Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz _ATi_1 #10749 üzenetére

    SzerkElőny nincs, de azok születtek meg előbb évtizedekkel ezelőtt. Az igazság, hogy oszcilloszkóppal nagyon ritkán mérnek hálózatban és azt is esetleg tirisztoros/triac-os alkalmazások esetén. Azok a szkópok realtime, azaz valós időben mértek/mérnek. És fogózz meg, a Tektronix elment ezekkel 1GHz felé (borzalmas árakon). Később született a mintavételezés technikája (matematikailag bizonyított, hogy periódusokként 2 mintánál kicsit többel visszaállítható az erdeti hullámforma), az integrált A/D meg D/A konverterek, amikkel manapság már pehelykönnyű, operációs rendszerrel felvértezett akár színes kijelzős szkópok születtek jóval alacsonyabb árakon.
    Pikantériának még valamit, de ne próbáld ki (én valamikor csináltam, rákényszerülve):
    Ha a klasszikus szkóp hálózati táplálásáról lekötöd a védőföldet (csak fázist meg nullát kap), akkor az egész ház, váz lebegni fog. Így rávihető a bemenetre a hálózat minden restrikció nélkül. De ha sikerül a fázist a szonda földcsipeszére kötni, akkor az egész szkóp a hálózati fázison lebeg és ráz, mint az instennyila, de azért mérni lehet olyan elővigyázattal, mint amikor feszültség alatt dolgozol. És SEMMI MÁS MŰSZERT nem szabad/lehet a felállításban használni.

    Szerk: van még biztos megoldás, de 2 csatornás szkóp kell hozzá, egyik csatornán jelet fordítunk majd a kijelzőn a CHA+CHB-t választjuk ki majd a 2 szonda aktív szálait a mérendő pontokra csatlakoztatjuk.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák