Hirdetés

Aktív témák

  • M_AND_Ms

    addikt

    A ghost témához egy kis adalék:
    nekem G20-om van. Én is a VB-re vettem, azóta is rendszeresen használom, megy rajta minden RTL-től kezdve, a Disney channelig, a PC-s játékon át, a médialejátszóig.

    A minap sötét szobában bekapcsoltam tv-t meg a médialejátszót. Ilyenkor a tv, ahogy indul, már vált is a lejátszó bemenetére. Még látom a Popcorn boot képernyőjét:
    fekete alapon az ismert Popcorn logó, fehérben, majd egy dizájnos képerernyő (fekete lapon, szép zöld hullámok, meg fehér felirat, majd rövid ideig egy felirat hogy elindulnak az alkalmazások, végül a főmenü). Ez mind kb 20-30 másodpercig tart.
    Utána elugrálok a megnézendő filmhez (kb 5 mp)
    Majd elindítom a filmet, de rögtön meg is állítom (az asszony szólt, hogy várjam meg)

    A képernyőn semmi más nincs nincs mint nagy feketeség (így kezdődik a film)

    És ahogy nézem, a fent leírt képernyőtartalmak, mind ott integetnek halványan képernyőn (bootlogó, feliratok ,stb)!!! Hangsúlyozzon, egyik sem volt kint többet, mint 10 mp!

    A film végén próbaképp megnéztem, semmi sem látszott belőlük

    Az én konzekvenciám: Minden meglátszik és megmarad a panelen! amit csak a pixelek átmozgatásával lehet eltüntetni. Általában egy rövid tv-zés alatt is egy pixel rengetegszer vált színt és fényerőt, ezért semmi sem látszik a ghostból. Jobban mondva, pont, hogy minden "látszik"
    Hidegen (közvetlen bekapcsolás után), szinte minden ott marad ghostban, ha egyből meg is nézed. Persze, egy tv műsor nem fog teljesen látszani, hisz a ghost nem annyira jó, hogy komplett képek maradjanak ott, de jól körülhatárolható képi elemek (logók, feliratok, stb) viszont igen.
    És az is igaz, hogyha 90%-ban Minimaxot nézek, akkor bizony, azon a részen 90% a pixeleknek nincs változása. Hiába a reklám, amikor nincs kint a logó: sok lúd disznót győz, vagyis összességében mégiscsak a Minimax logó van ott állandóan.

    De ha tényleg meg maradunk a ghost szintjén, előbb utóbb át lehet mozgatni annyira a pixeleket, hogy már ne mutassák a problémás tartalmat. Az átmozgatás, meg egyszerűen azt jelenti, hogy tv-zünk, filmet nézünk s kerüljük azt a statikus tartalmat, amit el akarunk tüntetni (és igyekszünk nem újakat beszerezni)

    Elővigyázatosság persze nem árt. Én például a következő technikai dolgokat is megteszem / megtettem, azon kívül, hogy figyelek:
    Médialejátszóban van képernyővédő, amit 1 percre állítottam be (így akár el is aludhatok a filmnél, a vége után egy perccel, már orchideák képei mászkálnak fel és alá)
    A tv-ben beállítottam, hogy 4 óra tétlenség (nem nyúlok a távhoz, nem kapcsolok semmit) kapcsoljon ki. (még egy lcd-nél se örülnék ha egész éjjel menne míg én alszom)
    Ha mégis azt tervezem, hogy elalszom a film alatt (azért azt érzi az ember, hogy annyira fáradt, hogy hamarosan elnyomja majd az álom), akkor beállítom az időzített kikapcsolást.
    Ha pc-n játszom és vmiért megállok, akkor addig vagy átváltok egy tv adóra, vagy kikapcsolom a tv-t (a pc-n nálam nincs beállítva képernyővédő).
    A txt-tn külön lehet állítani, annak fényerejét, azt lejjebb vettem. Alapban annyira erős volt, hogy kisütötte a szemem (a txt eléggé hajlamos rövid idő alatt a ghostolásra).
    Természetesen, az oldalpanel szürke, de amúgy is csak a szükséges esetben nézem 4:3-ban, inkább zoomolok.
    A gyereknek így sem engedem, hogy naponta 5-6 órát a Disney Channelt nézze (pláne egyhuzamban). Ha már tv-zés a program, akkor inkább előveszek egy filmet és ajánlom neki, hogy nézzük meg együtt (másképp nem biztos, hogy megismerné a Kabost, vagy Funnest, vagy valami értelmesebb filmet, ahol nem csak az infantilis aláröhögés van. Pl. Égig érő fű, Keménykalap, stb. )
    +1: még a bejáratás alatt, amikor is sokat néztem a vb-t, a meccs alatt, néha zoomolgattam, néha txt-t olvastam (nem volt minden meccs olyan izgalmas). Ezt máskor meg lehet tenni, ha hosszabb ideig nézünk egy tv adót (pl Való Világ).

    "Röviden" ennyi, ha valakinek ezek a gondolatok nem álltak volna össze még a fejében

    Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

Aktív témák