- Computex 2024: Itt a Strix Pointra épülő Zenbook S 16
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Samsung QN800D: Neo QLED 8K tévét teszteltünk
Hirdetés
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Napokon belül indul a testkamerás Bodycam című FPS korai kiadása PC-n
gp Hamarosan végre bárki belevetheti magát a két fős csapat alkotásába.
-
Frissült az IQOO tabletkínálata
ma Az új IQOO Pad2-t és Pad2 Pro-t egyelőre nem láttuk más brand kínálatában, persze ettől még felbukkanhatnak majd Oppo vagy OnePlus címszó alatt.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dethroner
veterán
válasz Csuppp #99899 üzenetére
Köszi a választ. Az első két gép még szerintem beleférhet anyagilag, de a Severinek már szerintem drágák lesznek, még megdumálom az ősökkel. De ezt a thermoblock dolgot hogyan kell érteni? Mi az hogy ki kell nyomni a vizet az üres szűrön?
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
MODERÁTOR
Honnan tudnék szerezni aránylag gyorsan 73x58x8,5-es szilikon kartömítést? (expolyn kívül, nevetséges szállítási díjaik vannak) elszállt a mostani és mindenhol folyik mellé a víz.
-
Csuppp
csendes tag
válasz dethroner #99901 üzenetére
Ez egy AVX em-tb1 a képen, de szemléltetni megfelelő lesz, a felsoroltaknak mind hasonló a felépítése.
Azért kell az üresen "lefőzni egy kávét", hogy a szűrő tartó is melegedjen fel, ne vonja el rögtön a víztől a hőt. Egy adag víztól már felmelegszik, annyira hogy nem lesz számottevő a hőelvonása.
Ez benne is van a gép használati utasításában.[ Szerkesztve ]
-
general
addikt
Urak! Tanácsot szeretnék kérni!
Öcsém szeretne belépő karos gépet és örlőt venni, használtan is teljesen jó, rézbojler egyedül a feltétel, ne alu. Mit ajánlanátok most?
Illetve én nem ismerem a Sage brandet, ezek közül jó valamelyik? A belépő szint itt milyen? -
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #99859 üzenetére
"Igen, pontosan úgy befolyásolja a lefolyást az előáztatás, mint bármilyen más gépnél. Ugyanazzal az őrleménnyel, ha nekifekszel és egyből felküldöd 9 barra, akkor be lehet fullasztani, de ha szépen előáztatva, és egyenletesen növelve érjük el, akkor szépen lejön.
Ehhez képest a hőfokot elhanyagolhatónak érzem, mint tényezőt, de leszögezem, hogy ez csak megérzés, sosem próbáltam.
Rá kellene akasztani Kávé Kálmán SEP-jét, és megnézni 10-10 egyforma shotot 95 fokos és 100 fokos vízzel."Ezt nem vállalom, de van az un. cold presso, amit Andrew, a Flair termékfelelőse hájpolt kb 2 éve. Eszpresszó szobahőmérsékletű vízzel. Emlékszem sokkal finomabb őrleményt kívánt. Ezt ugye kevés géppel lehet eljátszani (Flair, Robot vagy a nyitott bojleresek közül a Strietman vagy a Caravel, valszeg a La Peppina is tudja). Na, ezt most eljátszottam a megSEPpentett Robot-tal rugós dugattyús profilt mímelve :
Csak a hőmérséklet különbözött (a szürke/szürke a 20 fókás, előmelegítetlen, a piros/barna a 100-as előmelegített verzió):
20g őrlemény, 80g víz (mindkétszer 20g-ot tartott vissza a párna, azaz 60-as shot jött le). Látszik, hogy a szobahőmérsékletűnél már az 1 bar-os előáztatásnál kifolyt 10-12g. A eszpresszó hőmérsékletnek megfelelő hőfokon a kávépárna ellenállása lényegesen nagyobb. Nyilván az őrleményrészecskék jobban megduzzadnak/zárnak. Ez a hatás egy olyan szituban, ahol a felső szűrő, effektív határolja a megduzzadást, fokozottan jelentkezik. A Flair-nél és a Robotnál max megemeli azt. Lehet tovább agyalni a kérdésen. Ha egyszer, kevésbé vérzivataros időszakban Balázsnál összejön a tél végén/tavasszal emlegetett manuál teszt, akkor nagyon szívesen adok hozzá mindent, amire szükség lehet.
-
verti1
tag
Egész biztos, hogy van hatása ahogy látszik a te tesztedből is. Nyilván a dolog nagyon összetett és nehéz adott esetben kimutatni, hogy pár fok eltérés milyen hatással van a lefolyásra. Szerintem inkább van köze a CO2 kioldódáshoz kint pusztán a szemcsék megdagadásához. Hidegen kisebbek a hézagok az összetömörített pogácsában, melegen pedig ahogy megdagadnak eltolják egymást és nagyobb lesz az áteresztő képesség. Sok apró gömb kontra egymás mellett kontra nagyobbak. Pont fordítva kellett volna történnie mint a tesztedben. Amikor a CO2 elkezd kiválni a szemcsékből akkor kitöltik a teret a szemcsék között és lassítják a lefolyást. Sötétebb friss kávénál nem kell annyira finomra őrölni, lassan jön le, sok a crema. Sőt ha nagyon friss akkor a rengeteg CO2 akkor szinte szét túrja a pogit azért olyan kevésbé szép a lefolyás, táncol össze vissza egy nyitott karnál. Ugyan ezekkel a beállításokkal egy világos kávé kávén “átesik a víz”. Ezért is van, hogy a világos kávéknál fontos a nagyon jó minőségű őrlő, hogy a szemcsék minél egyformábbak legyenek. Sokkal nagyobb szerepe van a pogi homogenitásában. Az előáztatás is hosszabb, hogy segítsen felszabadítani a CO2-t. Itt van két cikk is a témában:
-
verti1
tag
Ha mégis lenne időd akkor a Profitec-en vagy Decent-en egyforma profillal, mennyiséggel, előkészítéssel kíváncsi lennék egy sötét pörkölésre 90 és 95 fokon.
-
MrCsiT
addikt
Sziasztok!
Gaggia Baby D gép rendberakásához, illetve mellette van egy Graef talán 801-esem aminek átnézéséhez, takarításához keresek hozzáértőt BP-n.
A Gaggia-val több problémám van:
- próbáltam legutóbb a felsőszűrő feletti fém részt kivenni, hogy megnézzem a tömítést, de nem tudtam a csavarokat kicsavarni;
- elvileg csinálna tejhabot, de jelenleg csak kb. levegőt fúj, nem habosít.Ajánlásokat privátban kérek szépen, részletekért kérek szépen mobilszámot.
Ha esetleg szervizt ajánl valaki, az is jó, de innen előrébb szeretnék lépni.Köszönöm.
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #99909 üzenetére
Ja, ez is egy opció. És itt akkor állati izgalmas kérdés, hogy egy őrleményszemcse hogyan dagad, mint egy lufi vagy mintha felnagyítanánk arányosan minden irányban. Hajlok afelé, hogy az előbbi. Az, hogy magasabb hőmérsékleten több CO2 oldódik ki azonos kávéból és őrleményből az egészen logikusnak hangzik. A rugós szaki viszont már 3 hete azzal nyaggat, hogy mikor teszem össze a Casino Mocca fejet az új, combosabb rugóval. A régi ugye 3,54 bart tudott. Úgyhogy most az volt soron. Már melexik a Profitec/Keripar kombó.
Aztán ráküldök a Decent-re 2-2 húzást a lehető legnagyobb hőmérséklet tartományban. Az egyik pár felsőszűrőhöz érő száraz, tömörített, a másik párat réssel a felsőszűrő alatt.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #99908 üzenetére
2 kiegészítés még:
1. Szerintem az őrleményszemcsék a legkevésbé sem gömb alakuak szárazon
2. Annak, hogy a világos pörkölést finomabbra kell őrölni, hogy minden egyéb változatlan alapon hasonló ellenállású (persze 2 dolog változik!) kávépárnát kapjunk, abba belejátszik a sötét pörkölés porózusabb szerkezete is valszeg.Nem vitatva a kioldódó CO2 nem jelentéktelen hatását persze.
-
verti1
tag
válasz Kávé Kálmán #99913 üzenetére
Persze, hogy nem gömb alakú. Csak a példa kedvéért hoztam fel, hogy egyszerűbb legyen elképzelni miről beszélek.Sötét porózusabb és gyengébbek a sejt falak is ami bezárja a CO2 (sejt falak??) Több co2 képződik és könnyebben szabadul fel. Világosnál kevesebb képződik és nehezebb is feltörni. CO2 kioldódás az egyik kulcsa és elengedhetetlen feltétele az espresso készítésnek.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
Roastopus filterpöriket próbálta már valaki? Omniroast kategóriába belefér vagy ne is próbálkozzak eszpresszó géppel, vegyek inkább 1 ilyen, 1 olyan pörkölést?
https://barbieripnk.hu/
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #99914 üzenetére
A "sejt" itt képletes, nem tudományos nyilván. Szóval azért imádom a fórumokat, mert amikor ütköznek a nézetek, más perspektívából is meg lesz világítva valami, akkor meglehetősen sokat lehet okosodni. A CO2 kioldódásának különbözősége pl nekem egyáltalán nem fordult meg a fejemben, pedig "józanparaszt" kategória. Hajrá! Mehet a brainstorming tovább!
Tuning vs originál CasMo fej. A 3,54-et majdnem sikerült 5 bar-ra feltornázni.
Az ideális adag nyilván lejjebb kell menjen. Az a 150% alatti brew ratio amúgy fasza risztrettót eredményezett "csak".
-
konzumpro
senior tag
válasz Kávé Kálmán #99917 üzenetére
A zsírok, olajak kioldódása is hőfokfüggő szerintem. A crema tulajdonképpen egy emulzió.
[ Szerkesztve ]
-
Flashback
addikt
Meg nyomäs
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #99920 üzenetére
Ezt úgy értettem, hogy a brainstorming meg a kollektív tudás az nem egy elvonatkoztatott hüleség.
-
konzumpro
senior tag
válasz Kávé Kálmán #99921 üzenetére
Átjött. Itt ez működik.
-
Toobee
veterán
válasz fragola.6035 #99916 üzenetére
Köszi! Kipróbálom majd, rendeltem mindkét fajta pörkölésből.
https://barbieripnk.hu/
-
weinmaker
őstag
Elindult a szokásos év végi nevezős-szavazós sztori a Kávékorzón, ami ugyan nem szakmai verseny, de remélem off topikban maradhat: [link]
Aki gondolja nevezze kedvencét, majd a következő körben szavazzon. Köszi!Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
adp
őstag
Hogy lehet az, hogy kb. 4 hónapja vízkőtelenítettem a GC-t és 1-2 napja azt vettem észre, hogy bazi lassan folyik le a kávé. Mértem most egy 10 seces kifolyási időt és 28g víz jött le. Vízkőtelenítettem után 65g. Csak Nordát és verát használtam. Eddig kb évente elég volt. Sőt szerintem volt, hogy eltelt 1.5 év is->mondjuk az előző gépemben akkor nem volt szűkítő.
Bár ezektől a vizektől nem szabadna eltömődnie, vagy rosszul gondolom?[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz Peti...(16v) #99923 üzenetére
Valami nagyobb Compak örlővel. A pontos típusát sajna nem tudom. Ha legközelebb megyek, megkérdem, de most még jövő hétig karanténban vagyok én is a zasszony miatt.
@adp,
a vízkőtlenítésnél ugye leszedted a felsőszűrőt és a vízterítőt?
Állt hosszab ideig a gép?
A pumpának egészséges a hangja, mikori?
A 9 bar nyomást eléri? Próbáltad vakszűrővel?[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Kávé Kálmán #99926 üzenetére
A kérdést visszavontam, csak elsőre nem sikerült értelmeznem a Decent kijelzőjét.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Toobee #99915 üzenetére
Azt mondanám, hogy kávéfüggő, a Starfish filter nem túl savas, abból húztam is már presszót, szerintem jó. A Seahorse és a Siren eléggé savhangsúlyos. Előbbiből mindenképp az espresso pörkölést ajánlom, utóbbiból ugye más a filter. Csináltam már párszor Siren filterből is presszót, nekem bejön, de készülni kell az intenzív savakra.
-
bl4ze
veterán
MokaMO Forte, 70A/30R
Mostanság az első ilyen 70/30 kávé ami nem teljesen győzött meg:
keverékhez képest gyenge, vékony crema. Elég vékony test, van az ízében
egy fanyar, már már keserű ízjegy ami nem tűntethető el. Pedig sok hőfokon,
lefolyással próbáltam. Alapvetően egy zöld dió-kakaós kávé, de én egy 70/30
kávétól mást várok, testesebb, olajosabb crema, valahogy ütősebb.
Ez olyan egynek elmegy, első próbálkozásm a mokaMO kávéval, nem teljes az öröm..:. bl4ze .:.
-
zolnagy
őstag
Csak azért kérdem, mert ha fent van a vízterítő, szűrő a vízkőoldásnál, akkor ugye nincs szabad útja annak a vízkődarabnak, ami adott esetben kijönne. Így lehet, hogy kijön, de ott marad a vízterítőn, ami egy csapolás végén visszajuthat a háromjáratúhoz, és ott problémát okozhat. Bár ekkor valószínű nem állna fel a nyomás, és csapolás alatt jönne víz a lefúvató csőnél is.
Van a gépben szűkítő? Ha van, hova van beépítve?
Én egyébként szétkapnám a gépet, ha ez többször előfordul, csak akkor látod, hogy mi lehet a gond. -
vicces1
aktív tag
Pár hete volt erről szó. Nekem egymás után 2 x dugult el, de mindkétszer valami szemetet kapott fel a pumpa ami bele is állt a szűkítőbe.
Elegem is lett, leszedegetni az opv-t a rézcsőről! és 1mm-re felfúrtam a szűkítőt, ami persze tényleg hülyeség, mert akkor minek van benne, ugyan még így is csökkent valamennyit a vízhozamon, meg a pumpa szabályzással, de pl. azóta néha kráteresedik a kosár szélén 1 ponton.
Hát nem erről híres a GC...
Most én is felteszem az ipari felsőszűrőt, hogy ott mit csinál.
Szóval valószínűleg a szűkítőnél csökkent az átfolyás.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Peti...(16v)
tag
válasz zolnagy #99928 üzenetére
Nem olyan fontos, elég enniy hogy Compak, köszi! Csak kíváncsi voltam, hogy mi lehet a csoda oka, emlékeztem, hogy régen vmi Dittinget v Bizerbát használtak.
OFF: Karantén: mi is lenyomtunk 2 hetet a gyerekek miatt, de mire visszamehettem az irodába, már többen is pozitívak lettek a kollégák közül, uh marad tartósan az itthoni meló. Aminek a legjobb oldala, hogy jó kávékat tudok inni.[ Szerkesztve ]
-
-
zolnagy
őstag
válasz Peti...(16v) #99936 üzenetére
Igen régen egy Ditting volt, meg volt akkor is egy Compak. Most 2 ugyanolyan Compakot láttam, mert 2 féle kávét lehet egyszerre kóstolni. Meg valószínű a Mina is hozzátesz a jó végeredményhez. Mindenesetre én most örülök a mazzeremnek. Majdnem elhajoltam én is egy NZ irányba, de nem.
Nálunk még csak feleségem covidos, de szerencsére enyhe lefolyásúnak tűnik. Szerdán kezdte elveszíteni az íz, szag érzékelést. Hétvégén már az ízek kezdtek visszajönni, ma meg már a szaglás is. Láz, nehézlégzés nem volt. A héten én is itthonról dolgozom (most már csak 10 nap karantén van a tünetek megjelenésétől számítva). És persze tudok inni jó kávét napközben.@adp, akkor szinte biztos, hogy az. Én most kísérletezem a GC-vel. Majdnem csapvízzel etetem. A csapvíz átmegy egy 10 mikron, aztán egy aktív szén, majd egy 1 mikron szűrőn. Kíváncsi vagyok mikor dugul el. Ez a víz egyébként ízben jó kávékat produkál, de ugye a gép nem biztos, hogy szereti. Már 1 hónapja használom. Tegnap vízkőtlenítettem én is, de nem jött ki semmi. Most lesz egy hosszabb távú teszt.
[ Szerkesztve ]
-
home.barista
kezdő
GC-on Laicás vizet használok, milyen sűrű kellene vízkőtelenítenem szerintetek? Gyári vízkőtelenítő jó az alukazánhoz? Nekem is Fragolás szűkítős a gép.
-
adp
őstag
Amúgy a Bor és Víz kft továbbra sem működik? Pár hónapja voltam náluk, de akkor azt mondta a portás, hogy szerinte bezártak mert alig vannak ott. Azóta Verázok. Nem örülök neki mert amíg a Norda 5 rekesztől 140 volt Vera sparban 220, ami mondjuk 5 rekesznél nem kevés... 2400 ft különbség.
-
ribarszki
őstag
Ha már víz. Van nálunk egy kiépített forráskút, ahova nagyon sokan járnak vízért. Babos kút a neve, mert annyira lágy a vize, hogy a bab hamarabb puhult benne. 100éve is itt állt.. pár éve szépen kiépítették. Adatok alapján használható kávéfőzőbe?
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz home.barista #99941 üzenetére
Kancsós víz a tapasztalatok szerint nem igazán jó az alukazánhoz. Szép lassan megeszi, mert savas.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- N€T0X|N: Starlink előtt és után
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Fotók, videók mobillal
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Netfone
- Hobby rádiós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Computex 2024: Itt a Strix Pointra épülő Zenbook S 16
- Politika
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen