Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz darvinya #86883 üzenetére

    Nem vagyok épp a humor ellen sem, de netes történetekben két tanulságos példával találkoztam, ami jobban megmaradt. Noha számomra nem annyira újdonság, de jól mutatja, mennyire résen kell lenni.

    Egyik esetben villanyszerelő felment az oszlopra, ahol csupasz karral próbált ügyeskedni, átnyúlni egy vezetéken. Persze, valahogy hozzáért, amitől az izom rárántott és már nem tudott lejönni róla. Külső szemlélők már csak azt látták, hogy lóg és rángatózik.

    Másik esetnél műhelyben egy 230 V-os készülék vezetékét lecsupaszította valaki, hogy majd beforrasztja. Bedugja a pákát a konnektorba, ámde pont azt a kábelt dugta be, aminek vége a kezében volt.

    Az izom itt is rárándult és képtelen volt elengedni, hiába hadonászott. Az volt a szerencséje, hogy kapálódzás közben összeért a két szál, lenyomta az automatát, így megúszta egy kis égési sérüléssel.

    Nem véletlen, nekem már gyerekként elmagyarázta a villanyszerelő rokon, hogy kétes esetben előbb csak külső kézzel szabad közelíteni (pl. egy motorhoz, fémtárgyhoz), mert így az izom önmagunk felé ránt. Nem rá, a tárgyra. Ezt persze azóta tapasztaltam is párszor.

    Ez nyilván nem arról szól, hogy a mérés stb. ellenőrzés helyett. Hanem előbb ellenőriztük a feszültségmentességet és még utána is óvatosan közelíteni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák