Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bodor

    veterán

    Üdv a topikban!

    Napjainkban a PC-k túlnyomó többségében még merevlemez ketyeg háttértárolóként, de egyre nagyobb teret hódít a Flash SSD meghajtó (Solid State Drive).

    Nézzük mi is az SSD:

    Az SSD magyarul szilárdtest-meghajtó, félvezetős memóriát használó adattároló eszköz. Az SSD a Solid State Drive angol szavakból alkotott betűszó.
    Bővebben, az SSD egy olyan, mozgó alkatrészek nélküli adattároló eszköz, ami memóriában tárolja az adatot, a környezetéhez, illetve a gazdaszámítógéphez a merevlemezekhez hasonlóan SATA vagy egyéb (SCSI, PCI Express, USB, PATA, mSata stb.) csatlakozófelülettel csatlakozik. Az SSD eszközökben a gyártók különböző típusú memóriákat használhatnak, mint pl. flash vagy különböző RAM fajták – ezt az ár- és a teljesítmény-igények határozzák meg. Az SRAM vagy DRAM memóriát használó SSD-t gyakran Ram-drive-nak hívják.

    A szilárdtest – angolul solid state – szó arra utal, hogy ez a technológia nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, vákuumot és elektronsugarat, hanem elektromágneses és kvantummechanikai hatások alapján működik. A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez és nem is melegszik annyira, hangtalan , nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors, és sokszorosa a hagyományos merevlemezeknek.

    Ebben a topikban a Flash SSD-vel foglalkozunk, lássuk, hogy mi is az és mik a jellemzői.

    A nem felejtő memórián alapuló SSD-k (NAND SSD) pár évvel ezelőtt jelentek meg, de az alacsonyabb ár miatt egyre nagyobb szerepet kapnak. A flash memória leglényegesebb tulajdonsága, hogy áramfelhasználás nélkül is megőrzi az adatokat, viszont a memóriacellák csak korlátozott számú írás-olvasást képesek elviselni, így ez a paraméter határozza meg az eszköz élettartamát. A flash memóriás tárolók szervezése bonyolultabb a DRAM-énál, a különböző gyártók különféle fizikai felépítéssel, kontroller- és hibajavító algoritmusokkal igyekeznek elkerülni a flash memóriacellák „halálából” adódó adatvesztést, valamint a cellák egyenletes terhelését biztosítani.

    A flash alapú SSD-knél három technológiát lehet megkülönböztetni, a SLC (Single Level Cell), MLC (Multi Level Cell) és a TLC (Triple Level Cell) technológiákat. SLC technológia esetén egy memóriacellában egy bit tárolódik, az MLC esetén 2, míg a TLC esetén 3. Az SLC gyorsabb, hosszabb életű és drágább, mint az MLC, valamint az MLC előnyei ugyan ezek a TLC-vel szemben. ( Forrás: Wikipédia)

    Ebbe a topikba azokat várjuk akiket érdekelnek a Flash SSD-k, és persze azokat, akiknek problémájuk támadt a használatával, vagy beállításokkal kapcsolatban.

    Amennyiben még csak az SSD beszerzése a cél, akkor nem itt, hanem az erre szakosodott "Milyen SSD-t vegyek?" topikba várjuk a kérdéseket.

    Végezetül álljon itt néhány nagyon hasznos cikk, melyekben bővebb információk találhatóak a Flash SSD-ről és azok helyes használatáról.

    Átfogó elemzés az SSD-k természetéről 2010.06.29.

    SSD RAID 0 – 128 GB vagy inkább kétszer 64 GB? 2012.01.12.

    Windows 7 telepítés más szemszögből avagy BI OS or not to BI OS 2012.02.12.

    Windows 7 költöztetése HDD-ről SSD-re - Klónozó és Backup-Restore alkalmazások tesztje 2012.04.06.

    Milyen SSD-t vegyek? Cikk 2012.12.07.

    SSD Összehasonlító tesztek ( Feltöltve a topik SSD használói által )

    Ha szeretnél te is a listára kerülni, akkor ezen az oldalon tudod beküldeni a saját eredményed: SSD teszteredmények feltöltése

    Főleg régebbi írások alapján, nagyon sok előítélet van az emberek fejében az SSD-k élettartamát illetően.
    A most már lassan 4 éves Flash SSD topikbeli tapasztalatok, és a nemzetközi oldalakon olvasható írási terhelésről történt beszámolók és eredmények alapján ki lehet jelenteni, hogy ezeknek az előítéleteknek a nagy része helytelen, mivel téves információkon alapul.

    Az SSD-k sokkal több írást viselnek el, mint az pár éve hittük, nem kell annyira óvni őket!

    Az alábbi cikkben az élettartamról kapcsolatos beállításokról is információt kapunk.

    Windows 7 és 8 SSD-vel! Hogyan is? 2012.12.07.

    Jó fórumozást!

    Összedobta: Bodor ( 2013.01.16. )

Új hozzászólás Aktív témák