Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddsell

    aktív tag

    válasz DonThomasino #87164 üzenetére

    Vsz. valami régebbi analóg jelgenerátort néztél, itt a jeleket egymásba konvertálják és a konverzió nem tud jól működni nagyobb frekvencián.
    Pl. szinuszból négyszöget komparátorral lehet előállítani, a négyszögből háromszöget integrátorral. Mivel ezek tip. viszonylag alacsony sávszélességű (műveleti)erősítőkkel voltak megvalósítva a nagyobb frekvenciák korlátozottak.

    A modernebb (funkció) generátorok már DAC-al működnek (van ahol tényleges chippel, de az sem ritka, hogy valami olcsóbb FPGA-ra ellenállás létrát tesznek, alis verzió). Itt ugye mintákból állítják elő a jelet és itt a mintavételezési szabályok érvényesek. Azaz a kimenő jel legnagyobb (még lényeges) harmonikusa sem lehet nagyobb mint a mintavételezés fele (gyakorlati megvalósítás miatt sokkal kevesebb). Ezért a nagyobb harmonikus tartalmú jelek csak kisebb frekvenciájúak lehetnek (tizede-huszada az órajelnek).
    Mivel a DAC órajele ritkán egész számú többszöröse az elállítani kívánt jelnek az 1 órajelnyi jittert interpolálással kerülik el ami attól függően, hogy ehhez hány órajelnyi időt használnak el tovább csökkenti a sávszélességet (ilyet már a keleti FY6900/8300S is tud).

Új hozzászólás Aktív témák