Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz demars #87354 üzenetére

    Ugyanaz a dilemma, mint a lineáris / disszipatív stabilizátoroknál, hogy jó, de veszteséges. Szaggatásos elven minimális a veszteség.

    Egy tanulságos példa a TV LED háttérvilágítások alapmegoldása (a bonyolítottakat most hagyjuk). Van egy LED-sor, alkalmazunk rá mondjuk 300 mA áramgenerátoros meghajtást, mert ennyit bírnak a LED-ek (elvileg, de ez is külön téma). Ez felel meg a 100 % fényerőnek. Nem pulzál, sima DC.

    Amikor elkezdjük dimmelni, azaz csökkenteni, akkor ezt a 300 mA áramot kezdjük megszaggatni. Így érjük el, hogy a csúcsáram továbbra is marad 300 mA, ennek következtében nem csökken észrevehetően a színhőmérséklet.

    Hogy milyen frekvenciával szaggatjuk, az értelemszerűen legyen a szem számára nem zavaró, ámbár lehet kamerával kimutatható, ha megfigyeli valaki.

    Ennek másik megoldása a PWM-mentes monitorok, ahol sima DC áramszabályzást alkalmaznak, nem fog pulzálni, csökkentésre sem. Cserébe elváltozik a LED színhőmérséklet (melegebb lesz a kép), amit az LCD videómeghajtásában szoftveresen kompenzálni kell.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák