- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Computex 2024: Itt az új ROG Ally
- Milyen egeret válasszak?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Hirdetés
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Computex 2024: Itt a Strix Pointra épülő Zenbook S 16
ph Az AMD új, Ryzen AI 300 sorozatára épül a most bemutatott, 16 hüvelykes, rendkívül vékony noteszgép.
-
Megtévesztő AI-kampányok ellen küzd az OpenAI
it Egyre több a megtévesztő tevékenység és kampány, ami az AI segítségével készül – néhányat már elkapott az OpenAI.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #127693 üzenetére
De nem is így működik. A ZP6 és a JS már akkor akkor legenda volt filteres körökben, amikor én vacilláltam a K-Plus és C40 között, 2021 elején. Amikor Lance még sehol sem volt influencerként (2021 április végi az első jelentősebb youtube videója). Csak akkor azok teljesen elérhetetlenek voltak ázsián kívül, ott pedig nem lettek népszerűek, mert sokkal kevésbé mentek akkor még a világos pörkölésű kávék (illetve ez máig is igaz).
Szóval a ZP6 nem Lance kijelentése miatt lett ennyire keresett, csak Lance vetette fel, hogy lehet 1Zpresso nyitott az újragyártásra, ha van rá igény. -
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #127904 üzenetére
akkor nem ő a hype forrása, de hype van, illetve szokott lenni. nem csak itt, minden digicam bejelentésekor ez ment (amíg még pörgött ez a téma), hogy a szenzor mindent agyonver stb., aztán rendesen kimérve mindig kijött, hogy picit, lépésenként fejlődtek. mégis, ha követted a szaksajtót, minden új gépnél úgy érezted, hogy a régi sz.rt sem ér.
nem ismerem a zp6-ot, se a js-t, a k6-ot meg nincs mihez mérnem igazán, szóval nem azt mondom, hogy most is ez van, inkább azt, hogy az én kiinduló, megváltoztatható hozzáállásom az, hogy de.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Palote
újonc
-
PJónás
csendes tag
Sziasztok.
Szeretnek nyomasmerot beepiteni gaggia baby class ba...esteleg csinalt valaki ilyet ugy, h nem goz helyere epitette be?
Elore is koszi. -
senior tag
-
-
PJónás
csendes tag
-
senior tag
válasz PJónás #127914 üzenetére
Igen, akkor át kellene alakítani a pumpa és fej közti csövezést is.
Ha elfér a háromjáratú úgy is, hogy kb. 10 mm-rel kijjebb kerül akkor jó hozzá. Csak hová helyeznéd el a manométert? Mert a felső műanyag burkolatot azt ugye mindig le kell bontani ha bármit javítani akarsz rajta, tehát ha bele akarod szabni, akkor a manométer kapilláris csöve nem biztos hogy elviseli a többszöri mozgatást.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
rgb0007
csendes tag
válasz Palote #127913 üzenetére
Nem egy bonyolult dolog, én is megcsináltam, szóval így biztos nem vészes.
Csak meg kell venni a cuccokat hozzá, nyilván ilyenkor érdemes kicserélni az összes tömítést, berakni egy OLAB szolenoid-ot, esetleg a csavarokat A4/316 rozsdamentesre cserélni..
Van róla sok YouTube videó, pár szerszám kell, és a legtöbb idő, amíg ázik a vízkő.
Ha gondolod szívesen segítek, annyi, hogy Miskolcon vagyok.
Esetleg egy kis tuning, ha már úgyis szét lett szedve, egy masszívabb szűrő tartó, jobb felső szűrő, gőzkar.. Ilyesmik..[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
Van néhány hete egy 1zpresso j-max kézi őrlőm.
Azt tapasztalom vele az egyik napról a másikra, hogy bizonyos beállítás mellett eddig tökéletes volt az őrlés, de mára mind két őrléskor sokkal gyorsabban csepegett le a kávé és érezhető volt az őrleményen is hogy szemcsés volt, durvább mint az előtte lévő napokban, hetekben.
Nem állítottam rajta semmit, ellenkezőleg, ma a második őrlésnél még 2-őt visszább is vettem. Ami még furcsa, hogy 3 hét alatt ugyanazzal a kávéval ami 3 hete 4.5-ös beállításon tökéletes volt most 3.4 körül 20 mp alatt átfut. Előtte meg 40-45 mp volt ugyanez a 4.5-nél is. -
kk831228
addikt
válasz mutyi #127919 üzenetére
Az a kérdés, hogy most 3-4 hét , vagy tegnap még jó volt egy bizonyos álláson, ma meg teljesen sz.. r ugyanazon álláson ugyanazon kávéval...?
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
reset
senior tag
Hali!
Ma barkácsoltam egy keveset a 2023-as Gaggia Classicon, aminek az előlapját teljesen uralják a LED-kijelzők. A bal oldalát is elég sok vezeték cirógatja belülről. Így maradt a jobb oldal a manométer fészkének kialakítására. Ügyelni kellett arra is, hogy a víztartály feltöltését segítő beépített műanyag tölcsérrel se ütközzek.
A gőzcső nyaki részét fúrtam meg, és építettem bele a nyomásmérő számára m6 -> 1/8 közcsavart - közel a fejhez, mert egyébként útban lenne a kazán fűtőszálának kivezetéséhez. Nem annyira a víz nyomását akarom nyomon követni, inkább a gőznyomás felépülését...
-
mutyi
őstag
válasz kk831228 #127920 üzenetére
Bocsi ha félreérthető voltam.
A 3-4 hét alatt volt egy folyamatos alig érzékelhető állítás, amit betudtam a két féle kávénak, a kávé 1 hét alatt történő változásának.
De tegnap óta drasztikus lett a változás, ahogy írtam is, hirtelen a 40 mp körüli lefolyás 20 körülre ugrott még úgy is,hogy visszaugrottam még kettőt.
A kávé 1 hetet bír nálunk, tehát nem döglött. Két fajtát iszok mindig, 250g-os kiszerelésekben, hűtőben, védőzáras zacsiban is benne van.
Reggel kíváncsi leszek,mert ma az írás után először szétszedtem az őrlőt és kitakarítottam, bár nem nagyon volt benne mit kisöpörni.
Amit viszont nem tudok, hogy ezek a kézi 1zpresso őrlők minden szétszedés után újra kell kalibrálni? -
hoffman_
nagyúr
15g VST kosara (58,5mm) nincs valakinek esetleg eladó vagy nem lesz a közeljövőben? vevő lennék rá, ricni nélkülit vadászok.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
#98690560
törölt tag
válasz mutyi #127923 üzenetére
Nekem az 1z K-plus van és igen, ha szétszedem, újra kell kalibrálni, hogy visszatérjen a 0 pontra. Viszont nekem 1 év használat után az a tanácsom, hogy teljesen felesleges szétszedni a pucolás miatt, mert egyszerűen nem marad benne semmi, csak nagyon finom por esetleg, de azt a kis pumpa kifújja.
-
Toobee
veterán
Lezárult a Cafelat Robot - Flair 58e összekóstolásom, meg is született az eredmény. Innen is köszönöm szépen Kávékalmárnak a Flairt, illetve a fekete Robotot, Warlocknak pedig a tesztRobotot, meg a rengeteg tanácsot
Szóval mindkét gép szuper, én amik mentén a döntésemet meghoztam
- footprint
- kosárkompatibilitás
- workflow
- ár
- mérlegkompatibilitás
- elkészült italok minőségeFootprint:
Publikusak a méretek, szóval sokat nem kell rajta elmélkedni, de a Robot sokkal kompaktabb
Kosákompatibilitás:
Ebben a Flair vitán felül áll, a Robot elég hülye méretezést kapott, se az 58-as tampereim nem lehet hozzá használni, a szűrő pedig adja magát, hiszen egyedi a méretezés. Ez mondjuk eredményezi azt is, hogy nem kell 5-8 féle kosarat összekóstolni, mert ez van és kész.
Workflow:
Robot gyorsabb, nem kell melegítgetni, számomra szignifikánsan kényelmesebb a használata. Ez vonatkozik az előkészítésre, illetve a takarításra. Maga a shot elkészítése a Flair esetén annyiban másabb/könnyebb, hogy nagyobb az erőkar és 1 db van belőle, szerintem finomabb kontrollt enged ez a megoldás. Most, hogy gyári nyomásmérős Robot is van nálam (kellett a mikroszpók, hogy megtaláljam, mert valami 1:12 makettból szedhették ezt ki). Kis gömböcöt kértem hozzá azonnal, nélküle kényelmetlen volt a Robot, tehát szigorúan a shot elkészülte szerintem a Flair-rel jobb/könnybb, de ha az elejétől a végéig nézem, illetve hozzáteszem, hogy a Robothoz elérhető a gömböc is, meg a nyomásmérőt is át lehet helyezni, de akár cserélni is könnyen olvashatóra, akkor ezt a pontot is a Robotnak adom.
Ár:
Flair 58e v4 árat még nem tudott mondani Gábor, de feltételezem 300e környéke lesz, még a Robotot 165e Ft-ért megkapod, de az óra nélküli verzió 140 az Ekonál, meg ha türelmesen kattingatsz az oldalon 3-4 ezres kuponkódot is feldob. Tehát egy Major + Robot kihozható a Flair 58e árából.
Mérlegkompatibilitás:
Flair58e, ebben elég rossz a Robot, pedig tényleg csak minimálisan kellett volna, hogy szélesebb a legyen, hogy fogadja a világ legnépszerűbb (ez légből kapott, de talán így van) okosmérlegét.
Elkészült italok minősége:
Ezt hosszan nem szeretném kifejteni, mert az világosan látszik, hogy nagyon durván eltér még itt, a HC topikban is az ízlés. Mindkettővel hozható kifogástalan eszpresszó. Flair 58e-vel tudok picit hosszabb italokat is gyártani, ilyen 60-65g körül, a Robottal pedig 55g környéke van meg kényelmesen, ezt lehet kihozni 17,5 gramm kávéból. Mivel én a Lagom P64 SSP Brew (V1) késhez keresek most gépet és filter pörkölésekhez. Fontos szempont volt, hogy a Robot gyári kosara durvább őrleménnyel használható, mint a Flair gyárija (VST hasonló, az Unifilterem meg nem dogleg, szóval fel se ment rá, de az még finomabb őrleményt kér egyébként is, mivel alulra is kell (igazából nem muszáj, de szívattam már meg magam papír nélkül).Mikor vittem vissza Warlocknak a Robotot, meginvitált egy P100 HU, P100 Brew összekóstolásra a Decenttel. Mivel én is vettem ugyanabból a kávéból (DAK Lychee Lassi - Colombia) , ezért amennyire az emlékezetem engedi, kipróbálom holnap reggel ezt a kávét a Mazzer F + EroicaUnifilter és Mazzer F + Robot párossal, hétvégén pedig a P64-gyel és a Robottal. A P100 Brew késes verzióval elég komoly váó élményem volt. A HU kés is balanszos, finom ital volt, ebben még test is volt, de számomra az az ízkavalkád és tisztaság, amit hozott a Brew kés (test teljesen eltűnik), az volt az igazi élmény. Kíváncsi leszek, hogy nálam mi jön majd össze ebből.
berakom újra a kis közöst is, ha valaki a keresővel talál a poszta később:
https://barbieripnk.hu/
-
Firelli
újonc
Sziasztok. Van valakinek eladó OE Pharos örlője?
-
#98690560
törölt tag
Mivel továbbra sem egyértelmű a Barista Hustle receptek hatása a presszógépek belsejére, a Pavlis vízhez nincs megbízható vegyszer beszerzési forrás, a Fecotert macerás futárral rendelgetni, főleg munkahelyi címre, gondolkodtam, hogy hol lehetne még víznek utánajárni, aztán az Awaken pörkölő oldalán találkoztam a Third Wave Water nevű cuccal, ami a marketing szerint megfelelő minőségű ásványi anyag szintet tud biztosítani a kávéhoz és találtam is hazai webshopot hozzá.
Az ára borsos, de 10k-ért kb 40-50 liter jön ki, nem kell patikamérlegen mókolni és egyebek, szóval bennem van, hogy tegyek egy próbát. Esetleg valamelyikőtöknek volt már tapasztalata ezzel a termékkel? -
konzumpro
senior tag
válasz #98690560 #127928 üzenetére
Ha csak a presszógépek biztonsága fontos, a vízlágyítók közül melyik ajánlott? Ki mit használ kávéházban? Ha már profi topik, jó lenne erről is egy körkép, aki már írt saját pörkölő vagy kávézó tapasztalatairól az úgy emlékszem BWT-ről írt. Más egyéb? Használ valaki 8 literes gyantás vízlágyítót, ilyet?
-
rgb0007
csendes tag
válasz #98690560 #127928 üzenetére
Ha jól rémlik az Espresso Embassy-ben mintha láttam volna Third-öt, vagy hasonló cuccost.
De például itt kapható darabra is: [link]
Fecoternél, mi a macera? Megrendeled, 4x5 litert, ott már választhatod az ingyenes szállítást, és hozza a futár, csak győzd cipelni. Én is munkahelyre szoktam rendelni, átdobom a kocsiba, aztán viszem haza. Régebben a Fox volt az ingyenes, de legutóbb már futár hozta.
A bekeverős vízeknél meg desztvízet kell szerezned, az meg annyira nem is egyszerű. Vagy készíteni, az meg otthon úgysem lesz olyan... Vagy ha igen, akkor már egy szép összeget elköltöttél egy jó kis vizkezelő készülékre.
Nyilván ott van a saját készítés varázsa... -
#98690560
törölt tag
válasz rgb0007 #127930 üzenetére
Köszi, ezt nem is láttam, de akkor rendelek pár darabot és megnézem.
Igazából kényelmi szempontjaim lennének, unom kevergetni a keserűsós cuccot, 3 éve vásárolt alapanyagokból, egy ki tudja mennyire pontos patikamérleggel, szóval nem érzem, hogy minden keverékem konstans stabil minőség, plusz ott a kisördög a vállamon, hogy nem tuti a bojler védelem. A Fecotert otthonra nem tudom rendelni, nincs aki átvegye napközben, melóból tömegközlekedésen cipelni 20 litert az nem oké. Szóval nekem megérné a drágább Third Wave Water ha csak egyszerűen fogom, összeöntöm és kész a megbízható víz presszózni. -
rgb0007
csendes tag
válasz #98690560 #127931 üzenetére
És mondjuk, ha csak egyszerre egy 5 literest viszel haza? Az pont belefér egy kisebb hátizsákba, melóban meg maradhat bent a többi.
Én még olyat szoktam, hogy bekevertetem a gyógyszerészekkel a törzsoldatot, és abból készítem a vizet, mondjuk sok helyen nem szokták bevállalni, de meg lehet kérdezni, aztán... -
Palote
újonc
válasz rgb0007 #127916 üzenetére
Köszönöm a tippet ill. a biztatást!
Megnézek pár videót amint időm engedi, aztán eldöntöm hogy belefogok-e. Per pillanat piszkálja a kíváncsiságomat.A GC másfél hónapja van nálam, éppen csak kezdtünk összeszokni mire szétment a mágnesszelep...
Amúgy a gép 2014-es gyártású, de 2019-ben átesett egy komolyabb tuningon (PID, rézcsövezés, vízhozamszűkítő, réz szűrőtartó, IMS felsőszűrő).
Viszont úgy látom a mágnesszelep még az eredeti lehet: CEME, 2014-es gyártás. -
rgb0007
csendes tag
válasz Palote #127935 üzenetére
Ez jól hangzik!
Akkor lehet csak egy OLAB szolenoidot kell beszerezni, és annyi!
Például innen: [lExpolygon_OLAB]
Sok szerszám se kell hozzá! -
icm
tag
válasz reset #127922 üzenetére
Ötletes a nyomásmérő csatlakoztatása. Tetszikélem. Egyébként ez egy 16bar-os manométer ugye?
Nekem gőzöléshez a PID (mivel xmt7100at raktam be aktuálisat mutatja tehát Pv (present value) nem Sv (set value)) nagyon jó támpont. Olyan 145°-nak írt hőmérsékletről indítom a gőzt. Ne csapjon be, kis bojler, lehet ez nagy gőznyomásnak felelne meg egy 3 literes gőzbojler esetén… 120°C kb oda se matat a tejnek a “gőz”. Nem tudom a 145° milyen nyomásnak felelne meg, szóval így marad a tapasztalás. Vagy beépítesz egy pid-et
A másik fele, hogy innen már csak puNpa szabályzó és tudsz “profilozni”."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
reset
senior tag
zs.zs. Még nem látok sehol az üzletek polcain, de sztem már sorban állnak valahol...
icm Igen, 16 bar-os. 6.5 bar-nál jelzi a LED, hogy indulhat a gőzölés. Hat bar körül szoktam indítani, így nyerek egy kis időt és hőtöbbletet. -
roykeane
újonc
azt nem tudjátok esetleg, hogy GC-hez hol lehet legolcsóbban fa szűrőtartó nyelet vásárolni? m12-es a méret, ha jól rémlik.
-
icm
tag
válasz reset #127942 üzenetére
Ne tévesszen meg a LED azt jelzi, hogy nincs fűtés alatt már a bojler, tehát a termosztát kikapcsolt. Ez igaz mind a kávéfőzésre és mind a gőzölésre is.
Ezért is mondtam, hogy a PID emiatt is hasznos mert aktuális - már amennyire lehet aktuálisnak mondani, látod a bojler hőmérsékletét. Emlékszem az elején én is áááá max egy 9bar-os OPV rugó és az egyszerű tuning... aha 3-4 hónapra a vásárlástól már bent volt a PID
Ahogy mondtam, 150°C pid állásnál indítom a gőzölést - nincs nyomásmérőm, ha lenne tudnám mondani ez milyen nyomást takar. Így olyan 20-25°C tejhőmérsékletig levegőztetek (néha variálok még nem teljesen érzem melyik a jobb nekem) utána pedig mélyebbre tolom a fejet, 35°C tejhőnél lekapcsolom a fűtést (nagyjából 155°C környéke - ha jól csípem el a gőzölés indítását akkor nem sokat esik gőzölés alatt a hőmérséklet) és 45°C tejhőmérsékletig gőzölöm. A végén pedig kieresztem a gőzt a bojlerből, így hamarabb is hűl vissza. Látatlanban olyan 3.5-4 bar nyomásról indítanám a helyedben a gőzölést, felette a hirtelen nagy nyomás össze-vissza levegőzteti a tejet."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok,
errol mit gondoltok?
[link]
OK
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs