Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #82860288

    törölt tag

    Felmerült bennem néhány kérdés, légyszi segítsetek és oszlassátok el a ködöt a tudatlanságomról.
    Előzmények itt, ha valakit érdekel, sztori röviden: routerben a Merlin firmware jelzett, hogy az NVRAM kevés. Reseteltem a routert, csak a LAN és Wifi beállításokat végeztem el, semmi mást, de így is csak 7-8kB-ot nyertem vele a 65-ből. Így már nem jelzett a firmware, de továbbra is voltak benne olyan dolgok, amiket nem használok és nem is igazán értem, miért tárol adatokat ilyenkor azokról (pl. vpn, qos, stb).
    Viszont a kérdések, amik felmerültek bennem:

    1. Tiltottam a DHCP-t, úgy tűnik így a böngészésem és az oldalbetöltések is gyorsabbak és nincs most port forwarding se. De így most hogy levettem a terhet a routerről elgondolkoztam, hogy akkor igazából minek is vettem meg, ha nem route-ol és nem végzi a dolgát vagy rosszul? Amikor guglizom arra, hogy kell-e saját router a szolgáltatói modem / HGW mögé, akkor legtöbbször annyi a pro, hogy +1 réteg védelem + ha esetleg játékos vagyok, akkor lehet előnye. Ez tényleg így van? Vagy miért jó a saját router? A hardveres tűzfal miatt? Amennyiben a statikus IP tényleg jobb és nem kell a port forwarding sem külön a routerben, akkor miért lehet jó / jobb egy saját?

    2. Mivel nem csináltam most portforwardingot se és mégis működik minden, akkor elvileg elég az, ami a Windows tűzfalban be van állítva?

    3. Első pontra visszatérve játszom elég sokat, igaz nem kompetitív lövöldékkel, de pl. a The Elder Scrolls Online-nál fontos a minél kisebb ping / lag. Ebben az esetben akkor mégis inkább jobb lehet a saját router? A Vodafone-os HGW eléggé megbízhatatlan, ebből a szempontból tényleg jobb lenne egy saját. És fontos lenne az is, hogy a böngészés akadozásmentes és gyors legyen, a streaming stick töltése is, stb.

    4. Az NVRAM mérete mennyiben számít? Az én értelmezésemben ez olyan, mint az EEPROM vagy az alaplapoknál a BIOS. Miért ilyen kicsit az NVRAM, proci, RAM mérete?

    5. Ha érdemes mégis saját routert venni, vannak olyanok, amikben azért kicsit erősebb proci van és több RAM, mint a jelenlegiben (Asus RT-AC66U)? Gondolom sok pénzért igen, de mi lehet az az ár / szint / router, amit érdemes lehet megvenni és nem lassul be?

    Egyszerre kb. 6-8 eszköz csatlakozik a routerre, vegyesen vezetékesen és wifin de a forgalom az nem minden eszközön folyamatos, egyszerre talán csak 2-3 eszközön, de azokon sem nagy a sávszélesség kihasználás.

Új hozzászólás Aktív témák