    A bejövő fázisok csak "átmennek" az órán, nincs köztük keveredés, mivel eltérő "fázisban" vannak (nagyon nagyon nagyon laikusan megfogalmazva). Mivel eltérő fázisban vannak, ezért nem azonos miliszekundumban fogja a visszafele folyó áram a nulla vezetéket terhelni, hanem "eloszlik". Ezért szeretik 3 fázisra kötni a lakásokat, mert akkor a nulla vezetőből elegendő csak a legerősebb megszakító értékére méretezni. Míg ha 3x16 helyett 1x50A kismegszakítót raksz, akkor a nulla vezetéket is erre a terhelésre kell megválasztani.

    Az elmenő oldalon, a mért elosztóban is külön fázisokként táplálják az adott kismegszakítókat, de innentől kezdve hogy pl több soros elosztó esetében soronként 1 fázison van az összes, vagy 3-asával váltják egymást, az már szerelőszaki kérdése.

    Tehát ilyen esetben nincs "összegzés" a túlterhelés szempontjából, hanem az adott fázison történő túlterhelés jöhet létre, ezért alkalmaznak a szolgáltatók 3 db 1 polusú kismegszakítót, 1 db 3 polusú helyett. Mert ha 1 db 3 polusúd van, akkor mindig a legerősebben terhelt fázis terhelése számít, simán levághatja akkor is a közös kismegszakítót, ha egyébként a másik 2 fázison csak 1-1 led körte van. 3 db 1 polusú esetén csak az az 1 fog levágódni amit túlterheltél.

    Ilyenkor a szaki felelőssége hogy az ingatlanon belül úgy legyen elosztva a hálózat hogy egyik fázison se lépje túl adott esetben 10 percen át mondjuk a 16A-t a mindennapi felhasználás során. Ez nem az EON fogyasztási számlázás miatt, hanem a megszakítók miatt, nem lesz emiatt kevesebb vagy több a számla hónap végén.

    Pl ha van főzőlapod amire ha rápakolsz 4 db 20 literes lábost és fullra nyomod, akkor 2 fázison elkéri a 16-16A, ha most van még mellette elektromos sütőd, az is kér felfűtési időszakban 10 percen át 11A-t. Ilyenkor a szerelőnek kell elosztania, hogy ha a bejövő 3x16A, akkor a sütő a 3. fázisra kerüljön, nehogy túlterhelődhessen valamelyik.

    Amúgy a főzőlapok egyébként belül 1 fázisos berendezések, tehát simán lehet 1 fázisra kötni, de akkor a vezetékezésnek (a gép bekötő kábelének is) 1 fázison el kell bírnia akár a 32A-t, azaz 3x6-os kábel kell, és 32A kismegszakító.

    Alapvetően 20% túlterhelést a legtöbb kismegszakító elvisel 5-15 perc időtartamban, ezért nem szokott probléma lenni abból hogy a főzőlappal párhuzamosan valaki porszívózik.
    Meg mert a főzőlapokat ritkán használod csutkán mind a 4 zónában, általában lejjebb veszed miután már felforrt a víz, eleve nem 4 db 20 literes lábost pakolsz rá...a sütő is 10 perc után ha már felfűtött ki-be kapcsolgatja a fűtőszálakat.

    Az 1x16A az nagyon kevés ma már a fentiek miatt, de ahol egyébként minden más gáz üzemű ott csak a klíma felszerelésekor bukik ki hogy kevés lehet a delej.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák