Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tordaitibi

    veterán

    válasz Batman2 #86798 üzenetére

    Ott kevés a frekvencia, azért vesz fel sok áramot.
    A videóba egészen biztos más volt a vas.
    Én is küzdöttem 25 évvel ezelőtt önrezgő invertekkel, aztán feladtam.
    Helyette csináltam ilyeneket, kb. 40 darabot. Piacos-vásározó voltam 8 évig és az autós izzók pillanatok alatt leszívták az akkut, egy 12/230V inverterrel és kompakt fénycsövekkel 10x annyi ideig világítottam, és az árustársaim is vettek tőlem ilyeneket.

    Így nézett ki,
    Ez mire összeállt, irgalmatlan sok szívás volt pedig faék egyszerű, egy alap frekvencia generátor, egy 1/2 szimmetrikus osztó/meghajtó és a fetek+trafó.
    Először 12V trafóval kezdtem, nem lehetett rendesen megterhelni.
    Majd jött a 2x9V primer, ez már jó lett volna ha nem 1,4A a nyugalmi áramfelvétel. Majd felvittem 50Hz helyett kb. 80-90Hz-re, itt jó lett a nyugalmi, megállt 0,4-0,5ampernál. Mivel négyszög a meghajtás, megnőtt a vasveszteség, ezt kicsit ellensúlyozta a nagyobb frekvencia.
    Feljebb vive a frekit nem volt érdemi javulás, több 100Hz környékén elkezdtek melegedni afetek és ismét megnőtt a nyugalmi áram, véleményem szerint a négyszög+vasveszteség miatt.
    Ha kihagytam a játékból az 1mikrofarad/56 ohm tagot, akkor random 1 perc-1óra múlva üresjárásba valamelyik fet elszállt, gyanítom valami túllövés, túlfeszültség impulus átütötte.

    Csak azért írtam le mert ez a kapcsolás fényévekre van egy több 10-100kHz porvasmagos trafó meghajtásától, ott amúgy nemcsak a freki nagyobb hanem a terhelés függvényében erősen PWM-ezik is a meghajtás és ezt Te ezzel az egyszerű önrezgő kapcsolással nem tudod lemodellezni. Valamint ahogy nő a freki, egyre inkább szerepet kap a fetek korrekt gate meghajtása, és megnövekszik a primitív kapcsolás egybenyitási ideje is, ami = a fetek halálával.

    Lesz még dolgod ezzel a kísérletezéssel :K

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák