Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ígyvanferi

    addikt

    válasz tomcica #57018 üzenetére

    Felnéztem a New York maraton honlapjára, azt írja 2019-ben az átlagos befutóidő 4:35:52 volt. A többség nem kapkodja el. Értem, hogy hatalmas dolog lefutni 42 km-t, akármilyen idővel is, én még pl. sosem futottam 30-nál többet, de őszintén sok értelmét nem is látom 4 és fél órán keresztül (meg még tovább) a pályán lenni egy városi maratonon. Aztán lehet abban valami, ha az ember ilyen hangulatban, a sok ember között, lezárt utcákon, ellenőrzőtt körülmények között, rendes frissítéssel akarja kipróbálni a maratoni távot, mert nem gyakorlott, nem gyors futó. Talán sokaknál ez a motiváció, hogy elinduljon. Meg persze hogy utána lehet posztolni instára, hogy lefutottam a NYC maratont! ;]
    Kíváncsiságból kicsit jobban szétnéztem az eredménylistában (elég jól lehet filterezni): összesen 53520-an értek célba, ebből 29307 volt gyorsabb, mint az a 4:35:52-es átlag. Ez azért nem rossz. 15861-en 5 órán kívül, 4662-en 6 órán kívül értek be. És volt 2389 futó, akik még a záróbusz idejénél is lassabbak voltak, tehát 6 óra 30 perc sem volt elég beérni (9:15-ös tempó). Gondolom csak azért nem érte őket utol a busz, mert volt pár perc előnyük, még ha a mezőny végefelé is indultak.

    Elméleti szinten kérdem: mik szükségesek edzés tekintetében ahhoz, hogy 3 órán belül sikerüljön egy maraton? Milyen heti/havi mennyiségek, milyen hosszú felkészülési idő (ha feltételezzük, hogy nem a 0-ról indulunk neki) pl.? Gondolom az sem árt, ha biztosan megy 1:30-on belül a félmaraton.

Új hozzászólás Aktív témák