- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Windows titkosítás, Bitlocker
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- A Lian Li kompakt AIO-k mellé szánt tornya újragondolta a szellőzés módszertanát
- Megérkezett Magyarországra az LG 480 Hz-es OLED monitora
- 3D nyomtatás
- Apple notebookok
Hirdetés
-
Most kezdik árulni Európában a Hisense új Mini LED tévéjét
ph A 4K felbontású U8NQ a cég saját Vidaa okosrendszerét használja.
-
Frissült az IQOO tabletkínálata
ma Az új IQOO Pad2-t és Pad2 Pro-t egyelőre nem láttuk más brand kínálatában, persze ettől még felbukkanhatnak majd Oppo vagy OnePlus címszó alatt.
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gravity1234
tag
válasz Toobee #110950 üzenetére
Pontosan olyanra amit egy cortado, vagy flat white a maga dupla ristretto vagy espresso alapjaval, dusan, tomenyen hoz, azzal az osszesen 180 max. 200ml itallal amiben a gozolt tej, selymes allaga es a minimalis cukrok adta izek keverednek.
En P&Y kaveit iszom kb 5 eve, szeretem, imadom, 90% ban tole rendelek. Van egy ket remek ami Flatkent mukodik, ezekhez kepest keresek ujat.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Toobee
veterán
Ittam már tejes italt, nem egyet. Elmossa, amitől különleges lesz egy kávé. Ízeket szétszálazni, kávépornózni alkalmatlan. Az van, amit írsz: jó, nem jó. Valószínűleg vaskalaposnak tartotok, de mulatságos specialty kávét tejjel felönteni. Arra jó lenne valami olcsó blend is. Tényleg a lényeg veszik ki belőle.
https://barbieripnk.hu/
-
brumi1024
veterán
válasz phranxinatra #110949 üzenetére
Ugyannyi idő telt el a két adagnál a pörkölés dátuma és a bontás közt? Egyébként pont nemrég volt váltás Starfishnél, más lett az alap.
-
phranxinatra
aktív tag
válasz phranxinatra #110959 üzenetére
Kiszedtem a kukából az előző zacsiját; tényleg nem ugyanaz a két Starfish. A legdurvább, hogy reggel a régi utolsó 10 grammjához adtam az újból 7-et, és egy csillagos ötös eszpresszót húztam belőle. Még írtam is egy haveromnak, hogy jöjjön át és ezt kóstolja meg. (Nem jött.)
-
BBéci
titán
válasz Toobee #110953 üzenetére
Egyetértek, annak ellenére,hogy nagyon szeretem reggelihez a tejeskávét. Valamennyire érzem a különbségeket, de nagyságrendekkel kevésbé, mintha eszpresszót innék.
Ahogy a kevéssé finom borra mondjuk, hogy szódával elmegy, a kávéra azt, hogy tejeskávénak jó lesz.
Szerintem.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
WarLock07222
tag
válasz BBéci #110961 üzenetére
Én talán egy picit pontosítanám az analógiát a vörös bor + kóla kombinációval, a bor + szóda helyett. Egy jó espressot forró vízzel felöntve sok kárt nem okozol a rendszerben, sőt, kezdetben egész jó "gyakorlás" szerintem az, hogy nagyobb kávé:víz arányú italokat kósolgatsz.
-
HÁZIGAZDA
válasz WarLock07222 #110963 üzenetére
ki ne hozzátok, hogy egy cappuccino az a kólás bor...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Krajcsi
csendes tag
válasz adriankoooo #110962 üzenetére
K30 késes mazzer + flair
Jokertől egy hajszállal finomabb, 25-30 mp előáztatás, 6,5 barra lassan fel, majd le 4-ig 50 mp alatt.
Hőből egy picit többet kap mint az átlag, mert filter pöri.
Viszont minden egyes apró kortynál bennem volt a lehet, hogy húszezer egy kiló, de megéri érzés
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz Toobee #110950 üzenetére
Olyanra mint Brugge-ben a Cafuné-ben. Vagy a Rosevelvetben Palma-n. Nehéz eltalálni a jó arányokat, nem is nagyon sikerült máshol. De felesleges is győzködni azt, aki csak cáfolni akarja a műfaj létjogosultságát, fogalmam sincs milyen indíttatásból. Kérd el vicces1 kollégától a "túl kávés a tej" feljegyzést és gondolkodjatok rajta közösen.
-
Krajcsi
csendes tag
válasz adriankoooo #110969 üzenetére
Reggel én is rápróbálok switchel, mert az ma kimaradt.
Annyira jó volt a presszó, hogy ittam belőle ötöt napközben 🤗 -
BBéci
titán
válasz WarLock07222 #110963 üzenetére
Tejről volt szó, nem forróvízről. Utóbbi nem nyomja el, nem változtatja érdemben az ízeket, feleségemnek mindig egyharmadrész forróvízre csapolom a szimpla eszpresszót.
Parci! A cappuccino és a tejeskávé az én szótáramban jelentősen eltérő. Előbbi esetében valóban nagyon nem mindegy, miféle kávé az alapja. Más kérdés, hogy sosem készítek olyat, illetve egyetlen egyszer próbáltam, meglepően jól sikerült.
A bor kólával keverését barbárságnak tartom, de mindenki úgy élvezi az életét, ahogy akarja.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Toobee
veterán
Egy dolgot szeretnék hangsúlyozni: nekem semmi bajom a tejes dolgokkal, ittam én is, készítettem is már nem egyszer, nekem pusztán az az érdekes, hogy 20-30 ezer ft/kg kávékat vernek agyon sokan tejjel. Mindezt a hardcore kávés topikban.
https://barbieripnk.hu/
-
bbuffy
senior tag
válasz Toobee #110973 üzenetére
Tudod, ahogy az elcsépelt indián mondás tartja, des gustibus non est disputandum.
Sztem a legjobb cortadok etióp specialityből készülnek. Egyszerüen kell nekem bele az a világos savas gyümi. És az illata is remek, élvezet kortyolni. Egy olasz kokszi nekem tejjel semmit nem ad.
Pedig régen mikor a 2000 es olasz kilósokat vettük itt a fórumon, mekkora sztár voltA HC maga a level, nem az ízlés.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
maresz2
újonc
Sziasztok, én kerestem őrlőt pár hete. Sok hasznos dolgot írtatok, egy hétig még délelgettem is a romantikus álmot a kézi őrlésről (köszönöm a KNOB-os ajánlást, gyönyörű), de szükség van az elektromos őrlőre.
Végül a Macap M42M lesz a befutó, már csak amiatt futnék itt még egy kört, hogy van-e valakinek, mik a hosszútávú tapasztalatok.
5-6 éve egy 60.000 Ft-os Lelit darálót vettem és rettenetesen bosszantó, hogy nagyon keveset használva tönkrement a motorja, amit 40.000 Ft-ért tudnának javítani Ennyi pénz meg kicsit drága lenne egy Lelitre.... A srác aki javítaná, azt mondta időzített bomba lenne, nem tudja azt mondani hogy 2 év múlva is fog működni. -
konzumpro
senior tag
válasz Toobee #110973 üzenetére
A savakat elnyeli a tej, de egy komplex ízvilágú kávénál előbukkannak az ízjegyek és épp a tej-kávé aránnyal lehet játszani, hogy mely íz-összetevők ugorjanak ki az összképből. Valóban fura ha presszóra vagy filterre különösen jó kávét pazarolnak tejhez, de nem azért mert drága, hanem mert nem ott adja az optimumát. Ami vitathatatlan hátrány a tejjel, hogy maga a tej se mindegy milyen, és plusz lépés, ami eltávolít a kávétól, de egy jó cappuccino vagy latte ugyanúgy megköveteli a minőségi alapanyagot ha ízélmény az elvárás. Mindenki saját maga tapasztalata alapján értékeli, nem mindenki tud megfelelő textúrájú tejhabot gőzölni, türelem kell hozzá.
-
HÁZIGAZDA
válasz bbuffy #110975 üzenetére
ez egyébként egy tök jó megfejtése a polémiának. nyilván, ha a kávét akarod kimaxolni és azt az ízt keresed, amit az adott kávé nyújtani tud, az a tej nélküli verzió. ettől függetlenül minél jobb kávé kerül a tej "alá", annál jobb lesz a tejes ital is (és szerintem is a savasabb kávék a legjobbak erre).
én sem iszom cappuccinót, soha, egyszer sem. mindig tisztán iszom a kofit. de a boros kólás hasonlat azért masszívan fájt még így is
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
gboszi
senior tag
Hogy én is felüljek a "tejjel a kávét" gyorsvonatra, s mégjobban elvigyem a témát: nekem anno azt is mondták, hogy a kávét nem lehet presszóként "hasonlítgatni" mert az úgy nagyon tömény és egy aroma bomba. Csakis a filteres (és társai) vonal lehet erre alkalmas...
de +1 pont a sima mindenmentes presszóra
"If you're good at something, never do it for free!"
-
HÁZIGAZDA
volt most egy bukóm a hétvégén, vendégek, nagy áhítattal kávés cuccok nézegetése, pöri szaglászása, aztán az anyuka láthatóan tök zavarban volt, amikor megkóstolta a presszóját, úgyhogy ránéztem és mondtam is, hogy semmi gáz, hozom a cukrot (nem lett hibátlan az a pöri sajnos, egyébként)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
MODERÁTOR
válasz Parci #110985 üzenetére
Presszoba neha teszek cukrot ha “klasszik” helyen kerem ki mert ott altalaban 50-50 vagy 70-30-as blendek vannak es az azert nem annyira adja a gyumis vonalat. Az a legrosszabb amikor valaki kostolas nelkul pakolja bele a raklap cukrot
Belegondolva, hogy gyerekkoromban hogyan ittak a felnottek ebed utan a kotyogos kavet, 2 kockacukor, suritett tej v tejpor aztan hadd szoljon. -
PeterAgos
csendes tag
A feleségem simán kiérzi a délutáni kapuccsínójából, hogy kb hány napot pihentettem pörkölés után az El Salvadort, vagy alul- illetve túlpörköltem-e...
Én biza a rozé-fröccsömhöz igencsak megválogatom a bort (kólával nem próbáltam) . De hát ízlések... -
pbalint
csendes tag
Mi a különbség a tejes kávé és a boros kóla között?
Ha jó borból és jó kólából készül azt nem lehet kiérezni? -
HÁZIGAZDA
válasz pbalint #110989 üzenetére
bocs, srácok, nekem ez kezd too much lenni, pár nap múlva visszanézek, addigra remélem elül a téma
(és tegye fel a kezét, aki szokott "jó borból és jó kólából" boros kólát inni, felnőttként! hovatovább milyen az a "rossz kóla"? költői kérdések)
egyébként egy kávéblend is kuka, mondjuk egy paljoc black lxr, hiszen az egyes alkotóelemeinek saját íze eltűnik benne
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
JózsefK
csendes tag
válasz Toobee #110973 üzenetére
Hidd el, szerintem ami feketén, magában jobb mint a többi, a sima tejes italhoz is adhat annyival több élvezeti értéket, így nem igazán lehet párhuzamot vonni a kettő között. Elgondolásod szerint (szélsőségesen sarkítva) aki tejet tesz bele (ne adj Uram, cukrot) az maradjon a tchibo téglánál, mert akkor már mindegy.
Egy finom speciality kávé is teljesen más élvezeti értéket képvisel akármilyen módon elkészítve, (ha tetszik akár elrontva) mint egy sima pl. “hagyományos sötét pörkölésű alap”kávé.[ Szerkesztve ]
-
BBéci
titán
A tubusos tejkrém még finomabb!
Apám jó ideig 5 kockacukorral itta a kávét, akár vendéglátóhelyen, akár otthon. Az a mennyiség nem merült el az italban, legalább egy - csészemérettől függően - kilátszott belőle. Nagy nehezen sikerült rávenni, hogy csak hárommal igya. Édesszájú volt, mint én.
[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
adodaniel
őstag
Az Eureka Mignon MG50E milyen szintet képvisel egy Graef CM702-vel szemben?
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
titán
válasz JózsefK #110991 üzenetére
Amikor valaki tejet önt az általam gondosan elkészített eszpresszóba, attól lábrázást kapok, de ott egye meg a fene, ízlések és pofonok... Szegénynek fogalma sincs az eszpresszó kultúráról, 3 az 1-benhez van szokva.
Viszont az eszmecsere kiindulása a tejeskávé volt, ami 1 rész kávé és 3-5 rész tej keveréke. Ekkora hígítás esetén extrém ízérzékeléssel kell rendelkezni ahhoz, hogy markáns különbséget érezzen az, aki fogyasztja.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz JózsefK #110991 üzenetére
Nyilván jobb a tejeskávé a jobb kávéval, én is specialty kávéből készítem a tiramisut.
De azért a virágos jegyekről, legfinomabb savakról, édességről, komplexitásról beszélni egy nagy böre latte után azért elég vicces. Szerintem kb. ezt akarta mondani.https://caffe35.webnode.hu/
-
BBéci
titán
válasz fragola.6035 #110997 üzenetére
Ezzel egyetértek és megint hangsúlyozom: nagyon szeretem a tejeskávét!
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
MODERÁTOR
válasz fragola.6035 #110997 üzenetére
Alapvetoen cortadorol es flat white-rol volt szo ami azert kozel nem olyan hig mint a latte. Fw eseten 45-50ml-es duplahoz ontok ~150ml tejet. Aki ilyen aranyok mellett nem erzi a difit a kavek ize kozott tenyleg jobb ha sarga csiboval eteti a szarvasit.
-
Toobee
veterán
válasz fragola.6035 #110997 üzenetére
Igen, köszönöm. Mivel hardcore topik, néhány dolgot magától értetődőnek gondoltam. Például azt, hogy a 20-30 ezres microlotok és a sárgacsibó között van átmenet, például egy 10 ezres Black LXR vagy egy jó kis favágó 8k/kg Brazil CasMo. De úgy látszik, aki akarta, az megértette.
https://barbieripnk.hu/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Politika
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Okos Otthon / Smart Home
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Microsoft Excel topic
- AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- DJI Avata 2 Fly More Combo (Three Batteries)
- Stabil MoBalux fürdőkád belépő
- Bicikli matrica szinte minden fajta biciklire! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- DJI AVATA Pro-View Combo (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
- BABOLAT AERO PRO TEAM 280 grammos teniszütő és labdaszedő
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen