Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD

    Mielőtt kérdésed felteszed, olvasd el az első hozzászólást, vásárlás előtt megfontolandó szempontokat!

    Manapság egyre többen fontolgatják valamilyen külső adattároló beszerzését többféle indokkal – nem akar gépbe + 1 HDD-t venni, mert külön helyen szeretné adatokat tárolni, nagy kapacitású flash memória (pendrive, SSD) drága – amiknek a külső merevlemezek tökéletesen megfelelnek. Mobilisak, egyre olcsóbbak, nagy tárhelyet kínálnak, használatuk nem igényel különösebb szakértelmet. Ezen összefoglalóban próbálunk tanácsokat, tippeket adni vásárláshoz, valamint a mindennapi használat során felmerülő kérdések, problémák megoldására.

    Méret (fizikális, tárhely)

    Általában véve 2 fő csoportot különböztetünk meg: asztali 3,5"- os (nagy) és hordozható, mobil (kicsi) 2,5"- os külső merevlemezt. Előbbinél létezik még nagyobb 5,25"- os optikai meghajtó fogadására is alkalmas rack, rendszerint 3,5"- os merevlemezzel, utóbbinál pedig van kisebb, 1,8"- os „mini” kategória. Esetünkben legtöbbször először említett 2 méretkategóriával fogunk találkozni, foglalkozni. Tárhelyet illetően mindkét méretkategóriában inkább a TB- os kapacitást kínáló termékek felé érdemes orientálódni, ezek ár-érték aránya egyre jobb, adott esetben a legjobb (pl. 2,5" 1 TB), de ez időről-időre változó. Elaprózni nem érdemes a dolgot, inkább legyen több, mint kevesebb, hiszen „tárhelyből sosem elég”…

    Kiszerelés

    A bolti kínálatban alapvetően kétféle megoldás közül választhatunk:

    1. Kompakt, gyárilag összeszerelt modell, szoftverekkel, egyéb extrákkal;
    2. Natúr merevlemez + hozzá vásárolt adott méretű hordozható mobilrack (külső ház).
    (3. Merevlemez dokkoló + hozzá csatlakoztatott, beleállított merevlemez)

    Lényegében első megoldás is „mobilrack + HDD” kategória, csak ilyenkor a gyártók maguk tervezik hozzá a burkolatot, amit készre szerelnek. Vásárlásnál, ha szükségünk van szoftveres extrákra (backup, titkosítás), speciális dizájnra, akkor ezen első megoldás lehet jobb számunkra. Ha nincsenek extra igényeink, csak egy szimpla adattároló kell, akkor második, mobilrackes megoldást célszerű választani. A harmadik, dokkolós megoldás, azok számára lehet jó alternatíva, akik gyakran cserélgetik (gépből ki-be) a winchestert és nem szeretnének a szereléssel időt tölteni, minél egyszerűbben, gyorsabban külső HDD-ként használni a winchesterüket.
    Viszont itt megemlítendő, hogy a merevlemez sokszori be-kihelyezésekor a dokkolóban lévő SATA csatlakozó gyenge anyaga miatt minimálisan deformálódhat, ezáltal a csatlakozás nem lesz tökéletes, és elektromos ívet húzhat, ami káros lehet. Ezen egységek tápja is sokszor alul van méretezve, ezek összességében idő előtti winchester meghibásodáshoz vezethetnek, tehát ezen megoldást kevésbé ajánljuk.

    Szerelhetőség

    A külső merevlemezek nagy része, igaz ez főként a kompakt modellekre, nem, vagy csak némi roncsolás, garanciavesztés árán szedhető szét. Ha a benne lévő winchestert szeretnénk kicserélni, esetleg máshova – asztali gépre, notebookba – betenni, akkor a mobilrackes megoldást célszerű választani, amit nyilván, ahogyan részenként összerakunk, úgy szét is tudjuk szedni könnyedén. Utóbbi megoldásnál nem árt figyelni a rackbe kerülő hdd méretére – vastagságára – különösen 2,5” esetben. ugyanis a legtöbb ház 9,5 mm notivinyót tud fogadni, tehát egy 3-4 tányéros 12,5 – 15 mm vastag hdd-t nem tudunk beletuszkolni, ahhoz akkor olyan ház kell, amibe belefér. Ezt is nem árt vásárlás előtt átgondolni.

    Mennyire számít a cache mérete, a fordulatszám?

    Ez főleg rendszer HDD-k esetén fontosabb, a cache a kis fájlokat puffereli, minél nagyobb, annál kevesebb adatot kell közvetlenül a merevlemezről olvasni, de ez operációs rendszer, apró programfájlok esetén hasznos. Külső merevlemezen tárolt, általában nagyméretű multimédiás fájlok esetén kevésbé van szerepe, ezek bele sem férnének a pufferbe. A fordulatszámot nézve nyilván minél magasabb, annál hamarabb fordul körbe a tányér, hamarabb teljesíti feladatát. Imént említett rendszer HDD-k legtöbbször 7200 RPM- esek, viszont adattárnak általában 5400 RPM- es modelleket ajánlunk, mivel az említett nagyobb méretű fájlokkal történő műveletekhez ez is elég, valamint fogyasztása kedvezőbb, továbbá kevésbé melegszik, ami szintén előnyösebb a sokszor műanyagból készült külső házaknál. Ha valaki nagyobb teljesítményt akar, választhat az ajánlottól magasabb fordulatszámú modellt is, de ilyenkor célszerű odafigyelni a megfelelő tápellátás biztosítására, hűtés-anyagválasztás kérdésére.

    Sebességet befolyásoló tényezők

    Fordulatszám (RPM): alapvetően befolyásolja a tempót, minél nagyobb, annál gyorsabb alapon. Viszont a túlzott melegedést elkerülve az ajánlott, alacsonyabb fordulatszámú – 5400 RPM – modellek sem nevezhetőek manapság lassúnak.
    Adatsűrűség: minél nagyobb, annál gyorsabb, pl. régebbi 3,5" merevlemezek tányérjai 500–667 GB-os kapacitása után manapság már 1 TB, vagy a felettire növekedett, így az olvasófej ugyanakkora elmozdulásnál a nagyobb adatsűrűségű lemezről több adatot tud leolvasni, ezáltal nő az átviteli sebesség.
    Csatlakozó: ha nagyobb adatátvitelt biztosító aljzatba csatlakoztatjuk külső merevlemezünket (pl. USB 3.0), ami nem korlátozza már a HDD sebességét, annál nagyobb (szekvenciális) sebesség érhető el. Egy szinten túl, már maga a merevlemez teljesítménye jelenti a szűk keresztmetszetet.
    Fájlméret: alábbi teszteredmények főként szekvenciális=nagyméretű fájlok (HD filmek) másolása esetén mérvadóak, kisméretű (képek, dokumentumok), vagy vegyes elemek továbbításakor ez (jelentősen) visszaeshet, változhat az adatátviteli sebesség. Valamint átvitel sebessége függ küldő és fogadó eszköz (HDD) teljesítményétől, ha az egyik jelentősen lassabb, akkor az limitálja, jelenti a szűk keresztmetszetet a másolásnál.

    Gyakorlati sebesség értékek (szimpla hdd esetén):

    Usb 2.0: max. 2x - 35 MB/s, cache-el másolva felmehet 40 körülire),
    Usb 3.0 (eSata és egyéb gyors csatlakozók) : 2,5" 5400 rpm: kb. 60–115 MB/s; 3,5" 5400 rpm: 70–150 MB/s; 2,5” 7200-rpm: max 125 MB/s ; 3,5” 7200 rpm: max 150-200 MB/s, 3,5” 10000 rpm (WD VelocyRaptor): max 200 MB/s [link]

    A topic közössége által készített néhány teszt usb 3.0, eSata:

    2,5” külső merevlemez: 750 GB Tevion toshiba belsőve (5400 rpm, 2*375 GB tányér)l [link], WD Scorpio Blue + Arctic mobilrack (5400 rpm, 1*500 GB tányér) [link], WD My Passport 500 GB (5400 rpm, 2*325 GB tányér) [link], Adata HE720 (5400 rpm, 1*500 GB tányér) [link], WD10JPVT notivinyó + mobilrack (=My Passport Ultra 1 TB, 5400 rpm, 2*500 GB tányér) [link]

    3,5” külső merevlemez: Samsung M3 Station (5400 rpm, 667 GB tányér) [link], WD Mybook 2 TB (5400 rpm, 2*1 TB tányér) [link], WD Red vinyó 2 TB (5400 rpm, 2*1 TB tányér) + Sharkoon Mobilrack [link]
    * 7200 rpm-es merevlemezekkel még tovább növelhető a tempó, pl. 3,5” méretnél akár 200 MB/s körüli értékekre – pl. Seagate, Toshiba - , de nem árt jó hővezető, vagy aktív hűtéses rack hozzá, vmint a RAID megoldások is - pl. kompakt WD MyBook Duo [teszt], VelocyRaptor Duo [teszt] – 300 MB/s fölötti tempót tesznek lehetővé.

    Kompatibilitás, csatlakozók
    Legelterjedtebb az USB 2.0 (480 Mbit/s) interfész, mely mára egyre kevésbé képes kiszolgálni a felhasználói sebességigényeket, valamint lépést tartani a modern merevlemezek teljesítményével. Továbbfejlesztett változata az USB 3.0 (5 Gbit/s, sőt akár 10 Gbit/s hamarosan) már megszünteti ezen problémákat és megfelelő alternatívának bizonyul, ráadásul egyre több gépen megtalálható, és az ára is nagyon kedvező. Vásárlásnál is csak ilyet érdemes venni, ha USB csatlakozósat szeretnénk, a visszafelé kompatibilitás miatt is, mind USB vezérlő, mind csatlakozó tekintetében, az új szabvány csak B, Micro B csatlakozó tekintetében tér el a régitől, az „A” vége lényegében ugyanaz, ami így könnyen csatlakoztatható.

    Szintén jó alternatíva az eSata csatlakozó (Sata II 3 Gbit/s re épül), valamint ennek tápellátást is biztosító eSatap verziója, ezek apróbb fájlok másolásában jobbak is valamelyest az USB-nél. Megemlítendő az Apple gépeiről ismerős FireWire 400,800 (400/800 Mbit/s), valamint a nemrég megjelent szupergyors Thunderbolt (10 Gbit/s, Thunderbolt 2: 20 Gbit/s). Viszont általában, különösen utóbbi esetében elég jelentős felárat kérnek.
    Operációs rendszer, particionálás, formázás
    A gyártók általában, főként a kompakt gyári modellek esetében a Windows felhasználóinak igényeit szem előtt tartva készítik termékeiket, mind a fájlrendszer (FAT32, NTFS), a csatlakozók (USB, eSATA), mind a hozzá adott programok kompatibilitását tekintve. Természetesen Linux és Mac alatt is lehetőség van ezen meghajtók használatára, mivel az imént említett fájlrendszereket azok is tudják kezelni – olvasás szintjén legalábbis – de az újabb verziók már írni is tudnak pl. NTFS - re, valamint létezik ezen rendszerekhez NTFS 3G driver is. Persze lehetőség van az adott merevlemez újraformázására, újraparticionálására az adott rendszer környezetében. Fontos megemlíteni, hogy léteznek külön Mac felhasználóknak szánt modellek (…for Mac), amelyek dizájn, csatlakozó (Firewire, Thunderbolt), illetve HFS+ fájlrendszer tekintetében is igazodnak az Apple termékeihez. Viszont ezért legtöbbször jelentős felárat számolnak fel, amit érdemes mérlegelni.
    Megemlítendő, ami fentiekből is látszik, hogy gyári kompakt modellek esetében nem szükséges formázás, mivel ezt gyárilag elvégzik az említett fájlrendszerek egyikére. Ha a mobilrackes megoldást választjuk, akkor a hozzá való winchestert „szűzen” megvéve természetesen mi magunknak kell azt formáznunk, particionálnunk.
    Tápellátás
    3,5"-os asztali modelléknél adott a hálózati 230/12V táp adapter, inkább hordozható 2,5"-os USB tápos modelleknél szokott gond lenni ilyen téren, zömmel USB 2.0 esetén. Maga az usb port 450–500 mA (0,5A) leadására képes, de az 5400 RPM-es notebook winchesterek áramfelvétele 500–1000 mA között mozog, HDD típusától függ, melyik mennyivel éri be, de az esetek többségében 1 db USB 2.0 port is kiszolgálja őket. Gond akkor van, ha adott eszköz – pc, notebook, TV – USB portjának áramleadási képességei a névlegesnél gyatrábbak, vagy túl hosszú USB hosszabbító kábelt használunk, mert ezáltal az áramerősség is csökkenhet. Ennek kiküszöbölésére Pc-n ajánlott hátlapi USB portba csatlakoztatni, notebooknál – különösen régebbi, gyengébb modelleknél – kétvégű Y USB kábellel használni, de akár PC-n is, biztos, ami biztos alapon. Továbbá, ha pl. TV-hez csatlakoztatjuk, érdemes előtte olyan készüléket venni, amin direkt külső merevlemez számára tervezett megnövelt áramerősségű („HDD in” 1A) USB port van. Usb 3.0 port esetében nincsenek ilyen gondok, mivel dupla akkora, 900mA-es áramot biztosít (a továbbfejlesztett 10 Gbit/s változat még többet tud majd). Fontos megemlíteni, hogy ezen okok miatt 7200 RPM-es 2,5”-os HDD-k USB tápellátása bizonytalan (akár 1000 mA feletti), vásárláskor, ha nem muszáj, ne erőltessük ezen vonalat.
    Biztonságos eltávolítás
    Ha Windows operációs rendszer alatt használjuk a külső merevlemezt, mindig használjuk a tálca jobb sarkában lévő „hardver biztonságos eltávolítása és az adathordozó kiadása” ikont, hogy elkerüljük az adatvesztést, valamint a meghajtó károsodását a hirtelen kábel kihúzással történő megszakításkor. Hasonlóképpen Linux és Mac rendszerek alatt is válasszuk, csatoljuk le a cserélhető tárolót. Elvileg, ahogyan a pendriveok, a külső HDD-k esetében is beállítható a „gyors eltávolításra” való optimalizálás [link], de ennek ellenére, mivel itt van cache, valamint mozgó alkatrész, nem feltétlenül tesz jót neki, ha csak úgy kihúzzuk. Előfordul néha, hogy „az eszköz használatban van” hibaüzenetre nem engedi a rendszer a leválasztást, vagy ugyan engedte, de 2,5"-os modellek esetén a motor benne még pörög tovább, érezni a burkolaton a finom rengést, különösen újabb windowsok (7, 8) esetében. Utóbbiaknál az usb portról nem veszi el az áramot (mint az XP), aminek következtében kihúzva kattan egyet a winchester. Ezen registryben egy bejegyzés értéket hozzáadva, módosítva (HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\USBhub) módosítva lehet változtatni.[link]. Továbbá, ha valamilyen program használja még a merevlemezt és amiatt nem lehet eltávolítani, próbálkozzunk az Unlocker program használatával, amely ezeket kilistázza, és segítségével megszakíthatóak.
    Hűtés
    A külső merevlemezek zöme ún. „passzív hűtéssel” rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nincs hűtőventillátor, hanem szellőzőnyílások, hővezető burkolat látja el a termelődött hő megfelelő elvezetését. Ez egyrészt jó, mert a plusz zajforrás kilőve, a fogyasztás csökken, ha nem kell külön ventillátort is megtáplálni, másfelől rossz, mert nem minden modellen vannak megfelelő szellőzőnyílások, illetve sokuk burkolata műanyagból készül, ami elég rossz hővezető, így intenzív használat, extrém hőmérsékleti viszonyok közepette a HDD nagy hőterhelést kaphat, ami nem tesz neki jót. Ezért ajánlott olyan modellt választani, ami a fenti szempontoknak igyekszik megfelelni, pl. előnyös az alumínium burkolat, esetleg 3,5"- os kategóriában léteznek „aktív hűtéses”, ventillátorral szerelt házak, főleg mobilrackes megoldásoknál. [link]
    Élettartam
    Biztosra nem vehető egyik modellnél sem, hogy nem fog meghibásodni, mert Murphy törvénye alapján „ami elromolhat, az el is romlik”. Tenni ellene az imént említett biztonságos leválasztás, megfelelő hűtés alkalmazásával tudunk (ne melegedjen nagyon, 50-60 fokra, vagy a fölé), valamint a benne lévő HDD állapotát, annak hőmérséklet és SMART adatait egy erre alkalmas program – pl. Hard Disk Sentinel – segítségével folyamatosan nyomon kövessük és meghibásodás esetén még idejében lépjünk, adatot mentsünk. További kockázati tényező a durva külső behatás, pl. leejtés. Ezt szintén próbáljuk elkerülni, mert egy kisebb magasságból történő esés könnyen szektorhibák megjelenéséhez vezethet, de akár végzetes is lehet külső merevlemezünk számára, ha a mechanikai egységek deformálódnak. Ennek különösen a 2,5" os hordozható modellek vannak kitéve, ezeket célszerű tokban tárolni, hordozni, vagy lehetőség van gyárilag (kompakt) ütésálló (vízálló) modellek (pl. Adata, Buffalo, Freecom, IoSafe, Silicon Power, Transcend, Verbatim) beszerzésére is.
    Fejparkolás
    Korábban megjelent egy cikk a Western Digital Caviar Green merevlemezeinek túlzott fejparkolás gondjáról [link], ami egyrészt energiatakarékossági okokból ugyan jó, viszont ha túlságosan megszaporodik, sűrűn rántja oda-vissza az olvasófejet, nem igazán tesz jót a HDD-nek. Külső merevlemezekben is több típusban megtalálható az említett Green széria, valamint a 2,5" os notebook HDD-k szinte mindegyikére jellemző az intenzív parkolás. Tenni ellene a WD által kiadott programmal lehet, értelemszerűen saját gyártmányú merevlemezeinél [leírás], más gyártók termékeinél külső szoftverekkel (pl. a korábban említett Hard Disk Sentinel) korlátozni, tiltani a parkolást (Lemez figyelés-Lemezek leállításának akadáloyozása)
    Titkosítás, identitásvédelem
    Lehetőség van beépített hardveres titkosítással bíró készülék vásárlására, ezek javarészt gyári kompakt kivitelben kaphatóak – pl. WD, Buffalo, Verbatim –, ilyenkor a titkosítást (AES 256) az usb chip és a külső hdd-hez mellékelt szoftver segítségével történik, jelszó ellenében azonnal élesítve azt. Másik alternatíva a külső szoftveres eljárás, népszerű erre az ingyenes és erős védelmet kínáló Truecrypt program (még az FBI sem tudta feltörni [link]), hátránya előbbi eljárással szemben, hogy újraformázza a titkosítandó részt, ami nagyobb méretnél órákig eltarthat. Léteznek extra védelmet nyújtó kulcskártyás (RFID) pl. Freecom Hard Drive Cesure [link], valamint biometrikus azonosítóval ellátott pl. Lacie Rugged Safe [link] termékek is.
    Azonban nem árt körültekintően használni ilyen meghajtókat, bár normális helyzetben,- felhasználás mellett nem szokott gond lenni, de különösen a beépített titkosításosak esetében, egy részleges meghibásodás (usb elektonika) után igen nehéz, szinte lehetetlen hozzáférni az adatokhoz, persze hasonló a helyzet szoftveres esetnél is jelszó hiányában. Másfelől, illetéktelen hozzáférés megakadályozására ideális.
    Felhasználási terület
    PC (Mac), kábelen történő adatszállítás: a külső merevlemezek alapvetően, asztali számítógépek (Pc, Mac) és notebookok közti adathordozásra, tárolásra lettek kitalálva. Ezen eszközökkel garantálható a teljes körű kompatibilitás, megfelelő működés.
    Multimédiás alkalmazás (TV, lejátszó): egyre inkább divatosabb amolyan „mindenes” célra venni külső merevlemezt, viszont előfordulhat, hogy egyes lejátszókon, TV-ken nem minden funkció működik megfelelően, vagy nem ismeri fel az eszközt, de az esetek túlnyomó részében nem szokott problémát okozni. Érdemes odafigyelni, hogy az adott lejátszó milyen fájlrendszert (FAT32, NTFS stb.) kezel, támogatja-e a külső USB-s eszközről való lejátszást, valamint 2,5" os külső HDD-nek megfelelő áramot tud-e biztosítani. Léteznek persze külön erre a célra való multimédiás külső merevlemezek is, de ezek drágábbak.
    Network Storage (hálózati elérés, wifi, NAS): az okostelefonok, tabletek tárhelyének kibővítésére, valamint egyéb online tároláshoz megjelentek az összetett funkciókat kínáló NAS-ok mellett egyéb, kényelmes hálózati, vagy akár vezeték nélküli (wifi) hozzáférést biztosító háttértárak (pl. WD MyBook World, Seagate Wireless Pluss, Buffalo Ministation Air, Iosafe N2, Lacie Cloudbox/d2 Network/x big NAS, Silicon Power H10, Toshiba Canvio Personal Cloud NAS), viszont mivel ezek átlagnál jóval drágábbak, szűkebb felhasználói réteg vásárolja őket, ezért ezen topic keretében bővebben nem igazán, vagy csak említés szintjén tárgyaljuk őket, illetve vannak külön ezen eszközökkel foglalkozó topicok is. *
    Ár
    Változó, több mindentől függ. A korábban említett Mac modellek, illetve más prémium kategóriás gyártók (Lacie) termékei sokszor túlárazottak. Az elején tárgyalt két fő konstrukció – gyári kompakt és mobilrack + HDD – közül túlnyomórészt utóbbi hozható ki kedvezőbb áron; a gyári kompakt modellekre külön adót is kivetett az Artisjus [link]; a mobilrack és hozzá vásárolt merevlemez ez alól mentesülő külön számítógép alkatrésznek minősül. Azonban ez ne ijesszen el senkit, mert általában max. pár ezer forintos árkülönbözetet jelent a gyakorlatban, vagy annyit se. Tárolókapacitást tekintve, a korábban elhangzottak alapján, 2,5" 1 TB- osok ár-érték aránya a legjobb, 3,5" méretben már 1,5–2 TB felé érdemes orientálódni, árakat tekintve is. (ez a jövőben egyre inkább növekedni fog.)

    Külső SSD
    Ezen topic merevlemezek külső háttértárként való használatával foglalkozik legfőképp, SSD megoldás is létezik, kompakt formában több gyártó készít külső SSD meghajtókat, rendszerint usb 3.0 csatolóval 2,5” méretben. Persze megvehetjük magát az SSD-t külön is (ajánlotabb, további infók SSD topicokban) és hozzá egy a merevlemezekhez is használatos mobilracket. Magas ára, bizonyos területeken való kiforratlansága miatt azonban egyelőre főként csak operációs rendszermeghajtóként, szerverekben alkalmazzák, így külső adattárnak kevesen használnak SSD-t, de adott esetben – programok / operációs rendszer futtatása - jobb alternatíva lehet a sima merevlemezes megoldásnál, ha feltétlenül ragaszkodunk a külső használathoz és pénztárcánk is engedi.

    Hibaelhárítás
    Az operációs rendszer nem ismeri fel a külső HDD-t:
    1. Ha 2,5" os USB tápos modell, lehet elégtelen a tápellátása, szükség esetén USB Y kábel javasolt, de érdemes más USB portban is kipróbálni.
    2. Meg van-e formázva, particionálva (mobilrack esetén), lemezkezelőben új betűjel hozzárendelése.
    3. Tápegység nem sérült-e (3,5"), USB kábel nem tört-e meg?
    4. Lehet ház elektronika, USB vezérlő hiba, szükség esetén csere (HDD-t másik házba áttenni)
    A Windows formázni, javítani akarja csatlakoztatásakor: valószínűleg a fájlrendszer sérült, vagy hibernált állapotban rajta felejtett eszközt visszatérés után nem megfelelően ismerte fel a rendszer. Futassuk a CHKDSK (CheckDisk) programot parancssorban kiadva chkdsk G: /f, példánkban „G” a külső meghajtó betűjele, ami természetesen változhat. A /f vagy /p kapcsoló javítja a kötet hibáit. [link] De lehetőség van a Windows Explorerben is a meghajtóra jobb klikk után előhívni a programot. [link] Problémásabb esetben meg lehet próbálni a partíció helyreállítását a TestDisk program segítségével. [link]
    Ha csak sima javítást javasol a windows, lefuttathatjuk, de sokszor nem talál hibát, megfelelő a meghajtó állapota, műveletközpontban akár ki is kapcsolhatjuk, hogy ne riasszon feleslegesen.
    Menet közben sűrűn le - felcsatlakozik, eldobja a kapcsolatot: üresjáratban a legtöbb külső HDD általában 5–10 perc után energiatakarékossági okokból leáll, ilyenkor nem elérhető a tartalma sem, de az ikonjára klikkelve pár másodperc után „magához tér”, visszakapcsol. Viszont, ha ezt aktív olvasás, írás közben csinálja, az nem jó, mivel adatvesztést okozhat, a letöltés elszáll és a merevlemeznek sem tesz jót stb.
    Ilyenkor érdemes:
    1. Megnézni a gép energiasémáit, és szükség esetén módosítani, külső programban tiltani.
    2. Okozhatja a külső HDD és a gép alaplapi USB chipjének inkompatibilitása is (silány minőségű rack).
    3. megtört USB kábel, kilazult, nem megfelelően érintkező USB aljzat (szükség esetén kábel, külső HDD ház csere, ha lehetséges).
    Teljesítmény, másolás sebessége elmarad a várttól USB 3.0 esetén: a fentebb is említett fájlméret meghatározó e téren, sok apró elem mozgatásakor usb 3.0 sebessége is jelentősen csökkenhet. Továbbá az USB teljesítménye processzorfüggő is: erősebb gépeken kicsit gyorsabb lehet, továbbá USB 3.0 esetében ajánlott annak alaplapi (vagy PCI-E) driverét frissíteni, sok esetben ez is javít a teljesítményen.
    A Windows nem engedi biztonságosan leválasztani, a 2,5"- os külső merevlemez leválasztás után tovább pörög:
    A fentebb kitárgyalt „Biztonságos eltávolítás” fejezetben leírtakat érdemes kipróbálni (összes külső HDD-ről megnyitott fájlok, programok (torrent) bezárása, Unlocker, registry módosítás [link]). Olykor azonban előfordul, főleg windows operációs rendszernél, hogy „megmakacsolja magát”, ilyenkor néhány perc várakozás, problémásabb esetben kijelentkezés / újraindítás, és utána való újrapróbálkozás jelenthet megoldást.

    A TV nem ismeri fel, vagy nem megfelelően kezeli a külső merevlemezt:
    1. Elégtelen tápellátás: 2,5"- os modellek esetén gyakorta előforduló probléma, megoldás lehet rövidebb USB kábel használata, ha több USB port van a TV-n, akkor Y kábel alkalmazása.
    2. Inkompatibilitás: főként korábban fordult elő bizonyos (noname) modelleknél, hogy a készülék nem ismerte fel a külső merevlemezt (USB chipjét), ezen firmware frissítéssel lehetett esetlegesen javítani, de nem mindig válik be. Vétel előtt érdeklődjünk, hogy a TV kezeli-e az USB winchesztereket, és igyekezzünk ismert gyártó külső merevlemezét használni a minél jobb kompatibilitás érdekében.
    3. Lassú, akadozó USB eszköz felismerés és mappa tallózás : bizonyos gyártók ezt az USB 3.0 külső merevlemezekkel való nem teljes körű kompatibilitásra fogják, mondván csak USB 2.0-val tudják garantálni, de ez inkább az ő hiányosságuk, amin dolgoznak, jó esetben firmware fissítéseket adnak ki folyamatosan. Valószínűbb ok a TV hardvere – gyenge processzor – különösen bő mappastruktúra esetén, illetve a nem megfelelő (elsődleges) partíció kezelés. Ezen készülékekkel való használathoz célszerű logikai partíciót létrehozni a merevlemezen. továbbá kerülni a túlzott, szövevényes mappaszerkezetet.
    4. A TV-t, médialejátszót kikapcsolva a külső merevlemez nem áll le, tovább pörög: legtöbb külső hdd intelligensen a készülékkel együtt leáll, de ez függ az adott lejátszó, készülék beállításaitól. Előfordulhat, hogy azt kikapcsolva a rácsatlakoztatott eszközt készenléti állapotban tartja, szerencsésebb esetben csak hosszú gombnyomás szükséges a teljes áramtalanításhoz.
    5. Számítógép nem ismeri fel TV, médialejátszó felvétel után a külső merevlemezt: a sima usb-ről való lejátszással nem szokott gond lenni, de felvételkor az adott média eszköz regisztrálja, formázza a külső háttértárat és olyan védett fájlrendszert alakíthat ki rajta, ami utána máshol nem olvasható. Célszerű particionálni a merevlemezt és a megfelelő partícióra (kiválasztható felvétel előtt) rögzíteni a műsort, vagy külön fenntartani egyet ilyen célokra, hogy nehogy többi adatunk elvesszen emiatt.

    Ajánlások, gyártók

    2,5" kompakt:
    Adata (HD710/ SH14/ NH13/ HE720) [link]
    Asus [link]
    Buffalo (Ministation / Ministation Plus/ Ministation Extreme) [link]
    Fantech* (DB 220U3/e, 229U3, AluProU3) [link]
    Freecom (Mobil Drive Mq / Sq/Classic 3.0/ Tough Drive) [link]
    Hitachi (Touro Mobile / Pro) [link]
    Intenso (Memory Drive/ Space) [link]
    Lacie (Rugged/ Rugged Mini/ Porshe Design) [link]
    IoSafe (Rugged Portable) [link]
    Maxell (Tank H/ V Series) [link]
    Pqi (H552 V/ H567 V/ H568V) [link]
    Seagate (Backup Plus Portable/ For Mac, Backup Plus Slim) [link]
    Samsung (M3, P3, S3 Portable (korábbi S2, M2, C2 átcímkézve) [link]
    Silicon Power (Armor A80/A15, - Diamond D01, D03, D05, D20) [link]
    Toshiba (StorE szériák) [link]
    Transcend (25 A3/ H3P/ M3) [link]
    Trekstore [link]
    Verbatim (Store ’n Go Executive / Traveler / Ultra Slim / For Mac) [link]
    Western Digital (My Passport, Edge (új Elements Portable), My Passport Studio, Air (Mac) [link]

    2,5" mobilrack + HDD: ajánlott HDD lista, mobilrack: Arctic, Chieftec; Delock ; Eminent, Fantech*, König; Kraun ;InXtron; Raidsonic / IcyBox; Revoltec; Sharkoon (Quickstore Portable); Wintech

    3,5" kompakt:
    Buffalo (Drivestation) [link]
    Fantech* (CL25B1, DB Alu2e/ Alu3, F8U3e (aktív hűtés)) [link]
    Freecom (Hard Drive Quattro/ Sq) [link]
    Hitachi (Touro Desk / Pro) [link]
    Lacie (BladeRunner/ Porshe Design/ d2) [link]
    IoSafe (Solo G3, Solo Pro) [link]
    Maxell (Tank Terabyte, Tank Quad Channel) [link]
    Seagate (Backup Desktop/DesktopFor Mac (esetleg Expansion)) [link]
    Samsung (D3 (korábbi M3 Station átcímkézve)) [link]
    Toshiba (StorE szériák) [link]
    Trekstore [link]
    Verbatim (Store ’n Slave) [link]
    Western Digital (MyBook / MyBook Studio (for Mac)/ RAID: MyBook Studio II/ Thunberbolt Duo/ VelocyRaptor Duo) [link]

    3,5" mobilrack + HDD: ajánlott HDD lista, mobilrack: Chieftec; Delock; Eminent, König; Fantech*, Kraun; InXtron; Raidsonic / icyBox; Revoltec; SharkoonRapidcase, Thermaltake (ST0017, ST0020E); Wintech
    A topicban leggyakrabban az alábbi gyártók termékei kerülnek ajánlásra, vásárlásra a honi beszerezhetőség, árak figyelembe vétele alapján
    2,5” kompakt: WD (My Passport), Adata, Freecom, Hitachi, Lacie, Silicon Power, Samsung, Toshiba, Transcend
    2,5” mobilrack: Delock, Raidsonic / IcyBox, Revoltec, Sharkoon
    3,5” kompakt: WD (MyBook), Hitachi, Lacie, Seagate
    3,5” mobilrack: Sharkoon (Rapidcase), Thermaltake, Wintech
    * A lista nem teljes, mert folyamatosan változhat, bővülhet, esetleges további információkért pl. mobilrackek esetében érdemes az adott topicokban is érdeklődni
    Ajánlott topicok
    Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
    Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
    Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
    Kritikus hiba a Western Digital CaviarGreen merevlemezeiben
    HDD probléma, segítsetek! (nem adatmentés)
    Merevlemez felügyelet SMART (S.M.A.R.T.) segítségével - www.hdsentinel.com
    Milyen winchestert vegyek?
    [Re:] HardDiskSentinel: S.M.A.R.T., okosan
    Winchesterek megbízhatósága / élettartama
    *Hálózati adattároló, NAS, wifi
    Milyen NAS-t vegyek?
    Minden a WD MyBookWorld-ről
    PH tesztek
    Külső merevlemezek USB 3.0-val
    Külső merevlemezek a Samsungtól
    Samsung M2 és S2 külső winchesterek 2,5 hüvelyken
    SSD kontra HDD – USB 3.0 csatlakozón
    Újabb külső merevlemezek USB 3.0-val
    USB2.0 vs. USB3.0 vs. eSATA
    USB-ről hajtott winchesterek

Új hozzászólás Aktív témák