Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • freemanone

    őstag

    Xperia U - A Kisherceg

    1. Általános:
    - Az akkumulátort nem szükséges első alkalommal sem "túltölteni", inkább a teljes merülést érdemes kerülni az élettartamának minél további megőrzése érdekében.
    - Ha nem tudsz egy hibát orvosolni sehogy sem, próbálkozz először egy ki/be kapcsolással, ha így sem jó, akkor "Beállítások visszaállítása"-val (Beállítások->Bizt. mentés és visszaállítás), ha ez sem hoz eredményt, akkor jöhet a Gyári adatok visszaállítása (minden általad telepített alkalmazás, dokumentumok, stb elveszik! SIM kártyán tárolt adatok megmaradnak).
    - Szervíz tesztek elérése: *#*#7378423#*#*
    - IMEI szám megnézése: *#06#
    Ha nem vagy járatos az androidban és nincs megfelelő gyakorlatod és tapasztalatod, a ROOT, CWM, Nyitott és Zárt bootloader-ről szóló részek nem neked szólnak, a végrehajtásuk nem ajánlott. Ezeket mindenki kizárólag saját felelősségére hajtsa végre. Ezen részek azoknak a felhasználóknak szólnak, akik a legtöbbet szeretnék kihozni a telefonjukból és biztosak a dolgukban. Általános felhasználáshoz nincs rájuk szükség.

    2. Rövidítések listája:
    GB - Gingerbread
    ICS - Ice Cream Sandwich
    JB - Jelly Bean
    SUS - Sony Update Service
    PCC - PC Companion
    CWM - ClockworkMod
    ROM - a telefonon futó android operációs rendszer összefoglaló neve

    3. Mi okoz garanciavesztést és mi nem?
    Fontos, hogy rögtön a kezdet kezdetén tisztázzuk ezt a kényes kérdést. A garancia a készülék gyári állapotára vonatkozik. Amennyiben vissza szeretnék vinni a készüléket a szolgáltatóhoz, fontos visszaállítani mindent az eredeti állapotba (Root jogosultság, Recovery, ROM, partíció kiosztás stb.).
    A rootolás, akár a gyári rom rootolása is garanciavesztéssel jár abban az esetben, ha valaki így viszi vissza a készüléket! A custom romok, custom recovery-k, és custom firmware-ek használata szintén! Fokozottan ügyeljünk arra, hogy az ilyen készülék ne kerüljön vissza a szervizekbe, mert a szogáltató bevizsgálás után esetleg befoltozhatja a meglévő biztonsági réseket, ami esetünkben azt jelenti, hogy lőttek a módosítási lehetőségeknek.
    Ezen tulajdonságok tehát visszaállíthatóak gyári állapotukra, és amennyiben ez megtörténik a szervizbe küldés előtt, a garancia is megmarad.
    A bootloader nyitása a másik fontos kérdés a garancia szempontjából. Erről bővebben a következő pontban olvashattok.

    4. Gyári független VS szolgáltatói vagy függetlenített:
    Egy alapvető különbség van gyári független és függetlenített vagy szolgáltató záras telefonok között. A gyári független készülékek bootloader-e nyitható a Sony által biztosított rendszeren keresztül, míg a többi hivatalos úton nem nyitható ki. Amennyiben valaki mégis megpróbálkozik ezzel és sikerrel is jár az a teljes garanciát elvesztette a készülékre.
    Gyári független telefonoknál pedig a telefonhoz adott garancia papíron leírtak az érvényesek. A bootloader kinyitása nem egyenlő a garancia elveszítésével.
    VIGYÁZAT! Nem minden függetlenként árult telefon gyári független! Sony modellek esetében ezt könnyen kideríthetjük a service menüből.
    Beírod ezt a tárcsázóba: *#*#7378423#*#*
    Service info > Configuration > Rooting Status
    Ha itt az szerepel, hogy "Bootloader unlock allowed: yes", akkor a telefon valóban gyári független. Ha "No", de bármilyen SIM kártyát elfogad, akkor valószínűsíthetően egy szolgáltatói telefonról van szó, amin kiütötték a sim lock-ot.

    5. Gyári szoftverfrissítés:
    Ennek több módja is létezik. Jelenleg 3 ismert módszer van amit itt részletezünk. Mindenkinek a fantáziájára bízva, hogy melyik megoldást választja. Elméletben mindegyik ugyanazt csinálja, kivétel a negyedik módszer.
    Alapvetően az első két megoldáshoz szükség van arra, hogy a hivatalos frissítés már létezzen a telefonodra. Ezt a következő oldalon tudod leellenőrizni, a telefonod akkumulátora alatt található SI számmal egyeztetve: [link]
    Alternatívaként ellenőrizhetjük úgy is, ha a telefont rákötjük a számítógépre, és a következő linkre kattintunk: [link] (java böngésző támogatás szükséges)
    MINDEN ESETBEN állítsátok vissza a telefont gyári állapotba a beállítások menü-ből.
    A művelet közben TILOS a telefont piszkálni, illetve azt a számítógépről lehúzni.

    1.) SUS program letöltése után elindítod és követed a képernyőn magyarul található instrukciókat.

    2.) PCC program automatikusan települ a windows-ra, amikor a telefont csatlakoztatod. A frissítés ezen keresztül is elvégezhető.

    3.) Flashtool használatával feltehető olyan készülékre is az ICS, amire még nincs hivatalosan SI szám alapján frissítés.
    1. Letöltöd a flashtool-t.
    2. Letöltöd a kívánt ROM-ot: [Link]
    3. Bemásolod a ROM-ot a flashtool telepítési mappájában lévő firmwares könyvtárba. c:\Flashtool\firmwares
    4. Telepíted a telefon drivereit a következő program segítségével: c:\Flashtool\drivers\Flashtool-drivers.exe
    5. Elindítod a flashtool-t.
    6. Rákattintasz az első ikonra (villám), majd itt kiválasztod a ROM-ot és rákattintasz az OK gombra.
    7. A telefon csatlakoztatásának módját írja a flashtool, majd ha végzett be kell kapcsolni a telefont.

    6. Előforduló hibák:
    - Wifi-re nem tud felcsatlakozni; megoldás: a routert át kell állítani "mixed b/g/n 20mhz"-es módba, ha ehhez segítség kell ITT kérdezz.
    - Telefonáláskor az egyik és/vagy másik fél nem hallja a másikat: régi SIM kártya okozhatja, a SIM kártyák cseréje 2 évente javasolt
    - Subpixel hiba fekete alapon 1 db
    - Átlátszó sáv buborék/ragasztás
    - Lötyögő kupak; megoldás: befőttes gumi
    - GPS nehézkesen talál jelet (ICS-ben javult a helyzet, frissítsd a telefont)
    - Gyenge minőségű videó vagy "foltos" fotó; a szoftverfrissítés javít a minőségen, valamint le kell venni a fóliát a kameráról, amihez a hátlap levételével férünk hozzá
    - Halk zene, video; megoldás: különböző appokkal, pl. Poweramp
    - Factory reset után nem megy a flash; megoldás: új böngésző app, pl. Opera Mobile
    - Drop 3g; 6.0.B.3.184 frissítéssel javítva
    - Fényerőszabályozó nem működik; működik, csak alig látszik. Láthatóan akkor működik, ha a fényerősség nincs maximumra húzva, és a beállításoknál az automata fényerőszabályozás be van kapcsolva; ICS-n látványosan javult a helyzet
    - Túlzott fehér szín a fényképeken; megoldás: fénymérés középről átlagra állítani
    - Kamera fagyás; megoldás: új kamera app
    - Gyors merülés; megoldás: ki/be kapcsolás; ha nem javult a helyzet: bűnös app felkutatása; ha nem javult a helyzet: Beállítások visszaállítása; ha nem javult a helyzet: Gyári beállítások visszaállítása
    - Felvillanó képernyő; megoldás: AirPush Detector megmondja, melyik program okozza, általában a mozgó háttérkép

    7. Érdekesség:
    - Memória: 4GB bármire (játék, program, kép, zene, videó, dokumentum stb), 1,5GB programoknak, 2,5GB foglalt a rendszer számára (Android)
    - Akkumulátoron Sony Ericsson matrica :)
    - Plusz fólia a hátsó kamerán (ha nem távolítod el, a kép minősége gyengébb lehet, és esetenként a hangszóróra is rálóghat!)
    - Doboz tartalma: (Telefon, Töltő, Adatkábel/Töltőkábel, Headset/Fülhallgató, Micro SIM adapter, Védőfólia + szarvasbőr a tisztításhoz, cserekupak); cserekupakok szolgáltatónként:
    ---- Telenor: nem kapható a telefon
    ---- T-Mobile: Fekete + Magenta kupak
    ---- Vodafone: Fekete + Fehér kupak
    ---- Kártyafüggetlen: Változó (Fekete, Fehér, Sárga, Magenta, akár mind!)
    - Bővíthető (OTG kábelen keresztül pendrive/memória kártya olvasó/külső tápos HDD/egér/billentyűzet)
    - Média Centerre csatlakoztatható
    - McAfee-t minden frissítésnél újratelepíti, de nagyon meríti az akkumulátort, és sokat nem ér (próbaverzió lévén)

    8. Hiányosságok:
    - Kevés memória
    - Nem GG (Gorilla Glass=edzett üveg) a kijelző
    - Átlátszó világító sáv nem kapcsolható ki; megoldás: Screen Filter (unpick "Enable soft key backlight", "Enable screen filter"
    - Az értesítést jelző LED gyenge, nem észrevehető; megoldás: Illumination Bar Notification segítségével az alsó LED bar-t alkalmazhatjuk erre a célra

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ======================= HALADÓKNAK ======================
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    1. Mi az a rootolás, minek kell nekem?
    A rootolás a telefon rendszere felett szerzett rendszergazdai jogosultság. Ha már a kérdés egyáltalán felvetésre került, egészen biztos nincs rá szükséged. Fontos tudni, hogy nem a telefont rootoljuk, hanem a rajta futó szoftvert, tehát a hardverben nem okoz semmiféle módosítást.

    1.1 Mi az a bootloader, mit jelent hogy zárt vagy nyitott?
    - A bootloader egy alacsony szintű FW (firmware) rész, ami a bekapcsolás folyamatát hivatott lebonyolítani. A bootolási folyamatban ellenőrzi a felsőbb szintű kódrészeket, illetve kiosztja az erőforrásokat, majd végső soron átadja a vezérlést a kernelnek, ha az átjutott a hitelesítésen. Amennyiben a bootloader zárt, úgy a készülék megtagadhatja a custom kernel betöltését, ezzel a boot folyamat megszakad és jó esetben is csak a zöld robot fog velünk kérdően szembenézni... A nyitott bootloader nem végez kernel ellenőrzést, csak megpróbálja a kapott utasításokat lefuttatni.

    - Zárt bootloader esetén a fastboot mode tiltott. Ez annyit tesz, hogy nem tudsz fastboot.exe segítségével kernelt flash-elni a telefonra. Sok Custom ROM egyedi kernelt igényel, de vannak gyári kernelre épülő ROM-ok is amiről egy picit később olvashatsz. Amennyiben valaki tökéletesen meg van elégedve a gyártó által módosított Android verzióval ne is nyissa ki a bootloadert még akkor sem, ha erre van lehetősége, mert gyári független készülékkel rendelkezik.

    - Nyitott bootloader esetén minden további nélkül nézelődhetünk a különböző fórumokon, ami egyedi ROM-ok és kernelek készítésével foglalkozik. Ha kezdő vagy, de érdekel a téma akkor mindenképpen először az XDA-Developers angol nyelvű fórumot olvasgasd és kövesd az utasításokat pontosan!
    Egyedi kernel használatával a teljesség igénye nélkül például memória tömörítést, processzor órajelet, rendszer indulásnál betöltődő modulokat lehet állítani. Vannak durva teljesítmény növekedést ígérő kernelek is, de ezek valószínűleg elég érzékenyen fogják érinteni a fogyasztást.
    Egyedi romokat jelenleg 4 nagy ROM készítő közösség csinál. Névszerint CyanogenMod, MIUI, AOKP, Parandroid. Jelen állás szerint egyiknek sincs végleges verziójú ROM-ja Xperia U-ra. Ha most ilyenbe vágsz, akkor bugokkal, esetleges fagyásokkal, nem funkcionáló modulokkal (wifi, bt, 2/3g, szenzorok, kamera stb...) találkozhatsz. Jó hír talán, hogy már JB ROM-okból is van teszt verzió párhuzamosan a GB és ICS mellett.
    Van azonban egy nagy előnye a nyitott bootloadernek. Gyakorlatilag nem tudod brick-elni a készüléket, mert fastboot mode-ban bármikor feléleszthető. Hozzáteszem zárt loader-es készüléket is csak akkor lehet brick-elni, ha valahogy megpróbálunk egyedi kernelt ráerőltetni, ami nem fog működni zárt a loader miatt, avagy megpróbljuk kinyitni a bootloader-t, de ez félre sikerül és a telefon lezárja önmagát teljesen.

    1.2 Őőő... mi is az a kernel?
    Az Android dobogó szíve a Linux kernel, melyből ebbe a készülékbe a 3.0.8-as főverzió került. Ez az a programrész, ami közvetlen kapcsolatot jelent a Dalvik virtuális gép és az alacsony szintű FW között. Többnyire minden utasítást ő dolgoz fel, kivéve akkor, ha natív kódban a processzort vesszük célba valamivel. Elenyészően kevés azon programok száma, amik ki tudnák kerülni.

    1.3 Dalvik? Azmiaz?
    Egyrészt egy virtuális gép, másrészt az Android programkódját gyakran keresztelik át Dalvik Java-ra, megkülönböztetve ezzel a Sun-féle korábbi Java class-októl. A Dalvik verem alapú virtuális gép, eltérően az "őseitől". Ebből adódóan elég egyedi kódfeldolgozása van, ami azt a sajnálatos vonzatot hozza magával, hogy az android stabilitása feláldozza a sebességet és a rendszer gyakran nem olyan "szmúsz" mint a vetélytársak. Különböző trükkökkel igyekeznek a Google mérnökei persze a futási gráfokat optimalizálni, több-kevesebb sikerrel.

    2. Root-olás:
    ICS: Innen letöltöd a V13-as verziót, majd rádugod a telefont a számítógépre és a letöltött csomagból elindítod a RunMe.bat filet.
    GB: Kezdőknek, kevésbé hozzáértőknek nem ajánlott a root-olás, ha mégis ezt szeretnéd XDA fórumon keresgélj. Magas szaktudás szükséges hozzá, ezért itt ezt nem is részletezzük!

    3. CWM telepítése és használata:
    Előfeltétel: ROOT és ICS
    1. USB-hibakeresés bekapcsolása (Beállítások->Fejlesztői lehetőségek->USB-hibakeresés)
    2. CWM letöltése [link]
    3. A letöltött fájl kicsomagolása
    4. Telefon csatlakoztatása a számítógéphez
    5. install.bat futtatása, majd megvárni míg végez.

    - Recovery mód indítása: kikapcsolt állapotban power gomb hosszan - mint normál indításkor - majd a bootoláskor a hangerő le gombot folyamatosan nyomkodni (nem tartani!), de nem kell szadulni sem, csak kényelmes, nyugis tempóban! Ha a LED bar kék-zöld-kék fényben felvilágított és rezgett, abbahagyhatod a nyomkodást.
    Irányítás Revovery módban:
    Fel: Hangerő fel
    Le: Hangerő le / Menü
    Enter: Kamera / Home
    Vissza: Vissza

    4. CWM-el történő Custom ROM-ok telepítés:

    FONTOS:
    - Mielőtt teljesen letörlöd a már belakott ROM-odat készíts róla egy backup-ot CWM recovery-ből. Ez az "sdcard"-on kívül mindent lement.
    ROM és annak teljes beállításai, alkalmazások és azok beállításai, címjegyzék, üzenetek stb.
    "sdcard" = a telefon belső memória particiója
    - A következő szekció első pontjában felsorolt rom-ok ZÁRT Bootloader-hez használhatóak, tehát a gyári kernel-re épülnek. Nyitott bootloader-re ezek a romok is felrakhatóak, csak arra kell ügyelni, hogy gyári kernel-lel használjuk.
    - Mint korábban is említettem, ezek nem végleges ROM-ok. Vannak hibáik, ezek folyamatosan javításra kerülnek az újabb kiadásokban. Általában hetente van új kiadás, de ez változó.

    1. *.zip kiterjesztésű ROM letöltése, majd sdcard gyökérkönyvtárába másolása
    például: [link] [link] [link]
    2. Telefon kikapcsolása
    3. Telefon indítása recovery módban (lásd fentebb)
    4. Wipe data/factory reset
    Wipe Cache
    Wipe Dalvik-Cache (az advanced menüben találod)
    Wipe Battery Stats
    Format /system
    5. Install zip from sdcard -> choose zip from sdcard -> 1. pontban letöltött ROM kiválasztása
    6. Türelmes várakozás a telepítés végéig, telepítés után a gapps telepítése vagy a telefon újraindítása, hogy azt a forrásban meghatározták.
    7. Ellenőrizni, hogy a CWM fent maradt-e a telefonon. Amennyiben nem, csináljuk meg újra a telepítését a későbbi biztonság érdekében, a fentebb leírt módon.

    Opcionális lépés, kizárólag nyitott bootloader-hez:
    8. Ha a forrásban írják, hogy szükséges, ne felejtsünk el kernelt flash-elni fastboot mode-ban!
    Kapcsold ki a telefont. A hangerő fel gombot nyomva tartva csatlakoztasd a telefont a számítógéphez. Ekkor felvillan a bal oldali kék led.

    5. Fastboot Mode:
    Ez egy olyan állapot, amiben a telefont számítógépről parancsokkal vezérelhetjük. Kifejezetten a rendszer alapvető működését biztosító részekhez lehet hozzáférni vele.
    Részletes leírást itt találhatsz: [Link]
    Rövid ismertető avagy a két legtöbbet használt parancs:
    fastboot devices
    Kiírja a csatlakoztatott eszköz ID-ját, nagyon jó teszteléshez, hogy megnézzük a driverek működnek-e rendesen, mielőtt élesben dolgoznánk. Egy példa parancs kimenetéről:
    List of devices attached
    HTXXXXXXXXXX device

    fastboot flash boot kernel_neve.img
    Ezzel a parancsal lehet új kernelt flash-elni a készülékre.
    Amennyiben CWM-el készítettünk backup-ot a teljes rendszerünkről, az tartalmazza a kernelt is, tehát nem kell félnünk, hogy ezek után nem térhetünk vissza a gyári rendszerre. Valamint flashtool segítségével bármikor feltehető a gyári rendszer!

    készítette: freemanone és confuser. Köszönet Keeperv85-nek a tőle átemelt részekért!

Új hozzászólás Aktív témák